- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (45 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 6 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
Jesień na talerzu. Sezonowe menu w trójmiejskich restauracjach
Jesień to nie tylko spadające liście, deszcze czy coraz krótsze i chłodniejsze dni, ale też bogactwo sezonowych produktów. Grzyby, dynia, śliwki... Jesienne smaki już rozgościły się w trójmiejskich restauracjach. W nowych kartach znajdziemy dania pachnące darami lasu i domowymi przetworami. Co jeszcze przygotowali na jesień restauratorzy?
Polecane restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku
Tatar z dyni i buraka
Jesienny tatar znalazł się też w zmiennym menu gdyńskiej restauracji Moje Miasto. Zjemy tu tatar z buraka podawany z figami, kozim serem, pesto i rukolą.
Buraczany tatar znajdziemy także w jesiennym menu restauracji Zafishowani. To tatar z kiszonego i wędzonego buraka, podawany z kasztanami, wiśnią amarena, topinamburem i kozim serem.
Jesienne zupy
Jesienne zupy nie tylko są sycące i rozgrzewające, ale przy okazji pięknie się prezentują, ciesząc oko nasyconą żółcią dyni czy intensywną barwą buraka. Najlepszym tego przykładem jest dwukolorowa jesienna zupa w Fischgarten. Zjemy tu połączenie kremu z dyni i kremu z buraka z dodatkiem chilli, kurkumy, pieczonego jabłka i imbiru.
Okiem dietetyka: co warto jeść jesienią?
W Tyglach na jesienną rozgrzewkę serwowana jest vegan "butter" masala soup, czyli zupa z włoskich pomidorów z czosnkiem, mlekiem kokosowym oraz prażoną cebulką i nerkowcami, doprawiona orientalną mieszanką przypraw, serwowana z własnoręcznie wypiekanym czosnkowym naan.
W Limoncello di Mielnik jesień pachnie aromatycznym kremem z dyni. Zupa z curry i mlekiem kokosowym serwowana jest z dodatkiem gruszki.
Jesienna wariacja na temat zupy rybnej pojawiła się w restauracji Ducha66. Tym razem z halibutem, szyjkami rakowymi i warzywami korzeniowymi. Nie tylko pysznie smakuje, ale i pięknie się prezentuje - w złocistych kolorach, pachnąca mokrymi liśćmi i przyprawami korzennymi.
W pracowni zupy i chleba Babette zjemy m.in. gęstą, warzywną zupę cukiniowo-pomidorową z curry, zupę krem z korzeniem pietruszki, gruszką i miętą, delikatny krem z dyni piżmowej czy krem z pieczonej marchewki z imbirem i mleczkiem kokosowym.
Orientalny krem z dyni ma w swojej ofercie też Przystanek Zupa. Warto jednak wcześniej sprawdzić menu zupiarni, gdyż codziennie się zmienia. Lekko pikantny i rozgrzewający krem idealnie uzupełni pumpkin spice latte z syropem własnej roboty.
Dania główne na jesień: dynia i grzyby
Wśród dań głównych w jesiennym menu Fischgarten znalazła się pierś z indyka w sosie grzybowym, z kluskami dyniowymi i jarmużem. Ciekawie prezentuje się też boczek a'la Fischgarten, czyli mus drobiowy ze śliwką, krokietem z kaszanki, brokułem chińskim i pieczoną pietruszką. Na deser zaś idealnie nadaje się sernik dyniowy.
Jesienne nowości znajdziemy też w karcie restauracji Fino. Tutejsze dania, jak jesienne liście, mienią się licznymi kolorami. Warto spróbować comber z jelenia ze strudlem z kapustą, karmelizowaną skorzonerą, smażonym borowikiem, puree z selera i sosnowym demi-glace, pierś z kaczki z emulsją orzechową, sajgonką z warzywami, jeżynami, marynowaną gruszką, demi-glace i cykorią czy sandacz z emulsją z wędzonego jesiotra, smażonym i piklowanym podgrzybkiem i marynowanymi śliwkami. Z kolei wśród dań roślinnych uwagę zwraca seler z miso z orzechową kruszonką, dyniowym puree, dyniową kluską z polenty i piklami.
W nowym menu Zafishowanych pojawił się m.in. łosoś w jesiennym wydaniu - z chutney'em z gruszek, imbiru i pomarańczy. Zjemy tu też pierś z perliczki z karmelizowanymi leśnymi grzybami, pancettą i jesienną truflą czy troć wędrowną z chutney'em z figi, jabłka i wiśni amarena.
Z kolei White Marlin na jesień przygotował takie propozycje jak: burger z jelenia z marynowanymi grzybami, serem wędzonym, boczniakami i majonezem cebulowym, schab z dzika z kością z podgrzybkami w ciemnym sosie, puree z pieczonego selera, brukselką i burakami oraz risotto z leśnymi grzybami, topinamburem i orzechami laskowymi.
W Ostro zagościła nowa pizza sezonowa i jak zawsze na jesień jest to wariacja na temat dyni. Tym razem na pizzy znajdziecie: dyniowy krem z pomarańczą, imbirem i mleczkiem kokosowym, mozarellę, spianatę, orzeszki ziemne w oleju chilli i miodzie oraz edamame (niedojrzałe strąki soi).
Również NOI pizza i wino do jesienno-zimowego menu wprowadziła dania z dynią w roli głównej. Pizza miesiąca to Patate di zucca, która zawiera puree dyniowe, mozzarellę fior di latte, fioletowe ziemniaki, czerwoną cebulę, czosnek konfitowany i tymianek.
Zjemy tu też gnocchi z dynią, cebulą, czosnkiem, świeżym szpinakiem, imbirem, gorgonzolą, serem Grana Padano, białym winem i masłem. Kolejną październikową propozycją jest pikantny burger z pieczoną dynią, wołowiną, sosem cebulowym, cheddarem, sałatą, pomidorem i pikantnymi płatkami paprykowymi, podawany w zestawie z frytkami.
Dynia trafiła również do kolejnej nowości lokalu, jaką jest bowl z kaszą pęczak, pieczoną dynią, pieczoną cukinią, selerem naciowym, czerwoną fasolą, mozzarellą fior di latte, pomidorkami cherry, świeżym szpinakiem i winegretem.
We wszystkich daniach króluje dynia Hokaido. W weekendowej wstawce pojawił się zaś krem z dyni z mleczkiem kokosowym i chili, powstający na bazie dyni piżmowej, oraz ciasto dyniowe z przyprawami korzennymi.
Rozgrzewające kawy, herbaty i napary. Co jesienią króluje w kawiarniach?
Gotowane pierogi z dynią to październikowa propozycja w Mandu. Pierogi zawierają farsz z dyni, żółtego sera, imbiru, cebuli i tymianku i podawane są z zasmażoną cebulą. Na deser Mandu proponuje zaś ciasto dyniowe z konfiturą pomarańczową i polewą śmietankową, a do tego lemoniady na ciepło albo herbaciane specjały, np. "Zaczarowaną dynię" - nadzianą figami, daktylami i jabłkami.
Sezon kurkowy
W L'Entre Villes trwa sezon kurkowy. W karcie restauracji pojawiła się wegańska propozycja z tymi pysznymi grzybami. To ravioli z kurkami, podanymi na puree z pieczonej szalotki, z piklowaną szalotką, pudrem grzybowym, oliwą porową i chipsem z kaszy gryczanej.
W menu Limoncello di Mielnik znajdziemy zaś takie rarytasy, jak stek z polędwicy wołowej z kurkami na maśle, tagliatelle z polędwiczką z puławiaka, kremowym sosem, kurkami i fasolką czy pizzę z kurkami, ziemniakiem i koprem.
Kurki zawitały też do menu Całego Gawła. W sopockim bistro spróbujemy m.in. grzanek z kurkami, jajkami sadzonymi i trufla mayo, tostów z kurkami na maśle, trufla mayo i Pecorino, młodych ziemniaków z kurkami na maśle i pistacjami, kurek na maśle z młodymi ziemniakami, jajkiem sadzonym i śmietaną oraz gnocchi z kurkami i Pecorino.
U Zafishowanych zjemy m.in. leśnego gołębia z puree z morcilli, skorzonerą, burakami i piklowanymi kurkami.
Dokąd na najlepszą szarlotkę w Trójmieście?
Jesienne trunki
W restauracji Fischgarten napijemy się także rozgrzewających napojów. Są zimowe herbaty z przyprawami i syropami, kawy (korzenne i dyniowe latte), a także drinki z syropem korzennym, dynią, kardamonem, gruszką i rozmarynem, jabłkiem i tymiankiem czy szałwią i cynamonem. Domowe syropy (korzenny, imbirowy, wiśniowy i dyniowy) można też kupić na wynos i zabrać do domu.
Restauracja Polskie Smaki to nie tylko wykwintne dania kuchni kaszubskiej, ale też lokalnie wyrabiane trunki i miody. Tej jesieni w restauracji pojawiły się aromatyczne nalewki z wiśni, malin, pigwowca, kwiatu czarnego bzu, mirabelki, derenia czy agrestu. Rozgrzać można się też ratafią kaszubską.
Coś na deser
W restauracji Fino zwieńczyć posiłek może mus z białej czekolady i trawy żubrowej z lodami z pieczonych jabłek, tapioką z sokiem jabłkowym, żubrówką i marynowanym jabłkiem. Drugą propozycją jest ciastko kokosowe ze śliwką z espumą z ciemnej czekolady i śliwki, lodami borowikowymi, marynowaną śliwką i kruszonką z gorzkiej czekolady.
Jesiennymi słodkościami raczyć się możemy też w Umam. Cynamonki, minitarty gruszkowe, bezy figowe czy oblane czekoladą maślane croissanty z kremem śliwkowo-czekoladowym to tylko niektóre z najnowszych propozycji cukierni.
Miejsca
Opinie (33) 3 zablokowane
-
2022-10-21 15:33
bogaty (1)
rozwala mnie myślenie niektórych z Was.. faktem jest że trzeba próbować nowych smaków-po to żyjemy- ale smakowanie jedno a cena drugie.
jest drogo, cholernie drogo za 2 kropelki sosu i 30 gram kawałka czegoś pod liściem.
nie mam problemu pójść do restauracji i zostawić 400 zł za 2 osoby, na prawdę z miłą przyjemnością ale nie ulega wątpliwościom, że oczekuje czegoś dodatkowego.
komentarze ludzi - nie stac nie idz - niepotdzebne, proteksjonalne wręcz i milo ze czujecie sie szczesliwi płacąc zarąbista marżę :)
zarabiam i mieszkam za granicą, gdzie stosunek wielkosc/pieniadz idzie w parze.
w Polsce drogo po prostu drogo ale jak sobie zyjesz na kredycie , autka w leasingu, wakacje w kredo obiad i iphone na tle sweterku z Panem na koniu to kto Ci zabroni :)
ludzie drwia z was :) bynajmiej nie Ci ktorzy nie maja, lecz Ci ktorzy sie nie obnoszą- 11 0
-
2022-10-21 22:17
Sweterka. Nie sweterku.
- 0 0
-
2022-10-21 16:29
Każdemu, co mu sie podoba...
Stanowczo nie moje klimaty i osobiście uważam, że to naciąganie snobów na grube wydatki. Tym niemniej, nie będę nikomu dyktował co ma jeść i ile na to wydawać.
I tak jest to dużo zdrowsze niż burger z frytkami w objazdowej budzie- 3 0
-
2022-10-21 20:02
Cały Gaweł to nie restauracja... to knajpa
- 4 0
-
2022-10-21 20:13
korzystajmy z restauracji, zaraz napisza, ze juz ich nie ma (1)
Teksty o restauracjach sa na zmiane: najpierw jest otwieraja sie nowe miejsca, potem abysmy korzystali z nich bo sa super (za super ceny), a na koniec Oj! zamykaja sie
- 11 1
-
2022-10-26 05:39
I zawsze
te, które się zamykają były kultowe lub legendarne.
- 0 0
-
2022-10-21 20:56
Krem z dyni w kubku po śmietance?
- 7 0
-
2022-10-21 22:15
Reklama fischgarden - ewidentna
Ale tatar z dyni, serwowany z żelką z buraka i musem cytrusowo-imbirowym normalnie beka!
Starta dynia, glut z buraka i ciut cytryny z imbirem i Ą Ę i ile kasy za to?- 6 0
-
2022-10-22 12:12
Kusząca jest ta zupa rybna
Tylko nie wiem czy na zdjęciu jest cała porcja, czy może ktoś jej nie dojadł?
- 3 0
-
2022-10-24 12:40
Jadłem dopiero co sezonową pizzę z dynią
Co prawda w Warszawie. Kelnerka wręcz odradzała ten sezonowy "special" ale zaryzykowałem i nie pożałowałem. Tak więc polecam tego typu potrawy sezonowe.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.