- 1 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (30 opinii)
- 2 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 4 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (7 opinii)
- 5 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
Gdańskie restauracje znów za pół ceny
Kolejna impreza z cyklu "Weekend za pół ceny" odbędzie się w weekend, 12-13 kwietnia. Gdańscy restauratorzy obniżą ceny wybranych potraw w menu, a na Długim Targu będzie można wziąć udział w pokazach gotowania i konkursach. Tańsze będą również noclegi, taksówki, bilety do muzeów, teatru, opery, a nawet zabiegi spa.
W sobotę i niedzielę ceny obniży łącznie 66 restauracji z całego miasta. Za pół ceny zjemy nie tylko w Śródmieściu, ale również w lokalach w Oliwie, na Przymorzu czy we Wrzeszczu (listę restauracji oraz promocyjne menu znajdziesz tutaj). Ale to właśnie na Głównym Mieście organizatorzy przygotowali największe atrakcje. W sobotę i niedzielę w godz. 11-19 na Długim Targu stanie wielki namiot, w którym odbędzie się szereg konkursów i pokazów kulinarnych.
- To będzie show kulinarne na najwyższym poziomie - zapowiada Izabela Heidrich z Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta, które koordynuje imprezę. - W sobotę odbędzie się między innymi konkurs typu black box dla zawodowych kucharzy. Niczym w telewizyjnych talent show składniki do przygotowania potraw poznają dopiero po otwarciu czarnych pudeł. Przygotowaliśmy też zajęcia dla publiczności. Dzieci nauczą się, jak dekorować desery czy rozpoznawać zioła. Dorośli zmierzą się w walce o tytuł najszybszego sprawiacza ryb. W niedzielę przed publicznością gotować będą włodarze miast z Gdańskiego Obszaru Metropolitalnego, m.in. prezydent Gdańska Paweł Adamowicz i prezydent Sopotu, Jacek Karnowski.
Drugiego dnia imprezy swój kulinarny talent zaprezentują również Basia Ritz, zwyciężczyni programu "Master Chef", która otwiera niebawem w Gdańsku restaurację z autorską kuchnią. W programie przewidziano również m.in. pokazy rzeźbienia w owocach, podawania owoców morza, wyrobu cukierków czy gotowania potraw starogdańskich.
- Swoje wrażenia z odwiedzonych lokali będzie można wyrazić na formularzach plebiscytu "Korona smakosza", które będą dostępne w restauracjach - dodaje Heidrich. - Na początku maja jury przyzna statuetki najlepszym lokalom oraz nagrodzi najciekawsze opinie.
Kulinaria to nie wszystko. Podczas "Weekendu za pół ceny" z 50-procentową zniżką kupimy bilety do Muzeum Historycznego, Centrum Hewelianum, na wystawę ECS "Drogi do wolności", do ZOO, na wybrane spektakle w Teatrze Wybrzeże i w Operze Bałtyckiej, a nawet zwiedzanie PGE Areny.
Za pół ceny będziemy mogli również skorzystać z usług fryzjerskich, zabiegów spa, wynająć pokój w hotelu oraz skorzystać z taksówek. Spis wszystkich instytucji biorących udział w akcji znajdziesz tutaj.
Weekend za pół ceny w Gdańsku w 2013 roku.
Weekend za pół ceny w marcu tego roku w Sopocie.
Miejsca
Opinie (135) 2 zablokowane
-
2014-04-12 20:11
A jednak OK
Mam wrażenie że większość osób pisze komentarze nie ruszając swoich czterech liter od komputera. Byłam z rodziną. Porcje jak najbardziej te co zawsze, smacznie i szybko, bez wielkich kolejek. Zjadłam dania na które na co dzień szkoda mi kasy.
Nie widziałam niezadowolonych osób więc POLECAM- 5 1
-
2014-04-12 20:06
QRCZAK
Pyszny kurczak i frytki. porcja to połowa kurczaka lub 10 skrzydełek z frytkami. Polecam!
- 3 0
-
2014-04-11 10:02
Jedna wielka ściema..... (15)
Tyle w temacie.
- 141 13
-
2014-04-11 11:17
(4)
piszcie z jakich restauracji nie warto korzystac, ktore oszukiwaly, zanizaly porcje itd
- 27 1
-
2014-04-11 14:28
ANTALYA KEBAP - POLECAM (2)
bylismy w zeszlym roku. porcja taka jak zawsze a kebap pyszny jak w kazdy inny dzien
- 5 10
-
2014-04-12 01:31
No faktycznie (1)
Kebap jest super jedzeniem, tylko zwymiotować! Pomielone resztki, skóry, kupry i inne syfy blee. Jak można napisać, że ten syf jest pyszny, aż mnie ciary przeszły.W życiu tego syfu nie wezmę do ust
- 9 3
-
2014-04-12 20:04
a czy ktos cie do tego zmusza?
- 0 0
-
2014-04-11 11:36
łatwiej napisać, które były uczciwe
Do takiej nie trafiłem (byłem w Kosie i Brovarni)
- 15 1
-
2014-04-11 13:10
za pół to pracują kucharze i kelnerzy (2)
400zł na 1/4 etatu na umowę zlecenie a reszta na czarno a jak ktoś pracuje kilka lat to ma cały etat 1600zł i reszta na czarno oto cała Polska.
- 24 2
-
2014-04-12 09:47
piernik (1)
A co ma piernik do wiatraka ?
- 2 2
-
2014-04-12 10:20
mąkę ??
chyba ze o elektrycznych mówisz, to termoobieg lub prąd do piekarnika :D
- 2 0
-
2014-04-12 06:56
:(
Ja chcę w normalnej cenie, bez kolejek, tłoku i kombinowanego żarcia. Kolejny weekend w którym nie ma sensu nigdzie wychodzić.
- 8 1
-
2014-04-11 10:47
ale owczy pęd będzie działał (4)
- 21 0
-
2014-04-11 18:07
CPN (3)
dlaczego stacje paliw nie biorą udziału w tej jakże wspaniałej akcji jaką jest weekend za pół ceny?
- 19 1
-
2014-04-11 19:30
co to jest CPN? (2)
- 4 5
-
2014-04-11 20:49
(1)
chlamydia pneumoniae
- 7 1
-
2014-04-11 23:46
To ja tez chce
- 3 0
-
2014-04-11 13:36
kloszardzi będą mieli wyżerke
- 4 3
-
2014-04-12 14:51
Oby dużo!
Wszyscy tak narzekają, że pół porcji ale w każdej restauracji wielkość normalnej porcji jest niemożliwa do zjedzenia. To wolę te pół porcji za pół ceny i nie wyrzucać jedzenia do śmietnika. Wszyscy tylko na ilość a nie na jakość idą. Najlepiej tak furę ziemniaków na talerz, kotleta i dopchać zielskiem albo wcale. Bo trzeba być obżartym do granic możliwości jak się już płaci w restauracji? Obżeranie się jest niezdrowe!!
- 4 0
-
2014-04-12 12:19
50%?
u analnej malinki tez bedzie znizka?
- 4 0
-
2014-04-12 09:26
45 % za 50 % ...cha,cha,cha.
Polak zawsze jest ru...any przez polaka - to norma.
- 1 2
-
2014-04-11 10:43
Jestem Polakiem więc nic dobrego nie mogę powiedzieć. (2)
Hejt z rana jak śmietana polaki.
- 12 7
-
2014-04-11 13:13
smieszny jesteś a może zatrudnij się u jednego ze znanych gastronomów lub radnych mających restaurację (1)
za 800zł /m-c na umowe zlecenie a resztę dostaniesz na czarno - może to ci otworzy oczy na to jak sie ludzi wykorzystuje
- 7 0
-
2014-04-12 02:10
To znajdź lepszą robotę, zrób coś ze swoim życiem. Doszkól się, zrób coś, żeby dostać lepszą i lepiej płatną pracę. Ale po co? Lepiej zapieprzać jak niewolnik za 800 pln i pluć jadem na forach :) P.s. Ja bym Tobie nawet tych 800 pln nie zapłacił skoro dajesz się tak wykorzystywać. Niewolnik doskonały :))))
- 2 1
-
2014-04-11 14:43
wielkie co (1)
porcyjka dla dzieci za 50 złotych wole se do maka skoczyć z moją dziewczynom w naszym nowym audi z 96 w niezawodnym tedeicie
- 2 6
-
2014-04-12 01:29
tfojom dziewczyne to jusz ktos pophnol, a jak jusz aldik to w tedeiku...
- 4 0
-
2014-04-12 01:20
Za pol ceny...
Trzeba padline z tygodnia uplynnic... za pol ceny troche glupkow sie znadzie... Smacznego zycze, a pawie strzelajcie na trawnik a nie na chodnik!
- 1 2
-
2014-04-12 00:08
pol SCIEMY ,
a gdzie druga polowa
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.