- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (45 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 6 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
Gdzie i za ile kupimy rogale świętomarcińskie?
Na te specjały wiele osób czeka cały rok. Rogale świętomarcińskie, których tradycja wywodzi się z Wielkopolski, dostępne są również w Trójmieście. Z okazji dnia św. Marcina wypieki z białym makiem dostępne są w cukierniach, piekarniach i osiedlowych sklepach. Gdzie mamy okazję je kupić i w jakiej są cenie w tym roku?
- Poznański wypiek inspirowany końską podkową
- Oryginalne rogale tylko w Poznaniu, ale te w Trójmieście równie pyszne
- Co powinien zawierać prawdziwy rogal świętomarciński?
- Ceny rogali w odniesieniu do poprzedniego roku
- Rogale z białym makiem w Trójmiejskich cukierniach
Poznański wypiek inspirowany końską podkową
A skąd wzięła się rogalowa tradycja? Na podstawie legendy możemy dowiedzieć się, że kiedy św. Marcin przejeżdżał konno przez Poznań, jego zwierzę zgubiło podkowę. Zainspirowany tym faktem miejscowy piekarz znalazł ją, zachwycił się jej kształtem i zaczął wypiekać ciastka w takiej formie.
Przysmak rodem z Wielkopolski co roku podbija serca i podniebienia także mieszkańców Trójmiasta. W ostatnich latach rogale stały się nieodzownym elementem Święta Niepodległości.
Oryginalne rogale tylko w Poznaniu, ale te w Trójmieście równie pyszne
Warto zaznaczyć, że od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej". Co oznacza, że wypiek trafił na listę regionalnych specjałów, które powstają z lokalnych surowców według oryginalnych przepisów.
Rogale na dzień św. Marcina (43 opinie)
By cukiernia mogła używać nazwy "rogale świętomarcińskie", musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania. Oryginalny rogal świętomarciński musi być upieczony w Poznaniu lub też w wyznaczonych powiatach wielkopolskich. To jednak są jedynie przepisy dotyczące używania nazwy towarowej dania regionalnego, a rogale, które wypiekane i sprzedawane są w Trójmieście, często są bardzo zbliżone do oryginalnej receptury, choć mogą też nieco różnić się składem od poznańskiego wypieku.
Wyroby cukiernicze w lokalnych punktach możemy spotkać pod nazwami: rogali listopadowych, rogali tradycyjnych lub po prostu rogali z białym makiem.
Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach
Co powinien zawierać prawdziwy rogal świętomarciński?
O prawdziwym rogalu świętomarcińskim możemy mówić wtedy, gdy spełni kilka kryteriów. Ciasto, z którego powstaje nasz specjał, powinno być półfrancuskie i przygotowywane na bazie margaryny. Nadzienie powinno zawierać biały mak z cukrem, okruchy ciasta biszkoptowego, masę jajeczną, margarynę, orzechy, rodzynki, owoce w syropie lub kandyzowane (czereśnie, gruszki lub skórkę pomarańczowa), a także aromat migdałowy. Ważnym elementem jest również sposób zawijania rogala. Pomiędzy warstwami ciasta powinna znajdować się masa makowa, a całość kształtem powinna przypominać uformowaną podkowę. Poznańskie rogale z certyfikatem powinny ważyć w granicy od 150 g do 250 g.
Ceny rogali w odniesieniu do poprzedniego roku
Rogale świętomarcińskie nigdy nie należały do tanich wyrobów cukierniczych. Nadzienie, które stanowi dużą część rogala, zawiera często drogie półprodukty, jak biały mak, marcepan lub bakalie. Niemniej na ich cenę wpływa wiele innych czynników, w tym również inflacja i podwyżki cen prądu.
Porównując ubiegłoroczne ceny do dzisiejszych, rogale podrożały średnio o 3 do 4 zł. Średnio w ubiegłym roku za rogala musieliśmy zapłacić ok. 13 zł, a w 2022 - 17 zł. Zarówno w ubiegłym roku, jak i teraz najtańszym wypiekiem jest rogal z Piekarni Gdańsk. Wypiek w 2021 r. kosztował 5,50 zł, dziś 7,50 zł. Najdroższe rogale w ubiegłym roku kosztowały 16 zł, obecnie 18,90 zł.
Rogale z białym makiem w Trójmiejskich cukierniach
Słodkiego rogala dostaniemy w wielu miejscach, np. w cukierni Le Delice, która mieści się przy ul. Partyzantów 9/2 w Gdańsku. Otrzymamy go za 17,90 zł. W Gdańsku, a także w Gdyni słodkości dostaniemy również w sieci piekarnio-cukierni Manufaktura mojej mamy. Rogale nadziane są białym makiem, miodem i bakaliami i zapłacimy za nie 11,90 zł.
Cukiernie w Trójmieście
Na listopadowego rogala można udać się też do cukierni Umam, który posiada swoje oddziały w Gdańsku w Garnizonie , przy ul. Grobla II oraz przy ul. gen. Andersa 22/U8 na Jasieniu . W UMAM rogala dostaniemy za 18 zł. W lokalu Piekarnia, nieopodal Galerii Madison, rogale dostępne są za 7,50 zł.
Kaiser Patisserie na św. Marcina przygotowało rogale wypełnione białym makiem, bakaliami i marcepanem za 18 zł. Dostępne są w Gdańsku nad Motławą, w Sopocie nieopodal Grand Hotelu .
Słodkości oferuje również cukiernia Sweet Boss, w której rogala otrzymamy za 15 zł (na bazie masła, a w środku nadziane są białym makiem, marcepanem i bakaliami), w Mamy Wypieki dostępne są za 13 zł, a także w cukiernio-piekarni Tomasza Dekera. Tomasz Deker to rodowity poznaniak i przeniósł unikalną poznańską recepturę rogali do Trójmiasta.
W Sopocie rogale kupimy m.in. w Capuccino Cafe za 17 zł za około 250 g., zaś w Gdyni w kawiarnio-cukierni Więcej!przy ul. Amona 1 . Wypiekane są z ciasta pół drożdżowego, pół francuskiego na bazie masła. W nadzieniu znajduje się biały mak, marcepan, orzech włoski, słupki migdałowe, skórka z pomarańczy i cukier puder. Taki rogal to koszt 18,90 zł za sztukę lub za 90 zł za 5 sztuk.
W cukierni Must bake dostaniemy wypieki za 18,90 zł. Nadzienie rogali w lokalu jest bardzo bogate, zawiera: migdały, orzechy laskowe, marcepan, żurawinę, rodzynki i amaretto. Rogal stworzony jest na bazie ciasta półfrancuskiego, które składa się z 81 warstw. Przysmak z makiem oferuje też w gdyńska sieć cukierni Justynka, w której za rogala nazwanego tradycyjnym trzeba zapłacić 13 zł.
Miejsca
Opinie (142) 3 zablokowane
-
2022-11-10 18:41
Kupilam 2 razy, slodkie to az wykerca
Twarz, nie rozumiem tego lukrowanego fenomenu
Dla mnie nie do zjedzenia- 7 2
-
2022-11-10 18:54
W tym roku nie kupuję (1)
Stać mnie, ale 18 zł za jednego rogala to przesada.4 rogale to 72 zł!
- 8 1
-
2022-11-10 19:21
Skoro cię to tak oburza, to chyba jednak nie stać.
- 0 2
-
2022-11-10 19:06
Najlepsze są w Justynce
Pyszne, świeże - warte swojej ceny :-) Ale jak nie uwierzycie, tym lepiej dla mnie - kolejka będzie krótsza
- 3 2
-
2022-11-10 19:15
Tylko w Poznaniu, od Koperskiego.
Reszta to droga i niesmaczna imitacja.
- 0 1
-
2022-11-10 19:31
Drogie i słabe
Nie polecam. Tak samo jak jagodzianek. Przereklamowane g...
- 3 3
-
2022-11-10 19:42
w cukierni za kilka lub kilkanaście złotych
- 1 0
-
2022-11-10 20:29
Rogale świętomarcińskie tylko u Dekera
Próbowałam różnych, ale tylko jego rogale są smaczne, wilgotne i przygotowane zgodnie z oryginalną recepturą. Deker nie oszczędza na dodatkach, nadzienie to nie tylko rodzynki, a cała masa innych bakalii. Prawdziwy poznański rogal powinien ważyć 250g, a samo przygotowanie ciasta jest bardzo pracochłonne, stąd ta cena. Kto stawia na jakość, a nie ilość, sam wie o co chodzi.
- 4 4
-
2022-11-10 21:18
Rogale oryginalne czy nie
Zawsze niesmaczne. Może ja mam jakiś upośledzony smak ale te - w sumie, umówmy się-buły nadziane słodką masą dla mnie to żaden rarytas. Udałam się niedawno do Poznania, w którym rogale w certyfikowanych miejscach można kupić zawsze i powiadam- szału nie było. We 4 osoby kupiliśmy 2 (ogromne) rogale i jedliśmy je jakieś 5 godzin. Nikomu nie smakowały. A pojechaliśmy w celu konfrontacji rogali z Gdańska (miały być bee, takie podróbki) i z Poznania. Wszystko beznadziejne.
- 4 3
-
2022-11-10 21:54
Rogale najlepsze w Jacku Placku w Sopocie
Od kilku lat kupuję rogale ""rogale świętomarcińskie" w Jacku Placku w Sopocie ,nigdy się na ich smaku nie zawiodłam ,polecam
- 2 3
-
2022-11-10 22:59
Już się w głowach wywraca tym od regionalnych
Speciałów. Oryginał to średnio 10zl w górę za sztukę. Tak samo oscypki ok 50zl za 250g to już wolę kupić sobie parmezan
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.