- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (37 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (43 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (34 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Gastronomia przeżywa falę zamknięć. W tych miejscach już nie zjemy
Końcówka 2022 i początek nowego roku przyniosły zapowiadane zmiany w gastronomi. Kolejny raz spotkaliśmy się z zakończeniem działalności miejsc, które na pozór zdawały się dobrze radzić sobie na trójmiejskim rynku gastronomicznym. Na bieżąco informujemy was o zmianach w gastronomii, dlatego też dzisiaj przedstawimy zestawienie restauracji, w których już nie zjemy. Tym razem największe zmiany w Gdańsku.
Duże zmiany w Gdańsku
Niedawno restauracja Evil Steak House, mieszcząca się w dwóch miejscach w Śródmieściu Gdańska, powiadomiła swoich gości, że to koniec jej przygody z trójmiejską gastronomią (posiada oddziały jeszcze w Szczecinie i Poznaniu).
- Jest nam naprawdę przykro. Niestety ze względów ekonomicznych (wysokie czynsze oraz opłaty za media) nasze lokale zostały zamknięte. Wycofaliśmy się jako marka z terenu Trójmiasta - poinformowali przedstawiciele Evil Steak House.
W połowie listopada pożegnaliśmy również Spożywczy Food&Drinks na Dolnym Mieście w Gdańsku. Lubiany przez wiele osób punkt słynął z dań kuchni polskiej serwowanych w nowoczesnej formie. Swoją decyzję właściciele podjęli po analizie rynku gastronomicznego.
- Obecne czasy, jakże ciężkie dla przedsiębiorców, zmuszają nas do zawieszenia działalności Spożywczego. Zobaczymy, jak sytuacja będzie się rozwijać, a w tym czasie intensywnie myślimy nad nowym formatem na Dolnej 2 - poinformowali właściciele Spożywczy Food&Drinks.
Ranking 2023: najlepszy catering dietetyczny w Trójmieście
Gdańsk w ostatnim czasie pożegnał się również z lokalami: Bresno w Brzeźnie oraz Cafe Oficyna.
- Dziękujemy za wszystkie odwiedziny, za wszystkie miłe słowa i za te krytyczne również. Świetna przygoda nas spotkała na Chlebnickiej 24/25, trochę krótka, ale jakże intensywna! Pamiętajcie o nas dobrze - napisali przedstawiciele Cafe Oficyna na łamach mediów społecznościowych.
Z Gdańska zniknęły również: restauracja 220, Mexicanos&Americanos z Osowej , a także po blisko pięciu latach Przepis na, który zmienił swój charakter działalności na serwowanie cateringu.
- Drodzy goście! Przyjaciele! Niestety po pięciu latach działalności, po spełnieniu marzenia, po odniesieniu wielu sukcesów, zdobyciu wielu nagród postanowiliśmy zakończyć przygodę pod adresem Jaśkowa Dolina 132. Dziękujemy wam, że byliśmy częścią waszych rodzinnych i firmowych uroczystości, że zrealizowaliśmy dla was masę cateringów. Dziękujemy za zaufanie. (...) Nie mówimy: żegnajcie! Mówimy: do zobaczenia! No i... nie znikamy. Pozostajemy z ofertą cateringu i ofertą finger food na wasze przyjęcia w domu i w firmach. Znaleźliśmy malutki lokal, by je dla was przygotowywać. Polecamy się - poinformowali właściciele lokalu Przepis na z Moreny.
Swoją ostatnią imprezę miała również Havana, do niedawna mieszcząca się w lokalu przy ul. Świętego Ducha 68 w Gdańsku. Również lokal specjalizujący się z "Instagram friendly" ciastek, pączków i deserów Royal Donuts nie wytrzymał próby czasu.
Z Oliwy zniknęła restauracja specjalizująca się w kuchni roślinnej Food Art Company.
- Na do zobaczenia pozwolimy sobie na trochę prywaty. Wczoraj dostaliśmy od was dużo pytań, czy w Pod Krzywym Żeberkiem będą dostępne dania bezmięsne. Możemy już wam zdradzić, że coś się pojawi, ale o szczegóły proszę pytać i męczyć szefa Piotra. I gorąco zachęcamy do wspierania małych przedsiębiorstw, nie chodzi nam tylko o gastronomię. Bez was małe lokale/sklepy nie mają szans na istnienie, a pamiętajmy, że to często dorobek życia właścicieli, a nawet życia ich rodziców. Smutno czyta się informacje o zamknięciu kolejnego małego przedsiębiorstwa, więc róbmy co w naszej mocy, by tych smutków było jak najmniej. Wiemy, że Oliwa ma moc i nie pozwoli na zamknięcie się "swojaka" - poinformowali przedstawiciele Food Art Company.
Sopot także opustoszał. Nie zjemy już w Grill Italia, który do niedawna znajdował się tuż przy Dworcu PKP w Sopocie. Zamknęła się również restauracja Brodwinek.
Tymczasowe zamknięcia
Już jakiś czas temu właściciele lokalu muzycznego Ziemia informowali o chęci sprzedaży konceptu, jednak póki co nie znalazł się nowy kupiec i niedawno miejscówka we Wrzeszczu wyprawiła pożegnalną imprezę. Wciąż jest jednak nadzieja, że lokal powróci za jakiś czas z nowym właścicielem.
Działalność w Gdańsku do dnia 31.03.2023 r. zawiesiła także Tawerna Grecka Lukullus. Usłyszeliśmy również o zamknięciu lokalu Bistro da Matti, mieszczącego się do niedawna przy ul. Bohaterów Monte Casino w Sopocie. Na szczęście w tym przypadku Bistro da Matti opuściło dawną lokalizację, ale tylko po to, by przenieść się w nowe większe miejsce położonej kilkadziesiąt metrów dalej.
Niektóre lokale w najbliższym czasie zmienią swoich właścicieli. Zmiany na szczeblu właścicielskim zajdą w słynnej restauracji znajdującej się w zrewitalizowanej muszli koncertowej Muszla została wystawiona na sprzedaż.
Muszla w Gdyni na sprzedaż
Miejsca
Opinie (446) ponad 50 zablokowanych
-
2023-02-07 13:56
Niemcy wychodowaly Putina plus totalni donosiciele i mamy skutki
- 4 2
-
2023-02-07 15:19
Czynsze
Prąd ,Zus,ogrzewanie,yo wiadomo koszty.Ale miasto Gdańsk narzuva kosmiczne czynsze najemcom i to ich wykańcza
- 5 1
-
2023-02-07 16:31
Żabusia
Żabisia - na Żabiance funkcjonowała 40 lat - już jej nie ma
- 0 0
-
2023-02-07 19:02
Czy ktoś kontroluje nieustanne podnoszenie czynszów
przez PKP SA za wynajem powierzchni. Nie ponoszą żadnych kosztów a opłaty podnoszą co pół roku. Czy to bezprawnna pazerność dyrektorów tej firmy powoduje niczym nieuzasadnione podwyżki.
- 1 1
-
2023-02-07 21:14
Mam 204cm wzrostu
I waze 108 kg. Idziemy sobie do restauracji. Dziewczyny 60kg zamawiaja sobie jedzienie za 80zl i polowy nie dojadaja. Ja zamawiam za 160zl i nadal jestem glodny. Dlaczego firma placi nam wszystkim tyle samo w ramach rownouprawnienia? To nie sprawiedliwe dla wysokich, dlatego nie jem w restauracjach.
- 5 2
-
2023-02-07 22:35
(1)
W takich czasach utrzymaja sie tylko maki i kfc gdzie glodny czlowiek zarzuci jakas bulke z frytkami za 10 zl i finito a nie danie za 40zł
- 2 1
-
2023-02-08 03:27
Dawno w maku nie byłeś
Teraz bułka z frytkami to 30 zł i jest to porcja którą nie zapchasz dziur w zębach
- 1 0
-
2023-02-08 10:18
gttg
no przecież to putin telewizji tvpis nie oglądacie no cóż te biedaczki z rządu mogą.
- 0 0
-
2023-02-09 12:58
Koszty nie na kieszeń >>Kowalskiego
Do ceny produktów spożywczych dobrej jakości dochodzi koszt wynajmu lokalu i wynagrodzeń personelu. nikt nie będzie prowadził lokalu gastro dla zysku 3000-4000 zł miesięcznie. Dzisiejsze realia ekonomiczne ukazują, że (bardzo) przeciętnego mieszkańca nie stać na obiad w restauracji za 100 zł na osobę. Wydatek na dużą dużą pizzę dobrej jakości to obecnie minimum 40 złotych za jedną z najtańszych.
Dla właściciela jest to praca ponad 12 godzin dziennie, przez niemal cały tydzień.- 1 0
-
2023-09-07 19:32
Sit
W sporzywczaku na dolny mieście to bym psu nie dał tego żarcia .
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.