- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (83 opinie)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (58 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (245 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Kulinarna podróż dookoła świata. Festiwal Smaków Food Trucków
Wraz z nadejściem cieplejszych dni i przywróceniem funkcjonowania stacjonarnej gastronomii food trucki wróciły do serwowania swoich popisowych dań. Pierwszy tegoroczny ich zlot w Trójmieście, czyli Festiwal Smaków Food Trucków, odbędzie się już w najbliższy weekend. 29 i 30 maja. Dziedziniec przy Forum Gdańsk wypełnią smaki i zapachy dań z najróżniejszych zakątków świata.
Zobacz relację z poprzedniej edycji festiwalu
Zlot mobilnych restauracji jest świetną okazją, aby cieszyć się kuchnią z całego świata, odkrywając m.in. smaki Meksyku, Gruzji, Chin czy Hiszpanii. Jak co roku organizatorzy stawiają na jakość, różnorodność i bezpieczeństwo. Zespoły kulinarne biorące udział w Festiwalu Smaków Food Trucków przygotowują posiłki z pasją, dbając o detale. Różnorodna oferta sprawia, że każdy ma szansę znaleźć coś dla siebie.
Kuchnie z całego świata
Festiwal Smaków Food Trucków oferuje typową kuchnię uliczną, czyli burgery w klasycznych, jak i nietypowych odsłonach, belgijskie frytki czy tradycyjne zapiekanki. Nie zabraknie też dań z odległych zakątków świata, takich jak: azjatyckie bułeczki baozi, węgierskie langosze, meksykańskie quesadille czy tajskie wrapy. Po solidnym posiłku obowiązkowo nadchodzi czas na deser. W tej kategorii również będzie w czym wybierać - churros z cukrem pudrem, owoce w czekoladzie i ciastka kominkowe to tylko niektóre z propozycji. Często mobilne restauracje przygotowują na zloty także okolicznościowe menu.
Lista wystawców, którzy wezmą udział w XIX edycji Festiwalu Smaków Food Trucków w Gdańsku:
- Pan Baozi - chińskie bułeczki baozi,
- Wheel Meal - kuchnia meksykańska,
- Chinkali - gruzińskie pierogi,
- Arizona Pastrami - pastrami,
- Fragola - świeże owoce w czekoladzie,
- Beef'N'Roll - burgery,
- Węgierska Fabryczka - langosze,
- Wok Gang - makarony z woka,
- Wyciskamy - orzeźwiająca lemoniada z cytrusów,
- Food Cab - zapiekane buły,
- Fura Żarcia - serowe tosty,
- Belgijki - frytki duże, grube i chrupiące,
- Jack Burger - burgery,
- Kultowe Zapiekanki - klasyka polskiego street foodu,
- Świnki Trzy - pulled pork,
- Churros Amigos - hiszpańskie churrosy,
- Para Buch - pierożki dim sum.
Czym jest Festiwal Smaków Food Trucków?
Festiwal Smaków Food Trucków to ogólnopolskie wydarzenie kulinarne, które cyklicznie - od ponad sześciu lat - odbywa się w ponad 30 miastach Polski. Jest to jeden z największych zlotów food truckowych w Polsce, który podbił już serca wielu miłośników ulicznego jedzenia. Ideą festiwalu jest promowanie street foodu oraz jedzenia w duchu "slow". W wydarzeniu udział biorą food trucki z całej Polski, które dobierane są pod kątem jakości oferowanych dań oraz różnorodności menu. Mobilne restauracje proponują kilka pozycji dań, w których się specjalizują.
Czytaj także: Food trucki. Uliczne jedzenie na osiedlach
Festiwal Smaków Food Trucków charakteryzuje się piknikową i rodzinną atmosferą. Dla gości przygotowywana jest strefa konsumpcyjna, a także dodatkowe atrakcje - strefa chilloutu, strefa dla najmłodszych, konkursy, gry terenowe oraz wspólne wybory najsmaczniejszego food trucka.
Nowe zasady bezpieczeństwa
Wszyscy wystawcy zobligowani są do przestrzegania aktualnych wytycznych sanepidu dotyczących gastronomii. Zachowywane będą wszelkie standardy bezpieczeństwa, a potrawy przygotowane zostaną z zachowaniem reżimu sanitarnego. Strefa konsumpcji rozłożona będzie z uwzględnieniem bezpiecznych odległości. Dla gości wydarzenia udostępnione zostaną płyny do dezynfekcji rąk. Organizatorzy dokładają wszelkich starań, aby uczestnicy wydarzenia czuli się bezpiecznie i komfortowo.
Materiał archiwalny z poprzedniej edycji festiwalu:
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (52) ponad 20 zablokowanych
-
2021-05-25 17:41
Sponsor strategiczny - Toi Toi
- 42 1
-
2021-05-25 17:53
W tym roku dam 3 dychy za padję ze smalcem. (2)
Wspieram polskie biznesy.
- 39 7
-
2021-05-25 17:57
Wrzuć piątaka do Toytoya 2021. Taka akcja. Dla bizsensu.
- 18 0
-
2021-05-26 09:39
Dokladnie :)
- 5 0
-
2021-05-25 18:14
(2)
Do zobaczenia! Jeśli ktoś będzie miał ochotę ze mną porozmawiać, przedyskutować temat niejeden to chętnie. Mam nadzieję, że jedzonko będzie wyśmienite!
Widzimy się proszę Państwa- 3 42
-
2021-05-25 22:39
ale to nie jest w kocborowie
czytaj dokladnie. w kocborowie w przyszlym roku musisz poczekac
- 10 1
-
2021-05-26 12:03
Ta z twoja starana Kowalskiej
- 1 0
-
2021-05-25 18:16
Wole kiełbe w lesie z ogniska opitolić
- 27 1
-
2021-05-25 18:43
Po co bulić tyle kasy hipsterom (9)
Lepiej samemu zrobić hamburgera.
- 36 2
-
2021-05-25 18:48
ale innych zazdrość zżera (1)
kiedy papu sobie jesz z campera
- 3 13
-
2021-05-25 19:54
Chyba nie
Tylko głupi może tak myśleć...
- 8 1
-
2021-05-26 12:36
daj spokój. na początek trzeba znaleźć dobre mięso (4)
następnie przygotować dobrej jakości bułki na hamburgery, sosiwa. póżniej pichcić i można zjeść. no i pozostaje jeszcze sprzątanie. nie dzięki, dla jednego hambugsa tracic tyle czasu i energii
- 2 3
-
2021-05-26 12:56
a oni serwują ci z dobrego mięsa, żarty chyba sobie robisz najczęściej jest to mielone z biedry
- 3 0
-
2021-05-26 18:06
Bułki można zamówić (2)
Jest kilka piekarni gdzie robią naprawdę dobre,mięso też jak znasz miejsca. No z sosem to najmniejszy problem
- 1 0
-
2021-05-27 06:29
(1)
W piekarni robią dobre mięso? Szok.
- 1 0
-
2021-05-27 14:11
Przeczytaj jeszcze raz, a może zrozumiesz.
- 1 0
-
2021-05-27 14:32
jak raz na jakiś czas zjesz hambugsa z budy to nie zbiedniejesz (1)
Gadasz jak taki dziad którego kiedyś słyszałem w autobusie. Pooo co bede szedł do restauracji z nimi, lepiej se usięde w kuchni i zjem kotleta.
- 2 0
-
2021-05-29 21:58
No dokładnie. Po co kino, opłacam abonament tv. Po co spacer, mam balkon.
- 0 0
-
2021-05-25 19:42
Festiwal? Nauczyć się poprawniej polszczyzny!
- 17 1
-
2021-05-25 19:49
Szczerze (3)
To wolę wodę z kałuży niż ta pasze co robią w tych kamperach...ale biedota kupi wszystko jak jej się wciśnie że to modne
- 17 8
-
2021-05-26 15:21
(2)
Biedoty na to nie stać, 3 dychy za podgrzaną bułkę z mięsem i sałatą, kiedyś to były hamburgery na Świętojańskiej, buła większa od głowy za 6 zł
- 1 0
-
2021-05-26 20:15
Nie chodzi o to żeby sie nazrec jak swinia (1)
Tylko zeby smacznie zjesc
- 2 3
-
2021-05-27 14:32
no i właśnie w budzie można zjeść smacznie
- 1 0
-
2021-05-25 19:59
Brak Akita Ramen :( (1)
Jedena z lepszych knajp z ramen..
- 3 15
-
2021-05-25 20:29
No ja to mam mało ramu. 4 GB tylko. Komp mi muli niemiłosiernie.
- 11 1
-
2021-05-25 22:07
Lol, wyrafinowane jedzenie slow z budy z zapiekankami.
- 11 3
-
2021-05-25 23:08
As
Foodtruck- Bardzo drogo i małe porcje , cena nieadekwatna do jakości i ilości, lepiej iść zjeść na mieście.
- 21 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.