• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastronomia przeżywa falę zamknięć. W tych miejscach już nie zjemy

Mateusz Groen
6 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (446)
Gastronomia to niełatwa branża, a powodzenie w niej zależy od wielu czynników. Które miejsca zamknęły się w ostatnim czasie? Gastronomia to niełatwa branża, a powodzenie w niej zależy od wielu czynników. Które miejsca zamknęły się w ostatnim czasie?

Końcówka 2022 i początek nowego roku przyniosły zapowiadane zmiany w gastronomi. Kolejny raz spotkaliśmy się z zakończeniem działalności miejsc, które na pozór zdawały się dobrze radzić sobie na trójmiejskim rynku gastronomicznym. Na bieżąco informujemy was o zmianach w gastronomii, dlatego też dzisiaj przedstawimy zestawienie restauracji, w których już nie zjemy. Tym razem największe zmiany w Gdańsku.




Czy uważasz, że restauracje powinny mieć obniżkę cen mediów w obecnych czasach?

Powodów zakończenia działalności jest wiele, jednak najczęstszym z nich jest trudna sytuacja na rynku, która wpływa na wzrost cen energii elektrycznej oraz kosztów produktów.

Duże zmiany w Gdańsku



Niedawno restauracja Evil Steak HouseMapka, mieszcząca się w dwóch miejscach w Śródmieściu Gdańska, powiadomiła swoich gości, że to koniec jej przygody z trójmiejską gastronomią (posiada oddziały jeszcze w Szczecinie i Poznaniu).

- Jest nam naprawdę przykro. Niestety ze względów ekonomicznych (wysokie czynsze oraz opłaty za media) nasze lokale zostały zamknięte. Wycofaliśmy się jako marka z terenu Trójmiasta - poinformowali przedstawiciele Evil Steak House.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.

W połowie listopada pożegnaliśmy również Spożywczy Food&Drinks Mapkana Dolnym Mieście w Gdańsku. Lubiany przez wiele osób punkt słynął z dań kuchni polskiej serwowanych w nowoczesnej formie. Swoją decyzję właściciele podjęli po analizie rynku gastronomicznego.

- Obecne czasy, jakże ciężkie dla przedsiębiorców, zmuszają nas do zawieszenia działalności Spożywczego. Zobaczymy, jak sytuacja będzie się rozwijać, a w tym czasie intensywnie myślimy nad nowym formatem na Dolnej 2 - poinformowali właściciele Spożywczy Food&Drinks.
Ranking 2023: najlepszy catering dietetyczny w Trójmieście Ranking 2023: najlepszy catering dietetyczny w Trójmieście
Gdańsk w ostatnim czasie pożegnał się również z lokalami: BresnoMapka w Brzeźnie oraz Cafe OficynaMapka.

- Dziękujemy za wszystkie odwiedziny, za wszystkie miłe słowa i za te krytyczne również. Świetna przygoda nas spotkała na Chlebnickiej 24/25, trochę krótka, ale jakże intensywna! Pamiętajcie o nas dobrze - napisali przedstawiciele Cafe Oficyna na łamach mediów społecznościowych.
Wiele miejsc zamknęło się w ostatnich miesiącach lub sprzedało swoje lokale wraz z konceptem. Wiele miejsc zamknęło się w ostatnich miesiącach lub sprzedało swoje lokale wraz z konceptem.
Z Gdańska zniknęły również: restauracja 220Mapka, Mexicanos&Americanos z Osowej Mapka, a także po blisko pięciu latach Przepis naMapka, który zmienił swój charakter działalności na serwowanie cateringu.

- Drodzy goście! Przyjaciele! Niestety po pięciu latach działalności, po spełnieniu marzenia, po odniesieniu wielu sukcesów, zdobyciu wielu nagród postanowiliśmy zakończyć przygodę pod adresem Jaśkowa Dolina 132. Dziękujemy wam, że byliśmy częścią waszych rodzinnych i firmowych uroczystości, że zrealizowaliśmy dla was masę cateringów. Dziękujemy za zaufanie. (...) Nie mówimy: żegnajcie! Mówimy: do zobaczenia! No i... nie znikamy. Pozostajemy z ofertą cateringu i ofertą finger food na wasze przyjęcia w domu i w firmach. Znaleźliśmy malutki lokal, by je dla was przygotowywać. Polecamy się - poinformowali właściciele lokalu Przepis na z Moreny.

Swoją ostatnią imprezę miała również Havana, do niedawna mieszcząca się w lokalu przy ul. Świętego Ducha 68 w GdańskuMapka. Również lokal specjalizujący się z "Instagram friendly" ciastek, pączków i deserów Royal Donuts Mapka nie wytrzymał próby czasu.

Z Oliwy zniknęła restauracja specjalizująca się w kuchni roślinnej Food Art CompanyMapka.

- Na do zobaczenia pozwolimy sobie na trochę prywaty. Wczoraj dostaliśmy od was dużo pytań, czy w Pod Krzywym Żeberkiem będą dostępne dania bezmięsne. Możemy już wam zdradzić, że coś się pojawi, ale o szczegóły proszę pytać i męczyć szefa Piotra. I gorąco zachęcamy do wspierania małych przedsiębiorstw, nie chodzi nam tylko o gastronomię. Bez was małe lokale/sklepy nie mają szans na istnienie, a pamiętajmy, że to często dorobek życia właścicieli, a nawet życia ich rodziców. Smutno czyta się informacje o zamknięciu kolejnego małego przedsiębiorstwa, więc róbmy co w naszej mocy, by tych smutków było jak najmniej. Wiemy, że Oliwa ma moc i nie pozwoli na zamknięcie się "swojaka" - poinformowali przedstawiciele Food Art Company.
Sopot także opustoszał. Nie zjemy już w Grill ItaliaMapka, który do niedawna znajdował się tuż przy Dworcu PKP w Sopocie. Zamknęła się również restauracja BrodwinekMapka.

To już oficjalny koniec Ziemi, która przez pięć lat była popularnym miejscem we Wrzeszczu. To już oficjalny koniec Ziemi, która przez pięć lat była popularnym miejscem we Wrzeszczu.

Tymczasowe zamknięcia



Już jakiś czas temu właściciele lokalu muzycznego Ziemia Mapka informowali o chęci sprzedaży konceptu, jednak póki co nie znalazł się nowy kupiec i niedawno miejscówka we Wrzeszczu wyprawiła pożegnalną imprezę. Wciąż jest jednak nadzieja, że lokal powróci za jakiś czas z nowym właścicielem.

Działalność w Gdańsku do dnia 31.03.2023 r. zawiesiła także Tawerna Grecka LukullusMapka. Usłyszeliśmy również o zamknięciu lokalu Bistro da MattiMapka, mieszczącego się do niedawna przy ul. Bohaterów Monte Casino w Sopocie. Na szczęście w tym przypadku Bistro da Matti opuściło dawną lokalizację, ale tylko po to, by przenieść się w nowe większe miejsce położonej kilkadziesiąt metrów dalej.

Niektóre lokale w najbliższym czasie zmienią swoich właścicieli. Zmiany na szczeblu właścicielskim zajdą w słynnej restauracji znajdującej się w zrewitalizowanej muszli koncertowej Muszla Mapka została wystawiona na sprzedaż.

Muszla w Gdyni na sprzedaż Muszla w Gdyni na sprzedaż

Miejsca

Opinie (446) ponad 50 zablokowanych

  • Panie dziennikarz, (1)

    To nie "trudna sytuacja na rynku, która wpływa na wzrost cen energii elektrycznej oraz kosztów produktów" tylko wzrost cen energii elektrycznej wpływa na wzrost cen produktów i stwarza trudną sytuację na rynku.

    A wzrost cen energii elektrycznej jest pochodną polityki klimatycznej UE i zgody wszystkich po kolei rządów w Polsce na realizacje tej polityki. Więc to nie rynek wymusza zmiany tylko decyzje polityków. Proszę tu nie mieszać przyczyny ze skutkiem.

    • 27 7

    • Ile wpływ UE a ile wpływ pis? Popatrz na rekordowe zyski Energi/pgnig itp. Wystarczybprzeczytac choć podstawowe raporty.

      • 1 1

  • Spożywczy (1)

    O szkoda. Do spożywczego nie zdążyłem dojść.

    • 0 2

    • Uwielbiam takie komentarze. Szkoda akwarium nigdy nie byłam mimo że lokal parę lat istniał. A potem zdziwienie że się zamknął

      • 0 0

  • Spokojnie , bez problemu otworzą je ponownie Ukraińcy . (4)

    Mając preferencyjne warunki ze wszystkimi ulgami i dotacjami bez problemu dadzą radę . Zapewnił im to " nasz " Rząd odpowiednią ustawą z grudnia 2016 roku !!!!!

    • 42 24

    • Tak jest (1)

      Wrzeszcz róg Gołębiej i Pestalaziego od pół roku lokal ma Ukrainiec, który rzekomo prowadzi pizzerie. Nie ma tam żadnych klientów. Pizzeria tylko w teorii. Można? Można

      • 2 0

      • To dlaczego widzę kilka razy dziennie samochód z dostawami jadący mi pod oknem na kilinskiego?

        • 0 0

    • (1)

      Dzięki,. wasze ignoranckie brednie pokazują, dlaczego Polacy długo pozostaną w tyle za resztą Europy.

      • 6 16

      • Przez długi czas było to ukrywane , ale jest już dostępne na stronach Rządu .

        Radzę przeczytać , bardzo ciekawa lektura . Rzecznik Rządu powiedział prawdę kogo jesteśmy sługusami .

        • 14 4

  • Będą kolejne zamknięcia :( (5)

    We Wrzeszczu oprócz Ziemi do likwidacji idzie AleBrowar, House Of Seitan, Oliwa do Ognia, Fukafe, Stacja Wrzeszcz...

    Nie wiadomo też co będzie z Aioli i Yummy.

    • 15 1

    • House to już chyba któryś raz. Znowu jedzenie i zbiórka kasy?

      • 0 0

    • PiSowscy bolszewicy mają na ciebie plan- masz siedzieć w domu i dzieci robić, żeby kler mógł ci je wychować na wyborców Kaczyńskiego.

      • 3 1

    • Co to za bzdura? AleBrowar nie zamyka się!!! (1)

      • 1 3

      • Zamyka już wyprzedają piwa taniej niż produkują.

        • 3 1

    • We Wrzeszczu zostaną kebaby, Żabki i paznokcie.

      Bo nawet agencje nieruchomości i lumpeksy padły. Znowu na obiad i piwo będzie się jeździło do Gdańska.

      • 7 2

  • gorzej niz podczas covidu (6)

    to jest totalna masakra zeby w miescie takim jak nasz tyle lokali sie zamykalo. mowiac tylko o turystach to oni niedlugo nigdzie nie beda mieli gdzie co zjesc... jest gorszy pogrom niz podczas covidu....

    • 18 3

    • To prawda (3)

      W covidzie wszystkie były zamknięte ale były. Teraz stoją puste lokale.

      Już krążą plotki, że na Wajdeloty szykują się 4 lokal do zamknięcia w tym roku.

      • 5 0

      • To ciekawe bo nawet w tym artykule jest mowa o restauracji która cały czas była czynna i przyjmowała gości

        • 0 0

      • Były nawet takie, co bez paszportów nie wpuszczały. Ludzie to zapamiętali i potem omijali je dużym łukiem. (1)

        • 3 1

        • Ty pewnie miałeś paszport, ale nie wpuszczali bez mózgu.

          • 0 1

    • Biedny Ty!

      • 0 1

    • Zawsze można dla trurystów otworzyć sklep

      z kanapkami.
      Z serem albo z jajem na twardo, turyści to lubią.

      • 8 0

  • Niedługo na mieście (8)

    zostaną tylko budy z kebabami.

    • 79 9

    • też już jest za drogo .....kebab już ok 25zł ....a za 25 zł to można zrobić obiad na dwa dni dla rodziny 4 (4)

      osobowej ......a jak wszyscy pójdą na kebab to 100zł ....

      • 24 5

      • ...8 porcji obiadu za 25zł? Ładnie. (3)

        Jaki % mięsa, bo kebab zawiera go całkiem sporo. I licz raczej 20 zł/kebab, bo 5 złotych zjada 23% VAT którego nie płacisz w sklepie.

        • 1 5

        • 23% VAT? Ciekawe za co

          • 1 0

        • jako klient kebaba płaci ten podatek w lokalu, a to że właściciel dalej przelewa ten podatek do skarbówki to inna sprawa, a w sklepach też są produkty z tym podatkiem ...

          • 0 0

        • Gdyby kebab kosztował 15 zł, to znikałoby tylko 3 zł?

          • 1 0

    • Raczej zabki :)

      • 1 0

    • Kebaby też znikają ;)

      Obawiam się że wyjścia do Żabki będzie jedyną formą gastronomicznych uniesień.

      • 27 2

    • Skoro jest popyt to...

      • 16 0

  • (2)

    Nie każdy pewnie wie ale od 1 marca Gdańsk podnosi stawki za dzierżawę gruntu pod działalność. Mi wyszło więcej o 50 procent. Jak na to zarobić? Czy przeciętny klient zapłaci o tyle więcej za posiłek? Sami sobie odpowiedzcie

    • 15 1

    • Podaj kwoty. Dobrze brzmi że podnosi niedobry urzad tylko przy calych kosztach to śmieszne liczby.

      • 0 0

    • O, to jednak nie pis, tylko urząd gdański, no no

      Serio. Wakacje to czas dużych zarobków, ale zimą to pewnie słabo. W górach mają dwa sezony i letni i zimowy.
      Tańsze lokale to studenci obskoczą, a te drogie ąę to dla warszawki. Ja omijam szerokim łukiem

      • 2 1

  • Opinia wyróżniona

    Ups (24)

    To jest absolutny pogrom. Biznes gastro w PL zawsze był trudny, ale teraz to już czysta brawura się w to pchać. Inna sprawa, że sporo miejscówek od początku wieje klęską, ale na dzisiejszej liście jest niestety sporo miejsc z pomysłem.

    • 265 26

    • (10)

      Szkoda tych co faktycznie się starali, ale schabowe w centrum miasta za 80zł od talerza nastawione na naiwnych turystów niech giną.

      • 74 3

      • Z punktu widzenia przedsię biorcy sprzedał ci te schabowe za 65 zł netto. (1)

        15 zł poszło na 23% VAT, gdzie w sklepie wszystkie składniki są objęte 0% VAT.
        Do tego jeszcze dochodzą koszty zatrudnienia gdzie pracownik na rękę dostaje jakieś 60% tego co na pensję wydaje przedsiębiorca (btw- nigdy nie będziemy konkurencyjni jako kraj jeśli najbardziej opodatkowana jest uczciwa praca).

        Bonusowo jeszcze kilka kosztów których nie masz w prywatnej kuchni (sanepid to nie żart) i owszem- koszt miejsca gdzie wynajem od zakupu różni się tym że w drugim przypadku jak zbankrutujesz to bank przejmie lokal i wyposażenie.

        W efekcie otrzymujesz równanie z którego jasno wynika że nie da się zjeść na mieście w rozsądnej cenie.

        • 9 1

        • Ale dlaczego 23% z krewetkami go podajesz?

          • 1 0

      • nie zdajesz sobie z kosztu jakie ponoszą te lokale (6)

        z tych 80 zł za schabowy zostaje jakieś 10-15 zł góra

        • 12 45

        • Chyba Ty... 10zł z 80, to chyba na czysto dla Właściciela, po opłaceniu raty za kredyt na dom... Chyba, że mówisz o sytuacji, gdzie dziennie jest 20 klientów

          • 2 0

        • hmm herbata z worka za 18 zł za kubek (2)

          browar z butelki, który kosztuje w sklepie obok 4 złote w knajpie za 16-20 zł
          Wódka 0,7 za 180-220 - w sklepie ta sama butelka 40 zł
          itp

          • 39 5

          • (1)

            No wlaśnie to jakiś fenomen bo nie trzeba na to zużywać czasu,gazu,robocizny,produktow i prądu.Wystarczy podjechać do Macro i interesik bez tracenia czasu jak znalazł.Takie piwo ,wino czy drinki powinny kosztować tyle co w latach70- 80tych w knajpach gdzie ludzi było wtedy od groma nawet w dni powszednie ,czyli minimalna przebitka a nie ceny z grubej rury.Potem narzekanie że nie ma klientów. To jest poprostu pazernośc wlaścicieli,dlatego nie żałuję ich ani trochę.Piwko czy drinka wypiję sobie w domu bo nie będę przepłacał pięcio krotnie

            • 13 5

            • Pazerność wszystkich po kolei: wynajmujących lokale, um, co chce zarabiać nie wiadomo ile na parkingach i samych właścicieli, co

              • 5 0

        • (1)

          Nie muszę

          • 26 5

          • Bo jesteś ignorantem

            A skoro wypowiadasz się w kwestii o której nie masz zielonego pojęcia to świadczy tylko o tobie

            • 10 25

      • Podobnie w tanich kiedyś barach.Obecnie za 100 gram najgorszego mielonego 7-8 zł,a za schabowego10-12 zł.Łatwo policzyć ile wynosi kilogram przyklad ...w Lidlu kilogram takiego mielonego 12-13 zł,schabu 15-17 zł.Czyli przebitka siedmio,ośmio krotna.Ach gdzie te czasy jak w barze i knajpach było naprawde tanio a przebitka sięgala 2-3 krotnie,i to w nocnych restauracjach typu.Panorama,Bałtyk,Bungalow i innych.Niestety to kończyło się już w połowie lat 90tych

        • 8 2

    • Zamiast restauracji powstają WILLE + ......:)

      • 0 0

    • (1)

      Hhahahhaha biznes w gastro trudny. Wystarczy dobre miejsce pod turyste z ladnym widokiem, mozesz serwowac tekture za 50 zl, placic zalodze 5 zl/h + napiwki, oszukiwac skarbowke niewystawiajac paragodnow. No rzeczywiscie, biedni restauratorzy, ze zycie ich weryfikuje, chlip chlip.

      • 18 29

      • To dlaczego na Brabanku z widokiem na kosciol mariacki

        Wszystkie knajpy padają? Jesli ładny widok wystarczy?

        • 5 0

    • Gastronomia

      Gdyby jedzenie było na tym samym poziomie ale zmiana kucharza i lipa jedzenie masakra

      • 0 0

    • zobaczcie ile się tego naotwierało, dzie nie pluniesz to knajpa (1)

      ludzie myśleli, że to łatwa forsa i bez żadnego doświadczenia w gastronomii ani bez większych pieniędzy na inwestycje, bez pomysłu, myśleli że zarobią szybko kokosy... a tu nici. I dlatego się tyle tego zamyka. Ceny wywindowane w kosmos ale i na takie restauracje są klienci trzeba tylko umieć to zrobić... Brutalny kapitalizm! Rynek weryfikuje wszystko.

      • 11 4

      • Rynek weryfikuje mały biznes :P

        Korpo weryfikują rynek. W obu przypadkach ze stratą dla nas.

        • 0 0

    • (6)

      Rynek weryfikuje, przejdz sie po Gdansku i sprawdz na prawdę dobre restauracje, ludzie na mrozie stoją w kolejkach, w tygodniu bez rezerwacji po 17 nie zjesz, wlasciciele zyja jak pączki w maśle.

      • 25 4

      • bajeczki (5)

        • 11 14

        • przejdź się wzdłuż Targu Rybnego, Tokarskiej, Bosmańskiej, Szafarnii (4)

          tam stoją fury biednych restauratorów, znam kilku z nich - RS6, BMW M, Porsche itp

          • 26 6

          • Często takie knajpy to przykrywki do lewych interesów.

            • 4 0

          • (2)

            Na te fury właściciele zarobili na całkiem innych biznesach. Nawet na rzeczonej Szafarnii dwie knajpy są za kasę mafioso jeszcze z czasów komuny (już daruję sobie nazwisko). Gastro zawsze było pralnią mamony.

            • 25 1

            • To fakt, że wielu wskoczyło w to z "roboty" w latach 90. tak jak deweloperka czy wielu dilerów aut. (1)

              ale i tak ten biznes nie szedł nigdy w Gdańsku źle. Wiem ile jedna z knajp przy Targu Rybnym miała obrotu przed samym COVIDem w sezonie - 13-25 tys dziennie, miesiące czerwiec-sierpień. Potem poza sezonem było od 2 do 10 tys w zależności od pory roku. Więc śmiać mi się chce jak ktoś pisze gdzieś w komentarzach, że musi wybulić 10 tys. za wynajem miesięcznie. Gdyby byli na minusie to nie mieli by aut wartych po pół bańki.

              • 12 5

              • Wynajem na Targu Rybnym to czynsz 50k+

                Jak ktoś płaci 10k czynszu to ma osiedlowa kawiarnię z obrotem dziennym 2k a nie 25k

                Pomyśl czasami jak potrafisz

                • 8 0

  • (1)

    W takich czasach utrzymaja sie tylko maki i kfc gdzie glodny czlowiek zarzuci jakas bulke z frytkami za 10 zl i finito a nie danie za 40zł

    • 2 1

    • Dawno w maku nie byłeś

      Teraz bułka z frytkami to 30 zł i jest to porcja którą nie zapchasz dziur w zębach

      • 1 0

  • We Włoszech 20 mint z buta od centrum jednego z największych miast w najbogatszym regionie. (5)

    Za cappuccino + duże ciastko płaciłam równowartość 17 zł. A w 3mieście to jest cena prawie 30 zł, albo i więcej. Naprawdę ceny kawy i ciastek tutaj są wyższe niż w Mediolanie. W weekend mały pączek we Wrzeszczu sprzedawali po 6 zł. We Włoszech za rogala z nadzieniem dwa razy większego się płaci 8 zł. Sytuacja ze stycznia.

    • 69 6

    • Karol

      Kawa koszt 10 zł 2.3 vat 1.9 dochodowy 0.5 nowy ład o reszcie nie wspomnę energia zus ludzie

      • 2 0

    • Ta, jasne

      Kawa przy barze na Sycylii 1.50 - nie wolno siadać przy stoliku. Cena przy stoliku 3euro. VAT na kawę 10%, w PL 23%. W centrum na placu głównym kawa 3-4 euro, piwo 8. Znowu VAT 10%

      • 11 1

    • Rogale dwa razy wieksze niz paczek? I ludzie to jedza w zwykly dzien? Czy tylko w tlusty czwartek?

      • 2 3

    • U nas kawa musi kosztowac 25 bo leasing na Mercedesa trzeba splacac

      • 30 3

    • W Monachium to samo

      • 14 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane