• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Fino najlepszą trójmiejską restauracją wg uczestników festiwalu Restaurant Week

Łukasz Stafiej
26 listopada 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Fino znajduje się przy ul. Grząskiej od kilku miesięcy. Fino znajduje się przy ul. Grząskiej od kilku miesięcy.

To wynik głosowania uczestników festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który odbył się w ubiegłym miesiącu w trzydziestu trójmiejskich restauracjach.



Czy sugerujesz się wynikami plebiscytów?

Restaurant Week to cykliczny festiwal kulinarny, podczas którego zaproszone przez organizatorów trójmiejskie restauracje przygotowują specjalną kartę dań. Goście, którzy wykupią rezerwację, mają okazję zjeść popisowy posiłek szefa kuchni. W połowie października impreza odbyła się w ponad trzydziestu lokalach w Gdańsku, Gdyni i Sopocie.

- Po każdej rezerwacji gość może wejść na naszą stronę i ocenić wrażenia z pobytu w lokalu w kategoriach: obsługa, atmosfera, przystawka, danie główne i deser. W plebiscycie wyciągana jest ocena w każdej kategorii oraz ocena ogólna, w której wyłaniamy trzy najlepiej ocenione lokale - mówi Tomasz Chądzyński, koordynator inicjatywy.
W imprezie dokonano 4500 rezerwacji. Jak mówi Chądzyński, co trzecia osoba oddała głos. Najlepszą restauracją według głosów uczestników została gdańska Fino. To otwarty kilka miesięcy temu lokal uzdolnionego szefa kuchni Jacka Koprowskiego, który w karcie łączy kreatywną zabawę wysokiej jakości składnikami z wyrafinowanymi technikami kulinarnymi. Fino otrzymało również wyróżnienie za najlepszą atmosferę oraz najlepsze danie główne (w wersji mięsnej dorsz z raviolo z wędzonym dorszem, w wersji wegetariańskiej - pieczony burak, puree z karmelizowanego kalafiora z paloną pomarańczą).

Zobacz także: Jacek Koprowski - szef kuchni na swoim

Koprowski komentuje: - Cieszy nas niezmiernie ta nagroda, bo jest odzwierciedleniem satysfakcji gości po spędzeniu czasu w naszej restauracji. Goście docenili zarówno jedzenie, jak i atmosferę, a o to nam w filozofii funkcjonowania Fino właśnie chodzi.


Drugie miejsce w plebiscycie uczestników zajęła specjalizująca się w polskiej kuchni restauracja Papieroovka, która znajduje się w gdańskim Hotelu Sadova. Lokal doceniony został również za obsługę. Ostatnią pozycję na podium zajęła Majolika, która znajduje się w zabytkowej neobarokowej willi Uphagena i serwuje nowoczesną kuchnię z akcentami staropolskimi. Restaurację wyróżniono również za najlepszą przystawkę. Z kolei najlepszy deser wybrano w sopockiej Sztuczce Bistro, a najpopularniejszą restauracją okazała się gdyńska Fedde.

Wydarzenie zapowiadaliśmy specjalnym tekstem

Oprócz wymienionych wyżej, w październikowej odsłonie Restaurant Week wzięły udział następujące lokale: Cyganeria, Chwila Moment, Cozzi, Dwie Zmiany, Espléndidos, Fidel, Gvara, Koncept, Moje Miasto, Nie/mięsny, Nowy Świat, Osteria Fino, Pélican, Pomelo, Punkt Gdynia, Rada Miasta, Restauracja 5. Piętro, Polskie Smaki, Restauracja Filharmonia, Majolika, Restauracja No. 88, Serio, Tapas Barcelona, Trafik, Verres en Vers, Wozownia Gdańsk.

Kolejna edycja festiwalu odbędzie się w kwietniu.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (56) 3 zablokowane

  • Koper Gratki!

    • 7 0

  • Restaurant week..I thought it was Poland so (1)

    - why the name of this poor "wydarzenie" has to be in English?!!!

    • 9 6

    • Wow
      Lata na zmywaku w UK dały efekt.

      • 8 2

  • Kochamy FINO!

    !!!

    • 9 7

  • obiad domowy... (4)

    schabowy,ziemniaki,surówka,kompot,deser-ok,20 zł jak to się ma do ok.200 zł za 2-a i to chyba nie jakieś rewelacyjne.Ale co restauracja,to restauracja, no ale to już rzecz gustu.

    • 3 9

    • Mniam, pyszny schabowy (1)

      Z przemysłowych świnek, koniecznie smażony na głębokim oleju, żeby januszek czuł się pełen. Niektórzy nie żyją tylko na paszy, ale po co sugerujesz, że twoja bieda jest jakimś twoim wyborem?

      • 3 4

      • Januszek...

        z ubolewaniem przyznaję rację,ale niestety znaczna część społeczeństwa tak się odżywia ,z takich czy innych powodów.A czy to wynika to z biedy.Niekoniecznie,pozdrawiam,smacznego...

        • 0 0

    • (1)

      Jadles kiedyś porządnego schabowego z dobrego mięsa? Czy tylko smęcisz dla zasady?

      • 1 0

      • Smęcenie...

        pewnie w moim 66-cio letnim życiu zdarzyło mi się.A czy smęcę?,być może,zalezy od punktu widzenia.Pozdrawiam i życzę smacznego...

        • 0 0

  • To zawoalowana reklama.

    Dobre restauracje nie potrzebują rozgłosu. A czemu bary bistro ( nie będę wymieniał nazw) uważane są jako restauracje?

    • 6 1

  • Wyrafinowane techniki kulinarne?

    Owszem ładnie podane lepiej smakuje, ale nie dajmy się zwariować. Do restauracji idzie sie po to aby zjeść, a nie oglądać. Fajnie jest próbować nowych smków, ale eksperymentalna twórczość kucharza - zwłaszcza zadufanego w sobie - to ryzyko.

    • 4 2

  • oj niejdną restaurcje odwiedzalem w czasach gdy pracowalem w tv.. (2)

    Sky Orunia była pierwszą niezależną prywatną stacją TV w Polsce. Nadawanie o bardzo małej mocy rozpoczęto w 1989. Siedziba położona była w jednej z najbardziej zaniedbanych dzielnic Gdańska – na Oruni – stąd nazwa telewizji. W 1990 ulepszono nadajnik który objął swoim zasięgiem całą dzielnicę oraz część Śródmieścia. Program nadawano łamiąc prawa autorskie, bez wymaganej koncesji, ale za przyzwoleniem ówczesnego prezydenta Gdańska. Emitowano reportaże z życia dzielnicy, kreskówki dla dzieci, transmitowano msze kościelne a wieczorami pokazywano hity filmowe z zaprzyjaźnionej wypożyczalni kaset VHS. W 1994 telewizja otrzymała koncesję KRRiT na nadawanie w całym Trójmieście, pokonując m.in. gdyńską stację Polonii 1 – Tele-Top.

    • 0 5

    • no to się pochwaliłeś

      pozazdrościć

      • 2 0

    • Ale......o co chodzi?

      • 0 0

  • Zasłużona nagroda

    Fino to cudowne miejsce wie to każdy kto był tam choć raz :) Marudy komentujące zawitali w tam chociaż na chwilkę, a będziecie Wam głupio za Wasze komentarze

    • 0 5

  • W wersji miesnej wygral dorsz...ryba to nie mieso!

    • 5 0

  • Sowa i przyjaciele PO

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane