• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dzisiaj Światowy Dzień Wegan. Gdzie zjemy wegańsko?

Aleksandra Wrona
1 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Dieta wegańska nie musi być nudna i powtarzalna. Szefów kuchni w wegańskich restauracjach cechuje duża kreatywność.
  • Dieta wegańska nie musi być nudna i powtarzalna. Szefów kuchni w wegańskich restauracjach cechuje duża kreatywność.
  • Dieta wegańska nie musi być nudna i powtarzalna. Szefów kuchni w wegańskich restauracjach cechuje duża kreatywność.

1 listopada kojarzony jest przede wszystkim z katolickim dniem Wszystkich Świętych, jednak tego dnia na świecie obchodzony jest też Światowy Dzień Wegan. Z roku na rok kuchnia wegańska robi się coraz bardziej popularna, a bezmięsnych i beznabiałowych alternatyw przybywa nie tylko na sklepowych półkach, ale też w restauracjach.



Nowe lokale w Trójmieście



Czy starasz się ograniczać mięso i nabiał?

Data Światowego Dnia Wegan ma upamiętniać powstanie Towarzystwa Wegańskiego, czyli organizacji charytatywnej założonej 1 listopada 1944 r. przez Donalda Watsona w Wielkiej Brytanii. Była to pierwsza organizacja skupiająca wegan i rozpowszechniająca nazwę "weganizm", będący dotychczas mylnie nazywany "bezmlecznym wegetarianizmem".

Czym jest weganizm?



Założenia diety wegańskiej obejmują bowiem całkowite wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego oraz wszystkiego, do czego wytwarzania wykorzystywane są zwierzęta. Weganie nie tylko eliminują z diety takie produkty, jak: nabiał, jajka, miód, ale też unikają ubrań powstałych z surowców odzwierzęcych, rozrywek, w których wykorzystywane są zwierzęta, oraz testowanych na zwierzętach kosmetyków.

Wegańska kuchnia w Trójmieście



Jak widać, pojęcie weganizm bywa stosowane zarówno do diety, jak i do stylu życia, jednak nie wszyscy kulinarni weganie decydują się na radykalne ograniczenia dotyczące życia codziennego - niektórzy dopuszczają m.in. noszenie ubrań pochodzenia zwierzęcego, ale tylko tych z drugiego obiegu.

Na słodko czy słono? Dokąd na śniadanie na mieście? Na słodko czy słono? Dokąd na śniadanie na mieście?
Co ciekawe, wiele produktów spożywczych, które mogą wydawać się nam wegańskie, wcale takimi nie są. Dobrym przykładem jest wino, które często klarowane jest za pomocą produktów i substancji odzwierzęcych. Niewegańskie bywają też leki (żelatyna w otoczkach), żelki (żelatyna), niektóre gatunki piwa (proces klarowania) czy czerwone słodycze (barwione koszenilą).

Powody, dla których ludzie decydują się na przejście na dietę wegańską, bywają różne. Najpopularniejsze są jednak zdrowotne, ekologiczneetyczne.

- Kiedy byłam młoda, jedzenie mięsa i nabiału wydawało mi się naturalne. Wszyscy to robili. Pamiętam nawet popularne hasło z kampanii społecznej przypadającej na lata mojego dzieciństwa: "Pij mleko! Będziesz wielki" - mówi Marta, weganka od pięciu lat. - Szkoda, że nikt nie mówił wtedy o tym, jakie cierpienie muszą znieść krowy, od których to mleko pozyskujemy. Zadziwia mnie, jak nikła jest świadomość społeczeństwa, mimo powszechnego dostępu do informacji. Nawet moi rodzice nie zdawali sobie sprawy, że krowa, żeby dawać mleko, musi być ciężarna... Od dziecka uczono nas, że krówki po prostu tak mają, że chętnie dzielą się z nami mlekiem. Odkąd wiem, jak działa ten przemysł, świadomie z niego rezygnuję.
Co ważne, oficjalne stanowiska lekarzy i organizacji zajmujących się zdrowiem i żywieniem mówią o tym, że odpowiednio zbilansowana dieta wegańska jest zdrowa i spełnia zapotrzebowanie żywieniowe człowieka na każdym etapie życia. Często jednak wymaga dodatkowej suplementacji, szczególnie witaminy B12.

  • Wegańskie odpowiedniki mięsa są często łudząco podobne w smaku do oryginału.
  • Wegańskie odpowiedniki mięsa są często łudząco podobne w smaku do oryginału.
  • Wegańskie odpowiedniki mięsa są często łudząco podobne w smaku do oryginału.

Wegańskie jedzenie w Trójmieście



Wydawać by się mogło, że po wyeliminowaniu mięsa i nabiału dieta wegan musi być nudna i powtarzalna. To błędne przekonanie, czego dowodem są różnorodne pozycje w menu trójmiejskich restauracji specjalizujących się w kuchni roślinnej. Jedną z nich jest gdyńskie Las Vegan. W karcie restauracji znajdziemy m.in. tacosy z konopną szarpaną wołowiną (27 zł), tatar z marynowanych grzybów shimeji (30 zł), burger wikinga z konopnym mięsem, boczkiem z tofu i wegańskim serem (45 zł), wegańską "kaczkę" w marynacie karobowej (45 zł) czy zrazy z wędzonego tofu (38 zł).

Dużą kreatywnością w kuchni wykazują się też kucharze wegańskiej restauracji manna 68. Warto wpaść do niej na słynną już "kaczkę" w sosie słodko-kwaśnym (41 zł) lub królewskiego burgera z czerwonej fasoli i pieczarek z marynowaną czerwoną kapustą, piklowaną cukinią i marchewką, sosem BBQ i pikantnym sojonezem (38 zł). W menu znajdziemy też takie pozycje jak stek z kalafiora (45 zł) czy "fishburger" na gofrze (38 zł).

Atelier Smaku specjalizuje się nie tylko w kuchni wegańskiej, ale też bezglutenowej. W gdyńskim bistro dostaniemy dania szybkie, proste i smaczne. Za ich receptury odpowiadają Jola SłomaMirek Trymbulak. Jedną z ich specjalności są blin-burgery, które zamiast tradycyjnej bułki złożone są gryczanych blinów (25-32 zł). W menu znajdziemy też nie-myśliwski bigos (25 zł), nie-gulasz z cieciorką (25 zł), nie-fasolkę po bretońsku (25 zł), a także naleśniki z nie-kaczką (32 zł) i nie-gyrosem (32 zł).

Imprezy kulinarne w Trójmieście


Gdańska restauracja Wavegan specjalizuje się w wegańskich burgerach z autorskimi kotletami. Burgery (w cenie 31 zł) możemy zamówić w wersji z dużą ilością warzyw, z nachosami, wegańskim serem, BBQ lub curry-ananas. Ponadto w menu restauracji znajdują się zupy (14 zł): krem z batatów, toskańska, żurek i soczewicowa i dania (26 zł) takie jak: gulasz libański, curry z dynią, tofu tikka masala i gulasz węgierski.

Jak widać, wybór dań wegańskich w Trójmieście jest naprawdę spory, a to przecież nie wszystkie restauracje specjalizujące się w tej kuchni. Czy macie jakieś swoje ulubione? Podzielcie się nimi w komentarzach.

Miejsca

Opinie (155) ponad 50 zablokowanych

  • Pyszne? (1)

    Dlaczego wszystko do jedzenia musi być koniecznie - pyszne? Przecież pyszne ma z 80 synonimów w języku polskim.

    • 6 1

    • Bo ten epitet jest najpyszniejszy.

      • 0 0

  • weganie (2)

    zapraszam zima do pracy na dworzu-szybko miesko wam zasmakuje

    • 10 8

    • Nie, dziękuję :)

      • 2 1

    • od lat pracuję na zewnątrz i nie jem mięsa

      ja nawet ciepłego nie piję.

      • 1 2

  • Czytając komentarze utwierdzam się, że nasze społeczeństwo mentalnie zatrzymało się na średniowieczu. Zero wiedzy, a udzielają się jaki to weganizm czy wegetarianizm jest zły

    • 8 10

  • Nieważne,

    co. Ważne, że jest pyszne, no po prostu przepyszne, no pychota.

    • 2 0

  • Polecam książkę dr Colina T. Campella Nowoczesne Zasady Odżywiania (4)

    Dr Campell jako naukowiec ponad 50 lat bada białka zwierzęce i wykazuje, że są rakotwórcze. Tyczy się to mięsa jak i produktów odzwierzęcych. Jego syn lekarz medycyny także napisał Thomas Campell książkę Plan Campbella. Polecam się z nią zapoznać. Mięso i mleko i warzywa niestety także, które kupujemy w sklepach jest dalekie od produktów, które jedli nasi przodkowie. Chemia, antybiotyki, sterydy i pestycydy. Większość z nas i tak umrze na raka ...

    • 9 8

    • Tlen też jest rakotwórczy, woda, życie...

      • 2 4

    • Przodkowie żyli krótko i cierpieli na te same choroby co my, a dodatkowo swoje własne.

      • 2 0

    • Dokładnie! (1)

      Tyle ze trzeba chcec sie dowiedzieć dowodów naukowych! Dla leniwszych jest film na netfix! :)

      • 2 1

      • Nflix akurat przoduje w rozsiewaniu lewicowych bredni

        więc tak średnio ufam ich dokumentom.

        • 0 1

  • Sezon ogródkowy się kończy

    Dziś ostatnie koszenie na działce chętnych na zbiory żeby coś zawekować zapraszam na ROD Nowolipie pozdrawiam

    • 2 0

  • Ja jakość lokalu

    oceniam po tym, jaki mają papier toaletowy w ustępie. Jeśli papier jest lichy, to i takaż knajpa. Jeśli poza tym w ustępie jest schludnie, to spoko lokal.

    • 1 2

  • Współczesny lewicowy trend polega na tym by dzielić ludzi jak tylko się da (2)

    z wszystkiego robić ideologię (łącznie z żarciem) a później czarować hasłami typu Diversity. Jakie to żenujące.

    • 9 6

    • (1)

      A co ma do tego lewica? Takie czasy, zjawisko niezależne od poglądów politycznych.

      • 3 2

      • Serio nie widzisz tego, że wszelkie podziały (w tym ponad 50 tzw tożsamości płciowych

        ... i ogólnie LGBTQ+) są domeną społeczeństw o lewicowych lub skrajnie lewicowych poglądach? Zabawne jest jak ktos na siłę dzieli ludzi według różnych kryteriów, nadaje setki nowych nazw, przez lata uczy o równości, a jak już rozkręcił podziały do gargantuicznych rozmiarów, dochodzi do wniosku, że różność nie wystarczy i czas na Diversity. Tak samo z weganizmem - kiedyś byli Weganie, a teraz przez tych Sexi Flexi Vagan nie wiadomo już o co im chodzi...

        • 1 4

  • Światowy dzień wegan i święto zmarłych... hmm...

    macie dwa święta w jednym - ci co jeszcze uważają, że to dobra dieta i ci co dostali zapaści i umarli.

    • 5 3

  • Rozwój człowieka powstał gdy wynalazł ogien by upiec mieso!! Wegan by nawet nie było na swiecie! (1)

    • 5 2

    • nie masz nic. tylko gacie. idź złap i zabij np sarnę

      ja idę na jabłka

      • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane