- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (36 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (17 opinii)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (29 opinii)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (147 opinii)
- 5 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Śledź na różne sposoby. Gdzie zjemy najciekawsze dania ze śledziem w roli głównej
Kto z nas nie zna śledzia? W śmietanie, oleju, na słodko, a może w occie? To jedna z najpopularniejszych przystawek rybnych na stołach w całej Polsce. Śledź przez wiele osób uznawany jest za prostą rybę i niezbyt wykwintną, jednak nie dla wszystkich. Smak ryby docenia wiele osób, a jej popularność stale rośnie, o czym może świadczyć fakt pojawiania się w menu coraz większej ilości restauracji. Gdzie zjemy dobrego śledzia w Trójmieście? Wybraliśmy kilka miejsc.
Smażalnie ryb w Trójmieście
Idealna regionalna przystawka
W Polsce jednym ze zwyczajów, w którym śledź występował w roli głównej są oczywiście zwyczaje związane z Wielkim Postem. Wtedy też wieszało się śledzie na drzewach, na znak wytchnienia po postnym okresie. Mimo że ryba ta jest głównie kojarzona z okresem postu i dla wielu uznawana za niezbyt "elitarny" przysmak, to warto jednak poznać ją z innej perspektywy.
Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje
Śledź jest jedną z ryb, którą ukochaliśmy sobie od wieków, czego dowodem są przepisy na przerobienie go na wszelki możliwy sposób. Od zrolowania go z owocami, smażenia na maśle, zamarynowania w occie, a może podanego z cebulą lub curry. Ryba ta jest dość tłustym przysmakiem. Jednak ryba jest jednocześnie niskokalorycznym i bogatym m.in. w kwasy omega-3, witaminy z grupy B, selen, wapń, magnez, potas i żelazo daniem.
Dokąd warto się wybrać na śledzia w Trójmieście i w jakich formach go otrzymamy w lokalnych restauracjach? Wybraliśmy kilka miejsc.
Śledź w Bałtyckim wydaniu
W restauracjach na Pomorzu najczęściej wykorzystuje się śledzia bałtyckiego. W naszym regionie szczególnie lubianą formą podawania śledzia jest postać ze śmietaną. Takiego śledzia otrzymamy m.in. w restauracji Mon Balzac z Gdańska. Ryba podawana jest z sosem jogurtowym, cebulką, jabłkiem oraz rodzynkami i kosztuje 29 zł. Danie podawane jest na zimno w formie przystawki. Śledzia w śmietanie otrzymamy również w restauracji Gdański Bowke. Tutaj śledź bałtycki podawany jest w śmietanie z cebulą i chlebem własnego wypieku. Dostępne są dwie wersje wielkościowe 70 g za 17 zł lub też 140 g za 32 zł. W takiej formie otrzymamy śledzia również w Muszli w Gdyni. Za danie zawierające śledzia w śmietanie z jabłkiem, burkami, cebulą i puree ziemniaczanym należy zapłacić 29 zł.
Zaś w sopockiej restauracji L'idillio, znajdującej się nieopodal plaży, mamy okazję skosztować śledzia solonego z ziemniakami i sałatką ziemniaczaną za 27 zł. Rybę w klasycznej, posolonej wersji otrzymamy także w restauracji Kubicki mieszczącej się w Gdańsku przy ul. Wartkiej. W lokalu znajdziemy śledzia w tradycyjnej marynacie za 32 zł.
Śledzia w nieco bardziej kolorowej formie otrzymamy w restauracji Bazar w Gdańsku. Lokal oferuje go za 24 zł za 180 g. Nazwana śledziem po gdańsku przystawka zawiera: marynowane buraki, ziemniaki, jajko, jabłko, kwaśną śmietanę i szczypiorek. Śledź może jednak występować również w innych formach niż tylko w sosach lub marynacie, jak np. w galarecie. Taką formę oferuje restauracja Polskie Smaki mieszcząca się w sopockim Sheratonie. Śledź w lokalu podawany jest w śmietanowo-chrzanowej galaretce z kminkiem, z grzankami z gryczanego chleba i kiszonymi szparagami. Za danie należy zapłacić 35 zł.
Miejsca
Opinie (76) 7 zablokowanych
-
2022-07-18 14:13
Śledź ala Gruby.
Kupuję tzw.matiasy z dyskonta.Te z firmy na L są niezłe.Moczę w mleku całą dobę.Pozbywam się w ten sposób soli i innego ście..a.Gotuję gar wody,zaparzam w niej całą masę cebuli.Gdy woda wystygnie,wywalam cebulę,dodaję cukru,pieprzu do smaku,ocet winny.Dzwonka śledzia moczą się w tym roztworze parę godzin.Potem w olej i do słoja.Może stać parę tygodni.Proste,tanie,przepyszne.Polecam.
- 5 0
-
2022-07-18 16:34
Przyjechał
Przyjechał do mnie znajomy. Skoro już jestem nad morzem, to wypada zjeść śledzia. Zamówiliśmy. Kelner uprzedził, że wszystkie ryby, w tym i śledź, są wyłącznie made in china.
- 1 5
-
2022-07-18 16:35
Cebulka
Dlaczego wszystko musi być z cebulką, a nie z cebulą?
- 7 0
-
2022-07-18 17:06
Pyszny (1)
Pyszny śledź wiejski - taki napis był na etykietce. A u dołu, ledwo czytelnymi literkami, że made in china.
- 0 3
-
2022-07-19 12:06
Wiejski, bo zbierany z pola
ryżowego
- 0 0
-
2022-07-18 18:18
(1)
Prawdziwych śledzi już nie ma. Takie prosto z kutra na patelnię, były aż słodkie
- 2 0
-
2022-07-20 08:13
To iperyt
- 0 0
-
2022-07-18 20:08
marynowane śledzie Baszko
Najlepsze jakie w życiu jadłem, tłuste filety z atlantyckiego śledzia wg klasycznej polskiej i kaszubskiej receptury. Tylko ciężko je dostać, nie ma w marketach, wyrób w zasadzie chyba tylko na zamówienie. Sklepikarze zaopatrują się bodajże w hurtowni Ekoser w Gdańsku na Rzęsnej. Od niedawna podają w Sopocie w Kulinarnym Motywie przy rondzie Kościuszki / plac Konstytucji 3 Maja.
- 2 1
-
2022-07-19 00:51
Za taką sumę szczerze to wolę zrobić sobie sam będę miał dużo więcej a zapłacę to samo
- 2 0
-
2022-07-19 09:14
Tapas de Rucola
Najlepszy tatar że śledzia w Trójmieście jaki miałem przyjemność skosztować. Delikatny, maślany rozpływa się w ustach - Tapas de Rucola w Sopocie.
- 0 0
-
2022-07-19 11:25
Ktoś to czyta przed opublikowaniem? (1)
Ryba ta jest dość tłustym przysmakiem. Jednak ryba jest jednocześnie niskokalorycznym (...) daniem.
- 2 2
-
2022-07-20 23:40
A co ci nie pasuje? Pewnie jesz beztluszczowe ciasta i dziwisz się, że tyjesz?
- 1 0
-
2022-07-19 11:44
śledź Ewy (2)
"Ewa Zaprasza" w Sasinie śledź Ewy w sosie śmietanowo-???? Receptura to sekret - gorąco polecam palce lizać
- 0 0
-
2022-07-19 12:07
Pudło, panie! (1)
Jakim śmietanowo? Tam nie ma ani grama śmietany, a recepturę odtwarzam bez pudła. Dlatego jest taki dobry, bo nie ma śmietany! Proszę zapoznać się z nazwą dania, która wyjaśnia kwestię sosu.
- 0 0
-
2022-07-19 12:28
I jeszcze jedna uwaga
W zasadzie wspomniane danie, choć pyszne, jest mało śledziowe. Po prostu smak śledzia jest przykryty smakiem sosu. Sos po wyjedzeniu zeń śledzia smakuje tak samo jak ze śledziem :) Wiadomo, że są w nim soki ze śledzia (bo danie musi się "przegryźć"), ale to smak sosu dominuje w potrawie. Jest to bardziej sos ze śledziem niż śledź w sosie. Osobiście wolę jeść śledzie w postaci bardziej naturalnej, podkręconej tylko olejem i z małym dodatkiem cebuli.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.