• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Golonka - rarytas polskiej kuchni. W tych restauracjach wiedzą, jak ją podawać

Magda Mielke
2 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Golonka jest jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Golonka jest jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej.

Rumiana, z chrupiącą skórką, pieczona w piwie wedle starej receptury, podawana z tartym chrzanem, musztardą i kapustą. Smak, którego nie da się zastąpić niczym innym. Golonka, bo o niej mowa, jest tradycyjną potrawą kuchni polskiej i regionalnej. Choć ciężka, na wielu stołach gości przynajmniej kilka razy do roku. Wybraliśmy kilka miejsc, w których warto jej spróbować w Trójmieście.



Polska kuchnia w Trójmieście. Lista polecanych restauracji


Smak tradycji



Czy lubisz golonkę?

Fanom golonki w tradycyjnym wydaniu polecamy wybrać się do Browaru Miejskiego Sopot. Poza szeroką ofertą piwną restauracja serwuje wiele klasyków polskiej kuchni. Tutejsza golonka duszona jest w ciemnym piwie, warzonym od podstaw, po czym na życzenie zostaje wypieczona. Podawana jest z ziemniakami z wody i zasmażaną młodą kapustą. Ta słuszna porcja z pewnością zadowoli każdego głodomora.

Na golonkę do sopockiego Browaru warto wpaść zwłaszcza w sobotę. W ten dzień w godz. 13-16 golonka przygotowywana jest na sali przez kucharza i serwowana od ręki, na zasmażanej kapuście. W sobotniej promocji kosztuje tylko 24,90 zł.

  • Golonka jest jedną ze specjalności w restauracji Kubicki.
  • Tradycyjna golonka w Browar Miejski Sopot.
  • Tradycyjna golonka w Browar Miejski Sopot.
Golonka jest jedną ze specjalności najstarszej działającej restauracji w Trójmieście - restauracji Kubicki. Tu w menu króluje polska tradycja, dziś łączona z nowoczesnymi technikami gotowania. Właściciele korzystają z oryginalnych receptur sprzed lat.

Najtaniej w Trójmieście: lunche do 30 zł



Kubicki słynie z perfekcyjnej golonki, która również przygotowywana jest według dawnego przepisu. Nie piecze się jej, tylko gotuje. Goście, którzy mieli okazję jeść ją kilkadziesiąt lat temu, są zdania, że mimo upływu lat jej smak się nie zmienił. Golonka podawana jest na kapuście zasmażanej i z ziemniakami. Kosztuje 51 zł.

Golonkę pieczoną w piwie, z dodatkiem opiekanych ziemniaków i zasmażanej kapusty znajdziemy też w sopockiej Kolibie. Danie kosztuje 54 zł.

Zobacz także: Rosną ceny frytek. Ile zapłacimy za belgijki?

Z kolei w Riverside Dym i Ogień zamówimy kilogramową tylną golonkę z rożna, która podawana jest z piklowanym w musztardzie kalafiorem, domowymi kiszonkami, chlebem pszennym oraz musztardą i chrzanem.

  • Golonkę z rożna serwuje Riverside.
  • W Nowym Browarze Gdańskim zjemy golonkę w trzech odsłonach: duszoną z warzywami, z chrupiącą skórką podaną na zasmażanej kapuście oraz gotowaną, podaną z pikantnym puree z groszku.
  • W Nowym Browarze Gdańskim zjemy golonkę w trzech odsłonach: duszoną z warzywami, z chrupiącą skórką podaną na zasmażanej kapuście oraz gotowaną, podaną z pikantnym puree z groszku.

Po bawarsku



Z kolei w Nowym Browarze Gdańskim można spróbować kilku wariantów golonki po bawarsku. Golonka po bawarsku to golonka wieprzowa, którą najpierw gotuje się do miękkości w wywarze z warzywami i ziołami, a następnie piecze w piekarniku w marynacie i piwie. We wrzeszczańskim browarze zamówimy ją duszoną z warzywami, podlewaną tutejszym piwem, podawaną z musztardą i chrzanem (37,90 zł), na chrupiąco - z kapustą zasmażaną, musztardą i chrzanem (42,90 zł) oraz gotowaną, miękką w środku, podawaną na pikantnym puree z grochu z musztardą i chrzanem (37,90 zł). Waga każdej z golonek wynosi ok. 500 g (+/-50 g).

W nowoczesnym wydaniu



Mieszcząca się w Dworku Abrahama Oberża 86 stawia na kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu, bo przygotowywaną z wykorzystaniem klasycznych francuskich technik. Źródła kulinarnej pasji, wiedzy i tradycji są tutaj dwa: Kaszuby i Francja. Z pierwszego kucharze czerpią bogactwo regionalnych smaków i naturalnych produktów. Z drugiego wiedzę i doświadczenie, poparte nauką i współpracą z uznanymi francuskimi szefami kuchni.


Dlatego też tutejsza golonka podawana jest w dość oryginalnej formie - w sosie kminkowym z krokietem wypełnionym kapustą. Mięso jest miękkie i delikatne, ale o wyrazistym smaku, który uzyskiwany jest w połączeniu z sosem. Zapłacimy za nią 51 zł.

  • Golonka w sosie kminkowym z krokietem z kapustą - propozycja Oberży 86.
  • Golonka w Tyglach.
  • W Osteria Fino golonka podawana jest z puree ziemniaczanym, piklowaną kapustą z chrzanem i sosem demi glace.
Gdańskie Tygle serwują kuchnie ze wszystkich stron świata. Nie brakuje tu też smaków tradycyjnych polskich potraw. Jednak tutejsza golonka wieprzowa podawana jest w odświeżonej formie - na krucho, owinięta bekonem, w sosie z ciemnego piwa. Dodatkiem do niej są kopytka, zielony groszek, marchewka i piklowany czosnek.

Golonkę w nietypowym wydaniu znajdziemy też w Osteria Fino. Podawana jest ona jako konfitowany stek ze świni "Rasa Puławska". Na talerzu towarzyszy jej puree ziemniaczane oraz piklowana kapusta z chrzanem i sos demi glace. Za taki zestaw zapłacimy 46 zł.

A wy gdzie jedliście najlepszą golonkę w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (159) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • golonka (10)

    Najlepsza w Darzlubiu Gospoda Golonka

    • 14 3

    • Dokładnie. Szef miał tak na nazwisko: Golonka. Obecnie biznes prowadzi córka.
      To oczywiscie nie Trojmiasto ale warto wspomnieć.

      • 12 0

    • dobrą golonkę wolnogotowaną z przyprawami naturalnymi kupuje się w sklepie .... (8)

      ....wystarczy podgrzać ....w dobrym sklepie/dyskoncie taka golonka max 15zł

      • 4 13

      • Ty tak serio? (5)

        Zachwalasz beznadziejny, doprawiany sztucznościami ochłap? Przez lata bylejakości i beznadziei w końcu udało się wychodować społeczeństwo pozbawione gustu i smaku? Smutne.

        • 10 3

        • Udało nam się wyhodować społeczeństwo, które tą samą golonkę zje w knajpie i będzie zachwalać. (4)

          Ale jak ją kupisz w sklepie, 5x taniej, to przecież nie może być dobre :D

          • 11 1

          • (3)

            A jeszcze lepsza ( bo tańsza) będzie z własnej świnki jak se ja wychodujesz np.w piwnicy lub na balkonie

            • 5 1

            • ja hoduje w wannie (2)

              • 4 0

              • Brawo Marian ja na balkonie mam kury

                • 4 0

              • ja w szafie, w przedpokoju,

                bo wannę mam zajętą przez trzy karpie.

                • 6 0

      • tak, skusisz się na takie coś (1)

        i na pół roku się juz odechciewa golonek

        • 4 0

        • Tych po 100zł

          • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (3)

    w nowym browarze gdańskim, pychota, szczególnie wersja na chrupiąco :)

    • 9 14

    • W nowym browarze

      Juz trzy razy bralem i trzy razy byla spalona a nie chrupiaca!

      • 6 1

    • (1)

      mój kolega, zawodowy kucharz, poleca tylko tam i u Kubickiego

      • 1 3

      • I w marchę na wagę super

        • 0 0

  • Bardzo dobra golonkę jadłem raz w szwedzkiej restauracji Miss banana. Powiem wam, rewelacja!

    • 5 3

  • Taa smak się nie zmienił... Przestańcie. Najlepsza golonkę robili na jarmarku na Szerokiej naście lat temu. Robił ja o ile się nie mylę brat znanego restauratora z Gdańska. Bez internetowych zachwytów, bez PRu bez robienia jej zdjęć! Chętnych było hoho. Restauracja Kubicki to kiedyś był sznyt. Kupę lat temu zabraliśmy tam rodzinę z reichu na obiad to "talerz wylizywał" a rybę w galarecie ojciec jak kupował to to było takie jedzonko, że głową mała.

    • 21 5

  • Jaa sehr szyjn

    Smacznego! Lecker!

    • 6 0

  • Obrzydliwe paskudztwo (4)

    • 26 59

    • Dzieńdobry, Tomasz z tej strony

      • 14 7

    • Dokladnie fuuu

      • 14 7

    • Ale lubisz to bo wchodzisz poczytać.

      • 4 7

    • Guzik się na tym znasz.

      • 5 3

  • Polska kuchnia na tle światowych jest slaba (8)

    Pisać o polskiej potrawie ze jest rarytasem to trochę nadinterpretacja. Większość polskich dań wywodzi się z biedy lub jest zainspirowana daniami pochodzącymi spoza kraju w wersji uboższej. Kuchnia Polska zawiera trochę bardziej złożonych dań i potraw regionalnych jednak w dużej mierze są to nieciekawe wariacje z duża ilością tłuszczu, mała ilością smaków i średnio zdrowe. A szkoda

    • 17 91

    • (1)

      w zasadzie tak można napisać o każdej kuchni (oprócz tłuszczu w kuchni włoskiej)

      • 25 1

      • No nie. W kuchni azjatyckiej tłuszczu jest bardzo mało.

        • 5 2

    • Mylisz się Polska kuchnia jest z jedna z najbardziej urozmaiconych na świecie, tak usłyszałem od Francuskiego kucharza. (1)

      A dlaczego ???? Bo dzięki temu że nas podbijano i najeżdżano mamy francuskie pasztety, sery alp Austrii, węgierskie gulasze, mongolski tatar, niemieckie kiełbachy nie można też zapomnieć o wpływie kuchni żydowskiej, rosyjskiej czy ukraińskiej. A to że jarmuż nie jest podstawą kuchni polskiej wynika z tego że chomiki nigdy nas nie zaatakowały :-D

      • 20 3

      • Nie tylko podboje - importowani królowie elekcyjni i nowe unie personalne też zrobiły swoje - wraz z nimi przybywała i służba, w tym kucharze oraz gusta i zwyczaje kulinarne.

        • 9 0

    • Ciekawa teoria, jeśli weźmiemy pod uwagę, że golonka to danie niemieckie.
      Natomiast polska kuchnia nie jest uboga. PRL spowodował, że ludzie przyzwyczaili się do bieda-wersji z braku dostępności produktów, w związku z tym większości dla Polaków np. bigos to gotowana przez dwie godziny kapusta z kawałkami łopatki i kiełbasy (również z łopatki). W związku z tym uważają, że jak restauracja poda talerz bigosu za 50 zł, to "ąą, ęę, przecież za tyle to ja w dwie godziny sam zrobię 5 kg bigosu".

      Tymczasem w istocie kuchnia polska potrafi być wysokojakościowa, czasochłonna i bardzo smaczna, a wybór w tym względzie nie jest węższy niż europejska norma, tyle, że ogół Polaków nie ma z nią żadnego kontaktu, w związku z tym mało jest restauracji z dobrą kuchnią polską, bo Polak, o ile potrafi zapłacić dużo za dobre jakościowo danie francuskie czy szwajcarskie, to od polskiej oczekuje tylko tego, by się byle taniej i byle szybciej nażreć pod korek. Jak w PRL-u.

      • 12 0

    • A pizza to co to jest, hę? Potrawa włoskiej biedoty

      Co miała trochę mąki, jajka dwa, bo kury mieli w gospodarstwie dwie - to z sąsiadem wymienili te jajka za trochę pewnego sera - i kilka pomidorków z krzaczka. Nieco oliwy z oliwek, kilka listków z badyli zwanych ziołami. Nazywa się toto Margherita. Mięsa w tym ani widu ani słychu, biedota je miała 3-4 razy na rok. Tak polska, jak i włoska.

      • 11 1

    • Golonka

      Ty pajacu a żaby małże pizza to zczego się wzięła nasza kuchnia jest bogata i treściwa i smaczna

      • 4 1

    • Słaby to był pomysł, żeby cię spłodzić.

      • 4 1

  • większość to kość i skóra więc za co mam zapłacić 50 zł? (5)

    • 11 33

    • Zapłacisz za golonkę.

      • 5 1

    • większość kośc a reszta tłusta skóra (2)

      • 5 0

      • Skóra jest najsmaczniejsza. (1)

        Ja jadam tylko ją, a resztę oddaję.

        • 7 3

        • Po godzinie w wc

          • 0 2

    • Sa kość

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (1)

    Byłem i w Kubickim i w Kolibie - obie golonki bardzo okay. Nie podejmuję się powiedxzieć, która lepsza, bo niby obie klasyczne a ... inne.

    • 10 4

    • Koliba to najgorszy syf nastawiony na nieświadomych turystów.

      Przenigdy tam nie kupujcie nic do jedzenia , tragedia pogania tragedię. Najwyżej jakieś napoje tylko.

      • 4 0

  • Opinia wyróżniona

    golonkoooooo (5)

    najlepsze jedlismy na działce ...
    rozpalasz ognisko stawiasz kociołek na ogniu , wyłożony białą kapustą dodajesz warzyw i przypraw za 50 zł wrzucasz 5 kg golonek !!! plus przyprawy zalewasz wodą piwem jasnym ,ciemnym,
    masz mniejszy kociołek to 3 kg golonek za 30 zł , zakręcasz dekiel i się samo robi
    póżniej pozostaje delektować się smakami kociołkowymi
    do golonki możesz sobie upiec ziemniaki w folii w tym samym ognisku
    koszt dania to chyba tak około 10 zł na osobę a 5 osób się " naje po uszy "

    • 31 6

    • Nie mam działki.

      • 7 1

    • ale nie na ROD, mam nadzieje (1)

      bo tam już ognisk palic podobno nie wolno

      • 7 1

      • A ktoś o tym działkowcom powiedział?

        Ostatnio przejeżdżając Sobieskiego mało nie odpadłem od pięknej woni palonego plastiku...

        • 9 0

    • nie mam kociołka (1)

      • 7 1

      • To kup

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane