• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Golonka - rarytas polskiej kuchni. W tych restauracjach wiedzą, jak ją podawać

Magda Mielke
2 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Golonka jest jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Golonka jest jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej.

Rumiana, z chrupiącą skórką, pieczona w piwie wedle starej receptury, podawana z tartym chrzanem, musztardą i kapustą. Smak, którego nie da się zastąpić niczym innym. Golonka, bo o niej mowa, jest tradycyjną potrawą kuchni polskiej i regionalnej. Choć ciężka, na wielu stołach gości przynajmniej kilka razy do roku. Wybraliśmy kilka miejsc, w których warto jej spróbować w Trójmieście.



Polska kuchnia w Trójmieście. Lista polecanych restauracji


Smak tradycji



Czy lubisz golonkę?

Fanom golonki w tradycyjnym wydaniu polecamy wybrać się do Browaru Miejskiego Sopot. Poza szeroką ofertą piwną restauracja serwuje wiele klasyków polskiej kuchni. Tutejsza golonka duszona jest w ciemnym piwie, warzonym od podstaw, po czym na życzenie zostaje wypieczona. Podawana jest z ziemniakami z wody i zasmażaną młodą kapustą. Ta słuszna porcja z pewnością zadowoli każdego głodomora.

Na golonkę do sopockiego Browaru warto wpaść zwłaszcza w sobotę. W ten dzień w godz. 13-16 golonka przygotowywana jest na sali przez kucharza i serwowana od ręki, na zasmażanej kapuście. W sobotniej promocji kosztuje tylko 24,90 zł.

  • Golonka jest jedną ze specjalności w restauracji Kubicki.
  • Tradycyjna golonka w Browar Miejski Sopot.
  • Tradycyjna golonka w Browar Miejski Sopot.
Golonka jest jedną ze specjalności najstarszej działającej restauracji w Trójmieście - restauracji Kubicki. Tu w menu króluje polska tradycja, dziś łączona z nowoczesnymi technikami gotowania. Właściciele korzystają z oryginalnych receptur sprzed lat.

Najtaniej w Trójmieście: lunche do 30 zł



Kubicki słynie z perfekcyjnej golonki, która również przygotowywana jest według dawnego przepisu. Nie piecze się jej, tylko gotuje. Goście, którzy mieli okazję jeść ją kilkadziesiąt lat temu, są zdania, że mimo upływu lat jej smak się nie zmienił. Golonka podawana jest na kapuście zasmażanej i z ziemniakami. Kosztuje 51 zł.

Golonkę pieczoną w piwie, z dodatkiem opiekanych ziemniaków i zasmażanej kapusty znajdziemy też w sopockiej Kolibie. Danie kosztuje 54 zł.

Zobacz także: Rosną ceny frytek. Ile zapłacimy za belgijki?

Z kolei w Riverside Dym i Ogień zamówimy kilogramową tylną golonkę z rożna, która podawana jest z piklowanym w musztardzie kalafiorem, domowymi kiszonkami, chlebem pszennym oraz musztardą i chrzanem.

  • Golonkę z rożna serwuje Riverside.
  • W Nowym Browarze Gdańskim zjemy golonkę w trzech odsłonach: duszoną z warzywami, z chrupiącą skórką podaną na zasmażanej kapuście oraz gotowaną, podaną z pikantnym puree z groszku.
  • W Nowym Browarze Gdańskim zjemy golonkę w trzech odsłonach: duszoną z warzywami, z chrupiącą skórką podaną na zasmażanej kapuście oraz gotowaną, podaną z pikantnym puree z groszku.

Po bawarsku



Z kolei w Nowym Browarze Gdańskim można spróbować kilku wariantów golonki po bawarsku. Golonka po bawarsku to golonka wieprzowa, którą najpierw gotuje się do miękkości w wywarze z warzywami i ziołami, a następnie piecze w piekarniku w marynacie i piwie. We wrzeszczańskim browarze zamówimy ją duszoną z warzywami, podlewaną tutejszym piwem, podawaną z musztardą i chrzanem (37,90 zł), na chrupiąco - z kapustą zasmażaną, musztardą i chrzanem (42,90 zł) oraz gotowaną, miękką w środku, podawaną na pikantnym puree z grochu z musztardą i chrzanem (37,90 zł). Waga każdej z golonek wynosi ok. 500 g (+/-50 g).

W nowoczesnym wydaniu



Mieszcząca się w Dworku Abrahama Oberża 86 stawia na kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu, bo przygotowywaną z wykorzystaniem klasycznych francuskich technik. Źródła kulinarnej pasji, wiedzy i tradycji są tutaj dwa: Kaszuby i Francja. Z pierwszego kucharze czerpią bogactwo regionalnych smaków i naturalnych produktów. Z drugiego wiedzę i doświadczenie, poparte nauką i współpracą z uznanymi francuskimi szefami kuchni.


Dlatego też tutejsza golonka podawana jest w dość oryginalnej formie - w sosie kminkowym z krokietem wypełnionym kapustą. Mięso jest miękkie i delikatne, ale o wyrazistym smaku, który uzyskiwany jest w połączeniu z sosem. Zapłacimy za nią 51 zł.

  • Golonka w sosie kminkowym z krokietem z kapustą - propozycja Oberży 86.
  • Golonka w Tyglach.
  • W Osteria Fino golonka podawana jest z puree ziemniaczanym, piklowaną kapustą z chrzanem i sosem demi glace.
Gdańskie Tygle serwują kuchnie ze wszystkich stron świata. Nie brakuje tu też smaków tradycyjnych polskich potraw. Jednak tutejsza golonka wieprzowa podawana jest w odświeżonej formie - na krucho, owinięta bekonem, w sosie z ciemnego piwa. Dodatkiem do niej są kopytka, zielony groszek, marchewka i piklowany czosnek.

Golonkę w nietypowym wydaniu znajdziemy też w Osteria Fino. Podawana jest ona jako konfitowany stek ze świni "Rasa Puławska". Na talerzu towarzyszy jej puree ziemniaczane oraz piklowana kapusta z chrzanem i sos demi glace. Za taki zestaw zapłacimy 46 zł.

A wy gdzie jedliście najlepszą golonkę w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (159) ponad 10 zablokowanych

  • (1)

    Dobrą Golonke mają w Zagrodzie, oraz w Irenie w Sopocie. Dla tych co chcieli by zjeść bardzo dobrą golonkę to polecam Golonkarnie w Krakowie na Salwatorze

    • 7 4

    • W zakopanym bliżej golonka serowa

      • 0 0

  • najlepszy w golonce jest tłuszczyk z musztardą (1)

    mięso zostawiam

    • 8 10

    • I jem za 3 miesiące

      • 0 0

  • Autorka pisze:" jest to golonka wieprzowa" (3)

    Z kurczaka jest lepsza?

    • 19 4

    • Hrabia a durny. Jest jeszcze golonka z indyka. (1)

      • 3 3

      • Z dzika

        Kto by indyki jadał

        • 4 0

    • no jest też naprzykład golonka z indyka ;)

      • 0 0

  • Tylko (3)

    kubicki

    • 6 9

    • Kubicki? (2)

      To są "golonkowe echa", to nie jest taka golonka ja była kiedyś.

      • 4 1

      • Świnia, świni nierówna (1)

        czym innym była karmiona za PRL, czym innym obecnie, częściowo stąd ta różnica. Golonki u Kubickiego to również jak najbardziej dotyczy.

        • 2 1

        • Bo ten, no , w siedemdziesiątym trzecim, to Panie potrafili chłoporobotnikowi podać żarła, a dziś? Tylko ten, no, dla tych, rurkowców!

          • 2 1

  • Ciekawe czy zajadalibyscie sie golonka gdyby trzeba bylo samemu zabic i oprawic wieprzka. (9)

    Meat is murder.

    • 13 46

    • pewnie że bym zjadł, świeże mięso jest najlepsze

      • 13 4

    • Historia życia

      A jak ludzie przez tysiące lat żyją i co jedzą? Raczej nie tofu

      • 12 5

    • Czyli według ciebie kaleko umysłowy to rolnicy głodują?Sami dzbanie zabijaja a potem produkuja z tego wedliny dla siebie! (1)

      I tak dzbanku byłem przy zabijaniu wiepszka a potem robilismy z tego robilismy ztego swojskie specjały

      • 12 3

      • Ok ale wieprzka jak już. Nieładnie takie błędy ortograficzne robić. XD

        • 5 2

    • (1)

      Byłem przy świniobiciu. Produkcja szła pełną parą, a ja miałem zapas dobrego mięsiwa.

      • 8 2

      • Najlepszy jest swojski boczek wędzony :-))

        • 9 2

    • Jasne. Bez problemu. Uczestniczę czasem a potem jem.

      • 6 2

    • Uwielbiam zwierzęta.

      Są pyszne!

      • 11 3

    • Tak ! i to ze sto razy większą satysfakcją.

      • 4 1

  • a czy jakaś restauracja przyrządza golonkę wegańską? (2)

    • 24 3

    • tak robią z arbuza pieczonego ale smakuje koszmarnie :)

      • 10 0

    • Żołądki indycze faszerowane foie gras, okraszone kiełkami z rzodkiewki czerwonej

      Może nie do końca wegańskie ale bez mięsa jako takiego. Palce lizać!

      • 4 0

  • No faktycznie, smak, którego nie są się zastąpić niczym innym

    Taki Poprostu nijaki, trzeba się dobrze narobić, żeby zrobić idealną golonkę a i tak nie wszystkimi będzie smakować

    • 10 1

  • Kiedyś na kożlakach amberowskich serwowano rewelacyjną golonke (1)

    wie ktoś gdzie to można zjeść tak na codzień?

    • 4 0

    • W Amberowie

      • 0 0

  • Dziś Święto Flagi. (6)

    A Wy o golonce...
    Żadnego artykułu na głównej nie będzie?

    • 22 6

    • Poczekaj aż zaczną zamieszczać zdjecia źle powieszonych. Zawsze jest ubaw.

      • 10 1

    • no bo golonka to potrawa narodowa (2)

      i zajadając ją możemy uczcić święto narodowe
      czego nie rozumiesz

      • 2 9

      • (1)

        Pewnie, że potrawa narodowa...szkoda tylko, że niemiecka. Więc aby uczcić święto musimy albo zmienić potrawę, albo flagę.

        • 3 1

        • zabraliśmy im te potrawe

          w ramach reperacji

          • 5 1

    • pseudo patriota się odezwał

      • 4 7

    • To cały dzień o fladze? Bez żadnych innych tematów?

      Masz jakiś fetysz?

      • 3 6

  • Golonka w Restauracji Kubicki jest najlepsze. (1)

    To najstarsza restauracja w Gdańsku, ponad stuletnia, tam znają się na robocie. Polecam ;-))

    • 5 15

    • Tak wszyscy mają po 100 lat i golonki też leżały w beczkach

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane