• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastronomia przeżywa falę zamknięć. W tych miejscach już nie zjemy

Mateusz Groen
6 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (446)
Gastronomia to niełatwa branża, a powodzenie w niej zależy od wielu czynników. Które miejsca zamknęły się w ostatnim czasie? Gastronomia to niełatwa branża, a powodzenie w niej zależy od wielu czynników. Które miejsca zamknęły się w ostatnim czasie?

Końcówka 2022 i początek nowego roku przyniosły zapowiadane zmiany w gastronomi. Kolejny raz spotkaliśmy się z zakończeniem działalności miejsc, które na pozór zdawały się dobrze radzić sobie na trójmiejskim rynku gastronomicznym. Na bieżąco informujemy was o zmianach w gastronomii, dlatego też dzisiaj przedstawimy zestawienie restauracji, w których już nie zjemy. Tym razem największe zmiany w Gdańsku.




Czy uważasz, że restauracje powinny mieć obniżkę cen mediów w obecnych czasach?

Powodów zakończenia działalności jest wiele, jednak najczęstszym z nich jest trudna sytuacja na rynku, która wpływa na wzrost cen energii elektrycznej oraz kosztów produktów.

Duże zmiany w Gdańsku



Niedawno restauracja Evil Steak HouseMapka, mieszcząca się w dwóch miejscach w Śródmieściu Gdańska, powiadomiła swoich gości, że to koniec jej przygody z trójmiejską gastronomią (posiada oddziały jeszcze w Szczecinie i Poznaniu).

- Jest nam naprawdę przykro. Niestety ze względów ekonomicznych (wysokie czynsze oraz opłaty za media) nasze lokale zostały zamknięte. Wycofaliśmy się jako marka z terenu Trójmiasta - poinformowali przedstawiciele Evil Steak House.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.

W połowie listopada pożegnaliśmy również Spożywczy Food&Drinks Mapkana Dolnym Mieście w Gdańsku. Lubiany przez wiele osób punkt słynął z dań kuchni polskiej serwowanych w nowoczesnej formie. Swoją decyzję właściciele podjęli po analizie rynku gastronomicznego.

- Obecne czasy, jakże ciężkie dla przedsiębiorców, zmuszają nas do zawieszenia działalności Spożywczego. Zobaczymy, jak sytuacja będzie się rozwijać, a w tym czasie intensywnie myślimy nad nowym formatem na Dolnej 2 - poinformowali właściciele Spożywczy Food&Drinks.
Ranking 2023: najlepszy catering dietetyczny w Trójmieście Ranking 2023: najlepszy catering dietetyczny w Trójmieście
Gdańsk w ostatnim czasie pożegnał się również z lokalami: BresnoMapka w Brzeźnie oraz Cafe OficynaMapka.

- Dziękujemy za wszystkie odwiedziny, za wszystkie miłe słowa i za te krytyczne również. Świetna przygoda nas spotkała na Chlebnickiej 24/25, trochę krótka, ale jakże intensywna! Pamiętajcie o nas dobrze - napisali przedstawiciele Cafe Oficyna na łamach mediów społecznościowych.
Wiele miejsc zamknęło się w ostatnich miesiącach lub sprzedało swoje lokale wraz z konceptem. Wiele miejsc zamknęło się w ostatnich miesiącach lub sprzedało swoje lokale wraz z konceptem.
Z Gdańska zniknęły również: restauracja 220Mapka, Mexicanos&Americanos z Osowej Mapka, a także po blisko pięciu latach Przepis naMapka, który zmienił swój charakter działalności na serwowanie cateringu.

- Drodzy goście! Przyjaciele! Niestety po pięciu latach działalności, po spełnieniu marzenia, po odniesieniu wielu sukcesów, zdobyciu wielu nagród postanowiliśmy zakończyć przygodę pod adresem Jaśkowa Dolina 132. Dziękujemy wam, że byliśmy częścią waszych rodzinnych i firmowych uroczystości, że zrealizowaliśmy dla was masę cateringów. Dziękujemy za zaufanie. (...) Nie mówimy: żegnajcie! Mówimy: do zobaczenia! No i... nie znikamy. Pozostajemy z ofertą cateringu i ofertą finger food na wasze przyjęcia w domu i w firmach. Znaleźliśmy malutki lokal, by je dla was przygotowywać. Polecamy się - poinformowali właściciele lokalu Przepis na z Moreny.

Swoją ostatnią imprezę miała również Havana, do niedawna mieszcząca się w lokalu przy ul. Świętego Ducha 68 w GdańskuMapka. Również lokal specjalizujący się z "Instagram friendly" ciastek, pączków i deserów Royal Donuts Mapka nie wytrzymał próby czasu.

Z Oliwy zniknęła restauracja specjalizująca się w kuchni roślinnej Food Art CompanyMapka.

- Na do zobaczenia pozwolimy sobie na trochę prywaty. Wczoraj dostaliśmy od was dużo pytań, czy w Pod Krzywym Żeberkiem będą dostępne dania bezmięsne. Możemy już wam zdradzić, że coś się pojawi, ale o szczegóły proszę pytać i męczyć szefa Piotra. I gorąco zachęcamy do wspierania małych przedsiębiorstw, nie chodzi nam tylko o gastronomię. Bez was małe lokale/sklepy nie mają szans na istnienie, a pamiętajmy, że to często dorobek życia właścicieli, a nawet życia ich rodziców. Smutno czyta się informacje o zamknięciu kolejnego małego przedsiębiorstwa, więc róbmy co w naszej mocy, by tych smutków było jak najmniej. Wiemy, że Oliwa ma moc i nie pozwoli na zamknięcie się "swojaka" - poinformowali przedstawiciele Food Art Company.
Sopot także opustoszał. Nie zjemy już w Grill ItaliaMapka, który do niedawna znajdował się tuż przy Dworcu PKP w Sopocie. Zamknęła się również restauracja BrodwinekMapka.

To już oficjalny koniec Ziemi, która przez pięć lat była popularnym miejscem we Wrzeszczu. To już oficjalny koniec Ziemi, która przez pięć lat była popularnym miejscem we Wrzeszczu.

Tymczasowe zamknięcia



Już jakiś czas temu właściciele lokalu muzycznego Ziemia Mapka informowali o chęci sprzedaży konceptu, jednak póki co nie znalazł się nowy kupiec i niedawno miejscówka we Wrzeszczu wyprawiła pożegnalną imprezę. Wciąż jest jednak nadzieja, że lokal powróci za jakiś czas z nowym właścicielem.

Działalność w Gdańsku do dnia 31.03.2023 r. zawiesiła także Tawerna Grecka LukullusMapka. Usłyszeliśmy również o zamknięciu lokalu Bistro da MattiMapka, mieszczącego się do niedawna przy ul. Bohaterów Monte Casino w Sopocie. Na szczęście w tym przypadku Bistro da Matti opuściło dawną lokalizację, ale tylko po to, by przenieść się w nowe większe miejsce położonej kilkadziesiąt metrów dalej.

Niektóre lokale w najbliższym czasie zmienią swoich właścicieli. Zmiany na szczeblu właścicielskim zajdą w słynnej restauracji znajdującej się w zrewitalizowanej muszli koncertowej Muszla Mapka została wystawiona na sprzedaż.

Muszla w Gdyni na sprzedaż Muszla w Gdyni na sprzedaż

Miejsca

Opinie (446) ponad 50 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Sit

    W sporzywczaku na dolny mieście to bym psu nie dał tego żarcia .

    • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Do niektórych chciałem zajrzeć... ale nie zdążyłem (3)

    Jednak rozpoczynają inne, nowe i mam nadzieję że zdążę :)

    • 20 47

    • (1)

      To ile czasu się wybierałeś? Farmazoniarzu.

      • 12 13

      • Może hajs odkładał, co Ci do tego?

        • 2 0

    • Ta. Ty i wyjscie do restauracji. Ty jesz kartofle z biedry i metke cebulową.

      A restauracje krytykujesz na forach ze za drogo, za maŁo i nie do syta.

      • 2 3

  • Zamknięte lokale na Świętojańskiej w Gdyni (7)

    Około 50 zamkniętych lokali tylko na jednej ulicy, w tym kilka w trakcie remontu (coś tam powstaje).
    To jest klęska małych biznesów w tym mieście.

    • 114 6

    • Martwe miasto

      Gdynia to już martwe miasto . Nic się nie dzieje szczególnie w weekend po18-ej. Są jeszcze tylko niedobitki

      • 0 0

    • Gdynia? Ostatnie miejsce gdzie bym poszedł na obiad. (2)

      Przepraszam ale na spacer po parkingu to ja się nie wybieram. Jeśli będzie deptak na Starowiejskiej i Świętojańskiej albo chociaż likwidacja parkingów przy chodniku a jezdnia tylko dla autobusów i rowerów to chętnie odwiedzę Gdynię. Inaczej możecie zapomnieć o moich pieniądzach.

      • 11 25

      • Żryj na swoim rynku w Kartuzach albo Wejherowie i tu lepiej nie zaglądaj.

        • 0 1

      • ok
        Damy radę bez twoich 10 złotych

        • 27 3

    • Prestiżowa ulica w Polsce ,Świętojańska teraz stoi lumpeksami i kolejkami przed nimi.Aby żyło sie lepiej i dostatniej.....

      • 3 0

    • Gdynia

      Tu suę żyje

      • 13 0

    • Plan Kucyka i Gryzonia

      • 25 4

  • Opinia wyróżniona

    (32)

    To bardzo smutne, że w Polsce tak trudno jest prowadzić jakikolwiek interes.
    Biurokracja zabija naszą przedsiębiorczość.
    Zamiast skupiać się na pracy - trzeba walczyć z urzędnikami i płacić wszechobecne rachunki/podatki.
    Wokół same ograniczenia i rzucane pod nogi kłody.
    Ale ludzie siedzący na etacie bez ambicji tego nigdy nie zrozumieją.

    • 328 74

    • (11)

      jako były przedsiębiorca (sprzedałem firmę) mogę powiedzieć, że obecne czasy przypominają te z lat 90-tych. różnica taka, że w tamtych czasach haraczami zajmowali się dobrze zbudowani bandyci z bejzbolami, a obecnie rozbojami zajmują się się urzędnicy, przede wszystkim z urzędów skarbowych - gdy jednego postraszyłem sądem za bezprawną decyzję to mi powiedział, że albo zapłacę haracz, albo zrobią mi taki nalot, że będę musiał zamknąć firmę. historia zatoczyła koło.

      • 72 15

      • (3)

        Ale z czym masz problem?zaczynając działalność chyba wiedziałeś,że podatku trzeba płacić i ile wynoszą stawki.
        To że Tobie się wydaje jakaś decyzja bezprawna nie znaczy,że tak jest.Poza tym mogłeś walczyć w sądzie.

        • 8 5

        • sami specjaliści na forum (2)

          Prowadzę firmę od 20 lat i tak ciężko jak teraz nigdy nie było. I to nie dlatego że nie potrafię - tylko w mojej branży ludzie przestali inwestować. Młodzi nie dostają kredytów na zakup mieszkań, ci co mają kredyty ledwo radzą sobie z kosmicznymi ratami... I co ja jestem nieudaczna bo klienci nie składają zamówień bo ich nie stać? A zus, podatki, wynagrodzenia , lokal trzeba płacić :(

          • 15 1

          • Nie masz obrotów, to nie masz podatkow. (1)

            • 2 1

            • zus sie placi non stop geniuszu

              VAT tez jak jestes vatowcem i robisz zakupy....

              • 3 0

      • nie do końca (1)

        jeśli nie kantowałeś na fakturach nic ci nie zrobią i nie musisz się martwić. Ból d*** mają wszelkiej maści cwaniacy, którzy co miesiąc w kwitach na zero wychodzili albo na minus a równolegle jeździli furami za 200-300 tys i telefonami po 10 tys. I bardzo dobrze, że chociaż trochę wzięli się za to złodziejstwo. Powinni jeszcze ustanowić jedną stawkę podatkową dla wszystkich i dopuścić do wrzucania w koszty tylko i wyłącznie auta użytkowe. Ale do tego jeszcze daleka droga.

        • 21 28

        • 3x15

          Byli już tacy co chcieli jedna stawkę dla wszystkich, ale ich zmieszali z błotem

          • 2 8

      • Niestety PiS nas cofa do komuny (2)

        Bandziory pisowskie niszczą przedsiębiorczość i demokracje

        • 51 22

        • Za po żyło się świetnie. Bezrobocie 2 cyfrowe, stawka godzinowa 2,50-5,00 zł, całe rodziny chodziły w każdą niedzielę do resta

          • 13 25

        • Oni tylko wykonują polecenia Forum z Davos

          • 14 6

      • sama prawda

        Jeśli ktoś nie jest w stanie prowadzić działalności gospodarczej w takich warunkach, to znaczy, że się do niej po prostu nie nadaje.

        • 10 43

      • pewnie byłeś nieudacznikiem który nie potrafił prowadzić firmy a wziął się za interesy

        a teraz winni wszyscy dookoła

        • 17 100

    • Przedsiębiorczość zabijają czynsze z kosmosu, a nie podatki.

      Podatki są pochodną sukcesu, nie sprzedajesz, nie masz podatków. A podatek od nieruchomości jest wliczony w czynsz.

      • 0 0

    • (4)

      W Polsce nie jest trudno prowadzić interes.
      Tylko trzeba robić to mądrze. Jak ktoś zakłada restaurację w wynajętym lokalu to jest niespełna rozumu. Lokal się kupuje na własność a jak się nie ma wolnych środków to się zaciąga kredyt.
      Jak założysz knajpę w wynajętym lokalu to masz tylko dwie możliwości - biznes nie wyjdzie i będziesz płacił czynsz i nie zarabiał albo biznes wyjdzie i wtedy właściciel lokalu podniesie Ci czynsz.
      Widzę jak niektóre firmy, sklepy, knajpy ciągle się przenoszą po mieście z tego powodu

      • 30 20

      • Zgadzam sie

        Zgadzam się. W mojej branży też lokal to miesięcznie 6-8 tys dlatego zdecydowałem się robić mobilnie. Czasem deszcz czasem śnieg i zimno ale wpadłem ostatnio do kolegi z branży patrzę a u niego tylko oczy widać. Pytam o co chodzi a on ze na ogrzewaniu oszczędzają. No sorry to już wole na dworzu :) przynajmniej 6 tys za czynsz z opłatami w kieszeni. A klienci zadowoleni na maxa bo rozwiązanie ich problemu przyjeżdża do nich a oni nie musza brać wolnego z pracy i szukać samemu tego rozwiązania :)

        • 2 0

      • (2)

        A Ty, Chomikosie, jaki biznes tak mądrze prowadzisz? Pytam poważnie.

        • 22 4

        • (1)

          We własnym lokalu.

          Jest w Gdyni pewna ulica. Był na niej sklep spożywczy w przyziemiu jednego domu. Dobrze mu szło. Właściciel kamienicy który odnajmował to na sklep postanowił że wykopie najemcę i sam zrobi sklep. Miał pecha bo obok była pusta działka przeznaczona na sprzedaż a dotychczasowy najemca kupił ją i wybudował tam dom ze sklepem. W mądry sposób wybudował - najpierw parterowy sklep a po kilku latach nadbudował to. I przez pewien czas były dwa sklepy obok siebie.
          Oczywiście okazało się że nowy sklep prowadzony przez człowieka z doświadczeniem wygrywa. Po kilku latach właściciel kamienicy prowadzący sklep samodzielnie dał sobie spokój. Teraz w jego lokalu nie ma nic, stoi pusty. Chciał przycwaniaczyć a pozbył się tylko rzetelnego najemcy i wykluczył możliwość prowadzenia sklepu w swoim lokalu (bo obok jest lepszy i większy).
          Nauczyła mnie tak historia wiele.
          Pytanie dodatkowe - co to za ulica?

          • 13 10

          • Nie te czasy

            Teraz żeby kupić ziemię w centrum miasta to nawet wygrana w totolotka nie wystarczy

            • 14 0

    • Mam pytanie

      A jak pracuję na etacie i mam pomysły jak znaleźć nowe rynki zbytu dla naszych produktów plus prowadzę działalność nierejestrowaną plus trzepię kasę z 2 dodatkowych źródeł i robię kurs IT to rozumiem, że jestem mało ambitna?

      • 1 1

    • Prawda

      • 0 0

    • (3)

      Za szybko dałam łapkę w górę, czytam - mądry komentarz, aż doszłam do ostatniego zdania.
      Pracuję na etacie i to nie dlatego że nie mam ambicji, tylko jest to dla mnie, a na wagę złota w tych czasach - stabilna posada. Czy każdy ma się teraz rzucić i zakładać własny biznes? Pomysły mam, ale szkoda mi nerwów na prowadzenie swojej działaności w tym kraju. Ktoś też na etatach musi pracować, lepiej chyba tak niż siedzieć w domku i pobierać socjal, prawda?
      Więc proszę nie pisz autorze, że "ludzie siedzący na etacie bez ambicji tego nigdy nie zrozumieją" bo my doskonale to rozumiemy.

      • 28 4

      • "W tym.kraju" nie podoba Ci się. A w którym kraju jest tak dobrze, że nie warto tam żyć? (2)

        • 4 1

        • wszędzie dobrze gdzie nas nie ma

          • 3 1

        • np. Czechy?

          Przynajmniej w kontekście prowadzenia firmy.

          W "tym kraju" czyli Polsce, nawet nie wiesz jaki w końcu zapłacisz podatek za dany rok i to niezależnie od tego czy jesteś "biznesmenem" czy "etatowcem". Vide: polski "ład".

          • 9 1

    • Ale jesteś bezmyślny.To nie biurokracja jest powodem tylko koszty czynszów i mediów.

      • 1 0

    • urzednicy wlasnie dostali 1.5mln nagrod od Karnowskiego

      • 4 1

    • Gdzie indziej na świecie nie trzeba "płacić wszechobecnych rachunków/podatków".

      • 1 0

    • Pisałam że tak będzie już trzy lata temu...

      Tak, tylko zauważ że rządy robią to celowo! Najpierw wprowadza plandemię kataru i obostrzenia które nie miały żadnych medycznych podstaw do ich zastosowania. To był jeden z wielu kroków do zniszczenia gospodarki i firm. Kilka procent ogarniętych ludzi od razu o tym pisało trzy lata temu. A teraz sztucznie podniesione ceny energii, paliw i gazu. Sztucznie zawyżone by trzymać wysoko inflację, niszczy kolejne firmy. A przy okazji okradają zwykłych ludzi spłacających kredyty przez sztucznie podniesione stopy procentowe. Zaraz wejdzie nowa religia śladów węglowych i kredytów społecznych, punktacja za dobre i uległe zachowanie, pieniądz elektroniczny. Jak nie przyjmiesz 10 dawki na katar, dawki która rozwala Twoją naturalną odporność albo serce, to na wakacje nie wyjedziesz. Mając szczęście, nie z powodu nagłego zgonu, ale z powodu oporu. Ale lepsze to niż ryzyko zakrzepicy. Zakaz produkcji mięsa wywali w kosmos cały rynek a robaków tez wkrótce zabraknie. Więc mąki też nie będzie.... ;)

      • 3 12

    • Dobrze napisałeś. jednak ostatnie zdanie to jakbys był niespelna rozumu.

      • 6 0

    • Głupio robisz atakując ludzi na etacie

      to nie na nich idą socjale, etatowcy i przedsiębiorcy jakoś ciągną ten kraj do góry w przeciwieństwie do 'elektoratu' siedzącego na bezprawnie wydanych rentach (patrz wsie - co drugi to rencista) i zasiłkach.

      • 33 2

    • dlatego najlepiej olać ciepłym moczem

      bydło na posadzie

      • 0 10

    • ty za to ambitnie założyłeś interes i teraz go zamykasz bo nie potrafisz z tego wyżyć

      a na dodatek obwiniasz wszystkich innych dookoła za swoją porażkę. A to podatki, a to ceny, a to rynek, wszystko nie tak. I co teraz będziesz robił? Wrócisz na etat do tych co cię nigdy nie zrozumieją bua ha ha... ale chciałbyś aby ci klienci z etatów co nigdy ciebie nie zrozumieją przychodzili i zostawiali u ciebie pieniądze :)

      • 16 23

  • Koszty nie na kieszeń >>Kowalskiego

    Do ceny produktów spożywczych dobrej jakości dochodzi koszt wynajmu lokalu i wynagrodzeń personelu. nikt nie będzie prowadził lokalu gastro dla zysku 3000-4000 zł miesięcznie. Dzisiejsze realia ekonomiczne ukazują, że (bardzo) przeciętnego mieszkańca nie stać na obiad w restauracji za 100 zł na osobę. Wydatek na dużą dużą pizzę dobrej jakości to obecnie minimum 40 złotych za jedną z najtańszych.
    Dla właściciela jest to praca ponad 12 godzin dziennie, przez niemal cały tydzień.

    • 1 0

  • Niestety ale nie należy mieć skrupułów. Każda dopłata dla każdej branży czy tez ulga kosztuje. (11)

    Każdy dorzuca się do takich działań poprzez swoje podatki.
    Knajpa czy restauracja nie jest usługą pierwszej potrzeby, którą należy ratować z naszych podatków oferując jej dopłaty do mediów, czy tez ulgi podatkowe. Dlaczego emeryt, który ledwo wiąże koniec z końcem ma się dokładać w swoich podatkach do funkcjonowania hipsterskiej knajpy z kawą latte do której nigdy nie dotrze?
    Jeżeli biznes się nie opłaca, należy go zamknąć i być może otworzyć ponownie za jakiś czas, gdy wróci hossa na takie biznesy?

    • 45 6

    • Dokładnie (1)

      Dokładać można do wodociągów, albo zbiorkomu. Choć konieczność dokładania, też nie świadczy dobrze o sytuacji prawno-gospodarczej.

      • 5 2

      • dokładnie tak jest

        • 0 0

    • Dlaczego właściciel hipsterskej knajpy ma: (8)

      - płacić ZUS
      - płacić kilka razy większa stawkę za prąd i gaz

      Żeby rząd miał pieniądze na 13 i 14 emeryturę dla emeryta oraz i inne dodatki do rachunkiwza gaz, prąd czy węgiel albo darmowe leki?

      Jak emeryt ma za niską na godne życie to niech się zahibernuje i wróci jak będą lepsze czasy.

      • 5 18

      • a dlaczego ma nie płacić zus skoro inni płacą ? (4)

        co to za rozumowanie ? Nie powinno być żadnych ulg i różnych skal podatkowych. Wszyscy niezależnie co robią powinni bulić jedną stałą składkę niezależnie od dochodu. 13 i 14 też nie powinno być, tylko waloryzacja.

        • 9 0

        • A dlaczego nie dodasz, że 500+ też nie powinno być?

          Cały czas tylko dokładacie tym emerytom, wypominając im te 13. i 14. Emeryci przynajmniej pracowali na swoje emerytury a te 13. i 14. to jedynie niejako wyrównanie lat strat.

          • 3 0

        • A dlaczego ma nie mieć niższych stawek za gaz i prąd jak inni dostają? (2)

          Tańszy gaz mają gospodarstwa domowe, kościoły, szkoły, przychodnie, szpitale, przedszkola, itd a teraz jeszcze dojadą do tego piekarnie.

          Skoro taki z ciebie socjalistyczny liberał to albo wszyscy płacą albo nikt, bo masz jakąś wybiórczo ekonomię.

          • 2 5

          • z wymienionych przez ciebie tylko szkoły, przedszkola i szpitale powinny pod to podlegać (1)

            ekonomia jest jedna, albo się coś opłaca albo nie. Jeśli są jakieś ulgi, luki, ustępstwa to zaczyna się kombinacja i lawirowanie prawem. Prawo z kolei staje się coraz bardziej skomplikowane i trudniejsze do zrozumienia i interpretacji - o czym nie powinno być w ogóle mowy, bo tych jest więcej niż gwiazd na niebie.

            • 6 0

            • Nadal nie rozumiesz

              Jak jakieś grupy mają coś taniej to inne muszą mieć drożej dla bilansowania się i obojętnie czy to drożej wynika z wyższych stawek za gaz czy specjalnych podatków.

              • 0 0

      • Być emerytem. (2)

        Zanim został emerytem często pracował w ciężkich warunkach. Pokaż mi hipstera który spocił się w czasie pracy.

        • 8 2

        • Ciężka praca.

          Od ciężkiej pracy i potu hipster ma ludzi zatrudnionych bez zatrudnienia.

          • 2 1

        • I dlatego hipster ma płacić teraz na jego emeryturę?

          Skoro każdy jest kowalem swojego losu to dlaczego hipster ma pracować i płacić na 13 i 14 emerytury? Skoro emeryt tak ciężko pracował w pocie czoła i uważa że mu emerytura nie wystarcza to chyba jednak za mało pracował.

          • 3 9

  • Niestety restauracje upadają i będą upadać, aż w końcu ktoś coś z tym zrobi ! (23)

    Jestem restauratorem (jeszcze) ... każdy miesiąc to nowe kłody pod nogi !
    Pensja minimalna poszła w górę sporo, koszt pracodawcy ponad 4200 za pensje minimalną !
    Kupujemy produkty spożywcze VAT 0%, a dania sprzedajemy z VAT'em 8% ! Paradoksem jest woda kupujemy z 0% a musimy sprzedawać z 23% !
    Od marca 2022 w restauracji obroty spadły o 30-50% (zależnie od miesiąca), jak tu to wszystko utrzymać ?
    Ktoś wspomniał o patogastronomi, o kucharzach co piją ! Tak to prawda ! W gastronomi spora część ludzi to patologia !
    Osobiście uważam, iż prowadzenie gastronomi to najcięższy zawód świata ! Masz restaurację pracujesz 16H 7 dni w tygodniu !

    • 43 24

    • co do kosztów pracownika czy problemów z przepisami i coraz to nowszymi podatkami i podwyżkami się zgadzam

      ale jak ktoś prowadzi biznes i jęczy o vacie to dla mnie może zamykać biznes. Nie bez powodu przedsiębiorcy liczą wszystko w wartości NETTO! także przychód netto! wtedy Vat Cię nie interesuje. To, że płacisz 0% VATU na zakupiony towar to się ciesz bo nie musisz tej kasy wykładać od razu tylko przy rozliczeniu miesięcznym. I raczej bym się nie przyznawał że sprzedajesz kranówkę w swojej restauracji (vat na wodę butelkowaną nie został obniżony)!

      • 0 0

    • (1)

      Jak zatrudniasz za kinimalna pensje to sie nie bierz za biznes

      • 11 3

      • otworz swoj biznes i płać więcej!

        • 0 0

    • "...Paradoksem jest woda kupujemy z 0% a musimy sprzedawać z 23% !" (7)

      0,25L za 10 złotych. Nowy standard wszędzie.

      A na zachodzie moda na darmową dla klientów czystą wodę z kranu. Można?

      • 25 3

      • A wiesz ile taka woda w butelce kosztuje w sklepie? (6)

        I nie wiem skąd info że 10 zł jak wszędzie za butelkę wody płacę ok 5 zł

        • 4 6

        • Wciąż nieporównywalnie za drogo! (5)

          • 3 2

          • Aha czyli jak knajpa kupuje wodę za 2,5 to po ile powinna sprzedać za 2,99? (4)

            • 3 1

            • nie k**wa, po 25 ZŁ

              • 0 0

            • (2)

              Woda powinna być za darmo, z filtra, do obiadu. W cenie posiłku. Można? Można.
              Właściciel Gastro płacze, bo już na leasing za auto za pół bańki nie starcza.

              • 17 3

              • W gastro nikt nie jeździ gruzem za pół bańki

                • 2 1

              • niech przesiądzie się z merola do golfa albo clio

                • 4 1

    • Bo to blad....

      Proponuję nie kupować wody tylko dawac są za darmo do dań. Nie mam problemu z wydaniem 50zl za dobre danie główne ale jak mam 10zl wydac na wodę w knajpie to mam wrażenie że mnie w konia robią.

      • 7 0

    • A masz pojęcie o księgowości, czy tylko powtarzasz po innych? (3)

      VAT z jakąkolwiek stawką oprócz zwolnionej jest dla Ciebie neutralny bo oddajesz to co dostałeś od klienta minus to co zapłaciłeś w komponentach. Skąd więc te utyskiwania i to nie pierwszy raz już tutaj?

      • 7 3

      • Widocznie nie masz pojęcia o księgowości zabierasz głos. (2)

        Skoro kupujesz w cenach brutto 0% vat, a sprzedajesz w cenach netto + 8/23% vat to ta różnica nie jest dla ciebie neutralna.

        • 0 5

        • Człowieku, co Ty wypisujesz? (1)

          VAT dostajesz od klienta i oddajesz go do US. VAT który zapłaciłeś (nie wszystko ma stawkę 0%) odliczasz od vat-u należnego. Tak funkcjonuje większość biznesów i gastronomia nie jest tu wyjątkiem. Jeżeli nie jesteś tego świadomy to nic dziwnego, że jęczysz na forach, bo powinieneś robić coś zupełnie innego niż biznes.

          • 6 1

          • Ale

            Żeby oddać ten VAT restauracja musi podnieść cenę, prawda? A potem ludzie mówią że im za drogo...

            • 2 5

    • Bo się popłaczę. (3)

      Nie dajesz rady to znaczy że nie umiesz tego robić. Zmień branżę albo zatrudnij się u kogoś kto umie to robić.

      • 11 20

      • A ty co robisz w życiu oprócz hejtowania? (2)

        Jest coś w czym jesteś jeszcze dobry czy tylko ci się wydaje internetowy napinaczu?

        • 17 11

        • Bo ci żyłka pęknie. (1)

          Mam dobre wykształcenie i ciekawą pracę. A ty jęczysz bo wydawało ci się że otworzysz jakąś knajpę i wszyscy się zlecą. Słabo się znasz na biznesie a aspiracje masz wysokie. Nie dajesz rady i umiesz tylko płakać.

          • 8 15

          • Pudło etatowcu z licencjatem

            Z gastro mam tyle wspólnego co z lotami w kosmos.

            • 4 6

    • Masz u władzy populistow

      Jak mogą teraz jeszcze przed wyborami wstrzymać sztuczne podnoszenie plac? Sprzątać będziemy latami po tej ekipie miernot.

      • 4 6

    • Ale to nie jest stanowisko w UMG

      Tylko działalność gospodarcza, w niestabilnej i przepełnionej konkurencją dziedzinie. Mój znajomy porównał kiedyś gastro z kolarstwem. Jeżeli chcesz to wygrać, to nie możesz jechać w peletonie, musisz dojechać na metę w ucieczce - Tu nie wystarczy się wyróżnić, tu trzeba przyciągnąć, a potem utrzymać klienta. Jakiekolwiek opuszczenie poziomu, to szanse na równie pochyłą.

      • 3 0

    • Wodę kranówe możecie dawac klientom za darmo

      tak jak we Francji czy garnizonowej Masna Micha

      • 11 3

  • gttg

    no przecież to putin telewizji tvpis nie oglądacie no cóż te biedaczki z rządu mogą.

    • 0 0

  • Lukulus (4)

    Zamknięty, bo będzie MC Donald w jego miejscu

    • 6 2

    • W sumie to bym się nie zdziwił (2)

      Gdybym zobaczyl na paragonie z tego maka napis lukullus. Bo jeżeli miał budzet na franczyze, to wszedłby w znacznie stabilniejszy biznes niz grecka tawerna.

      • 5 0

      • Nie będzie na pewno

        Franczyzobiorcą mc może być tylko osoba prywatna. Żadnych spółek.

        • 0 0

      • Dawno temu bywało się na weselach

        w tej tawernie,potem zączely się remonty przebudowy okolicznych dróg i być może to też dołożyło cegiełkę do upadlosci

        • 0 0

    • Czwarty raz piszesz to samo.

      I bardzo dobrze, że będzie Mak, przynajmniej będą tam klienci, bo ten śmieszny Lukullus to pustkami świecił.

      • 7 1

  • Znawcą gastronomii nie jestem .... (3)

    ..... ale może również czynsze są za wysokie i restauratorzy wrzucają to w ceny potraw, może ratusz powinien je obniżyć, ale mamy za to Falę i Inąbaltikę.

    • 22 4

    • Oooo No czekałem na takie komentarze. Jasne wina miasta tylko nie działań rządu. Prawda kacperki?

      • 0 2

    • Czynsze to akurat miasto podwyższa ile może

      Natomiast można zwolnić z podatku od nieruchomości, bo niestety miasto swój obowiązek płacenia podatków od posiadanych lokali sprytnie obligatoryjnie przerzuca na najemców. Z jednej strony absurd, bo najemca musi płacić podatek za nie swój lokal, a z drugiej strony miliony wpływają do kasy miasta od właścicieli knajp.

      • 4 1

    • Prywatnemu właścicielowi ratusz powinien nakazać obniżkę czynszu?

      Toż ty w PRLu jeszcze żyjesz.

      • 2 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane