• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kulinarna podróż dookoła świata. Festiwal Smaków Food Trucków

Magda Mielke
25 maja 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Najbliższy weekend zapowiada się wyjątkowo smacznie. W Gdańsku po długiej przerwie odbędzie się zlot food trucków serwujących różnorodną kuchnię. Pojawią się dania wytrawne i na słodko, pikantne i łagodne, mięsne i wegetariańskie - każdy znajdzie coś dla siebie. Najbliższy weekend zapowiada się wyjątkowo smacznie. W Gdańsku po długiej przerwie odbędzie się zlot food trucków serwujących różnorodną kuchnię. Pojawią się dania wytrawne i na słodko, pikantne i łagodne, mięsne i wegetariańskie - każdy znajdzie coś dla siebie.

Wraz z nadejściem cieplejszych dni i przywróceniem funkcjonowania stacjonarnej gastronomii food trucki wróciły do serwowania swoich popisowych dań. Pierwszy tegoroczny ich zlot w Trójmieście, czyli Festiwal Smaków Food Trucków, odbędzie się już w najbliższy weekend. 29 i 30 maja. Dziedziniec przy Forum Gdańsk wypełnią smaki i zapachy dań z najróżniejszych zakątków świata.



Zobacz relację z poprzedniej edycji festiwalu



Czy wybierasz się na Festiwal Smaków Food Trucków?

Nadejście wiosny i przywrócenie funkcjonowania gastronomii to doskonały moment, aby barobusy wyjechały w trasę. Po długiej przerwie przyjadą do Trójmiasta. W sobotę, 29 maja, od 12 do 21 i w niedzielę, 30 maja, od 12 do 20 na dziedzińcu przy Forum GdańskMapka będzie można spróbować różnorodnych dań: wytrawnych i na słodko, pikantnych i łagodnych, mięsnych i wegetariańskich.

Zlot mobilnych restauracji jest świetną okazją, aby cieszyć się kuchnią z całego świata, odkrywając m.in. smaki Meksyku, Gruzji, Chin czy Hiszpanii. Jak co roku organizatorzy stawiają na jakość, różnorodność i bezpieczeństwo. Zespoły kulinarne biorące udział w Festiwalu Smaków Food Trucków przygotowują posiłki z pasją, dbając o detale. Różnorodna oferta sprawia, że każdy ma szansę znaleźć coś dla siebie.

Tęskniący za dalekimi podróżami będą mogli nacieszyć się smakołykami rodem z Meksyku, Chin czy Gruzji. Tęskniący za dalekimi podróżami będą mogli nacieszyć się smakołykami rodem z Meksyku, Chin czy Gruzji.

Kuchnie z całego świata



Festiwal Smaków Food Trucków oferuje typową kuchnię uliczną, czyli burgery w klasycznych, jak i nietypowych odsłonach, belgijskie frytki czy tradycyjne zapiekanki. Nie zabraknie też dań z odległych zakątków świata, takich jak: azjatyckie bułeczki baozi, węgierskie langosze, meksykańskie quesadille czy tajskie wrapy. Po solidnym posiłku obowiązkowo nadchodzi czas na deser. W tej kategorii również będzie w czym wybierać - churros z cukrem pudrem, owoce w czekoladzie i ciastka kominkowe to tylko niektóre z propozycji. Często mobilne restauracje przygotowują na zloty także okolicznościowe menu.

Lista wystawców, którzy wezmą udział w XIX edycji Festiwalu Smaków Food Trucków w Gdańsku:
  • Pan Baozi - chińskie bułeczki baozi,
  • Wheel Meal - kuchnia meksykańska,
  • Chinkali - gruzińskie pierogi,
  • Arizona Pastrami - pastrami,
  • Fragola - świeże owoce w czekoladzie,
  • Beef'N'Roll - burgery,
  • Węgierska Fabryczka - langosze,
  • Wok Gang - makarony z woka,
  • Wyciskamy - orzeźwiająca lemoniada z cytrusów,
  • Food Cab - zapiekane buły,
  • Fura Żarcia - serowe tosty,
  • Belgijki - frytki duże, grube i chrupiące,
  • Jack Burger - burgery,
  • Kultowe Zapiekanki - klasyka polskiego street foodu,
  • Świnki Trzy - pulled pork,
  • Churros Amigos - hiszpańskie churrosy,
  • Para Buch - pierożki dim sum.

Jeśli lubisz dobrze zjeść i odkrywać nowe smaki, spędzać czas w towarzystwie przyjaciół i rodziny, to na zlocie food trucków na pewno znajdziesz coś dla siebie. Jeśli lubisz dobrze zjeść i odkrywać nowe smaki, spędzać czas w towarzystwie przyjaciół i rodziny, to na zlocie food trucków na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Czym jest Festiwal Smaków Food Trucków?



Festiwal Smaków Food Trucków to ogólnopolskie wydarzenie kulinarne, które cyklicznie - od ponad sześciu lat - odbywa się w ponad 30 miastach Polski. Jest to jeden z największych zlotów food truckowych w Polsce, który podbił już serca wielu miłośników ulicznego jedzenia. Ideą festiwalu jest promowanie street foodu oraz jedzenia w duchu "slow". W wydarzeniu udział biorą food trucki z całej Polski, które dobierane są pod kątem jakości oferowanych dań oraz różnorodności menu. Mobilne restauracje proponują kilka pozycji dań, w których się specjalizują.

Czytaj także: Food trucki. Uliczne jedzenie na osiedlach

Festiwal Smaków Food Trucków charakteryzuje się piknikową i rodzinną atmosferą. Dla gości przygotowywana jest strefa konsumpcyjna, a także dodatkowe atrakcje - strefa chilloutu, strefa dla najmłodszych, konkursy, gry terenowe oraz wspólne wybory najsmaczniejszego food trucka. 

Wystawcy zobowiązani są do przestrzegania wytycznych dla gastronomii, strefa gastronomiczna ma być na bieżąco dezynfekowana, pomiędzy stolikami i barobusami mają być zachowane należne odległości, o trzymanie dystansu proszeni są również goście. Wystawcy zobowiązani są do przestrzegania wytycznych dla gastronomii, strefa gastronomiczna ma być na bieżąco dezynfekowana, pomiędzy stolikami i barobusami mają być zachowane należne odległości, o trzymanie dystansu proszeni są również goście.

Nowe zasady bezpieczeństwa



Wszyscy wystawcy zobligowani są do przestrzegania aktualnych wytycznych sanepidu dotyczących gastronomii. Zachowywane będą wszelkie standardy bezpieczeństwa, a potrawy przygotowane zostaną z zachowaniem reżimu sanitarnego. Strefa konsumpcji rozłożona będzie z uwzględnieniem bezpiecznych odległości. Dla gości wydarzenia udostępnione zostaną płyny do dezynfekcji rąk. Organizatorzy dokładają wszelkich starań, aby uczestnicy wydarzenia czuli się bezpiecznie i komfortowo.

Materiał archiwalny z poprzedniej edycji festiwalu:

Wydarzenia

XIX Festiwal Smaków Food Trucków

w plenerze, street food

Miejsca

Zobacz także

Opinie (52) ponad 20 zablokowanych

  • Po co bulić tyle kasy hipsterom (9)

    Lepiej samemu zrobić hamburgera.

    • 36 2

    • jak raz na jakiś czas zjesz hambugsa z budy to nie zbiedniejesz (1)

      Gadasz jak taki dziad którego kiedyś słyszałem w autobusie. Pooo co bede szedł do restauracji z nimi, lepiej se usięde w kuchni i zjem kotleta.

      • 2 0

      • No dokładnie. Po co kino, opłacam abonament tv. Po co spacer, mam balkon.

        • 0 0

    • daj spokój. na początek trzeba znaleźć dobre mięso (4)

      następnie przygotować dobrej jakości bułki na hamburgery, sosiwa. póżniej pichcić i można zjeść. no i pozostaje jeszcze sprzątanie. nie dzięki, dla jednego hambugsa tracic tyle czasu i energii

      • 2 3

      • Bułki można zamówić (2)

        Jest kilka piekarni gdzie robią naprawdę dobre,mięso też jak znasz miejsca. No z sosem to najmniejszy problem

        • 1 0

        • (1)

          W piekarni robią dobre mięso? Szok.

          • 1 0

          • Przeczytaj jeszcze raz, a może zrozumiesz.

            • 1 0

      • a oni serwują ci z dobrego mięsa, żarty chyba sobie robisz najczęściej jest to mielone z biedry

        • 3 0

    • ale innych zazdrość zżera (1)

      kiedy papu sobie jesz z campera

      • 3 13

      • Chyba nie

        Tylko głupi może tak myśleć...

        • 8 1

  • A czy do tej pory potrawy nie były przygotowywane w najwyższym rygorze sanitarnym ?

    • 1 0

  • A gdzie myjemy łapki np. po wyjściu z toalety, szanowni gastronomicy?

    .

    • 3 0

  • Szczerze (3)

    To wolę wodę z kałuży niż ta pasze co robią w tych kamperach...ale biedota kupi wszystko jak jej się wciśnie że to modne

    • 17 8

    • (2)

      Biedoty na to nie stać, 3 dychy za podgrzaną bułkę z mięsem i sałatą, kiedyś to były hamburgery na Świętojańskiej, buła większa od głowy za 6 zł

      • 1 0

      • Nie chodzi o to żeby sie nazrec jak swinia (1)

        Tylko zeby smacznie zjesc

        • 2 3

        • no i właśnie w budzie można zjeść smacznie

          • 1 0

  • Fragmentaryczne info

    Wlasciwie brakuje tu najistotniejszych informacji - co i za ile jest w menu. Zaproszone food trucki niezbyt przejmuja sie aktualizowaniem informacji tego typu na swoich 'stronach www', wiec nikt, kto przeczyta ponizsze komentarze o tym, jak bardzo drogo sie placi za tak bardzo male porcje nie ma mozliwosci zweryfikowania ich, jesli osobiscie sie w food trucku nie zjawi, najlepiej z waga itp. zeby zwazyc i ocenic objetosc ww. porcji. Dosc to rozczarowujace w dobie powszechnosci informacji.

    • 2 0

  • obrzydliwe

    • 2 0

  • Smak jest w porządku, tylko po tym jedzeniu wzdyma, bąki siarczyste po tym odchodzą, pomieszczenia cały czas trzeba wietrzyć, a i to nie wiele daje...

    • 3 0

  • Przestańcie nazywać to festiwalem! (1)

    Według słownika festiwal to uroczystość złożona z szeregu imprez artystycznych. Żarcie fast foodów nie ma nic wspólnego z kulturą i sztuką. Wręcz przeciwnie...

    • 5 2

    • Ma z kultura jedzenia

      Tobie to obce to nie rozumiesz

      • 2 3

  • Gdzie oni sie załatwiają i ręce myją ? (1)

    • 5 2

    • Każda impreza plemerowa ma wymóg posiadania toalety

      Ta również. W Forum jest toaleta dla gastronomii i z niej właśnie korzystają, tej samej co knajpy w Forum.

      • 3 0

  • (1)

    Niestety, teraz z fooftrucka drożej niż w knajpie. Więc wolę knajpę, przynajmniej jest toaleta. :)

    • 15 0

    • Przynajmniej dla personelu

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane