• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Golonka - rarytas polskiej kuchni. W tych restauracjach wiedzą, jak ją podawać

Magda Mielke
2 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Golonka jest jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Golonka jest jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej.

Rumiana, z chrupiącą skórką, pieczona w piwie wedle starej receptury, podawana z tartym chrzanem, musztardą i kapustą. Smak, którego nie da się zastąpić niczym innym. Golonka, bo o niej mowa, jest tradycyjną potrawą kuchni polskiej i regionalnej. Choć ciężka, na wielu stołach gości przynajmniej kilka razy do roku. Wybraliśmy kilka miejsc, w których warto jej spróbować w Trójmieście.



Polska kuchnia w Trójmieście. Lista polecanych restauracji


Smak tradycji



Czy lubisz golonkę?

Fanom golonki w tradycyjnym wydaniu polecamy wybrać się do Browaru Miejskiego Sopot. Poza szeroką ofertą piwną restauracja serwuje wiele klasyków polskiej kuchni. Tutejsza golonka duszona jest w ciemnym piwie, warzonym od podstaw, po czym na życzenie zostaje wypieczona. Podawana jest z ziemniakami z wody i zasmażaną młodą kapustą. Ta słuszna porcja z pewnością zadowoli każdego głodomora.

Na golonkę do sopockiego Browaru warto wpaść zwłaszcza w sobotę. W ten dzień w godz. 13-16 golonka przygotowywana jest na sali przez kucharza i serwowana od ręki, na zasmażanej kapuście. W sobotniej promocji kosztuje tylko 24,90 zł.

  • Golonka jest jedną ze specjalności w restauracji Kubicki.
  • Tradycyjna golonka w Browar Miejski Sopot.
  • Tradycyjna golonka w Browar Miejski Sopot.
Golonka jest jedną ze specjalności najstarszej działającej restauracji w Trójmieście - restauracji Kubicki. Tu w menu króluje polska tradycja, dziś łączona z nowoczesnymi technikami gotowania. Właściciele korzystają z oryginalnych receptur sprzed lat.

Najtaniej w Trójmieście: lunche do 30 zł



Kubicki słynie z perfekcyjnej golonki, która również przygotowywana jest według dawnego przepisu. Nie piecze się jej, tylko gotuje. Goście, którzy mieli okazję jeść ją kilkadziesiąt lat temu, są zdania, że mimo upływu lat jej smak się nie zmienił. Golonka podawana jest na kapuście zasmażanej i z ziemniakami. Kosztuje 51 zł.

Golonkę pieczoną w piwie, z dodatkiem opiekanych ziemniaków i zasmażanej kapusty znajdziemy też w sopockiej Kolibie. Danie kosztuje 54 zł.

Zobacz także: Rosną ceny frytek. Ile zapłacimy za belgijki?

Z kolei w Riverside Dym i Ogień zamówimy kilogramową tylną golonkę z rożna, która podawana jest z piklowanym w musztardzie kalafiorem, domowymi kiszonkami, chlebem pszennym oraz musztardą i chrzanem.

  • Golonkę z rożna serwuje Riverside.
  • W Nowym Browarze Gdańskim zjemy golonkę w trzech odsłonach: duszoną z warzywami, z chrupiącą skórką podaną na zasmażanej kapuście oraz gotowaną, podaną z pikantnym puree z groszku.
  • W Nowym Browarze Gdańskim zjemy golonkę w trzech odsłonach: duszoną z warzywami, z chrupiącą skórką podaną na zasmażanej kapuście oraz gotowaną, podaną z pikantnym puree z groszku.

Po bawarsku



Z kolei w Nowym Browarze Gdańskim można spróbować kilku wariantów golonki po bawarsku. Golonka po bawarsku to golonka wieprzowa, którą najpierw gotuje się do miękkości w wywarze z warzywami i ziołami, a następnie piecze w piekarniku w marynacie i piwie. We wrzeszczańskim browarze zamówimy ją duszoną z warzywami, podlewaną tutejszym piwem, podawaną z musztardą i chrzanem (37,90 zł), na chrupiąco - z kapustą zasmażaną, musztardą i chrzanem (42,90 zł) oraz gotowaną, miękką w środku, podawaną na pikantnym puree z grochu z musztardą i chrzanem (37,90 zł). Waga każdej z golonek wynosi ok. 500 g (+/-50 g).

W nowoczesnym wydaniu



Mieszcząca się w Dworku Abrahama Oberża 86 stawia na kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu, bo przygotowywaną z wykorzystaniem klasycznych francuskich technik. Źródła kulinarnej pasji, wiedzy i tradycji są tutaj dwa: Kaszuby i Francja. Z pierwszego kucharze czerpią bogactwo regionalnych smaków i naturalnych produktów. Z drugiego wiedzę i doświadczenie, poparte nauką i współpracą z uznanymi francuskimi szefami kuchni.


Dlatego też tutejsza golonka podawana jest w dość oryginalnej formie - w sosie kminkowym z krokietem wypełnionym kapustą. Mięso jest miękkie i delikatne, ale o wyrazistym smaku, który uzyskiwany jest w połączeniu z sosem. Zapłacimy za nią 51 zł.

  • Golonka w sosie kminkowym z krokietem z kapustą - propozycja Oberży 86.
  • Golonka w Tyglach.
  • W Osteria Fino golonka podawana jest z puree ziemniaczanym, piklowaną kapustą z chrzanem i sosem demi glace.
Gdańskie Tygle serwują kuchnie ze wszystkich stron świata. Nie brakuje tu też smaków tradycyjnych polskich potraw. Jednak tutejsza golonka wieprzowa podawana jest w odświeżonej formie - na krucho, owinięta bekonem, w sosie z ciemnego piwa. Dodatkiem do niej są kopytka, zielony groszek, marchewka i piklowany czosnek.

Golonkę w nietypowym wydaniu znajdziemy też w Osteria Fino. Podawana jest ona jako konfitowany stek ze świni "Rasa Puławska". Na talerzu towarzyszy jej puree ziemniaczane oraz piklowana kapusta z chrzanem i sos demi glace. Za taki zestaw zapłacimy 46 zł.

A wy gdzie jedliście najlepszą golonkę w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (159) ponad 10 zablokowanych

  • Pruszcz Gdański. Bar Zacisze... :D

    • 3 1

  • polecam golonkowiczom, kupic mała i tanią golonkę

    w... IKEA - tak w IKEA :) ma tą zaletę, że robi sie ich tam pełno i jakoś wcale się nie spieszy. Jest serialnie dobra

    • 2 7

  • Gospoda Golonka (1)

    Tylko i wylacznie gospoda golonka w darzlubiu... Nigdzie lepszej nie dostaniecie

    • 5 1

    • I e Berlinie

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Ale zrobiliscie mi apetyt :-) chyba skoczę do mięsnego po golonkę i zamarynuje na jutro. Mniam.

    • 21 5

  • Opinia wyróżniona

    Restauracja Polonia Gdynia (2)

    Prawdziwa taka jak przed laty. Do tego podawana na białym wykrochmalonym obrusie i eleganckiego kelnera.

    • 19 8

    • Na miała z 3 lata w zamrażalce za 150zł

      • 2 0

    • Tam to sanepid powinien wpaść i zobaczyć ten syf

      • 1 0

  • Wzorzec metryczny golonki jest w retauracjo Porkss w Pradze (1)

    Która podaję tylko golonki, schabowy i żebra. Wszytkimu towarzyszy swierzy Pilzner Urquell rozlewany z własnych tanków. Golonki mają ok. 1 kilo. Do tego smarzona kapusta z kminkiem, hren ucierany i horice. I nic więcej nie potrzeba. Thats it.

    • 6 3

    • Świeży Gambrinus lepszy, z naciskiem na świeży.

      • 2 0

  • Golonka (3)

    Najlepsza golonka byla kiedys w Kaprze na Heweliusza Kto bywal to wie.

    • 16 1

    • Pełna zgodność, idealna, smakowa,

      i do tego dwa Kaperki, niebo w gębie i rozkosz dla podniebienia.

      • 6 1

    • Właściciele para panów

      • 0 2

    • O tak. Ze 20 lat "Pod kaprem nie istnieje a golonkę pamiętam do dziś...

      • 1 0

  • Słupska Kluka... dawno temu była najlepsza... (1)

    • 2 1

    • Taaa ... jakieś 45 lat temu, jeszcze za Gierka.

      • 0 0

  • (5)

    Danie dla smakoszy fastfoodow i innego g. Brakuje jeszcze bigosu jako rarytasu kuchni polskiej i karpia jako ryby wykwintnej i bedzie komplet. Do tego oczywiscie piwo, bo coz by innego Kowalskei chlaly?

    • 4 14

    • (3)

      Nie obrarzaj ludu pracujoncego!

      • 4 0

      • (2)

        Doceniam sarkazm, ale nie umiejsza on mojej irytacji. Kilka dni temu recenzja polskiego porno aka 365 dni, wczoraj zachwyty nad wyjaca i sepleniaca do mikrofonu Sanah, dzis ekskluzywna kuchnia w formie golonki.

        I tak wiem, Trojmiasto jest typowym portalem dla przecietnych do bolu Kowalskich, miernych ale wiernych czytelnikow WP czy Interii, lecz kurna sa pewne granice prostactwa. Tego rynsztoku czytac sie nie da nawet w poszukiwaniu lokalnych informacji - i chyba faktycznie przestane. Pasuje.

        • 1 7

        • Boże jaka strata

          • 6 0

        • Sarkazm najgłupsze słowo używane przez wielkich uczonych kora sów

          • 5 0

    • Pewnie jadasz tylko weganski pasztet z karczocha w towarzystwie pianki z karmelizowanego buraka i jarmużu z salsefią

      • 4 1

  • A ja jadlemnogienbi dym i kazdepolecam rewelacja

    • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane