- 1 Najlepsi restauratorzy-innowatorzy (7 opinii)
- 2 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Dziesięciu trójmiejskich szefów kuchni wspólnie przyrządzi kolację
Trójmiejscy szefowie kuchni po raz kolejny połączą swoje siły i wspólnie przygotują kolację, z której dochód zostanie przeznaczony na cel charytatywny. W sobotę, 7 października na Stadionie Energa Gdańsk odbędzie się kolejna Kolacja Szefów Kuchni.
- Szefowie kuchni chcą pokazać, że trójmiejska gastronomia potrafi się zintegrować, a przy okazji zrobić coś dobrego. Tym razem wspieramy Akademię Medyczną w diagnostyce i leczeniu chorób rzadkich - mówi Beata Abramowska, koordynatorka kolacji. - W ten weekend odbywa się też miejska akcja 2. Urodziny Bohatera Borysa i postanowiliśmy złączyć siły z tym wydarzeniem.
Łącząca trójmiejskich kucharzy inicjatywa "Serce do garów" powstała za sprawą szefa kuchni Philippe'a Abrahama. Do tej pory udało się zorganizować sesję zdjęciową połączoną z licytacją na rzecz chorej na białaczkę dziewczynki oraz zeszłoroczną kolację charytatywną, podczas której wsparto fundację zapewniającą obiady niedożywionym dzieciom. Tym razem dochód przeznaczony będzie na diagnostykę i leczenie chorób rzadkich.
Zobacz jak było rok temu na Kolacji Szefów Kuchni
Szefowie kuchni na oczach widzów przygotują 7-daniowe autorskie menu. Danie z ryby przygotują Marcin Popielarz (Biały Królik Restaurant) oraz Kamil Sadkowski (K5 - Akademia Kulinarna). Na talerzu królował będzie łosoś. Danie mięsne, a konkretnie dziczyznę, przygotują Philippe Abraham (Petit Paris) oraz Grzegorz Labuda (Szafarnia 10).
Ciepła przekąska zostanie przygotowana przez Adama Woźniaka i Rafała Wałęsę (Restauracja Sztuczka, Sztuczka Bistro). Spodziewać możemy się wieprzowiny w towarzystwie jesiennych dodatków. Za zupę odpowiadać będą Damian Mazurowski (Restauracja Kubicki) oraz Paweł Wątor (Eliksir). Goście skosztują klarownego, rybnego wywaru z zaskakującymi dodatkami.
Przystawkę zimną zaserwują Jacek Fedde (Restauracja Fedde) oraz Jacek Koprowski (Restauracja Sztuczka). Podczas kolacji na warsztat wezmą jajko, można się będzie spodziewać połączenia klasyki z odrobiną szaleństwa.
Za deser odpowiadać będzie gość specjalny, czyli Krzysztof Ilnicki z UMAM (przygotuje tartę śliwkową z pieczonym kremem migdałowym). Drugim gościem kolacji będzie pochodzący z Argentyny Martin Gimenez Castro, który wygrał pierwszą polską edycję programu Top Chef, przygotuje on amuse-bouche.
Bilety na kolację dostępne są w restauracjach: Petit Paris, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Fedde Bistro, Szafarnia 10, Biały Królik, Restauracja Kubicki, Eliksir, K5, UMAM. Rezerwacji można dokonywać przez e-mail: sercedogarow@gmail.com. Kolacja kosztuje 250 zł/os.
Wydarzenia
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (38) 3 zablokowane
-
2017-09-29 10:43
ilu z nich jest ogolonych:)? (2)
co to za moda wśród kucharzy?
- 12 3
-
2017-09-30 00:14
Pytanie
Kucharzy czy brylarzy owszem nazwiska znane cel szczytny ale do kucharzy co poniektórym daleko
- 1 0
-
2017-09-30 03:55
Odpowiedź brzmi wszyscy !
I bardzo dobrze przynajmniej nie ma zwrotów, że komuś włos wpadł do zupy !!!
- 1 0
-
2017-09-29 10:49
gdzie kucharek 6... (2)
wiadomo ;)
- 11 2
-
2017-09-29 12:50
i tak będzie, kosztem 250 zł
- 2 0
-
2017-09-29 19:39
Tam cycków 12
- 4 0
-
2017-09-29 11:46
gdzie bylo robione to zdjecie nad stawem? (4)
- 2 0
-
2017-09-29 13:20
Było robione nad stawem
- 8 1
-
2017-09-29 13:49
Przy Białym Króliku
- 3 1
-
2017-09-29 18:11
w orłowie w parku , hotel quadrille.
- 2 0
-
2017-09-30 10:09
Na plaży w rumunii
- 0 0
-
2017-09-29 11:56
Cena (3)
Skąd taka cena ?
- 12 2
-
2017-09-29 12:41
No jak?
Jest to impreza charytatywna!
Oznacza to, że po odliczeniu kosztów zyski mają wesprzeć szczytny cel. Szkopuł w tym, że ktoś chce zarobić trochę przyciąć i to będzie właśnie w tych kosztach!
Przecież to takie normalne, nie wiesz?- 8 1
-
2017-09-29 13:50
cel charytatywny ?
- 0 0
-
2017-10-04 15:48
Cena
Kolacja jest charytatywna wiec jest po to aby zebrac jak najwiecej gotowki. Bylam w styczniu , jedzenie przepyszne- niebo w gebie. Warte kazdej zlotowki. Tetaz tez bede
- 0 0
-
2017-09-29 12:39
Słyszałem, że już osiem zaproszeń sprzedano! (3)
- 8 1
-
2017-09-29 12:54
dlatego dali do trojmiasto pl bo sie słabo marketing rozwinął, są jakieś tam ogłoszenia na ścianie np w umam ale to wiecie... kto bystry to zobaczy a reszta mieszkańców , pewnie dalej nic nie wie, tak to już jest w tym świecie. A czemu taka cena ? no też wiadomo, połowa to dla kucharzy bo przecież takie gwiazdy to sie cenią a reszta na to leczenie. Albo wszytko na leczenie.
- 6 1
-
2017-09-29 13:09
(1)
Więcej kucharzy niż biesiadników
- 8 1
-
2017-09-29 14:38
Więcej ględzenia niż jedzenia.
- 1 1
-
2017-09-29 18:04
To pan Woźniak już nie Dwor Oliwski (1)
?
- 5 0
-
2017-09-30 00:12
Juz nie
Adas swego miejsca szuka ale ze do sztuczki sie podpia
- 1 0
-
2017-09-29 18:11
Na zdjeciu jest 9! (7)
Co sie stalo z dziesiatym kucharzem? Jakies pomysly?
- 1 0
-
2017-09-29 18:12
Odbicie w wodzie (1)
Ale w odbiciu w wodzie jest 10.
- 0 0
-
2017-09-29 18:46
Dziesiąty jest z restauracji w której straszy.
- 1 0
-
2017-09-29 20:05
robil zdjecie
- 2 0
-
2017-09-29 21:21
10
Zona go zabrala do Woda I krwi bo ci slaba daja :(
- 0 0
-
2017-09-29 21:27
Utopili Go w jeziorze
- 1 0
-
2017-09-29 21:47
Robił zdjęcie.
- 1 0
-
2017-10-18 07:58
robił zdjęcie
- 0 0
-
2017-09-29 19:03
:O
Lord Varys?
- 1 0
-
2017-09-29 20:04
Porypało ich :)
Za gó_ną kolację 250 zeta ? Do budy !
- 4 4
-
2017-09-30 01:50
NO nie wierzę!!! (4)
A gdzie jest Pan Pawel Stawicki Mercato Hilton Gdansk ??? ktoś cos wie:):):)
- 0 1
-
2017-09-30 09:25
Paweł (3)
Z pewnych nieoficjalnych źródeł wiem, że mój imiennik nie lubi się z Adamem W.
Poszło tam o pieniądzę (zresztą jak zawsze w gastronomii bywa).
Jeden z nich lepiej gotuje, drugi z kolei tańszy, Sam wiem jak to jest, byłem szefem w nie jednej restauracji(jedna nawet była w gault&millau)- 1 0
-
2017-09-30 14:41
Adaś (2)
ja zaś z pewnych źródeł (zasłyszane na tarasie pewnej restauracji przy Motławie) wiem, że konflikt zrodził się w innym miejscu..kuriozalane ponieważ w chłodni wspomnianej wyżej restauracji polecanej przez gault&millau...miała tam mieć miejsce scysja na temat metody zasalania troci (nomen omen poławianej w Motławie), sól miała by być tania czy dobra?
- 0 0
-
2017-09-30 15:14
Paweł (1)
Nie rozumiem Pana wypowiedzi, sam chaos w tym.
Opisałem wyżej tylko jedną sytuację o której dowiedziałem się przypadkiem od kolegi kelnera. Imienia nie zdradze.
Jeszcze raz podkreślę, TU POSZŁO O PIENIĄDZE!!! a nie żadną troć czy sól.- 0 0
-
2017-09-30 15:18
Adaś
Proszę Pana.. orientuje się Pan w cenach soli? ani dutku jak widzę. Na jednym kilogramie to nawet 90 groszy! niech Pan zasoli 5 kg takiej troci z Motławy to inaczej Pan będzie pisał. Dziękuje
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.