- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Fino najlepszą trójmiejską restauracją wg uczestników festiwalu Restaurant Week
To wynik głosowania uczestników festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który odbył się w ubiegłym miesiącu w trzydziestu trójmiejskich restauracjach.
- Po każdej rezerwacji gość może wejść na naszą stronę i ocenić wrażenia z pobytu w lokalu w kategoriach: obsługa, atmosfera, przystawka, danie główne i deser. W plebiscycie wyciągana jest ocena w każdej kategorii oraz ocena ogólna, w której wyłaniamy trzy najlepiej ocenione lokale - mówi Tomasz Chądzyński, koordynator inicjatywy.
W imprezie dokonano 4500 rezerwacji. Jak mówi Chądzyński, co trzecia osoba oddała głos. Najlepszą restauracją według głosów uczestników została gdańska Fino. To otwarty kilka miesięcy temu lokal uzdolnionego szefa kuchni Jacka Koprowskiego, który w karcie łączy kreatywną zabawę wysokiej jakości składnikami z wyrafinowanymi technikami kulinarnymi. Fino otrzymało również wyróżnienie za najlepszą atmosferę oraz najlepsze danie główne (w wersji mięsnej dorsz z raviolo z wędzonym dorszem, w wersji wegetariańskiej - pieczony burak, puree z karmelizowanego kalafiora z paloną pomarańczą).
Zobacz także: Jacek Koprowski - szef kuchni na swoim
Koprowski komentuje: - Cieszy nas niezmiernie ta nagroda, bo jest odzwierciedleniem satysfakcji gości po spędzeniu czasu w naszej restauracji. Goście docenili zarówno jedzenie, jak i atmosferę, a o to nam w filozofii funkcjonowania Fino właśnie chodzi.
Drugie miejsce w plebiscycie uczestników zajęła specjalizująca się w polskiej kuchni restauracja Papieroovka, która znajduje się w gdańskim Hotelu Sadova. Lokal doceniony został również za obsługę. Ostatnią pozycję na podium zajęła Majolika, która znajduje się w zabytkowej neobarokowej willi Uphagena i serwuje nowoczesną kuchnię z akcentami staropolskimi. Restaurację wyróżniono również za najlepszą przystawkę. Z kolei najlepszy deser wybrano w sopockiej Sztuczce Bistro, a najpopularniejszą restauracją okazała się gdyńska Fedde.
Wydarzenie zapowiadaliśmy specjalnym tekstem
Oprócz wymienionych wyżej, w październikowej odsłonie Restaurant Week wzięły udział następujące lokale: Cyganeria, Chwila Moment, Cozzi, Dwie Zmiany, Espléndidos, Fidel, Gvara, Koncept, Moje Miasto, Nie/mięsny, Nowy Świat, Osteria Fino, Pélican, Pomelo, Punkt Gdynia, Rada Miasta, Restauracja 5. Piętro, Polskie Smaki, Restauracja Filharmonia, Majolika, Restauracja No. 88, Serio, Tapas Barcelona, Trafik, Verres en Vers, Wozownia Gdańsk.
Kolejna edycja festiwalu odbędzie się w kwietniu.
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (56) 3 zablokowane
-
2018-11-26 18:06
Udaliśmy się na objad biznesowy (5)
Ale nie ma takiej restauracji pod tym adresem !!!!!!, 20 gości z Norwegii zostało wprowadzonych w błąd i musieliśmy jechać do centrum Gdyni .
- 9 18
-
2018-11-27 14:33
"20 gości z Norwegii" - to jakieś kółko rolnicze?
- 3 0
-
2018-11-26 22:08
Jesteś upośledzony czy może innej narodowości?
Specyficznie piszesz- 5 1
-
2018-11-26 18:56
(1)
Trzeba było najpierw zadzwonić. Przy takiej liczbie gości warto zrobić rezerwację, tak czy siak.
- 11 2
-
2018-11-26 20:05
nawet jak nie ma adresu?
- 4 2
-
2018-11-26 18:56
objad?
serio?
- 12 0
-
2018-11-26 16:40
Do festivali restasuracji czy weekend za pół ceny (2)
nie wchodza szanujace sie restsurscje a kedynie albo slabe albo nowe ktore licza na promocje.
- 34 24
-
2018-11-27 14:32
A to coś zmienia w kontekście artykułu? Przecież wyraźnie jest napisane "wg uczestników festiwalu".
- 0 0
-
2018-11-26 22:47
no przecież,
Sztuczka to słaba czy nowa?
- 2 2
-
2018-11-26 17:11
a mozna juz placic kartą w fino? (3)
bo latem nie mozna bylo
- 18 2
-
2018-11-27 07:45
Normalni ludzie mają pieniądze. (1)
A nie plastiki.
- 1 15
-
2018-11-27 11:34
normalni mają tyle ze trzeba plastik nosić bo sie w portfelu nie mieści
- 9 1
-
2018-11-26 22:55
można
- 1 0
-
2018-11-27 10:06
Wyrafinowane techniki kulinarne?
Owszem ładnie podane lepiej smakuje, ale nie dajmy się zwariować. Do restauracji idzie sie po to aby zjeść, a nie oglądać. Fajnie jest próbować nowych smków, ale eksperymentalna twórczość kucharza - zwłaszcza zadufanego w sobie - to ryzyko.
- 4 2
-
2018-11-27 07:48
To zawoalowana reklama.
Dobre restauracje nie potrzebują rozgłosu. A czemu bary bistro ( nie będę wymieniał nazw) uważane są jako restauracje?
- 6 1
-
2018-11-26 22:33
Kochamy FINO!
!!!
- 9 7
-
2018-11-26 16:55
(3)
W imprezie dokonano 4500 rezerwacji
5 dziennie - czyli nie powala a ilu głosowało?
doczytałam 1500 osób a ile głosów dostały poszczególne restauracje o ile można je tak określić- 14 2
-
2018-11-26 22:22
sami rezerwowali i sami oceniali i wyszło, że fino mieli najwięcej czasu
- 2 2
-
2018-11-26 17:06
kreatywną zabawę wysokiej jakości składnikami z wyrafinowanymi technikami
to ja dziękuje, wole tradycję w kuchni ale gdzie indziej to....- 8 6
-
2018-11-26 16:59
Fino - nowoczesne pakowanie Gdynia, opata Hackiego 12 pokaż na mapie
to oni tez startowali?- 10 2
-
2018-11-26 21:59
Restaurant week..I thought it was Poland so (1)
- why the name of this poor "wydarzenie" has to be in English?!!!
- 9 6
-
2018-11-26 22:09
Wow
Lata na zmywaku w UK dały efekt.- 8 2
-
2018-11-26 21:55
Koper Gratki!
- 7 0
-
2018-11-26 18:24
(2)
Pani Haponiuk by miała odmienne zdanie xd
- 14 1
-
2018-11-26 20:46
Bo ona czyta papierowe gazety i pije kawe
- 2 1
-
2018-11-26 18:54
ale lekkie i bezpretensjonalne
oraz na własny koszt
- 10 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.