• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastronomia przeżywa falę zamknięć. W tych miejscach już nie zjemy

Mateusz Groen
6 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (446)
Gastronomia to niełatwa branża, a powodzenie w niej zależy od wielu czynników. Które miejsca zamknęły się w ostatnim czasie? Gastronomia to niełatwa branża, a powodzenie w niej zależy od wielu czynników. Które miejsca zamknęły się w ostatnim czasie?

Końcówka 2022 i początek nowego roku przyniosły zapowiadane zmiany w gastronomi. Kolejny raz spotkaliśmy się z zakończeniem działalności miejsc, które na pozór zdawały się dobrze radzić sobie na trójmiejskim rynku gastronomicznym. Na bieżąco informujemy was o zmianach w gastronomii, dlatego też dzisiaj przedstawimy zestawienie restauracji, w których już nie zjemy. Tym razem największe zmiany w Gdańsku.




Czy uważasz, że restauracje powinny mieć obniżkę cen mediów w obecnych czasach?

Powodów zakończenia działalności jest wiele, jednak najczęstszym z nich jest trudna sytuacja na rynku, która wpływa na wzrost cen energii elektrycznej oraz kosztów produktów.

Duże zmiany w Gdańsku



Niedawno restauracja Evil Steak HouseMapka, mieszcząca się w dwóch miejscach w Śródmieściu Gdańska, powiadomiła swoich gości, że to koniec jej przygody z trójmiejską gastronomią (posiada oddziały jeszcze w Szczecinie i Poznaniu).

- Jest nam naprawdę przykro. Niestety ze względów ekonomicznych (wysokie czynsze oraz opłaty za media) nasze lokale zostały zamknięte. Wycofaliśmy się jako marka z terenu Trójmiasta - poinformowali przedstawiciele Evil Steak House.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.

W połowie listopada pożegnaliśmy również Spożywczy Food&Drinks Mapkana Dolnym Mieście w Gdańsku. Lubiany przez wiele osób punkt słynął z dań kuchni polskiej serwowanych w nowoczesnej formie. Swoją decyzję właściciele podjęli po analizie rynku gastronomicznego.

- Obecne czasy, jakże ciężkie dla przedsiębiorców, zmuszają nas do zawieszenia działalności Spożywczego. Zobaczymy, jak sytuacja będzie się rozwijać, a w tym czasie intensywnie myślimy nad nowym formatem na Dolnej 2 - poinformowali właściciele Spożywczy Food&Drinks.
Ranking 2023: najlepszy catering dietetyczny w Trójmieście Ranking 2023: najlepszy catering dietetyczny w Trójmieście
Gdańsk w ostatnim czasie pożegnał się również z lokalami: BresnoMapka w Brzeźnie oraz Cafe OficynaMapka.

- Dziękujemy za wszystkie odwiedziny, za wszystkie miłe słowa i za te krytyczne również. Świetna przygoda nas spotkała na Chlebnickiej 24/25, trochę krótka, ale jakże intensywna! Pamiętajcie o nas dobrze - napisali przedstawiciele Cafe Oficyna na łamach mediów społecznościowych.
Wiele miejsc zamknęło się w ostatnich miesiącach lub sprzedało swoje lokale wraz z konceptem. Wiele miejsc zamknęło się w ostatnich miesiącach lub sprzedało swoje lokale wraz z konceptem.
Z Gdańska zniknęły również: restauracja 220Mapka, Mexicanos&Americanos z Osowej Mapka, a także po blisko pięciu latach Przepis naMapka, który zmienił swój charakter działalności na serwowanie cateringu.

- Drodzy goście! Przyjaciele! Niestety po pięciu latach działalności, po spełnieniu marzenia, po odniesieniu wielu sukcesów, zdobyciu wielu nagród postanowiliśmy zakończyć przygodę pod adresem Jaśkowa Dolina 132. Dziękujemy wam, że byliśmy częścią waszych rodzinnych i firmowych uroczystości, że zrealizowaliśmy dla was masę cateringów. Dziękujemy za zaufanie. (...) Nie mówimy: żegnajcie! Mówimy: do zobaczenia! No i... nie znikamy. Pozostajemy z ofertą cateringu i ofertą finger food na wasze przyjęcia w domu i w firmach. Znaleźliśmy malutki lokal, by je dla was przygotowywać. Polecamy się - poinformowali właściciele lokalu Przepis na z Moreny.

Swoją ostatnią imprezę miała również Havana, do niedawna mieszcząca się w lokalu przy ul. Świętego Ducha 68 w GdańskuMapka. Również lokal specjalizujący się z "Instagram friendly" ciastek, pączków i deserów Royal Donuts Mapka nie wytrzymał próby czasu.

Z Oliwy zniknęła restauracja specjalizująca się w kuchni roślinnej Food Art CompanyMapka.

- Na do zobaczenia pozwolimy sobie na trochę prywaty. Wczoraj dostaliśmy od was dużo pytań, czy w Pod Krzywym Żeberkiem będą dostępne dania bezmięsne. Możemy już wam zdradzić, że coś się pojawi, ale o szczegóły proszę pytać i męczyć szefa Piotra. I gorąco zachęcamy do wspierania małych przedsiębiorstw, nie chodzi nam tylko o gastronomię. Bez was małe lokale/sklepy nie mają szans na istnienie, a pamiętajmy, że to często dorobek życia właścicieli, a nawet życia ich rodziców. Smutno czyta się informacje o zamknięciu kolejnego małego przedsiębiorstwa, więc róbmy co w naszej mocy, by tych smutków było jak najmniej. Wiemy, że Oliwa ma moc i nie pozwoli na zamknięcie się "swojaka" - poinformowali przedstawiciele Food Art Company.
Sopot także opustoszał. Nie zjemy już w Grill ItaliaMapka, który do niedawna znajdował się tuż przy Dworcu PKP w Sopocie. Zamknęła się również restauracja BrodwinekMapka.

To już oficjalny koniec Ziemi, która przez pięć lat była popularnym miejscem we Wrzeszczu. To już oficjalny koniec Ziemi, która przez pięć lat była popularnym miejscem we Wrzeszczu.

Tymczasowe zamknięcia



Już jakiś czas temu właściciele lokalu muzycznego Ziemia Mapka informowali o chęci sprzedaży konceptu, jednak póki co nie znalazł się nowy kupiec i niedawno miejscówka we Wrzeszczu wyprawiła pożegnalną imprezę. Wciąż jest jednak nadzieja, że lokal powróci za jakiś czas z nowym właścicielem.

Działalność w Gdańsku do dnia 31.03.2023 r. zawiesiła także Tawerna Grecka LukullusMapka. Usłyszeliśmy również o zamknięciu lokalu Bistro da MattiMapka, mieszczącego się do niedawna przy ul. Bohaterów Monte Casino w Sopocie. Na szczęście w tym przypadku Bistro da Matti opuściło dawną lokalizację, ale tylko po to, by przenieść się w nowe większe miejsce położonej kilkadziesiąt metrów dalej.

Niektóre lokale w najbliższym czasie zmienią swoich właścicieli. Zmiany na szczeblu właścicielskim zajdą w słynnej restauracji znajdującej się w zrewitalizowanej muszli koncertowej Muszla Mapka została wystawiona na sprzedaż.

Muszla w Gdyni na sprzedaż Muszla w Gdyni na sprzedaż

Miejsca

Opinie (446) ponad 50 zablokowanych

  • Zamykają się i otwierają przetrwają ci którzy mają coś do zaoferowania nie ważna cena jak jest smaczne to człowiek zapłaci. Ludzie którzy decydują się na otwieranie takich biznesów często nie mają o tym pojęcia albo są dobrymi kucharzami ale nie mają smykałki do biznesu.

    • 10 0

  • Niestety ale mało kogo teraz stać

    Nawet dobrze zarabiający teraz oszczędzają bo czasy są niepewne i wszystko może się z dnia na dzień zmienić. Ja odpuściłam knajpy jak w ulubionych miejscach zaczęto mi dawać zmniejszone porcje którymi sie nie najadalam, a ceny były 30% wyższe. Jeszcze mnie stać, ale jakosc i porcje pozostawiają wiele do życzenia. I tak wlasnie traci się klientów.

    • 18 1

  • (1)

    Akurat w spożywczym to zawsze pusto było już od lat . Raz kupiłam kawkę i rachunek 12 zł. To sorry omijam ta knajpę szerokim łukiem.

    • 7 0

    • Kiedy to było?

      • 0 0

  • (1)

    Green Way w Gdyni też zamknięty

    • 1 0

    • Ten z dworca?

      Nigdy nie byłem

      • 0 0

  • Spożywczy (1)

    Ta restauracja nie miała poprostu utargu. Może byli słabo wypromowani albo poprostu ludzie woleli inna kuchnie ciężko stwierdzić. Mieszkam 100m od tego lokalu i klientów mieli jak na lekarstwo. Co innego nie mięsny tam zawsze są ludzie.

    • 2 0

    • Drogo było

      • 0 0

  • Przepis na przed inflancka dania miał przesadnie drogie a jakoś nie koniecznie za tym szła. Royal donuts... No cóż. 20zl za paczka...

    • 4 0

  • w sobote po południu w Gdyni w knajpach napchane po korek, w niedziele w Sopocie to samo.

    biedy nie ma a inflacji nie widac. wszędzie pełno.

    • 11 2

  • Są TŁUMY w restauracjach (1)

    Miejsca do których chodzę, które wybieram zawsze mają pełne obłożenie, bez rezerwacji ciężko się dostać, ewentualnie 45 minut czekania na stolik.
    Prawo wolnego rynku. Zostają najlepsi, ceny oczywiście nie są niskie płacimy za jakość. W tej branży ( jak w każdej innej) nie ma miejsca na średniaków, skończyła się pewna epoka. Oczywiście ceny prądu powinni mieć niższe.

    • 2 7

    • Ale dlaczego niższe?

      Czemu mamy się dokładać do kotletów w knajpach? Nie są to usługi pierwszej potrzeby.

      • 3 2

  • Ogromny żal

    Tak mi szkoda tych miejsc, ludzi . Ogromny żal ..

    • 2 7

  • Tu (2)

    wszyscy przeżywają żałobę że gastronomie się zamykają a my mamy gorsze tragedie.
    Ludzie żyją oderwani od rzeczywistości
    wojna za drzwiami wszyscy się dozbrajają na potęgę i wystarczy dobrze posłuchać mówi się o tym między wierszami że nam grozi trzecia wojna.
    światowa. Dozbrajanie Ukrainy niektórzy mówią publicznie i głośno i są za to krytykowani że tak taktycznie nic nie da póki się nie załatwi tego pana Kremlu bo on dopie po trupach swego i lada moment może zachaczyc on nas i wtedy wiadomo.
    A na portalach żałoba bo gastro upada
    trzeba myśleć co nam gorszego grozi i śmiertelnego a nie głowy sobie zapychać jedzeniem

    • 16 7

    • Już chyba trwa? (1)

      • 0 0

      • To dopiero początek upadku a wojna owszem już trwa i będzie zataczać coraz
        większe kręgi a ludzie panikują bo lokale zamykają widać że to są ich największe zmartwystania

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane