• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Śledź na różne sposoby. Gdzie zjemy najciekawsze dania ze śledziem w roli głównej

Mateusz Groen
18 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Śledź to jedno z najpopularniejszych nadbałtyckich dań. Gdzie dostaniemy go w Trójmieście? Śledź to jedno z najpopularniejszych nadbałtyckich dań. Gdzie dostaniemy go w Trójmieście?

Kto z nas nie zna śledzia? W śmietanie, oleju, na słodko, a może w occie? To jedna z najpopularniejszych przystawek rybnych na stołach w całej Polsce. Śledź przez wiele osób uznawany jest za prostą rybę i niezbyt wykwintną, jednak nie dla wszystkich. Smak ryby docenia wiele osób, a jej popularność stale rośnie, o czym może świadczyć fakt pojawiania się w menu coraz większej ilości restauracji. Gdzie zjemy dobrego śledzia w Trójmieście? Wybraliśmy kilka miejsc.



Smażalnie ryb w Trójmieście



Idealna regionalna przystawka



Jak często jadasz ryby?

Śledź to jedna z najpopularniejszych ryb, które odcisnęły swoją "płetwę" w historii wielu krajów. Zwyczaje jedzenia śledzi oraz sposoby jego podawania opisywane są od wieków, a wiele z nich w dalszym ciągu praktykowane są w naszych domach.

W Polsce jednym ze zwyczajów, w którym śledź występował w roli głównej są oczywiście zwyczaje związane z Wielkim Postem. Wtedy też wieszało się śledzie na drzewach, na znak wytchnienia po postnym okresie. Mimo że ryba ta jest głównie kojarzona z okresem postu i dla wielu uznawana za niezbyt "elitarny" przysmak, to warto jednak poznać ją z innej perspektywy.

Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje

Śledź w Gdański Bowke Śledź w Gdański Bowke
Śledź jest jedną z ryb, którą ukochaliśmy sobie od wieków, czego dowodem są przepisy na przerobienie go na wszelki możliwy sposób. Od zrolowania go z owocami, smażenia na maśle, zamarynowania w occie, a może podanego z cebulą lub curry. Ryba ta jest dość tłustym przysmakiem. Jednak ryba jest jednocześnie niskokalorycznym i bogatym m.in. w kwasy omega-3, witaminy z grupy B, selen, wapń, magnez, potas i żelazo daniem.

Dokąd warto się wybrać na śledzia w Trójmieście i w jakich formach go otrzymamy w lokalnych restauracjach? Wybraliśmy kilka miejsc.

Śledź w Bałtyckim wydaniu



W restauracjach na Pomorzu najczęściej wykorzystuje się śledzia bałtyckiego. W naszym regionie szczególnie lubianą formą podawania śledzia jest postać ze śmietaną. Takiego śledzia otrzymamy m.in. w restauracji Mon Balzac z Gdańska. Ryba podawana jest z sosem jogurtowym, cebulką, jabłkiem oraz rodzynkami i kosztuje 29 zł. Danie podawane jest na zimno w formie przystawki. Śledzia w śmietanie otrzymamy również w restauracji Gdański Bowke. Tutaj śledź bałtycki podawany jest w śmietanie z cebulą i chlebem własnego wypieku. Dostępne są dwie wersje wielkościowe 70 g za 17 zł lub też 140 g za 32 zł. W takiej formie otrzymamy śledzia również w Muszli w Gdyni. Za danie zawierające śledzia w śmietanie z jabłkiem, burkami, cebulą i puree ziemniaczanym należy zapłacić 29 zł.

Zaś w sopockiej restauracji L'idillio, znajdującej się nieopodal plaży, mamy okazję skosztować śledzia solonego z ziemniakami i sałatką ziemniaczaną za 27 zł. Rybę w klasycznej, posolonej wersji otrzymamy także w restauracji Kubicki mieszczącej się w Gdańsku przy ul. Wartkiej. W lokalu znajdziemy śledzia w tradycyjnej marynacie za 32 zł.



Śledź po gdańsku z marynowanymi burakami w Restauracji Bazar Śledź po gdańsku z marynowanymi burakami w Restauracji Bazar
Śledzia w nieco bardziej kolorowej formie otrzymamy w restauracji Bazar w Gdańsku. Lokal oferuje go za 24 zł za 180 g. Nazwana śledziem po gdańsku przystawka zawiera: marynowane buraki, ziemniaki, jajko, jabłko, kwaśną śmietanę i szczypiorek. Śledź może jednak występować również w innych formach niż tylko w sosach lub marynacie, jak np. w galarecie. Taką formę oferuje restauracja Polskie Smaki mieszcząca się w sopockim Sheratonie. Śledź w lokalu podawany jest w śmietanowo-chrzanowej galaretce z kminkiem, z grzankami z gryczanego chleba i kiszonymi szparagami. Za danie należy zapłacić 35 zł.

Miejsca

Opinie (76) 7 zablokowanych

  • Znowu artykuł sponsorowany i te same knajpy (1)

    • 8 1

    • Zdjęcia potraw nawet takie same

      Żałosne...

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Marzy mi się skosztować (4)

    Prawdziwego matjasa.
    Śledzie też bardzo lubię, świeże smażone na chrupko szczególnie.
    I wcale nie śmierdzą jak się smaży

    • 22 0

    • I nieprawda że dach przeciekał (1)

      • 9 0

      • łubu dubu...

        • 3 0

    • W Kerfie na Morenie mają. Szukaj w szafach zamrażalnikach, obok paluszków rybnych i krewetek.

      Opakowania po 280g, trzy sztuki w środku. Royal Atlantic Matias na opakowaniu.

      • 3 0

    • Są w Makro. Mrożone

      • 0 0

  • Nie ma czegos takiego jak sledz po gdansku. (1)

    To chwyt na złapanie turysty, którzy myślą, że kuchnia zaserwuje nam jakieś tradycyjne danie rodem ze starogdanskiej książki kucharskiej.

    • 12 2

    • Dokładnie, jeśli w ogóle można mówić o czymś takim jak śledź po gdańsku to jest to matias bez dodatku octu, z cebulą tylko jako dekoracją.

      • 0 2

  • Najlepsze sledzie jadlam w Jastarni jak był dzień śledzia,w różnej postaci-rewelacja

    • 3 1

  • turystę można nawet otruć. I tak jutro nie przyjdzie, a na jego miejsce jest następny. (1)

    Miejscowy woli jeść mrożonki z biedronki.

    • 4 8

    • No chyba jesteś restauratorem z Długiej.

      Są super miejsca, ale to trzeba chodzić, szukać i próbować, a nie rylko klikać z nudów w robocie w tel. Albo łazic po lokalach nastawionych wyłącznie na turystę jednorazowego. Tam faktycznie nic dobrego nie dają.

      • 3 2

  • dwie uwagi z mojego doświadczenia

    jeśli robisz w oleju - to ryba nie ma pływać w misce z olejem - wystarczy go skropić dobrym olejem np. lnianym. Śledź w śmietanie ? Nie dziękuję - lepszy jest z dodatkiem jogurtu i do tego jabłko krojone w malutką kosteczkę.

    • 1 13

  • Śledź, z cebulką w oleju do zimnej wódeczki, w poście też może być , oczywiście sam śledź. (1)

    Pani z sejmu mówiła ,że sposób na wypoczynek to, kanapka z kawiorem i namiot, podobno tanio i ekskluzywnie.
    Osobiście zostaje przy śledziu, nie jest przynajmniej obco klasowo.

    • 11 0

    • W poście sam śledź?

      Znaczy bez cebulki? Bo chyba nie bez wódeczki! ;)

      • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    Jak to śpiewał mistrz Młynarski? (2)

    "jest jeszcze śledź w śmietanie
    metafizyczne danie..."

    • 16 1

    • na rybe tylko do Pucka

      na pyszne i to swieze ryby polecam wyjazd do Pucka, kiedy mam tylko ochote pakuje rodzine i wiem ze tam zjem swieza rybe,nie bede robil reklamy zadnego miejsca, bo nie oto chodzi,napewno znajdziecie
      a drogo przy okazji tez nie jest

      • 0 0

    • Mlynarski nigdy napiwku nie dawal i mial węża w kieszeni

      • 1 0

  • Jak ja nie cierpie smerfów i śledzi (1)

    Łukowate jak jest "solone" w occie jeszcze ujdą ale bardziej czuć cebulę i ocet. Smażona, kiepska

    • 1 7

    • guzik wiesz w nogach śpisz

      • 1 0

  • Niezłe te porcje

    Nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy nabijają kabzę branży gastronomicznej

    • 7 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane