- 1 Grzechy gastronomii: kto winny? (200 opinii)
- 2 Połączyła ich miłość do jedzenia (55 opinii)
- 3 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (98 opinii)
- 4 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (61 opinii)
Golonka - rarytas polskiej kuchni. W tych restauracjach wiedzą, jak ją podawać
Rumiana, z chrupiącą skórką, pieczona w piwie wedle starej receptury, podawana z tartym chrzanem, musztardą i kapustą. Smak, którego nie da się zastąpić niczym innym. Golonka, bo o niej mowa, jest tradycyjną potrawą kuchni polskiej i regionalnej. Choć ciężka, na wielu stołach gości przynajmniej kilka razy do roku. Wybraliśmy kilka miejsc, w których warto jej spróbować w Trójmieście.
Polska kuchnia w Trójmieście. Lista polecanych restauracji
Smak tradycji
Na golonkę do sopockiego Browaru warto wpaść zwłaszcza w sobotę. W ten dzień w godz. 13-16 golonka przygotowywana jest na sali przez kucharza i serwowana od ręki, na zasmażanej kapuście. W sobotniej promocji kosztuje tylko 24,90 zł.
Golonka jest jedną ze specjalności najstarszej działającej restauracji w Trójmieście - restauracji Kubicki. Tu w menu króluje polska tradycja, dziś łączona z nowoczesnymi technikami gotowania. Właściciele korzystają z oryginalnych receptur sprzed lat.
Najtaniej w Trójmieście: lunche do 30 zł
Kubicki słynie z perfekcyjnej golonki, która również przygotowywana jest według dawnego przepisu. Nie piecze się jej, tylko gotuje. Goście, którzy mieli okazję jeść ją kilkadziesiąt lat temu, są zdania, że mimo upływu lat jej smak się nie zmienił. Golonka podawana jest na kapuście zasmażanej i z ziemniakami. Kosztuje 51 zł.
Golonkę pieczoną w piwie, z dodatkiem opiekanych ziemniaków i zasmażanej kapusty znajdziemy też w sopockiej Kolibie. Danie kosztuje 54 zł.
Zobacz także: Rosną ceny frytek. Ile zapłacimy za belgijki?
Z kolei w Riverside Dym i Ogień zamówimy kilogramową tylną golonkę z rożna, która podawana jest z piklowanym w musztardzie kalafiorem, domowymi kiszonkami, chlebem pszennym oraz musztardą i chrzanem.
Po bawarsku
Z kolei w Nowym Browarze Gdańskim można spróbować kilku wariantów golonki po bawarsku. Golonka po bawarsku to golonka wieprzowa, którą najpierw gotuje się do miękkości w wywarze z warzywami i ziołami, a następnie piecze w piekarniku w marynacie i piwie. We wrzeszczańskim browarze zamówimy ją duszoną z warzywami, podlewaną tutejszym piwem, podawaną z musztardą i chrzanem (37,90 zł), na chrupiąco - z kapustą zasmażaną, musztardą i chrzanem (42,90 zł) oraz gotowaną, miękką w środku, podawaną na pikantnym puree z grochu z musztardą i chrzanem (37,90 zł). Waga każdej z golonek wynosi ok. 500 g (+/-50 g).
W nowoczesnym wydaniu
Mieszcząca się w Dworku Abrahama Oberża 86 stawia na kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu, bo przygotowywaną z wykorzystaniem klasycznych francuskich technik. Źródła kulinarnej pasji, wiedzy i tradycji są tutaj dwa: Kaszuby i Francja. Z pierwszego kucharze czerpią bogactwo regionalnych smaków i naturalnych produktów. Z drugiego wiedzę i doświadczenie, poparte nauką i współpracą z uznanymi francuskimi szefami kuchni.
Dlatego też tutejsza golonka podawana jest w dość oryginalnej formie - w sosie kminkowym z krokietem wypełnionym kapustą. Mięso jest miękkie i delikatne, ale o wyrazistym smaku, który uzyskiwany jest w połączeniu z sosem. Zapłacimy za nią 51 zł.
Gdańskie Tygle serwują kuchnie ze wszystkich stron świata. Nie brakuje tu też smaków tradycyjnych polskich potraw. Jednak tutejsza golonka wieprzowa podawana jest w odświeżonej formie - na krucho, owinięta bekonem, w sosie z ciemnego piwa. Dodatkiem do niej są kopytka, zielony groszek, marchewka i piklowany czosnek.
Golonkę w nietypowym wydaniu znajdziemy też w Osteria Fino. Podawana jest ona jako konfitowany stek ze świni "Rasa Puławska". Na talerzu towarzyszy jej puree ziemniaczane oraz piklowana kapusta z chrzanem i sos demi glace. Za taki zestaw zapłacimy 46 zł.
A wy gdzie jedliście najlepszą golonkę w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (159) ponad 10 zablokowanych
-
2022-05-02 15:25
Golonka Darzlubie (1)
Najlepsza Golonka jest w Darzlubiu, gdzie z Gdyni jedziemy rowerami przez rumskie łąki i lasy. Koło 35 km z Gdyni w jedną stronę.
- 2 3
-
2022-05-03 12:43
Chyba elektrycznymi po golonkę 70 km bajki
- 2 0
-
2022-05-02 16:16
dokąd nie gdzie
- 3 1
-
2022-05-02 16:38
W (1)
Wyczechowie
- 1 2
-
2022-05-03 12:44
Jest golonka z gołąbka 200zł
- 0 0
-
2022-05-02 22:06
Golonka (2)
Credence w Rumi dla mnie wygrywa coś pięknego ,
- 0 1
-
2022-05-03 12:41
W tumunii tylko skrzydełka
- 0 0
-
2022-05-05 22:10
Ostatnio podali golonkę z Biedronki z warzywami lipa
- 0 0
-
2022-05-02 22:07
Jak możecie jesc mieso?
Nie słyszeliście co ostatnio mówiła niejaka Spurek? To najnowsza kandydatka na prezydentkę. Każdy kto je mieso to morderca i pisowiec. Bo każdy pisowiec to... Wiadomo. Zwierzątka trzeba chronic i głaskać a jeść to co najwyżej sojowe purre.
- 8 1
-
2022-05-03 08:13
Najlepsza golonka w Harnasiu (1)
Kilka dni temu jadłem tam golonkę pieczoną w warzywach. Niebo w gębie!
- 0 2
-
2022-05-03 12:45
I 10 harnasi
- 1 0
-
2022-05-03 10:36
Jak na golonkę, to do Bawarii
Na Schweinhaxe. Ale żołądek trzeba mieć ze stali, żeby podołać takiej ilości spieczonego świńskiego tłuszczu. Nie dla mnie.
- 4 1
-
2022-05-03 10:46
Nigdy nie jadlem golonki,flakow,zoladkow itp. (1)
- 0 9
-
2022-05-03 11:16
Żałuj
- 4 0
-
2022-05-03 11:16
Jak golonka to tylko z Ikei
- 1 3
-
2022-05-03 11:37
Golonka
to potrawa Niemiecka.
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.