• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dorsz, flądra, a może łosoś? Sprawdzamy ceny ryb w trójmiejskich smażalniach

Julia Rzepecka
10 lipca 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia
Ryba z frytkami, znana jest także jako "fish & chips"  - brytyjskie danie ze smażonej ryby, skropione octem, całość tradycyjnie zawinięta w gazetę. Ryba z frytkami, znana jest także jako "fish & chips"  - brytyjskie danie ze smażonej ryby, skropione octem, całość tradycyjnie zawinięta w gazetę.

Ryba z frytkami w smażalni - klasyk nadmorskiej wizyty. Ile zapłacimy w Trójmieście za taki obiad? Czy ceny zmieniły się po pandemii?



Smażalnie ryb w Gdańsku, Sopocie i Gdyni


Często jesz ryby?

Mało ryb i mniej rąk do pracy



Jak mówią eksperci, Morze Bałtyckie jest przełowione, a także mało słone, dlatego większość ryb sprzedawanych w naszych nadmorskich kurortach wcale nie pochodzi z Bałtyku, również w sezonie letnim.

- Klienci narzekają, że ryby podawane w smażalniach są mrożone - mówi kelnerka w jednej z trójmiejskich restauracji. - A jakie mają być? Skąd restauratorzy mają brać miliony fląder, skoro w Bałtyku ryb jest coraz mniej? Nie ma czego złowić, nie będzie czego podać. Poza tym ryby są po prostu drogie! Jeśli ktoś liczy, że zamówi rybę z frytkami za 10 lub 15 zł, to może o tym zapomnieć. To nie tylko kwestia dostępności ryb. Ceny podskoczyły, ponieważ brakuje rąk do pracy w gastronomii. Wiele osób zmieniło branżę przez pandemię koronawirusa. To wszystko wpływa na ostateczną cenę w smażalni.
Czytaj też: Zupy, zupy dla ochłody! Gdzie w Trójmieście zjeść chłodnik?

Złocista i chrupiąca - taka powinna być idealna ryba ze smażalni. Złocista i chrupiąca - taka powinna być idealna ryba ze smażalni.
Od lat mówi się o bardzo złym stanie dorsza w Morzu Bałtyckim. Jego populacja stale się zmniejsza, a jakość jest krytyczna. Ryby wyławiane przez rybaków są wychudzone lub chore. Część ekspertów wskazuje jednoznacznie na przełowienie jako główną przyczynę tego zjawiska. Jednak sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana, o czym pisaliśmy na łamach naszego portalu.

- Niestety wszystko jest teraz droższe, a ryb po prostu nie ma - mówi Irena Bullmann, właścicielka Baru IKA znajdującego się na molo PołudniowymMapka w Gdyni. - Połowy są coraz dalej, na północy Bałtyku, i dlatego ceny są wyższe. Mrożonych jest owszem dużo, ale świeżych mało. Jeśli już się pojawią, to są naprawdę drogie. My z kolei planujemy także podniesienie stawek dla naszych pracowników, bo nie chcą pracować za te, co dotychczas. Znacznie chętniej wyjeżdżają za granicę. Wszystko zresztą poszło w górę: prąd, olej, warzywa, no wszystko. A klientów wciąż brak. Jeszcze dajemy sobie czas do pierwszego weekendu lipca, a potem zobaczymy. Niewykluczone, że będziemy zmuszeni podnieść ceny o 7-10 procent.

Zakazy połowów



Turyści, którzy idą do smażalni zachęcającej świeżą i smaczną rybą "prosto z kutra", mogą się niemile zaskoczyć i dostać mrożoną. Jak przekonać się, czy ryba rzeczywiście jest świeża? Warto wprost zapytać sprzedawcy. Jeśli w przypadku flądry lub dorsza będzie gorliwie zapewniał, że ryba została złowiona jeszcze tego samego dnia, to nie jest to prawda.

Połowy obu ryb są w naszej części Bałtyku obecnie zakazane. Z powodu zakazu połowu dorsza rybacy protestują w sobotę od rana na wjeździe na Półwysep Helski.

Jest zatem wysoce prawdopodobne, że na naszym talerzu znajdzie się ryba mrożona, nie z Bałtyku, lecz z Wietnamu czy Chin.

Sprawdzamy ceny w smażalniach



Przyglądamy się cenom w trójmiejskich smażalniach. Trzeba pamiętać, że podawane są zawsze za 100 gramów ryby, a nie za całą porcję.

Sopocki Bar Przystań za 100 gramów dorsza smażonego lub pieczonego policzy 11 zł, tyle samo co w zeszłym roku. Porcja frytek kosztuje nadal 7 zł, a surówki 5 zł. Za zestaw składający się z 200 gramów dorsza, porcji frytek i surówki zapłacimy tam więc 34 zł. Flądra jest tańsza i kosztuje 8 zł za 100 g. W podobnym zestawie zapłacimy więc 28 zł. Sandacz i miętus kosztują po 16 zł, szprotki 9 zł. Przystań sprzedaje także ryby pieczone, a ich ceny za 100 g są podobne. Makrela 8 zł, pstrąg tęczowy 9 zł, dorsz 11 zł, halibut 11 zł, łosoś 14 zł.

Podobnie w gdańskiej Zagrodzie Rybackiej, 100 g dorsza kosztuje tam 11 zł i tu również cena nie zmieniła się względem minionego roku. O złotówkę podskoczyła cena flądry - do 9 zł. Zestaw z dorszem będzie kosztował 37 zł, a z flądrą 34 zł. Za łososia, turbota i sandacza zapłacimy po 15 zł. Za miętusa 13 zł, kergulenę 16,5 zł, halibuta 11 zł, śledzia 9 zł. W karcie są także dania rybne z dodatkami, jak polędwica z dorsza (39 zł), cały pstrąg z pieca (43 zł) stek z halibuta (39 zł) czy mule (39 zł).

W Gdyni Smażalnia ryb "Fregata" znajdująca się przy skwerze Kościuszki nie odbiega cenami od pozostałych miejsc. 100 g dorsza sprzedają również za 10 zł, a flądry za 8 zł. Wyceniony już zestaw z flądrą, frytkami (lub ziemniakami - mogą być opiekane) i surówkami kosztuje 32 zł, a zestaw z sandaczem 38 zł. Średnia porcja serwowana jest jako 200-250 gramów, można zamówić większą, ok. 300 g.

Gdzie zjeść rybę w Trójmieście



Bar A nóż widelec - ryba w Gdańsku sprzedaje dorsza za 10 zł, a flądrę za 8 zł. W zestawie z frytkami za obiad z dorszem zapłacimy tam 27 zł, a za obiad z flądrą 23 zł. Za 100 g pstrąga zapłacimy 9 zł, łososia 13 zł, halibuta 11 zł. W karcie są także smażone śledzie (7 zł) i szprotki (7 zł) oraz krewetki z masłem czosnkowym (30 zł).

Smażalnia Ryb "Keja" w Sobieszewie także nie ma wygórowanych cen. Dorsz za 10 zł i flądra za 7 zł. W 200-gramowych zestawach z frytkami zapłacimy kolejno 27 zł21 zł. W sprzedaży także okoń (8 zł), gładzica (10 zł), halibut, łosoś, sandacz i troć (12 zł), turbot oraz kergulena (13 zł), a także węgorz (17 zł).


Zamawiając rybę w smażalni, trzeba pamiętać, że ceny podawane są za 100 gramów. Należy zwrócić uwagę, kiedy i gdzie ryba jest ważona - przed czy po smażeniu oraz czy na naszych oczach. Jeśli sprzedawca waży rybę już po obsmażeniu w cieście na zapleczu, możliwe, że kwota będzie zawyżona. Wyznacznikiem dobrej smażalni będzie też zapach - woń starego oleju może sygnalizować też inne niedopatrzenia w kuchni, takie jak nieświeże produkty.

Zamawiając latem rybę na obiad, warto spróbować innych smaków niż tylko dorsz i flądra - pozytywnie smakiem zaskoczą belona, turbot, śledź czy szprotki.

Miejsca

Opinie (189) 10 zablokowanych

  • Problem chyba nieistniejący dla lokalsów (7)

    Zawsze jem w smażalniach koło domu, czyli daleko od centrum, a jak mam czasu dużo to rano idę do rybaków kupić świeżą rybę i smażę sobie w domu. I inni lokalni jak z nimi rozmawiam to widzę, że mają swoje sprawdzone tanie smażalnie. Warszawka ma problem, że chodzą w te przecenione miejsca, jedzą byle jaką rybę, a potem narzekają, kiedy nikt ich do niczego nie zmuszał. Nie tylko nie musicie tutaj przyjeżdżać, ale też macie prawo zorientować się, gdzie najlepiej jadać i nie chodzić w podejrzane miejsca

    • 46 18

    • A gdzie kupić

      Gdzie kupię w Gdańsku świeża rybę z kutra?

      • 0 0

    • Tekst bardziej od słoika niż lokalsa....

      Od zawsze mieszkam w śródmieściu Gdańska, możesz mi wskazać lokalną, sprawdzoną i tanią smażalnię, bo jakoś mam z tym problem?

      • 2 0

    • ALe wiesz, że ryby z Bałtyku sa szkodliwe dla zdrowia ?

      • 1 1

    • Hihi haha (1)

      Zabawny jestes. Ide sobie kupic do rybakow rybke, gdzie za ile?
      Lokalne smazalnie tez dobry zart.

      • 32 1

      • no ja to mam

        Lokalną smażalnię pod blokiem na Morenie. Se tam idę i jem... Do rybaka po rybki świeże zjeżdżam autobusem komunikacji miejskiej o 4.24 do Jelitkowa z przesiadkami i mam.

        • 4 0

    • Hm (1)

      Ciekawe czy nie bedzie nikt narzekal jak turysci nie przyjada. Obstawiam ze tak

      • 2 1

      • Ja nie będę narzekał.

        Lata mi to

        • 5 1

  • Zawsze uwielbiałam ryby, szczególnie łososia. (8)

    Po obejrzeniu dokumentu o jego hodowli zupełnie mi się odechciało. Tak samo wychudzonego dorsza. Ma się ochotę go dokarmić a nie zjeść. Plus ciekawy dokument na netflix Seaspiracy, o masowym odlawianiu ryb. Jak mam ochotę na mięso, to zjem kurczaka. Nawet jak był pędzony z użyciem antybiotykow, to i tak jest zdrowszy niż ryby.

    • 17 5

    • (3)

      To obejrzyj też na Netflixie Cowspiracy i What the Health, kurczaka tez Ci się odechce.

      • 3 0

      • Oglądałam oba. Cowspiracy bardzo ciekawe. Lepsze niż Seaspiracy. (2)

        Poza tym to zupełnie nieznany problem u nas, tzn poziom zanieczyszczeń powodowany na świecie w Amazonii przez hodowle krów. What the health i ten dokument o sportowcach plus książki Campbella to biblia weganizmu- u mnie pół roku.

        • 0 0

        • Heszkemeszke (1)

          To obczaj sobie co robią korporacje ze "zdrową żywnością" XD
          Ne_stle / Ca_rgill / Mo_nsanto
          To zielone GMO nie dużo lepsze od tych klatkowych mięsopodobnych produktów.

          • 0 0

          • A kto mowi zeby jesc ich produkty? To nie są producenci zdrowej żywności.

            • 0 0

    • Ja sobie ryby nie odmawiam, ale musisz wiedzieć co jesz (3)

      Dlatego zawsze kupuj od rybaków ale nie morskich. Z wód śródlądowych. Na Kaszubach jest sporo gospodarstw rybackich.
      Odławiają z jezior sielawę, okonia, lina, przepyszne są małe karasie. Mają również hodowlę jesiotra.
      I to są pyszne i dobre ryby.
      A nie ten szajs z naszego morza. Jedna tablica Mendelejewa, szczególnie nie tykajcie flądry albo turbota.

      • 14 0

      • Trzeba będzie tak robić. Rybyz hodowli słodkowodnych.

        • 0 0

      • We Włoszech jest dokładnie odwrotnie (1)

        Nikt nie zje ryby słodkowodnej.

        • 2 1

        • To jedź.

          • 1 1

  • (2)

    Przestańcie tylko ciągle narzekać!!!! sprawdżcie jak bardzo wysokie są ceny w górach i w innych miastach Polski nawet tam gdzie jest mało turystów!!. A swoja drogą jeżeli najpierw sie zamawia, zjada a potem patrzy na cenę to chyba coś nie tak. Powinno być na odwrót, najpierw sprawdzić ile co kosztuje a dopiero potem w miarę swoich możliwości finansowych zamawiać, czy takich podstawowych rzeczy trzeba wszystkich uczyć. Pamiętam jak córka takiej jednej "kucharki z Warszawy" narzekała na ceny nad morzem, szkoda, że nie narzeka na ceny w knajpach jej mamuśki, bo tam dopiero jest horror

    • 53 15

    • (1)

      dlatego ja od wielu lat wyjeżdżam na wakacje zagranicę tam sporo taniej niż w Polsce. W Polsce powariowali z cenami.

      • 0 2

      • Chyba do Wietnamu ,w Europie jest wszędzie drożej.

        • 0 0

  • sciema (1)

    ceny od 2 lat praktycznie nie wzrastaja u dostawców ale tak najwygodniej powiedzieć bo tego klient nie sprawdzi w covidzie obniżaliśmy ceny ale restauratorzy sprzedawali w tych samych cenach teraz narzekaja

    • 8 3

    • Ale koszty zatrudnienia rosną , prąd opłaty itd ehh .. trzeba tłumaczyć ? Nie widzisz ?

      • 2 0

  • Kilogram smazonej ryby, w barze pod chmurka, cena od ponad 100,- zl, no comment :(

    • 1 0

  • Warto pamiętać

    ...ze właściciele barów sezonowych muszą przez te 4 miesiace zarobic na przeżycie i utrzymanie obiektu przez kolejne 8 miesięcy do otwarcia kolejnego sezonu,a biorąc pod uwage inflacje nie jest to takie proste.

    • 1 0

  • Klienci narzekają, że ryby podawane w smażalniach są mrożone - mówi kelnerka w jednej z trójmiejskich restauracji. - A jakie mają być? Sr...kie, mają być świeże.

    • 1 0

  • I ten dorsz prosto z kutra z baltyku

    • 0 1

  • Proszę nie zapomnieć o krfatowym piwie za 20 PLN i tradycyjnych lodach po 6 PLN za gałkę (2)

    Restaurator

    • 15 1

    • i rzemieślniczych przysmaków i autorskiej kuchni

      • 0 0

    • i nie ubierac skarpetek do luksusowych mokasynow z olx

      • 2 1

  • Jedzcie ryby na potege, zebyscie mieli o czym wnukom opowiadac.

    One beda juz tylko na "skrobi" z chrabaszczy, szaranczy i pedrakow.

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane