• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Śledź na różne sposoby. Gdzie zjemy najciekawsze dania ze śledziem w roli głównej

Mateusz Groen
18 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Śledź to jedno z najpopularniejszych nadbałtyckich dań. Gdzie dostaniemy go w Trójmieście? Śledź to jedno z najpopularniejszych nadbałtyckich dań. Gdzie dostaniemy go w Trójmieście?

Kto z nas nie zna śledzia? W śmietanie, oleju, na słodko, a może w occie? To jedna z najpopularniejszych przystawek rybnych na stołach w całej Polsce. Śledź przez wiele osób uznawany jest za prostą rybę i niezbyt wykwintną, jednak nie dla wszystkich. Smak ryby docenia wiele osób, a jej popularność stale rośnie, o czym może świadczyć fakt pojawiania się w menu coraz większej ilości restauracji. Gdzie zjemy dobrego śledzia w Trójmieście? Wybraliśmy kilka miejsc.



Smażalnie ryb w Trójmieście



Idealna regionalna przystawka



Jak często jadasz ryby?

Śledź to jedna z najpopularniejszych ryb, które odcisnęły swoją "płetwę" w historii wielu krajów. Zwyczaje jedzenia śledzi oraz sposoby jego podawania opisywane są od wieków, a wiele z nich w dalszym ciągu praktykowane są w naszych domach.

W Polsce jednym ze zwyczajów, w którym śledź występował w roli głównej są oczywiście zwyczaje związane z Wielkim Postem. Wtedy też wieszało się śledzie na drzewach, na znak wytchnienia po postnym okresie. Mimo że ryba ta jest głównie kojarzona z okresem postu i dla wielu uznawana za niezbyt "elitarny" przysmak, to warto jednak poznać ją z innej perspektywy.

Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje

Śledź w Gdański Bowke Śledź w Gdański Bowke
Śledź jest jedną z ryb, którą ukochaliśmy sobie od wieków, czego dowodem są przepisy na przerobienie go na wszelki możliwy sposób. Od zrolowania go z owocami, smażenia na maśle, zamarynowania w occie, a może podanego z cebulą lub curry. Ryba ta jest dość tłustym przysmakiem. Jednak ryba jest jednocześnie niskokalorycznym i bogatym m.in. w kwasy omega-3, witaminy z grupy B, selen, wapń, magnez, potas i żelazo daniem.

Dokąd warto się wybrać na śledzia w Trójmieście i w jakich formach go otrzymamy w lokalnych restauracjach? Wybraliśmy kilka miejsc.

Śledź w Bałtyckim wydaniu



W restauracjach na Pomorzu najczęściej wykorzystuje się śledzia bałtyckiego. W naszym regionie szczególnie lubianą formą podawania śledzia jest postać ze śmietaną. Takiego śledzia otrzymamy m.in. w restauracji Mon Balzac z Gdańska. Ryba podawana jest z sosem jogurtowym, cebulką, jabłkiem oraz rodzynkami i kosztuje 29 zł. Danie podawane jest na zimno w formie przystawki. Śledzia w śmietanie otrzymamy również w restauracji Gdański Bowke. Tutaj śledź bałtycki podawany jest w śmietanie z cebulą i chlebem własnego wypieku. Dostępne są dwie wersje wielkościowe 70 g za 17 zł lub też 140 g za 32 zł. W takiej formie otrzymamy śledzia również w Muszli w Gdyni. Za danie zawierające śledzia w śmietanie z jabłkiem, burkami, cebulą i puree ziemniaczanym należy zapłacić 29 zł.

Zaś w sopockiej restauracji L'idillio, znajdującej się nieopodal plaży, mamy okazję skosztować śledzia solonego z ziemniakami i sałatką ziemniaczaną za 27 zł. Rybę w klasycznej, posolonej wersji otrzymamy także w restauracji Kubicki mieszczącej się w Gdańsku przy ul. Wartkiej. W lokalu znajdziemy śledzia w tradycyjnej marynacie za 32 zł.



Śledź po gdańsku z marynowanymi burakami w Restauracji Bazar Śledź po gdańsku z marynowanymi burakami w Restauracji Bazar
Śledzia w nieco bardziej kolorowej formie otrzymamy w restauracji Bazar w Gdańsku. Lokal oferuje go za 24 zł za 180 g. Nazwana śledziem po gdańsku przystawka zawiera: marynowane buraki, ziemniaki, jajko, jabłko, kwaśną śmietanę i szczypiorek. Śledź może jednak występować również w innych formach niż tylko w sosach lub marynacie, jak np. w galarecie. Taką formę oferuje restauracja Polskie Smaki mieszcząca się w sopockim Sheratonie. Śledź w lokalu podawany jest w śmietanowo-chrzanowej galaretce z kminkiem, z grzankami z gryczanego chleba i kiszonymi szparagami. Za danie należy zapłacić 35 zł.

Miejsca

Opinie (76) 7 zablokowanych

  • Śledź ala Gruby.

    Kupuję tzw.matiasy z dyskonta.Te z firmy na L są niezłe.Moczę w mleku całą dobę.Pozbywam się w ten sposób soli i innego ście..a.Gotuję gar wody,zaparzam w niej całą masę cebuli.Gdy woda wystygnie,wywalam cebulę,dodaję cukru,pieprzu do smaku,ocet winny.Dzwonka śledzia moczą się w tym roztworze parę godzin.Potem w olej i do słoja.Może stać parę tygodni.Proste,tanie,przepyszne.Polecam.

    • 5 0

  • Przyjechał

    Przyjechał do mnie znajomy. Skoro już jestem nad morzem, to wypada zjeść śledzia. Zamówiliśmy. Kelner uprzedził, że wszystkie ryby, w tym i śledź, są wyłącznie made in china.

    • 1 5

  • Cebulka

    Dlaczego wszystko musi być z cebulką, a nie z cebulą?

    • 7 0

  • Pyszny (1)

    Pyszny śledź wiejski - taki napis był na etykietce. A u dołu, ledwo czytelnymi literkami, że made in china.

    • 0 3

    • Wiejski, bo zbierany z pola

      ryżowego

      • 0 0

  • (1)

    Prawdziwych śledzi już nie ma. Takie prosto z kutra na patelnię, były aż słodkie

    • 2 0

    • To iperyt

      • 0 0

  • marynowane śledzie Baszko

    Najlepsze jakie w życiu jadłem, tłuste filety z atlantyckiego śledzia wg klasycznej polskiej i kaszubskiej receptury. Tylko ciężko je dostać, nie ma w marketach, wyrób w zasadzie chyba tylko na zamówienie. Sklepikarze zaopatrują się bodajże w hurtowni Ekoser w Gdańsku na Rzęsnej. Od niedawna podają w Sopocie w Kulinarnym Motywie przy rondzie Kościuszki / plac Konstytucji 3 Maja.

    • 2 1

  • Za taką sumę szczerze to wolę zrobić sobie sam będę miał dużo więcej a zapłacę to samo

    • 2 0

  • Tapas de Rucola

    Najlepszy tatar że śledzia w Trójmieście jaki miałem przyjemność skosztować. Delikatny, maślany rozpływa się w ustach - Tapas de Rucola w Sopocie.

    • 0 0

  • Ktoś to czyta przed opublikowaniem? (1)

    Ryba ta jest dość tłustym przysmakiem. Jednak ryba jest jednocześnie niskokalorycznym (...) daniem.

    • 2 2

    • A co ci nie pasuje? Pewnie jesz beztluszczowe ciasta i dziwisz się, że tyjesz?

      • 1 0

  • śledź Ewy (2)

    "Ewa Zaprasza" w Sasinie śledź Ewy w sosie śmietanowo-???? Receptura to sekret - gorąco polecam palce lizać

    • 0 0

    • Pudło, panie! (1)

      Jakim śmietanowo? Tam nie ma ani grama śmietany, a recepturę odtwarzam bez pudła. Dlatego jest taki dobry, bo nie ma śmietany! Proszę zapoznać się z nazwą dania, która wyjaśnia kwestię sosu.

      • 0 0

      • I jeszcze jedna uwaga

        W zasadzie wspomniane danie, choć pyszne, jest mało śledziowe. Po prostu smak śledzia jest przykryty smakiem sosu. Sos po wyjedzeniu zeń śledzia smakuje tak samo jak ze śledziem :) Wiadomo, że są w nim soki ze śledzia (bo danie musi się "przegryźć"), ale to smak sosu dominuje w potrawie. Jest to bardziej sos ze śledziem niż śledź w sosie. Osobiście wolę jeść śledzie w postaci bardziej naturalnej, podkręconej tylko olejem i z małym dodatkiem cebuli.

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane