- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (45 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Gdzie i za ile kupimy rogale świętomarcińskie?
Na te specjały wiele osób czeka cały rok. Rogale świętomarcińskie, których tradycja wywodzi się z Wielkopolski, dostępne są również w Trójmieście. Z okazji dnia św. Marcina wypieki z białym makiem dostępne są w cukierniach, piekarniach i osiedlowych sklepach. Gdzie mamy okazję je kupić i w jakiej są cenie w tym roku?
- Poznański wypiek inspirowany końską podkową
- Oryginalne rogale tylko w Poznaniu, ale te w Trójmieście równie pyszne
- Co powinien zawierać prawdziwy rogal świętomarciński?
- Ceny rogali w odniesieniu do poprzedniego roku
- Rogale z białym makiem w Trójmiejskich cukierniach
Poznański wypiek inspirowany końską podkową
A skąd wzięła się rogalowa tradycja? Na podstawie legendy możemy dowiedzieć się, że kiedy św. Marcin przejeżdżał konno przez Poznań, jego zwierzę zgubiło podkowę. Zainspirowany tym faktem miejscowy piekarz znalazł ją, zachwycił się jej kształtem i zaczął wypiekać ciastka w takiej formie.
Przysmak rodem z Wielkopolski co roku podbija serca i podniebienia także mieszkańców Trójmiasta. W ostatnich latach rogale stały się nieodzownym elementem Święta Niepodległości.
Oryginalne rogale tylko w Poznaniu, ale te w Trójmieście równie pyszne
Warto zaznaczyć, że od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej". Co oznacza, że wypiek trafił na listę regionalnych specjałów, które powstają z lokalnych surowców według oryginalnych przepisów.
Rogale na dzień św. Marcina (43 opinie)
By cukiernia mogła używać nazwy "rogale świętomarcińskie", musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania. Oryginalny rogal świętomarciński musi być upieczony w Poznaniu lub też w wyznaczonych powiatach wielkopolskich. To jednak są jedynie przepisy dotyczące używania nazwy towarowej dania regionalnego, a rogale, które wypiekane i sprzedawane są w Trójmieście, często są bardzo zbliżone do oryginalnej receptury, choć mogą też nieco różnić się składem od poznańskiego wypieku.
Wyroby cukiernicze w lokalnych punktach możemy spotkać pod nazwami: rogali listopadowych, rogali tradycyjnych lub po prostu rogali z białym makiem.
Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach
Co powinien zawierać prawdziwy rogal świętomarciński?
O prawdziwym rogalu świętomarcińskim możemy mówić wtedy, gdy spełni kilka kryteriów. Ciasto, z którego powstaje nasz specjał, powinno być półfrancuskie i przygotowywane na bazie margaryny. Nadzienie powinno zawierać biały mak z cukrem, okruchy ciasta biszkoptowego, masę jajeczną, margarynę, orzechy, rodzynki, owoce w syropie lub kandyzowane (czereśnie, gruszki lub skórkę pomarańczowa), a także aromat migdałowy. Ważnym elementem jest również sposób zawijania rogala. Pomiędzy warstwami ciasta powinna znajdować się masa makowa, a całość kształtem powinna przypominać uformowaną podkowę. Poznańskie rogale z certyfikatem powinny ważyć w granicy od 150 g do 250 g.
Ceny rogali w odniesieniu do poprzedniego roku
Rogale świętomarcińskie nigdy nie należały do tanich wyrobów cukierniczych. Nadzienie, które stanowi dużą część rogala, zawiera często drogie półprodukty, jak biały mak, marcepan lub bakalie. Niemniej na ich cenę wpływa wiele innych czynników, w tym również inflacja i podwyżki cen prądu.
Porównując ubiegłoroczne ceny do dzisiejszych, rogale podrożały średnio o 3 do 4 zł. Średnio w ubiegłym roku za rogala musieliśmy zapłacić ok. 13 zł, a w 2022 - 17 zł. Zarówno w ubiegłym roku, jak i teraz najtańszym wypiekiem jest rogal z Piekarni Gdańsk. Wypiek w 2021 r. kosztował 5,50 zł, dziś 7,50 zł. Najdroższe rogale w ubiegłym roku kosztowały 16 zł, obecnie 18,90 zł.
Rogale z białym makiem w Trójmiejskich cukierniach
Słodkiego rogala dostaniemy w wielu miejscach, np. w cukierni Le Delice, która mieści się przy ul. Partyzantów 9/2 w Gdańsku. Otrzymamy go za 17,90 zł. W Gdańsku, a także w Gdyni słodkości dostaniemy również w sieci piekarnio-cukierni Manufaktura mojej mamy. Rogale nadziane są białym makiem, miodem i bakaliami i zapłacimy za nie 11,90 zł.
Cukiernie w Trójmieście
Na listopadowego rogala można udać się też do cukierni Umam, który posiada swoje oddziały w Gdańsku w Garnizonie , przy ul. Grobla II oraz przy ul. gen. Andersa 22/U8 na Jasieniu . W UMAM rogala dostaniemy za 18 zł. W lokalu Piekarnia, nieopodal Galerii Madison, rogale dostępne są za 7,50 zł.
Kaiser Patisserie na św. Marcina przygotowało rogale wypełnione białym makiem, bakaliami i marcepanem za 18 zł. Dostępne są w Gdańsku nad Motławą, w Sopocie nieopodal Grand Hotelu .
Słodkości oferuje również cukiernia Sweet Boss, w której rogala otrzymamy za 15 zł (na bazie masła, a w środku nadziane są białym makiem, marcepanem i bakaliami), w Mamy Wypieki dostępne są za 13 zł, a także w cukiernio-piekarni Tomasza Dekera. Tomasz Deker to rodowity poznaniak i przeniósł unikalną poznańską recepturę rogali do Trójmiasta.
W Sopocie rogale kupimy m.in. w Capuccino Cafe za 17 zł za około 250 g., zaś w Gdyni w kawiarnio-cukierni Więcej!przy ul. Amona 1 . Wypiekane są z ciasta pół drożdżowego, pół francuskiego na bazie masła. W nadzieniu znajduje się biały mak, marcepan, orzech włoski, słupki migdałowe, skórka z pomarańczy i cukier puder. Taki rogal to koszt 18,90 zł za sztukę lub za 90 zł za 5 sztuk.
W cukierni Must bake dostaniemy wypieki za 18,90 zł. Nadzienie rogali w lokalu jest bardzo bogate, zawiera: migdały, orzechy laskowe, marcepan, żurawinę, rodzynki i amaretto. Rogal stworzony jest na bazie ciasta półfrancuskiego, które składa się z 81 warstw. Przysmak z makiem oferuje też w gdyńska sieć cukierni Justynka, w której za rogala nazwanego tradycyjnym trzeba zapłacić 13 zł.
Miejsca
Opinie (142) 3 zablokowane
-
2022-11-10 14:59
Kompletne bzdury ! W Trojmiescie Nikt nie ma receptury z Poznania !
- 4 6
-
2022-11-10 15:04
90pln za 5 rogali :D
- 10 0
-
2022-11-10 15:22
Patrząc na ceny
To już bardziej opłaca się zamówić prosto z Poznania.
- 3 4
-
2022-11-10 15:24
Prawdziwe Rogale Świętomarcińskie wyłącznie w Poznaniu
Serio .... Reszta to kajzerka z lukrem i makopodobnym wkładem ! Najlepiej szukać na rynku w Poznaniu lub w piekarni na Zamenhoffa .
- 5 10
-
2022-11-10 15:44
Te w Poznaniu niczym się nie różnią od naszych.
Są i dobre i nie. W Deserowni i na Placu Górnośląskim są smaczne, tylko mało aromatu migdałowego. W zeszłym roku jadłam z biedry, też bardzo dobre.
- 5 2
-
2022-11-10 15:48
Opinia wyróżniona
W Poznaniu (2)
też jedne są gorsze, inne lepsze. Tak jak u nas każdy woli pączka czy drożdżówkę z kruszonką z innej piekarni. Tyle że receptura jest ujednolicona, są jakieś wymogi, ale jeden piekarz zrobi na prawdziwym maśle, a drugi cichcem doda margaryny. Jeden będzie ciasto opracowywał zgodnie ze sztuką, drugi trzy razy złoży i basta (polecam tutoriale o robieniu ciasta półfranc.). Natomiast jak ktoś chce zjeść naprawdę dobre rogale, to niech nie liczy, że kupi je za 5 złotych, bo masa makowa i bakalie są drogie, a ciasto półfrancuskie jest bardzo czasochłonne w przygotowaniu + idzie do niego mnóstwo masła. Więc jak ktoś potem je jakieś lepiszcze zalane olejem i posypane orzeszkami ziemnymi, to niech nie mówi, że rogale świętomarcińskie są niedobre, bo po prostu nie wie, jak smakuje oryginalny wypiek.
- 28 3
-
2022-11-11 07:05
Niestety, one mają być na margarynie wg receptury, dlatego odwlekam sprobowanie tego specjału, nie brzmi smacznie.
- 2 1
-
2022-11-11 10:48
Na maśle + bakalie
Ciasto francuskie jest bardzo tłuste (może na margarynie troche mniej), do tego orzechowo-marcepanowe nadzienie z makiem - to jest przepis na bombę cholesterolową, cukrową i ciężkostrawną.
No ale raz w roku na Św Marcina - tradycja- 1 0
-
2022-11-10 16:01
Tylko u Dekera! (5)
A ja cały tok czekam na to żeby zjeść rogala u Dekera!
Wolę zjeść jednego i smacznego niż kilka sztuk z biedry czy lidla;)
Tak samo jak z pączkami:)
Ale rozumiem że nie każdego stać i nie każdy lubi wiec nic na siłę;)- 11 17
-
2022-11-10 16:08
U Dekera to zjedz oscypka (2)
Będzie równie prawdziwy. Rogale Swietomarcińskie można pięć tylko w Poznaniu i w kilku gminach Wielkopolski. Tak jak oscypki można produkować tylko na Podhalu i tylko zgodnie z mleka owczego z ewentualnym dodatkiem krowiego.
- 8 4
-
2022-11-10 16:10
(1)
Akurat Deker miał certyfikat... Więc może je piec tak, jak poznaniacy.
- 4 5
-
2022-11-10 16:39
Miał, i to by było na tyle.
Certyfikat określa gdzie wyrób ma powstać. To tak nie działa, że przywożę certyfikat do Gdańska i produkuję oscypki. Na tym właśnie polega oznaczenie produktu.
- 5 0
-
2022-11-10 18:03
Deker już nie ten sam, co przed laty...
biedra i lidl nie mają wcale dużo gorszych niż tak zwane "markowe" cukiernie.
- 4 1
-
2022-11-11 05:15
Piekarz bio piekarnia
Takie same są unas co u Pana dekora .zapraszam do bio piekarni
- 1 0
-
2022-11-10 16:04
Niech padają (2)
Certyfikowane rogale w Lidlu czy Biedronce po około 5 zł. A ci łaskawcy za imitację po prawie 20. Szukajcie głupszych od siebie. Nawet mi was nie żal jak padacie. A naiwniacy mają podziękowania za wspieranie gastronomii w pandemii.
- 11 3
-
2022-11-10 16:14
(1)
Czy Ty masz jakiekolwiek pojęcie o tym, jakie koszty generuje mały biznes, jakie duży i jak to się ma do dochodów? Podpowiem: taki Lidl czy Biedra (o ile faktycznie mają certyfikowane) mogą Ci te rogale sprzedać po kosztach albo poniżej kosztów, bo wiedzą, że nie przyjdziesz do nich po jednego rogala, tylko Cię tym rogalem skuszą, a Ty u nich nakupisz innych rzeczy za stówę. Tacy łaskawcy... A piekarz, do którego przyjdziesz po jednego rogala, musi się utrzymać wyłącznie ze sprzedaży pieczywa i tego typu wyrobów. Fizycznie, nawet w domu i przy cenach energii domowych nie ma szans zrobić rogala ważącego 250 g, wypełnionego masą makową i orzechami, na maśle i jajkach za 5 złotych. I tyle. Weź sobie przepis i przelicz, jak nie wierzysz...
- 1 4
-
2022-11-10 16:44
Te rogale upiekła piekarnia z Poznania.
Wiadomo, że przy dużym zamówieniu i bez kosztów sprzedaży zeszli z ceny. Tym bardziej, że te rogale produkowano przez dłuższy czas i pewnie mrożono. Nie zmienia to faktu, że ktoś kto za swoje dzieło liczy 3-4 razy tyle szuka naiwniaka.
- 9 0
-
2022-11-10 16:10
Po rogalach mam zgagę.
- 7 0
-
2022-11-10 16:15
Byłem przekonany że te rogale to tradycja Poznańska !!!
- 3 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.