• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie i za ile kupimy rogale świętomarcińskie?

Mateusz Groen
10 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (142)
Rogale na św. Marcina już są dostępne w Trójmieście. Gdzie je zjemy i w jakiej cenie? Rogale na św. Marcina już są dostępne w Trójmieście. Gdzie je zjemy i w jakiej cenie?

Na te specjały wiele osób czeka cały rok. Rogale świętomarcińskie, których tradycja wywodzi się z Wielkopolski, dostępne są również w Trójmieście. Z okazji dnia św. Marcina wypieki z białym makiem dostępne są w cukierniach, piekarniach i osiedlowych sklepach. Gdzie mamy okazję je kupić i w jakiej są cenie w tym roku?




Poznański wypiek inspirowany końską podkową



Czy 11 listopada masz zamiar kupić rogala z białym makiem?

Wypiekany specjalnie na 11 listopada rogal z białym makiem to słodki specjał, który obowiązkowo musi pojawić się na stołach w wielu domach. Rogale tradycyjnie wypiekane są z wielką dbałością i muszą zawierać wysokiej jakości składniki, dlatego też potrafią sporo kosztować.

A skąd wzięła się rogalowa tradycja? Na podstawie legendy możemy dowiedzieć się, że kiedy św. Marcin przejeżdżał konno przez Poznań, jego zwierzę zgubiło podkowę. Zainspirowany tym faktem miejscowy piekarz znalazł ją, zachwycił się jej kształtem i zaczął wypiekać ciastka w takiej formie.

Przysmak rodem z Wielkopolski co roku podbija serca i podniebienia także mieszkańców Trójmiasta. W ostatnich latach rogale stały się nieodzownym elementem Święta Niepodległości.



Oryginalne rogale tylko w Poznaniu, ale te w Trójmieście równie pyszne



Warto zaznaczyć, że od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej". Co oznacza, że wypiek trafił na listę regionalnych specjałów, które powstają z lokalnych surowców według oryginalnych przepisów.

10:30 10 LISTOPADA 22 (aktualizacjaakt. 11:09)

Rogale na dzień św. Marcina (43 opinie)

Rogal z cukierni/piekarni Czernis koło Krewetki. Duży, cena 9.50. Spodziewałam się czegoś fajnego, ale niestety, ten rogal to po prostu buła ze zwykłego drożdżówkowego ciasta, z farszem, którego jest za mało, jak na tak duży wypiek. Lukier wyschnięty, odpada od ciasta, w środku dziura, jaka często powstaje w makowcu, po zjedzeniu w ustach pozostaje gorzkawy posmak. Totalne rozczarowanie!
Rogal z cukierni/piekarni Czernis koło Krewetki. Duży, cena 9.50. Spodziewałam się czegoś fajnego, ale niestety, ten rogal to po prostu buła ze zwykłego drożdżówkowego ciasta, z farszem, którego jest za mało, jak na tak duży wypiek. Lukier wyschnięty, odpada od ciasta, w środku dziura, jaka często powstaje w makowcu, po zjedzeniu w ustach pozostaje gorzkawy posmak. Totalne rozczarowanie! Zobacz więcej


By cukiernia mogła używać nazwy "rogale świętomarcińskie", musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania. Oryginalny rogal świętomarciński musi być upieczony w Poznaniu lub też w wyznaczonych powiatach wielkopolskich. To jednak są jedynie przepisy dotyczące używania nazwy towarowej dania regionalnego, a rogale, które wypiekane i sprzedawane są w Trójmieście, często są bardzo zbliżone do oryginalnej receptury, choć mogą też nieco różnić się składem od poznańskiego wypieku.

Wyroby cukiernicze w lokalnych punktach możemy spotkać pod nazwami: rogali listopadowych, rogali tradycyjnych lub po prostu rogali z białym makiem.

Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach

Rogale w cukierni UMAM Rogale w cukierni UMAM

Co powinien zawierać prawdziwy rogal świętomarciński?



O prawdziwym rogalu świętomarcińskim możemy mówić wtedy, gdy spełni kilka kryteriów. Ciasto, z którego powstaje nasz specjał, powinno być półfrancuskie i przygotowywane na bazie margaryny. Nadzienie powinno zawierać biały mak z cukrem, okruchy ciasta biszkoptowego, masę jajeczną, margarynę, orzechy, rodzynki, owoce w syropie lub kandyzowane (czereśnie, gruszki lub skórkę pomarańczowa), a także aromat migdałowy. Ważnym elementem jest również sposób zawijania rogala. Pomiędzy warstwami ciasta powinna znajdować się masa makowa, a całość kształtem powinna przypominać uformowaną podkowę. Poznańskie rogale z certyfikatem powinny ważyć w granicy od 150 g do 250 g.

Ceny rogali w odniesieniu do poprzedniego roku



Rogale świętomarcińskie nigdy nie należały do tanich wyrobów cukierniczych. Nadzienie, które stanowi dużą część rogala, zawiera często drogie półprodukty, jak biały mak, marcepan lub bakalie. Niemniej na ich cenę wpływa wiele innych czynników, w tym również inflacja i podwyżki cen prądu.

Porównując ubiegłoroczne ceny do dzisiejszych, rogale podrożały średnio o 3 do 4 zł. Średnio w ubiegłym roku za rogala musieliśmy zapłacić ok. 13 zł, a w 2022 - 17 zł. Zarówno w ubiegłym roku, jak i teraz najtańszym wypiekiem jest rogal z Piekarni Gdańsk. Wypiek w 2021 r. kosztował 5,50 zł, dziś 7,50 zł. Najdroższe rogale w ubiegłym roku kosztowały 16 zł, obecnie 18,90 zł.

  • Rogale św. Marcina w Le Delice
  • Propozycja rogali od Capuccino Cafe w Sopocie
  • Rogale z białym makiem dostępne w cukierni Więcej!
  • Rogale z cukierni Justynka
  • Rogale z cukierni Mamy Wypieki
  • Rogale z cukierni Manufaktura mojej Mamy
  • Rogale z Must bake
  • Rogale z białym makiem w tym roku najtańsze są w cukierni Piekarnia nieopodal galerii Madison
  • Rogale z białym makiem w tym roku najtańsze są w cukierni Piekarnia nieopodal galerii Madison
  • Rogale na św. Marcina już są dostępne w Trójmieście. Gdzie je zjemy i w jakiej cenie?

Rogale z białym makiem w Trójmiejskich cukierniach



Słodkiego rogala dostaniemy w wielu miejscach, np. w cukierni Le Delice, która mieści się przy ul. Partyzantów 9/2 w GdańskuMapka. Otrzymamy go za 17,90 zł. W Gdańsku, a także w Gdyni słodkości dostaniemy również w sieci piekarnio-cukierni Manufaktura mojej mamyMapka. Rogale nadziane są białym makiem, miodem i bakaliami i zapłacimy za nie 11,90 zł.

Cukiernie w Trójmieście


Na listopadowego rogala można udać się też do cukierni Umam, który posiada swoje oddziały w Gdańsku w Garnizonie Mapka, przy ul. Grobla II Mapka oraz przy ul. gen. Andersa 22/U8 na Jasieniu Mapka. W UMAM rogala dostaniemy za 18 zł. W lokalu PiekarniaMapka, nieopodal Galerii Madison, rogale dostępne są za 7,50 zł.

Kaiser Patisserie na św. Marcina przygotowało rogale wypełnione białym makiem, bakaliami i marcepanem za 18 zł. Dostępne są w Gdańsku nad MotławąMapka, w Sopocie nieopodal Grand Hotelu Mapka.

Słodkości oferuje również cukiernia Sweet Boss, w której rogala otrzymamy za 15 zł (na bazie masła, a w środku nadziane są białym makiem, marcepanem i bakaliami), w Mamy Wypieki dostępne są za 13 zł, a także w cukiernio-piekarni Tomasza DekeraMapka. Tomasz Deker to rodowity poznaniak i przeniósł unikalną poznańską recepturę rogali do Trójmiasta.
 
Cukiernia T. Deker Cukiernia T. Deker
W Sopocie rogale kupimy m.in. w Capuccino Cafe za 17 zł za około 250 g., zaś w Gdyni w kawiarnio-cukierni Więcej!przy ul. Amona 1 Mapka. Wypiekane są z ciasta pół drożdżowego, pół francuskiego na bazie masła. W nadzieniu znajduje się biały mak, marcepan, orzech włoski, słupki migdałowe, skórka z pomarańczy i cukier puder. Taki rogal to koszt 18,90 zł za sztukę lub za 90 zł za 5 sztuk.

W cukierni Must bake Mapka dostaniemy wypieki za 18,90 zł. Nadzienie rogali w lokalu jest bardzo bogate, zawiera: migdały, orzechy laskowe, marcepan, żurawinę, rodzynki i amaretto. Rogal stworzony jest na bazie ciasta półfrancuskiego, które składa się z 81 warstw. Przysmak z makiem oferuje też w gdyńska sieć cukierni JustynkaMapka, w której za rogala nazwanego tradycyjnym trzeba zapłacić 13 zł.

Miejsca

Opinie (142) 3 zablokowane

Wszystkie opinie

  • Pamiętajmy, że św. Marcin żył w IV w. i był Węgrem a zmarł we Francji. Przynajmniej wg dzisiejszych granic. (8)

    I jakoś nie miał polskich korzeni !!! Na prawdę ich nie miał !!!

    • 9 9

    • Jak już tak pilnujemy i szukamy tej polskości. To proszę zauważyć, że ,,naprawdę'' pieszemy łącznie. Pamiętajmy. (6)

      • 17 2

      • Co znaczy "pieszemy" ? (4)

        Szukasz polskości ? W czym ? Nie rozumiem. O co chodzi ?

        • 1 4

        • piszemy to znaczy, że coś piszemy (3)

          i naprawdę piszemy łącznie - tu ma osoba rację.
          Z drugiej strony, jak już się czepiamy, to w zdaniu: "Jak już tak pilnujemy i szukamy tej polskości. To proszę zauważyć, że ,,naprawdę'' piszemy łącznie. Pamiętajmy." - nie stawiamy "." (kropki) pomiędzy ...polskości a "To". Według mnie powinno zastosować się tu przecinek ;)

          • 4 1

          • (2)

            Ale jak "pieszemy" to chyba "pielskości" powinno być, no nie ?

            • 3 0

            • Nie wiem do czego pijesz?

              • 0 0

            • aaaa "pieszemy" - racja Waść

              zwracam honor

              • 2 0

      • Ej

        Ić stont Mjotek

        • 1 0

    • No ale przejeżdżał przez Posnań

      gdzie zgubił jego koń podkowę :)

      • 0 0

  • Ceny zwariowały...

    • 20 5

  • Tylko ze 100% czekolady (3)

    Najlepsze rogale jakie istnieją.

    • 8 24

    • Pieszemy kropkę na końcu zdań. (1)

      Skoro już tak po polsku chcemy piesać.

      • 1 9

      • Piesać ? Do do psa sobie mów !

        • 4 0

    • dla mnie

      jest to obrzydliwość

      • 4 0

  • Rogal za 16 zł? (2)

    Nie dziękuję, wolę kryzysowy domowy jabłecznik.
    Kogoś dobrze trzepnelo z cenami. A w środku zamiast marcepana czy białego maku są zmielone zwroty drożdżówek i bułek z aromatami.

    • 64 12

    • Akurat nikt nie może zwrotów dawać do ciasta... Poczytaj przepisy.

      • 3 13

    • za 20 zeta zrobisz pół kilo samemu w domu, dla całej rodziny starczy, wystarczy wyguglać przepis

      • 9 3

  • Nie stać mnie na takie delicje. (2)

    • 43 5

    • Jak pieszesz, że Cię nie stać to nie kupuj. (1)

      • 5 10

      • Nie stać mnie, to się pochwalę.

        • 3 1

  • Te tzw. rogale (3)

    są cukrem. Maku w nich tyle co kot (prezesa) napłakał.

    • 22 15

    • po uja polityka- wymiotować się chce już od waszego plucia politycznego - potem się nie dziwcie że ludzie głosują na innych (1)

      • 8 2

      • A kot prezesa jest politykiem?

        • 0 0

    • Prawda ! Sam cukier ulepek ! A mak biały i bakalie chyba tylko z nazwy !

      • 4 3

  • Są wstrętne.

    Drożdżówka z zapychającą przestrzenie międzyzębowe masą makową. Fuj.

    • 23 16

  • Opinia wyróżniona

    W Gdyni Justynka ma świetne rogale, ale drogie (4)

    Nie wiem kiedy Poznaniacy zmienili przepis na posypkę z orzeszków ziemnych, trochę to smutne

    Może napiszę coś co się nie spodoba, ale dla mnie mało ważne jest gdzie jest robiony rogal, byle był smaczny.

    Te z Poznania albo takie nie są, albo jada zbyt długo i sa sprzedawane praktycznie prawie czerstwe. A ciastka muszą być świeże (oprócz piernika). Dlatego wolę kupować lokalne, są o wiele smaczniejsze.

    • 60 14

    • Nikt kołku nie przywozi rogali z Poznania ! Te co są w Gdańsku wypiekane są w tutejszych cukierniach ! Dlatego są tak Niesmaczne !!!

      • 6 21

    • Mieszkałam chwilę w Poznaniu. Tam też nie wszędzie te rogale były takie pyszne, nawet 11 listopada, mimo niby tej samej receptury. Masło masłu nierówne, czas obróbki itp. Te najprawdziwsze były przepyszne, ale piekielnie drogie - ok. 20 zł za jednego rogala dobrych 10 lat temu...

      • 19 0

    • raczej posypka z ziemnych oznacza podróbkę - najczęstszy sposób, żeby obejść znak firmowy i sprzedać rogale "marcińskie", zamiast "świętomarcińskich"

      • 12 0

    • Ani świetne ani drogie

      • 2 2

  • W tamtym roku kupiłem u Wenty 4 sztuki na wagę i zapłaciłem 65 złotych i mało co z kapci nie wyskoczyłem. (4)

    W tym roku postanowiłem nie kupować. Bez rogala mozna żyć . Zresztą co to za chora tradycja.

    • 64 4

    • Ja bym oddał ! Jakby mi podali taką cenę . Nie ruszane można oddać od razu .

      • 12 1

    • (1)

      Przecież cena jest za kilogram zawsze podana, te rogale ważą zawsze co najmniej 20-30 dag, więc tyle wychodzi. Ale fakt, możesz podziękować, jak za dużo na Twoją keiszeń. Ja tam zawsze w cukierni proszę o podanie, ile waży jakiś kawałek ciasta, jeśli chcę kupić, a mam wątpliwości, ile to wyjdzie...

      • 12 1

      • Dokładnie, te rogale są ciężkie.

        Kilkanaście lat temu u Kandulskiego za dwa zapłaciłem 18 czy 19 zł, były duże i solidnie nadziane. I były ciężkie, nie wiem ile teraz by kosztowały. Z drugiej strony, tego się nie kupuje codziennie.

        • 3 1

    • to samo... ostatni raz tam kupuję

      chociaż w smaku był dobry, ale 58 zł za kg (4 szt.) to przesada

      • 8 2

  • ............

    Dostaniemy prawie wszędzie tylko to takie gnioty za niezłą cenę można coś lepszego zjeść a nie się katować kitem bo tradycja.

    • 21 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane