• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Golonka - rarytas polskiej kuchni. W tych restauracjach wiedzą, jak ją podawać

Magda Mielke
2 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Golonka jest jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Golonka jest jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej.

Rumiana, z chrupiącą skórką, pieczona w piwie wedle starej receptury, podawana z tartym chrzanem, musztardą i kapustą. Smak, którego nie da się zastąpić niczym innym. Golonka, bo o niej mowa, jest tradycyjną potrawą kuchni polskiej i regionalnej. Choć ciężka, na wielu stołach gości przynajmniej kilka razy do roku. Wybraliśmy kilka miejsc, w których warto jej spróbować w Trójmieście.



Polska kuchnia w Trójmieście. Lista polecanych restauracji


Smak tradycji



Czy lubisz golonkę?

Fanom golonki w tradycyjnym wydaniu polecamy wybrać się do Browaru Miejskiego Sopot. Poza szeroką ofertą piwną restauracja serwuje wiele klasyków polskiej kuchni. Tutejsza golonka duszona jest w ciemnym piwie, warzonym od podstaw, po czym na życzenie zostaje wypieczona. Podawana jest z ziemniakami z wody i zasmażaną młodą kapustą. Ta słuszna porcja z pewnością zadowoli każdego głodomora.

Na golonkę do sopockiego Browaru warto wpaść zwłaszcza w sobotę. W ten dzień w godz. 13-16 golonka przygotowywana jest na sali przez kucharza i serwowana od ręki, na zasmażanej kapuście. W sobotniej promocji kosztuje tylko 24,90 zł.

  • Golonka jest jedną ze specjalności w restauracji Kubicki.
  • Tradycyjna golonka w Browar Miejski Sopot.
  • Tradycyjna golonka w Browar Miejski Sopot.
Golonka jest jedną ze specjalności najstarszej działającej restauracji w Trójmieście - restauracji Kubicki. Tu w menu króluje polska tradycja, dziś łączona z nowoczesnymi technikami gotowania. Właściciele korzystają z oryginalnych receptur sprzed lat.

Najtaniej w Trójmieście: lunche do 30 zł



Kubicki słynie z perfekcyjnej golonki, która również przygotowywana jest według dawnego przepisu. Nie piecze się jej, tylko gotuje. Goście, którzy mieli okazję jeść ją kilkadziesiąt lat temu, są zdania, że mimo upływu lat jej smak się nie zmienił. Golonka podawana jest na kapuście zasmażanej i z ziemniakami. Kosztuje 51 zł.

Golonkę pieczoną w piwie, z dodatkiem opiekanych ziemniaków i zasmażanej kapusty znajdziemy też w sopockiej Kolibie. Danie kosztuje 54 zł.

Zobacz także: Rosną ceny frytek. Ile zapłacimy za belgijki?

Z kolei w Riverside Dym i Ogień zamówimy kilogramową tylną golonkę z rożna, która podawana jest z piklowanym w musztardzie kalafiorem, domowymi kiszonkami, chlebem pszennym oraz musztardą i chrzanem.

  • Golonkę z rożna serwuje Riverside.
  • W Nowym Browarze Gdańskim zjemy golonkę w trzech odsłonach: duszoną z warzywami, z chrupiącą skórką podaną na zasmażanej kapuście oraz gotowaną, podaną z pikantnym puree z groszku.
  • W Nowym Browarze Gdańskim zjemy golonkę w trzech odsłonach: duszoną z warzywami, z chrupiącą skórką podaną na zasmażanej kapuście oraz gotowaną, podaną z pikantnym puree z groszku.

Po bawarsku



Z kolei w Nowym Browarze Gdańskim można spróbować kilku wariantów golonki po bawarsku. Golonka po bawarsku to golonka wieprzowa, którą najpierw gotuje się do miękkości w wywarze z warzywami i ziołami, a następnie piecze w piekarniku w marynacie i piwie. We wrzeszczańskim browarze zamówimy ją duszoną z warzywami, podlewaną tutejszym piwem, podawaną z musztardą i chrzanem (37,90 zł), na chrupiąco - z kapustą zasmażaną, musztardą i chrzanem (42,90 zł) oraz gotowaną, miękką w środku, podawaną na pikantnym puree z grochu z musztardą i chrzanem (37,90 zł). Waga każdej z golonek wynosi ok. 500 g (+/-50 g).

W nowoczesnym wydaniu



Mieszcząca się w Dworku Abrahama Oberża 86 stawia na kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu, bo przygotowywaną z wykorzystaniem klasycznych francuskich technik. Źródła kulinarnej pasji, wiedzy i tradycji są tutaj dwa: Kaszuby i Francja. Z pierwszego kucharze czerpią bogactwo regionalnych smaków i naturalnych produktów. Z drugiego wiedzę i doświadczenie, poparte nauką i współpracą z uznanymi francuskimi szefami kuchni.


Dlatego też tutejsza golonka podawana jest w dość oryginalnej formie - w sosie kminkowym z krokietem wypełnionym kapustą. Mięso jest miękkie i delikatne, ale o wyrazistym smaku, który uzyskiwany jest w połączeniu z sosem. Zapłacimy za nią 51 zł.

  • Golonka w sosie kminkowym z krokietem z kapustą - propozycja Oberży 86.
  • Golonka w Tyglach.
  • W Osteria Fino golonka podawana jest z puree ziemniaczanym, piklowaną kapustą z chrzanem i sosem demi glace.
Gdańskie Tygle serwują kuchnie ze wszystkich stron świata. Nie brakuje tu też smaków tradycyjnych polskich potraw. Jednak tutejsza golonka wieprzowa podawana jest w odświeżonej formie - na krucho, owinięta bekonem, w sosie z ciemnego piwa. Dodatkiem do niej są kopytka, zielony groszek, marchewka i piklowany czosnek.

Golonkę w nietypowym wydaniu znajdziemy też w Osteria Fino. Podawana jest ona jako konfitowany stek ze świni "Rasa Puławska". Na talerzu towarzyszy jej puree ziemniaczane oraz piklowana kapusta z chrzanem i sos demi glace. Za taki zestaw zapłacimy 46 zł.

A wy gdzie jedliście najlepszą golonkę w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (159) ponad 10 zablokowanych

  • Tylko w Kuźni

    Najlepsza golonka była kiedyś w Kuźni we Wrzeszczu zapiekana w piwie ale niestety ten lokal już nie istnieje a szkoda.

    • 6 2

  • What The Health

    Polecam film dokumentalny na Netflixie ,,What The Health " No chyba że ta golonka to dla kota albo niedźwiedzia.

    • 5 13

  • Jak tak mozna przecież według teczowców weganskich ta golonka miała plany życiowe!! (1)

    Cchciała pewnie rodzine załozyc na studia isc a skonczyła na talerzu :)

    • 19 8

    • Zieloni faszyści

      • 4 2

  • (4)

    Może jakaś informacja nt. opcji Wege?
    No i tego, zwłoki na głównej, niesmaczne.

    • 4 19

    • No właśnie pychotka

      Chyba Idę do sklepu po piwo i golonkę

      • 8 4

    • Zwłoki są ludzkie, truchło zwierzece

      • 5 3

    • Opcji wege dla golonki? (1)

      Dlaczego zawsze musi być opcja wege dla czegoś mięsnego? Nie wystarczą po prostu dania wegańskie?

      • 5 1

      • oni muszą wszędzie wciskać te swoje nochale. Tak już mają. Banda hipokrytów.

        • 5 2

  • Najlepsza golonka tylko w kolorowej (1)

    Najlepszą golonkę mają w Zakopanem na Krupówkach w Kolorowej
    I tyle w temacie

    • 5 12

    • I w ciechocinku na basenie

      • 2 0

  • Nie rozumiem, jak można jeść zwierzęta? Psy i koty kochacie, a inne zabijacie! Co za obłuda. (7)

    • 9 28

    • Spurek to ty?

      • 10 3

    • Do szkoły.

      • 6 4

    • Tak. Zjadłam swinkę Piggy. Z przyjemnością.

      • 9 5

    • Przestań oddychać, zatruwasz powietrze i zużywasz tlen

      • 4 2

    • obłudą jest wegetarianizm

      Przecież rośliny też czują. Tylko my nie słyszymy ich krzyku...

      • 6 2

    • Jak można jeść zwierzęta? Normalnie, nożem i widelcem.

      • 10 2

    • Kocham rośliny więc ich nie zjadam!

      • 5 0

  • Opinia wyróżniona

    Restauracje (3)

    Najlepszą golonkę jadłem w Villi Eva we Wrzeszczu.Duszona w warzywach,potem zapiekana.Cudo.

    • 3 16

    • Za 120zł

      • 0 1

    • tytul golonka

      A ja na zdjeciach widze kosci owiniete skora .to maja byc golonki ci co je przyzadzaja w zyciu nie widzieli prawdziwej i to jeszcze musi byc tz,zadnia golonka a nie cos co jest na fotografiach w tym artykule.A najlepsze wlasnie takie golonki ok,07 kg to byly kiedys w gdyni w restauracji na 3maja holiwod ale juz jej niema

      • 0 0

    • A ja pensjonat Irena w Sopocie...

      Ale przyznam, że w Sopocie w Browarze, glonka za 25zł to fajna sprawa.

      • 0 0

  • motlavia też ma super golonkę

    Widzę tylka kilka restauracji . Brakuje mi stanowczo restauracji motlavia. tam również zjemy super golonkę. Chrupiąca .

    • 0 3

  • Bar golonka w Pucku (1)

    Najlepsza golonka tylko w Pucku. A najlepsza na świecie na .... Fuerteventurze. To był szok że ktoś jeszcze umie ja zrobić

    • 3 2

    • Szok to był na rachunku.

      • 2 0

  • Browar sopocki golonka ok ale (1)

    Golonka niby spoko ale podana przez tłustego kielnera który śmierdział potem. Całość odrzucająca

    • 4 1

    • Kelner nie nadawał się do jedzenia. Spocony ocalał.

      Golonka padła- zjedzona, umyta i pachnąca.

      • 7 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane