• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: Kamil z miską szczęścia

Kamil Sadkowski
5 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Tym razem polecam pożywną "miskę szczęścia". Tym razem polecam pożywną "miskę szczęścia".

Dla zabieganych i kochających świeże oraz wyjątkowe smaki mam jeden z moich wątków azjatyckich. Miskę pełną wartościowych, smacznych produktów, czyli PokeBowl. Ostatnio polecałem w moim cyklu "Gastrobanda" rozgrzewające danie z dynią.




Na początek dobra wiadomość: przygotowanie wszystkiego to będzie szybka akcja. Jeśli lubujecie się w tym regionie świata, to lista dodatkowych produktów będzie minimalnie krótka i zapewne większość podstawowych składników macie w zakamarkach kuchennych.

Potrzebujecie:

- kawałek świeżego łososia (0,4 kg bez skóry, polecam Mowi);
- ryż basmati lub jaśminowy (ryż 1 kubek, woda do gotowania 1,2 kubka);
- jedno awokado;
- kilka gałązek kolendry;
- pół ogórka;
- jedną lub dwie łyżki pasty chilli;
- jedną łyżkę octu ryżowego;
- dwie łyżki cukru pudru;
- jedną średniej wielkości marchew;
- kilka rzodkiewek;
- cztery łyżki jasnego sosu sojowego;
- dwie łyżki oleju sezamowego;
- jedną łyżeczkę czarnego lub białego prażonego sezamu;
- jedną papryczkę chili Bird's Eye;
- pół limonki;
- dojrzałe mango;
- jedną dymkę;
- dowolne kiełki;
- dwie szalotki;
- olej roślinny do smażenia;
- kawałek świeżego imbiru.

  • Miskę szczęścia przygotujecie szybko i bez trudności.
  • Mango kroicie w kostkę.
  • Łososia kroicie w solidną kostkę, następnie mieszacie go w marynacie.
  • Kolendra doda daniu oryginalnego smaku i aromatu.
Zatem zaczynajcie. Gotujecie ryż z odrobiną soli i odstawiacie do przestudzenia. W trakcie gotowania, kroicie w solidną kostkę łososia, którego mieszacie w marynacie (sos sojowy, olej sezamowy, imbir otarty na małych oczkach). Następnie dodajecie sezam i mieszacie składniki. Ogórka kroicie obieraczką wzdłuż na cienkie plastry ze skórką i wkładacie do marynaty (pasta chili, cukier puder, ocet ryżowy), po kilkunastu minutach odsączacie na sitku.


Mango kroicie w kostkę. Marchew obieracie i kroicie w cienkie paski. Rzodkiewki kroicie w cieknie plasterki. Chili i dymkę kroicie w słupki lub plasterki. Szalotkę kroicie na cienkie plastry i smażycie na gorącym oleju, aż delikatnie się zrumienią i odsączacie na ręczniku papierowym.

Przekładacie do miski ryż, na nim układacie całe dobro, które wcześniej przygotowaliście. Tylko tyle, albo aż tyle. Micha pełna samych dobroci jest gotowa i tylko czeka na uzupełnienie. To uzupełnienie będzie wyjątkowe, zadba o nie Piotr ZastróżnyFestusa.

Ze swoich zasobów proponuje dwa wina, które wyjątkowo poleca do tej miski, mianowicie: Fritz Haag Riesling 2018 (cena 69 zł), oraz Terra de Asorei Nai Albarino 2018 (cena 54 zł).

Teraz wystarczy idealnie spocząć pod kocem. Z miską pełną szczęścia i kieliszkiem wina nie będą wam straszne krótkie i chłodne dni.

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie (56) 3 zablokowane

  • nie ma innych ryb? (1)

    "Dżizas k..a ja pi..dole", jak mawiał klasyk, nie ma innych ryb? Wiecznie ten ohydny łosoś

    • 7 3

    • łosoś jest pyszny, jeśli jest dziki z Atlantyku

      polecam się przekonać, będziesz w szoku jak wielka jest różnica

      • 2 3

  • Hm. (1)

    Jaka szybka akcja, skoro muszę wyskoczyć i znaleźć w sklepie biały sezam, świeżą kolendrę, ocet ryżowy, olej sezamowy i JEDNĄ papryczkę chilli Bird's Eye?
    Ale obiecuję, że jak zdarzy się sytuacja, że wszystko będzie przypadkiem na chacie, to wypróbuję ;)

    • 7 3

    • to nie macie w Polsce sezamu i kolendry?

      nie chce mi się wierzyć, lata temu kupowałem w Gdyni wszystkie te rzeczy, nie było problemu

      • 2 4

  • Prostota? (1)

    Łosoś zabity mnogością mocnych smaków gotowców przyprawowych.
    Autor o sobie pisze, że cechuje go prostota wykonania....a tu takie niepotrzebne komplikacje.
    Sztuką jest wydobyć smak z nieskomplikowanych połączeń, a nie zasypać mocnymi gotowcami.

    • 11 3

    • które z tych smaków są mocne?

      łosoś ma dosyć mocny smak, ja nie widzę nic mocniejszego?

      • 2 1

  • Nie wiem czy przygotowanie tego wszystkiego (1)

    to faktycznie będzie szybka akcja... Mnie się odechciało na samą myśl o ilości czasu poświęconego na zgromadzenie tych wszystkich produktów :(

    • 38 4

    • to reklama restauracji a nie książka kucharska

      • 1 0

  • I to ma być już wszystko??? (1)

    Przepis to raczej typowe czyszczenie lodówki, w tym przypadku jeśli komuś zgromadziło się sporo żywności o azjatyckim pochodzeniu.

    • 16 20

    • to są standardowe składniki a nie "czyszczenie lodówki"

      tym bardziej w restauracji, nikt nie mówi żebyś sam robił, gość poleca żeby wpaść do niego na tą michę

      • 2 1

  • Super (1)

    Wygląda apetycznie.
    Chętnie bym skonsumował.
    Gdzie można zjeść coś podobnego na mieście w Gdańsku?

    • 3 9

    • Google wyłączyli czy co?

      • 1 0

  • Mieso, mieso, mieso .... (1)

    • 4 7

    • Panie to jest kiosk Ruchu...

      ..ja tu , ja tu mięso mam!!!!!!!!!!!!

      • 4 0

  • No tak, jak coś bardziej skomplikowanego niż schabowy, kartofel z wody i kapusta, to dla ludu zbyt udziwnione i czasochłonne.

    • 2 6

  • Nie radzę jeść i pić leżąc pod kocem (1)

    To się może skończyć udławieniem, zalaniem, pobrudzeniem itp.

    • 12 7

    • Bo pod kocem to trzeba umieć "spocząć idealnie"... wówczas sprawa nie skończy się na pralni... (chyba, że po udławieniu człowiek faktycznie "spocznie", to wtedy "temu kocu" będzie wszystko jedno)

      • 0 0

  • A krotszej listy zakupow nie bylo ? Haha tak to sie mozna w restaurant jak sie robi 20 misek

    • 5 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane