• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Fino najlepszą trójmiejską restauracją wg uczestników festiwalu Restaurant Week

Łukasz Stafiej
26 listopada 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Fino znajduje się przy ul. Grząskiej od kilku miesięcy. Fino znajduje się przy ul. Grząskiej od kilku miesięcy.

To wynik głosowania uczestników festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który odbył się w ubiegłym miesiącu w trzydziestu trójmiejskich restauracjach.



Czy sugerujesz się wynikami plebiscytów?

Restaurant Week to cykliczny festiwal kulinarny, podczas którego zaproszone przez organizatorów trójmiejskie restauracje przygotowują specjalną kartę dań. Goście, którzy wykupią rezerwację, mają okazję zjeść popisowy posiłek szefa kuchni. W połowie października impreza odbyła się w ponad trzydziestu lokalach w Gdańsku, Gdyni i Sopocie.

- Po każdej rezerwacji gość może wejść na naszą stronę i ocenić wrażenia z pobytu w lokalu w kategoriach: obsługa, atmosfera, przystawka, danie główne i deser. W plebiscycie wyciągana jest ocena w każdej kategorii oraz ocena ogólna, w której wyłaniamy trzy najlepiej ocenione lokale - mówi Tomasz Chądzyński, koordynator inicjatywy.
W imprezie dokonano 4500 rezerwacji. Jak mówi Chądzyński, co trzecia osoba oddała głos. Najlepszą restauracją według głosów uczestników została gdańska Fino. To otwarty kilka miesięcy temu lokal uzdolnionego szefa kuchni Jacka Koprowskiego, który w karcie łączy kreatywną zabawę wysokiej jakości składnikami z wyrafinowanymi technikami kulinarnymi. Fino otrzymało również wyróżnienie za najlepszą atmosferę oraz najlepsze danie główne (w wersji mięsnej dorsz z raviolo z wędzonym dorszem, w wersji wegetariańskiej - pieczony burak, puree z karmelizowanego kalafiora z paloną pomarańczą).

Zobacz także: Jacek Koprowski - szef kuchni na swoim

Koprowski komentuje: - Cieszy nas niezmiernie ta nagroda, bo jest odzwierciedleniem satysfakcji gości po spędzeniu czasu w naszej restauracji. Goście docenili zarówno jedzenie, jak i atmosferę, a o to nam w filozofii funkcjonowania Fino właśnie chodzi.


Drugie miejsce w plebiscycie uczestników zajęła specjalizująca się w polskiej kuchni restauracja Papieroovka, która znajduje się w gdańskim Hotelu Sadova. Lokal doceniony został również za obsługę. Ostatnią pozycję na podium zajęła Majolika, która znajduje się w zabytkowej neobarokowej willi Uphagena i serwuje nowoczesną kuchnię z akcentami staropolskimi. Restaurację wyróżniono również za najlepszą przystawkę. Z kolei najlepszy deser wybrano w sopockiej Sztuczce Bistro, a najpopularniejszą restauracją okazała się gdyńska Fedde.

Wydarzenie zapowiadaliśmy specjalnym tekstem

Oprócz wymienionych wyżej, w październikowej odsłonie Restaurant Week wzięły udział następujące lokale: Cyganeria, Chwila Moment, Cozzi, Dwie Zmiany, Espléndidos, Fidel, Gvara, Koncept, Moje Miasto, Nie/mięsny, Nowy Świat, Osteria Fino, Pélican, Pomelo, Punkt Gdynia, Rada Miasta, Restauracja 5. Piętro, Polskie Smaki, Restauracja Filharmonia, Majolika, Restauracja No. 88, Serio, Tapas Barcelona, Trafik, Verres en Vers, Wozownia Gdańsk.

Kolejna edycja festiwalu odbędzie się w kwietniu.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (56) 3 zablokowane

  • Udaliśmy się na objad biznesowy (5)

    Ale nie ma takiej restauracji pod tym adresem !!!!!!, 20 gości z Norwegii zostało wprowadzonych w błąd i musieliśmy jechać do centrum Gdyni .

    • 9 18

    • "20 gości z Norwegii" - to jakieś kółko rolnicze?

      • 3 0

    • Jesteś upośledzony czy może innej narodowości?
      Specyficznie piszesz

      • 5 1

    • (1)

      Trzeba było najpierw zadzwonić. Przy takiej liczbie gości warto zrobić rezerwację, tak czy siak.

      • 11 2

      • nawet jak nie ma adresu?

        • 4 2

    • objad?

      serio?

      • 12 0

  • Do festivali restasuracji czy weekend za pół ceny (2)

    nie wchodza szanujace sie restsurscje a kedynie albo slabe albo nowe ktore licza na promocje.

    • 34 24

    • A to coś zmienia w kontekście artykułu? Przecież wyraźnie jest napisane "wg uczestników festiwalu".

      • 0 0

    • no przecież,

      Sztuczka to słaba czy nowa?

      • 2 2

  • a mozna juz placic kartą w fino? (3)

    bo latem nie mozna bylo

    • 18 2

    • Normalni ludzie mają pieniądze. (1)

      A nie plastiki.

      • 1 15

      • normalni mają tyle ze trzeba plastik nosić bo sie w portfelu nie mieści

        • 9 1

    • można

      • 1 0

  • Wyrafinowane techniki kulinarne?

    Owszem ładnie podane lepiej smakuje, ale nie dajmy się zwariować. Do restauracji idzie sie po to aby zjeść, a nie oglądać. Fajnie jest próbować nowych smków, ale eksperymentalna twórczość kucharza - zwłaszcza zadufanego w sobie - to ryzyko.

    • 4 2

  • To zawoalowana reklama.

    Dobre restauracje nie potrzebują rozgłosu. A czemu bary bistro ( nie będę wymieniał nazw) uważane są jako restauracje?

    • 6 1

  • Kochamy FINO!

    !!!

    • 9 7

  • (3)

    W imprezie dokonano 4500 rezerwacji

    5 dziennie - czyli nie powala a ilu głosowało?

    doczytałam 1500 osób a ile głosów dostały poszczególne restauracje o ile można je tak określić

    • 14 2

    • sami rezerwowali i sami oceniali i wyszło, że fino mieli najwięcej czasu

      • 2 2

    • kreatywną zabawę wysokiej jakości składnikami z wyrafinowanymi technikami

      to ja dziękuje, wole tradycję w kuchni ale gdzie indziej to....

      • 8 6

    • Fino - nowoczesne pakowanie Gdynia, opata Hackiego 12 pokaż na mapie

      to oni tez startowali?

      • 10 2

  • Restaurant week..I thought it was Poland so (1)

    - why the name of this poor "wydarzenie" has to be in English?!!!

    • 9 6

    • Wow
      Lata na zmywaku w UK dały efekt.

      • 8 2

  • Koper Gratki!

    • 7 0

  • (2)

    Pani Haponiuk by miała odmienne zdanie xd

    • 14 1

    • Bo ona czyta papierowe gazety i pije kawe

      • 2 1

    • ale lekkie i bezpretensjonalne

      oraz na własny koszt

      • 10 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane