• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dzisiaj Światowy Dzień Wegan. Gdzie zjemy wegańsko?

Aleksandra Wrona
1 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Dieta wegańska nie musi być nudna i powtarzalna. Szefów kuchni w wegańskich restauracjach cechuje duża kreatywność.
  • Dieta wegańska nie musi być nudna i powtarzalna. Szefów kuchni w wegańskich restauracjach cechuje duża kreatywność.
  • Dieta wegańska nie musi być nudna i powtarzalna. Szefów kuchni w wegańskich restauracjach cechuje duża kreatywność.

1 listopada kojarzony jest przede wszystkim z katolickim dniem Wszystkich Świętych, jednak tego dnia na świecie obchodzony jest też Światowy Dzień Wegan. Z roku na rok kuchnia wegańska robi się coraz bardziej popularna, a bezmięsnych i beznabiałowych alternatyw przybywa nie tylko na sklepowych półkach, ale też w restauracjach.



Nowe lokale w Trójmieście



Czy starasz się ograniczać mięso i nabiał?

Data Światowego Dnia Wegan ma upamiętniać powstanie Towarzystwa Wegańskiego, czyli organizacji charytatywnej założonej 1 listopada 1944 r. przez Donalda Watsona w Wielkiej Brytanii. Była to pierwsza organizacja skupiająca wegan i rozpowszechniająca nazwę "weganizm", będący dotychczas mylnie nazywany "bezmlecznym wegetarianizmem".

Czym jest weganizm?



Założenia diety wegańskiej obejmują bowiem całkowite wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego oraz wszystkiego, do czego wytwarzania wykorzystywane są zwierzęta. Weganie nie tylko eliminują z diety takie produkty, jak: nabiał, jajka, miód, ale też unikają ubrań powstałych z surowców odzwierzęcych, rozrywek, w których wykorzystywane są zwierzęta, oraz testowanych na zwierzętach kosmetyków.

Wegańska kuchnia w Trójmieście



Jak widać, pojęcie weganizm bywa stosowane zarówno do diety, jak i do stylu życia, jednak nie wszyscy kulinarni weganie decydują się na radykalne ograniczenia dotyczące życia codziennego - niektórzy dopuszczają m.in. noszenie ubrań pochodzenia zwierzęcego, ale tylko tych z drugiego obiegu.

Na słodko czy słono? Dokąd na śniadanie na mieście? Na słodko czy słono? Dokąd na śniadanie na mieście?
Co ciekawe, wiele produktów spożywczych, które mogą wydawać się nam wegańskie, wcale takimi nie są. Dobrym przykładem jest wino, które często klarowane jest za pomocą produktów i substancji odzwierzęcych. Niewegańskie bywają też leki (żelatyna w otoczkach), żelki (żelatyna), niektóre gatunki piwa (proces klarowania) czy czerwone słodycze (barwione koszenilą).

Powody, dla których ludzie decydują się na przejście na dietę wegańską, bywają różne. Najpopularniejsze są jednak zdrowotne, ekologiczneetyczne.

- Kiedy byłam młoda, jedzenie mięsa i nabiału wydawało mi się naturalne. Wszyscy to robili. Pamiętam nawet popularne hasło z kampanii społecznej przypadającej na lata mojego dzieciństwa: "Pij mleko! Będziesz wielki" - mówi Marta, weganka od pięciu lat. - Szkoda, że nikt nie mówił wtedy o tym, jakie cierpienie muszą znieść krowy, od których to mleko pozyskujemy. Zadziwia mnie, jak nikła jest świadomość społeczeństwa, mimo powszechnego dostępu do informacji. Nawet moi rodzice nie zdawali sobie sprawy, że krowa, żeby dawać mleko, musi być ciężarna... Od dziecka uczono nas, że krówki po prostu tak mają, że chętnie dzielą się z nami mlekiem. Odkąd wiem, jak działa ten przemysł, świadomie z niego rezygnuję.
Co ważne, oficjalne stanowiska lekarzy i organizacji zajmujących się zdrowiem i żywieniem mówią o tym, że odpowiednio zbilansowana dieta wegańska jest zdrowa i spełnia zapotrzebowanie żywieniowe człowieka na każdym etapie życia. Często jednak wymaga dodatkowej suplementacji, szczególnie witaminy B12.

  • Wegańskie odpowiedniki mięsa są często łudząco podobne w smaku do oryginału.
  • Wegańskie odpowiedniki mięsa są często łudząco podobne w smaku do oryginału.
  • Wegańskie odpowiedniki mięsa są często łudząco podobne w smaku do oryginału.

Wegańskie jedzenie w Trójmieście



Wydawać by się mogło, że po wyeliminowaniu mięsa i nabiału dieta wegan musi być nudna i powtarzalna. To błędne przekonanie, czego dowodem są różnorodne pozycje w menu trójmiejskich restauracji specjalizujących się w kuchni roślinnej. Jedną z nich jest gdyńskie Las Vegan. W karcie restauracji znajdziemy m.in. tacosy z konopną szarpaną wołowiną (27 zł), tatar z marynowanych grzybów shimeji (30 zł), burger wikinga z konopnym mięsem, boczkiem z tofu i wegańskim serem (45 zł), wegańską "kaczkę" w marynacie karobowej (45 zł) czy zrazy z wędzonego tofu (38 zł).

Dużą kreatywnością w kuchni wykazują się też kucharze wegańskiej restauracji manna 68. Warto wpaść do niej na słynną już "kaczkę" w sosie słodko-kwaśnym (41 zł) lub królewskiego burgera z czerwonej fasoli i pieczarek z marynowaną czerwoną kapustą, piklowaną cukinią i marchewką, sosem BBQ i pikantnym sojonezem (38 zł). W menu znajdziemy też takie pozycje jak stek z kalafiora (45 zł) czy "fishburger" na gofrze (38 zł).

Atelier Smaku specjalizuje się nie tylko w kuchni wegańskiej, ale też bezglutenowej. W gdyńskim bistro dostaniemy dania szybkie, proste i smaczne. Za ich receptury odpowiadają Jola SłomaMirek Trymbulak. Jedną z ich specjalności są blin-burgery, które zamiast tradycyjnej bułki złożone są gryczanych blinów (25-32 zł). W menu znajdziemy też nie-myśliwski bigos (25 zł), nie-gulasz z cieciorką (25 zł), nie-fasolkę po bretońsku (25 zł), a także naleśniki z nie-kaczką (32 zł) i nie-gyrosem (32 zł).

Imprezy kulinarne w Trójmieście


Gdańska restauracja Wavegan specjalizuje się w wegańskich burgerach z autorskimi kotletami. Burgery (w cenie 31 zł) możemy zamówić w wersji z dużą ilością warzyw, z nachosami, wegańskim serem, BBQ lub curry-ananas. Ponadto w menu restauracji znajdują się zupy (14 zł): krem z batatów, toskańska, żurek i soczewicowa i dania (26 zł) takie jak: gulasz libański, curry z dynią, tofu tikka masala i gulasz węgierski.

Jak widać, wybór dań wegańskich w Trójmieście jest naprawdę spory, a to przecież nie wszystkie restauracje specjalizujące się w tej kuchni. Czy macie jakieś swoje ulubione? Podzielcie się nimi w komentarzach.

Miejsca

Opinie (155) ponad 50 zablokowanych

  • Wegański burger za 45 zł. Serio? Trochę kaszy czy tofu (3)

    Kosztuje więcej od mięsa? A potem zdziwienie, że wszystkie restauracje wege padają. Chciwość. A jedzenie mięsa, czyli zwłok konserwowanych chemia, by nie zabił jedzących trupi jad, czyli kielbasiany, to prosta droga do grobu. Rak, Alzheimer, inne choroby autoimmunologiczne.

    • 27 7

    • (1)

      Zrób sobie kiedyś takiego burgera wege. To jest wymierny nakład pracy - o wiele większy niż ledwie przyprawiony kawał mielonego - za który komuś trzeba zapłacić. Już nie wspominając o tym, że większość wegańskich knajp z zasady używa lepszej jakości składników, więc te 45 zeta wcale nie wydaje się przesadzone. No ale jak ktoś oczekuje że wszystko będzie za pół darmo, to nietrudno wszędzie widzieć chciwość.

      • 2 18

      • Mało cenisz życie, skoro mięso jest tańsze dla ciebie od kaszy

        I paru ekstra minut na jej przygotowanie. Wege dla pieniędzy, jak widać.

        • 7 0

    • A najfajniejsze jest, że ropa naftowa (zgniłe szczątki zwierząt, ludzi i roślin) jest podstawowym składnikiem....L.E.K.Ó.W.

      Największym odbiorcą ropy naftowej w Pomorskiem, jest starogardzka Polharma. Nie wiedzielście ? Trują nas wszędzie i zawsze.

      • 4 3

  • Hipokryci niektórzy dopuszczają m.in. noszenie ubrań pochodzenia zwierzęcego, ale tylko tych z drugiego obiegu

    Bo te z Drugiego obiegu ze zwierzątek już nie są ze zwierzątek?? Czy jak się po kimś ubierze kurtkę skórzana to już krowa na to nie poszła? Hahahah

    • 17 11

  • Opinia wyróżniona

    Człowiek to naturalny roślinożerca. Spojrzcie na nasz układ pokarmowy. (20)

    Długi i kręty a nie prosty jak u wilka czy psa.

    Anka Veganka

    • 50 85

    • I mamy parę (2 sztuki) kłów. Tak jak koniowate (płci męskiej). Konie walczą między sobą m.in. gryząc się. (4)

      • 10 2

      • Kły mają też np goryle. W 100 procentach na diecie roslinnej (3)

        Pomagają przy jedzeniu twardych owoców i orzechów

        • 10 15

        • Konie, kuce widziałem nie raz.

          Goryle tylko na imprezie, chociaż, jednego bez jedynek po starciu ze znajomym na wiejskiej dysce.

          • 11 1

        • Goryle maja dietę urozmaicona polują na inne zwierzęta

          • 1 6

        • Kły mają też szympanse, które też jedzą mięso.

          Wszystko zależy od środowiska i dopasowania się do warunków.
          Wieloryb też wodorostów nie wcina.

          • 2 0

    • Anka, nie pisz głupot (1)

      Nasz układ pokarmowy podobny jest raczej do układu świni, czyli zwierzęcia wszystkożernego. I taki właśnie jest człowiek.

      • 35 2

      • Świnia ma jelito cienkie długości 15-20 metrów...

        Co najwyżej mamy podobne ZĘBY, a nie układ pokarmowy.

        • 0 1

    • jakos drugiego zoladka u siebie nie moge dopatrzec, ale pytanie co ma Anka

      • 22 2

    • Ja nawet mam żwacz.

      Jak krowa.

      • 12 0

    • Tak, tak - nawet wilki są roślinożerne. Znamy opinie wegan. (1)

      • 23 4

      • Serio?

        A gdzie taką opinię wegan wyczytałeś?

        • 0 0

    • Ale ubaw

      • 11 0

    • (2)

      Człowiek przez 2 mln lat jadła samo mięso. to są najnowsze badania, o których było głośno chyba 2 lata temu. Na dietę roślinną przeszedł ok 10 000 lat temu i skarłowaciał z 180cm do 160cm.

      • 9 7

      • No widzisz, 2 mln lat jadl mieso i nic, 10 tys lat temu przestal jesc mieso i od razu nastapił szybki rozwój cywilizacji (1)

        • 2 3

        • W afryce non stop jedzą mięso

          Dlatego cywilizacja tam się nie rozwinęła

          • 0 1

    • U roślinożerców nie ma takiego układu pokarmowego jak u człowieka

      Człowiek ma taki układ jak u innych wszystkożerców - np. małp :-)
      Oprócz różnicy w długości, u roślinożerców występują liczne przystosowania do trudno-strawialnego pokarmu roślinnego, np. czterokomorowy żołądek krowy, dwukomorowy złożony żołądek konia z bakteriami symbiotycznymi i orzęskami produkującymi enzym celulazę rozkładającą błonnik roślinny. Poza tym rozwinie.te jest jelito ślepe, samo jelito ma tez wiele fizjologicznych uchyłków zwiększających powierzchnię wchłaniania. Silnie rozbudowana jest również flora bakteryjna jelita grubego u roślinożerców.

      • 13 1

    • powodzenia z hormonalnym rozstrojeniem za pare lat jedzenia tego zielska (1)

      • 6 6

      • Hormony tarczycy

        Unormowały mu się po odstawieniu mięsa, moja córka pozbyła się migren.

        • 0 1

    • I niby skąd tę wiedzę czerpiesz?

      Bo na pewno nie jest to wiedza naukowa, tylko wymysł.
      Jelito cienkie u mięsożernych ma długość od 2 do 7 metrów, u świni 15-20, a przeżuwaczy i koni - 30-40 metrów.
      Zatem o jakim długim układzie niby mówisz? 5m jelita cienkiego?
      Moje dane pochodzą z prezentacji lek. wet.
      Dlaczego człowiek nie je trawy?
      Rób sobie ze swoim życiem co chcesz, ale nie narzucaj się ze swoimi problemami. Człowiek powinien jeść mięso, bo potrzebuje białka - nie zapewnisz tutaj zamiennika - nie ma takiej możliwości.

      • 1 0

    • Gdyby nie białka odzwierzęce tobie też by urósł ogon bo mózg by się nie rozwiną!!

      • 0 0

  • A teraz suche fakty. Makabryczne. Zwierzęta czują ból. I co roku ginie ich ponad 60 miliardów, tylko po to... (1)

    żeby Wam się dobrze odbiło. Przesadziłem, 40% "mięsa" jest wywalane, bo straciło termin. Kiedyś w UK słyszałem od "znafcy" skrajnego weganizmu, że kanibalizm jest zabroniony tylko i wyłącznie dlatego, że byście się nawzajem pożarli.

    • 15 17

    • Tak tak wiemy, w UK w imię ratowania zwierząt oszołomy wylewają mleko na posadzkę sklepów

      • 5 4

  • Weganizm prowadzi do nieuleczalnych zmian w mózgu.

    W skrajnym przypadku może nastąpić samouwielbienie, wzrost agresji do otoczenia i najgorsze - potrzeba atencji!

    • 24 22

  • Danie vegańskie to często antagonizm słowa pyszne. (1)

    A najlepsze są wszelkiej maści wyroby weganskie - kiełbaski, szynki itp z całą tablicą mendelejewa w składzie

    • 13 14

    • Gdyby ignoracja bolała blagałbys o morfine.

      • 9 4

  • Wegański w Sopocie

    Super knajpa na Monciaku Made in Sopot , ma ciekawe opcje wegańskie ;) Dobrał opcja od kiedy zamknęli Dwie zmiany

    • 0 3

  • W oborze serwują takie dania (1)

    • 12 6

    • mowiac "obory" mowisz o steakhouse'ach czy burgerowniach?

      • 3 2

  • Trawa też jest smaczna (1)

    • 13 5

    • Jasne! Ja najbardziej lubię pszenicę, naturalnie odpowiednio przygotowaną.

      • 1 1

  • Weganizm to wynaturzenie.

    Człowiek jak wszystkie naczelne jest wszystkożerny. Wyłączenie pokarmów odzwierzęcych jest po prostu szkodliwe. Trzeba tylko stosować dietę zbilansowaną. Objadanie się tłustym mięsem jest tak samo złe, jak dieta "szczawiowa".

    • 21 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane