- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (19 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (30 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (40 opinii)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (149 opinii)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Śledź na różne sposoby. Gdzie zjemy najciekawsze dania ze śledziem w roli głównej
Kto z nas nie zna śledzia? W śmietanie, oleju, na słodko, a może w occie? To jedna z najpopularniejszych przystawek rybnych na stołach w całej Polsce. Śledź przez wiele osób uznawany jest za prostą rybę i niezbyt wykwintną, jednak nie dla wszystkich. Smak ryby docenia wiele osób, a jej popularność stale rośnie, o czym może świadczyć fakt pojawiania się w menu coraz większej ilości restauracji. Gdzie zjemy dobrego śledzia w Trójmieście? Wybraliśmy kilka miejsc.
Smażalnie ryb w Trójmieście
Idealna regionalna przystawka
W Polsce jednym ze zwyczajów, w którym śledź występował w roli głównej są oczywiście zwyczaje związane z Wielkim Postem. Wtedy też wieszało się śledzie na drzewach, na znak wytchnienia po postnym okresie. Mimo że ryba ta jest głównie kojarzona z okresem postu i dla wielu uznawana za niezbyt "elitarny" przysmak, to warto jednak poznać ją z innej perspektywy.
Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje
Śledź jest jedną z ryb, którą ukochaliśmy sobie od wieków, czego dowodem są przepisy na przerobienie go na wszelki możliwy sposób. Od zrolowania go z owocami, smażenia na maśle, zamarynowania w occie, a może podanego z cebulą lub curry. Ryba ta jest dość tłustym przysmakiem. Jednak ryba jest jednocześnie niskokalorycznym i bogatym m.in. w kwasy omega-3, witaminy z grupy B, selen, wapń, magnez, potas i żelazo daniem.
Dokąd warto się wybrać na śledzia w Trójmieście i w jakich formach go otrzymamy w lokalnych restauracjach? Wybraliśmy kilka miejsc.
Śledź w Bałtyckim wydaniu
W restauracjach na Pomorzu najczęściej wykorzystuje się śledzia bałtyckiego. W naszym regionie szczególnie lubianą formą podawania śledzia jest postać ze śmietaną. Takiego śledzia otrzymamy m.in. w restauracji Mon Balzac z Gdańska. Ryba podawana jest z sosem jogurtowym, cebulką, jabłkiem oraz rodzynkami i kosztuje 29 zł. Danie podawane jest na zimno w formie przystawki. Śledzia w śmietanie otrzymamy również w restauracji Gdański Bowke. Tutaj śledź bałtycki podawany jest w śmietanie z cebulą i chlebem własnego wypieku. Dostępne są dwie wersje wielkościowe 70 g za 17 zł lub też 140 g za 32 zł. W takiej formie otrzymamy śledzia również w Muszli w Gdyni. Za danie zawierające śledzia w śmietanie z jabłkiem, burkami, cebulą i puree ziemniaczanym należy zapłacić 29 zł.
Zaś w sopockiej restauracji L'idillio, znajdującej się nieopodal plaży, mamy okazję skosztować śledzia solonego z ziemniakami i sałatką ziemniaczaną za 27 zł. Rybę w klasycznej, posolonej wersji otrzymamy także w restauracji Kubicki mieszczącej się w Gdańsku przy ul. Wartkiej. W lokalu znajdziemy śledzia w tradycyjnej marynacie za 32 zł.
Śledzia w nieco bardziej kolorowej formie otrzymamy w restauracji Bazar w Gdańsku. Lokal oferuje go za 24 zł za 180 g. Nazwana śledziem po gdańsku przystawka zawiera: marynowane buraki, ziemniaki, jajko, jabłko, kwaśną śmietanę i szczypiorek. Śledź może jednak występować również w innych formach niż tylko w sosach lub marynacie, jak np. w galarecie. Taką formę oferuje restauracja Polskie Smaki mieszcząca się w sopockim Sheratonie. Śledź w lokalu podawany jest w śmietanowo-chrzanowej galaretce z kminkiem, z grzankami z gryczanego chleba i kiszonymi szparagami. Za danie należy zapłacić 35 zł.
Miejsca
Opinie (76) 7 zablokowanych
-
2022-07-18 09:55
Znowu artykuł sponsorowany i te same knajpy (1)
- 8 1
-
2022-07-18 20:30
Zdjęcia potraw nawet takie same
Żałosne...
- 0 0
-
2022-07-18 10:29
Opinia wyróżniona
Marzy mi się skosztować (4)
Prawdziwego matjasa.
Śledzie też bardzo lubię, świeże smażone na chrupko szczególnie.
I wcale nie śmierdzą jak się smaży- 22 0
-
2022-07-18 10:51
I nieprawda że dach przeciekał (1)
- 9 0
-
2022-07-18 12:23
łubu dubu...
- 3 0
-
2022-07-18 16:55
W Kerfie na Morenie mają. Szukaj w szafach zamrażalnikach, obok paluszków rybnych i krewetek.
Opakowania po 280g, trzy sztuki w środku. Royal Atlantic Matias na opakowaniu.
- 3 0
-
2022-07-19 10:51
Są w Makro. Mrożone
- 0 0
-
2022-07-18 10:59
Nie ma czegos takiego jak sledz po gdansku. (1)
To chwyt na złapanie turysty, którzy myślą, że kuchnia zaserwuje nam jakieś tradycyjne danie rodem ze starogdanskiej książki kucharskiej.
- 12 2
-
2022-07-18 15:00
Dokładnie, jeśli w ogóle można mówić o czymś takim jak śledź po gdańsku to jest to matias bez dodatku octu, z cebulą tylko jako dekoracją.
- 0 2
-
2022-07-18 11:04
Najlepsze sledzie jadlam w Jastarni jak był dzień śledzia,w różnej postaci-rewelacja
- 3 1
-
2022-07-18 11:31
turystę można nawet otruć. I tak jutro nie przyjdzie, a na jego miejsce jest następny. (1)
Miejscowy woli jeść mrożonki z biedronki.
- 4 8
-
2022-07-18 11:43
No chyba jesteś restauratorem z Długiej.
Są super miejsca, ale to trzeba chodzić, szukać i próbować, a nie rylko klikać z nudów w robocie w tel. Albo łazic po lokalach nastawionych wyłącznie na turystę jednorazowego. Tam faktycznie nic dobrego nie dają.
- 3 2
-
2022-07-18 11:50
dwie uwagi z mojego doświadczenia
jeśli robisz w oleju - to ryba nie ma pływać w misce z olejem - wystarczy go skropić dobrym olejem np. lnianym. Śledź w śmietanie ? Nie dziękuję - lepszy jest z dodatkiem jogurtu i do tego jabłko krojone w malutką kosteczkę.
- 1 13
-
2022-07-18 11:51
Śledź, z cebulką w oleju do zimnej wódeczki, w poście też może być , oczywiście sam śledź. (1)
Pani z sejmu mówiła ,że sposób na wypoczynek to, kanapka z kawiorem i namiot, podobno tanio i ekskluzywnie.
Osobiście zostaje przy śledziu, nie jest przynajmniej obco klasowo.- 11 0
-
2022-07-18 14:09
W poście sam śledź?
Znaczy bez cebulki? Bo chyba nie bez wódeczki! ;)
- 1 0
-
2022-07-18 12:22
Opinia wyróżniona
Jak to śpiewał mistrz Młynarski? (2)
"jest jeszcze śledź w śmietanie
metafizyczne danie..."- 16 1
-
2022-07-20 11:48
na rybe tylko do Pucka
na pyszne i to swieze ryby polecam wyjazd do Pucka, kiedy mam tylko ochote pakuje rodzine i wiem ze tam zjem swieza rybe,nie bede robil reklamy zadnego miejsca, bo nie oto chodzi,napewno znajdziecie
a drogo przy okazji tez nie jest- 0 0
-
2022-07-20 23:37
Mlynarski nigdy napiwku nie dawal i mial węża w kieszeni
- 1 0
-
2022-07-18 12:52
Jak ja nie cierpie smerfów i śledzi (1)
Łukowate jak jest "solone" w occie jeszcze ujdą ale bardziej czuć cebulę i ocet. Smażona, kiepska
- 1 7
-
2022-07-18 13:00
guzik wiesz w nogach śpisz
- 1 0
-
2022-07-18 14:09
Niezłe te porcje
Nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy nabijają kabzę branży gastronomicznej
- 7 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.