• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Festiwal Celebracje & Degustacje. Inność moja i twoja na wspólnej kolacji

28 września 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Przykłady potraw, które będą serwowane podczas festiwalu Celebracje & Degustacje w Trójmieście.
  • Przykłady potraw, które będą serwowane podczas festiwalu Celebracje & Degustacje w Trójmieście.
  • Przykłady potraw, które będą serwowane podczas festiwalu Celebracje & Degustacje w Trójmieście.
  • Przykłady potraw, które będą serwowane podczas festiwalu Celebracje & Degustacje w Trójmieście.
  • Przykłady potraw, które będą serwowane podczas festiwalu Celebracje & Degustacje w Trójmieście.

Wszyscy do stołu! Niezależnie od przekonań, pochodzenia, koloru skóry, orientacji politycznej czy seksualnej, zapraszamy na pierwszy w Polsce kulinarny festiwal Celebracje & Degustacje. Festiwal wspólnoty i dzielenia się przyjemnością. Trzydzieści wybranych restauracji w Trójmieście, Warszawie i Krakowie przez siedem dni będzie serwowało wyjątkowe kolacje na bazie dań rekomendowanych przez krytyka kulinarnego Macieja Nowaka. Część dochodu z festiwalu zostanie przeznaczona na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej.



Festiwal Celebracje & Degustacje odbywać będzie się od 11 do 17 października w Trójmieście, a od 15 do 21 listopada w Krakowie i w Warszawie. Wszystkie szczegóły, lista restauracji i zawartość festiwalowego pakietu są dostępne na stronie: wydarzenia.mojstolik.pl. Wyłącznie przez tę stronę można kupić festiwalowe kolacje. Sprzedaż rozpocznie się w środę, 29 września.

Trójmiejskie restauracje, które wezmą udział w festiwalu to Osteria Fino, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Vinegre, Malika, Courtyard by Marriott, Fisherman, Fino Gdańsk, Spożywczy Food & Drinks oraz Piwna 47.

Czym w ogóle jest Festiwal Celebracje & Degustacje?



Stół, niezależnie od tego, czy domowy, czy też restauracyjny, to miejsce, gdzie inność wzbudza ciekawość, "obcy" staje się "nasz". Przy stole nie ma miejsca na złość, wykluczenie, fobie. Bliskość krzeseł i par oczu zwróconych na siebie rozmywa niezrozumienia i lęki. Przy stole dzielimy się jedzeniem ponad podziałami. Chłoniemy smak i zapach. Czujemy się bezpiecznie, bo przy stole wszyscy jesteśmy równi.

W roli gospodarza akcji wystąpi krytyk kulinarny i animator kultury - Maciej Nowak.

- Zasiadanie do stołu jest momentem, który jednoczy nas codziennie. Jakoś wspaniale się to wyraża w obyczajowości azjatyckiej, gdzie jest zasada, że na stole nie powinno być narzędzi zbrodni, w związku z tym nie używa się tam ani widelców, ani noży. Żeby przypadkiem nie stały się sposobem na rozwiązanie konfliktu. Podobnie jest w naszym kręgu kulturowym. Do stołu zaprasza się przyjaciół, obcych, z którymi chcemy się pojednać lub z którymi chcemy spędzić dobrze czas. Obecność wspólna przy stole jest czasem święta. Jest też celebracją rodzinną pokazującą trwałość relacji. Obiady rodzinne przetrwały niewzruszone do dzisiejszych czasów, kiedy tak wiele rozmaitych celebracji społecznych upada. Myślę, że konieczność jedzenia w samotności jest jedną z najgorszych sytuacji życiowych. Gdy nie ma stołu, do którego możemy się przysiąść, do którego jest zaproszenie - mówi.

Trójmiejski performance już we wtorek 28 września



  • Przykłady potraw, które będą serwowane podczas festiwalu Celebracje & Degustacje w Trójmieście.
  • Przykłady potraw, które będą serwowane podczas festiwalu Celebracje & Degustacje w Trójmieście.
  • Przykłady potraw, które będą serwowane podczas festiwalu Celebracje & Degustacje w Trójmieście.
  • Przykłady potraw, które będą serwowane podczas festiwalu Celebracje & Degustacje w Trójmieście.
Festiwal Celebracje & Degustacje w każdym z miast jest podzielony na dwie części: symboliczną - performance przy wspólnym stole dla zaproszonych przedstawicieli mniejszości, mediów i partnerów oraz siedem dni festiwalowych kolacji w wybranych restauracjach, które może wykupić każdy przez stronę Mojstolik.pl.

W Trójmieście performance przy wspólnym stole odbywa się w Gdyni, na plaży w Orłowie, już 28 września.

- Plaża to miejsce otwarte, symbol wolności, ale też miejsce drogi dla emigrantów i uchodźców, których nie wszyscy akceptujemy, miejsce ucieczek i powrotów, okno na świat. Zaprośmy ich do stołu - tłumaczy Agnieszka Małkiewicz z FOR Solutions, współorganizatorka wydarzenia.
- Historia Gdańska, Sopotu, Gdyni i całego regionu pomorskiego od zawsze łączy się z losami ludzi różnych kultur i narodowości, którzy doceniali to miejsce na ziemi za jego otwartość na gości i solidarność z tymi, którzy potrzebują wsparcia. To również miejsca, które wyróżniają lokalne produkty i przepisy kulinarne. Cieszymy się, że festiwal ma swoją inaugurację właśnie tutaj, a wszyscy zainteresowani będą mogli zapoznać się z potrawami przygotowanymi przez wybitnych szefów kuchni pracujących na co dzień w trójmiejskich restauracjach - opowiada Łukasz Magrian, Dyrektor PROT.
Podobne wydarzenia odbywają się także w Krakowie i w Warszawie.

Maciej Nowak, ambasador kulinarny wydarzenia, w każdej biorącej udział w akcji restauracji rekomenduje trzy dania do specjalnej, festiwalowej karty. Poza przystawką, daniem głównym i deserem będą na gości czekały niespodzianki do degustacji w ramach ceny kolacji: deska serów, wino, owoce morza i polskie oleje.

Gospodarz akcji - krytyk kulinarny i animator kultury Maciej Nowak. Gospodarz akcji - krytyk kulinarny i animator kultury Maciej Nowak.
- Jestem pod wrażeniem tych wizyt. Ujawniły nowe tony polskiej gastronomii. Po pierwsze restauracje zaczynają równoprawnie traktować klientów, którzy jedzą mięso i tych, którzy omijają taką dietę. To jest przełom historyczny, przez lata nasza kuchnia była skupiona na białku zwierzęcym. Nasz rekonesans robiony w ostatnich tygodniach pokazuje, że kuchnia bez mięsa jest już w tej chwili równoprawnym segmentem polskiej gastronomii - mówi.
Jak dodaje, nie są to dania przygotowane na chybcika, lewą ręką, żeby coś tym wegetarianom wrzucić na talerz, a bardzo interesujące potrawy, tworzone w bardzo twórczy sposób. Są rozmaite steki z warzyw, z kalafiora, selera, jest cała seria tatarów warzywnych: z suszonych pomidorów czy z arbuza.

- Te dania są bardzo odważne gastronomicznie, ciekawe smakowo, też bardzo estetycznie serwowane. Co nie znaczy, że kuchnia mięsna zanika. Tacy mięsożercy, jak ja, znajdują bez problemu satysfakcję w restauracjach festiwalowych. Podoba mi się zróżnicowanie, że we wszystkich lokalach, które odwiedziliśmy, są obecne dwie linie jadłospisu, że nie tworzy się getta - podsumowuje.

Do wyboru opcje klasyczne i wegetariańskie



Goście Celebracji & Degustacji będą mieli do wyboru degustację w wersji wegetariańskiej lub klasycznej. Natomiast partnerzy projektu wzbogacą to doświadczenie. Na stole pojawią się talerze szlachetnych serów długo dojrzewających Skarby Serowara, przekąski z owoców morza i ryb prosto z portów Selgrosa, oleje tłoczone na zimno Kujawski oraz włoskie wina Insight Casa Pecunia.

Co ważne, 5 proc. procent dochodu z każdej kolacji zostanie przeznaczone przez restauratorów na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej.

Organizatorami festiwalu jest FOR Solutions, zakochany w gastronomii zespół działający w obszarze kreatywnych eventów oraz platforma MojStolik.pl, zrzeszająca cenione grono polskich restauracji.

Partnerzy strategiczni to Transgourmet, Selgros Cash&Carry oraz Citibank. Partnerzy biznesowi to z kolei Polska Regionalna Organizacja Turystyczna, Partner Center Horeca, Skarby Serowara, Kujawski, JET Line oraz Cheman.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Wydarzenia

Festiwal Celebracje & Degustacje (1 opinia)

(1 opinia)
70 - 110 zł
degustacja

Zobacz także

 

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane