• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście na: golonkę

Łukasz Stafiej
8 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
W Tłustej Kaczce golonkę odkryjemy na nowo. W Tłustej Kaczce golonkę odkryjemy na nowo.

Gdzie w Trójmieście najlepiej podają nasze ulubione danie? Sprawdzam i opisuję wybrane lokale i propozycje ich serwowania. Ostatnio testowałem krewetki, a w tym tygodniu - golonkę. Za dwa tygodnie poszukam japońskiego klasyka - zupy ramen.



Jaśkowa to nowy lokal w miejscu dawnego Gościńca Myśliwskiego. Restauracja znajdująca się na terenie gdańskiej strzelnicy zobacz na mapie Gdańska na razie kontynuuje drogę obraną przez poprzednika - w karcie króluje dziczyzna. I to właśnie golonka z dzika mnie tutaj sprowadziła. Na miejscu okazuje się jednak, że dzik nie dojechał, ale dostępna jest klasyczna wieprzowa goleń. Zamawiam i po kilkunastu minutach dostaję gustowny żeliwny półmisek z mięsiwem. Porcja jest ogromna. Dla głodnego klienta powinno to być zaletą, ale w tym konkretnym przypadku daniu nie wychodzi to na dobre. Z powodu swojej wielkości upieczone wcześniej mięso nie zostaje dokładnie odgrzane - przy kości jest zimne i nie nadaje się do jedzenia. Poważna wpadka, ale raczej z kategorii tych przypadkowych. Ciepłe fragmenty są niezłe i amator golonek na pewno się tutaj nie zawiedzie. Plus za dodatki: kapusta z kminkiem i pieczone ziemniaki to bardzo porządne, domowe jedzenie. Poza tym, kelner przejął się wpadką i zrekompensował ją deserem. Tylko cena mogłaby być niższa - 36 zł za golonkę w takim miejscu to zbyt wiele.

  • Ogromna golonka w Jaśkowej.
Polska Zagroda to jedno z tych miejsc, które automatycznie kojarzy się golonką. Karczma na granicy Gdańska i Sopotu zobacz na mapie Gdańska funkcjonuje od wielu lat i można bez przesady stwierdzić, że to jedno z ulubionych miejsc trójmieszczan, gdzie serwowane jest wiejskie jadło. Wystrój jest dość siermiężny, ale taki też ma być w takim miejscu. Podawane tutaj jedzenie to również proste smaki, bez udziwnień i eksperymentów - ma być jak na domowym obiedzie. Tutejsza golonka jest tania (29,50 zł), a wybierać można spośród kilku sposobów podania: z czosnkiem, w piwie i sosie miodowo-musztardowym. Decyduję się na ten ostatni wariant. Kelner podaje danie w kilka minut. Miłośników sutych posiłków uprzedzam, że w Zagrodzie dużo mięsa nie zjedzą - większość porcji to skóra i kości. Sosu jest sporo, ale niestety jest mało aromatyczny i naprawdę trzeba się postarać, aby wyczuć w nim smak miodu. Mięso doprawić można sobie musztardą albo chrzanem. Kapusty i ziemniaków z kiełbasą i cebulką (bardzo dobre) na talerzu nie brakuje. Dramatu nie ma - ot, zwyczajna golonka, jakich setki zjemy w innych knajpach. Warto chyba jednak spróbować innych polskich specjałów z karty. Ponoć pieczeń z żubra jest świetna.

  • Prosta, swojsko przyrządzona golonka w Zagrodzie Polskiej.
Żabusia to rodzinny lokal na Żabiance zobacz na mapie Gdańska, który działa od przeszło czterdziestu lat i wśród miłośników zwyczajnej, polskiej kuchni ma wyrobioną renomę. W środku panuje staromodna atmosfera i jeśli szukacie lokalu uciekającego najnowszym trendom wnętrzarskim i kulinarnym (które w niektórych lokalach zaczynają przytłaczać smak potraw), to właśnie tutaj powinniście się wybrać. Jedną ze specjalności kucharzy jest golonka, którą gotują według autorskiego przepisu w warzywach i chmielu i podają bez kości. To chluba tej knajpki i nic w tym dziwnego. Mięso jest przygotowane pierwszorzędnie, jest delikatne, rozpada się pod naciskiem widelca i rozpływa w ustach. Tę delikatność świetnie przełamują chrupiące krokiety z ciecierzycy i suszonych pomidorów - dodatek zaskakujący, ale bardzo trafny i nie tak nudny jak wszechobecne ziemniaki i kapusta. Byłaby to zapewne najlepsza golonka, jaką jadłem, jednak jej smak był dla mnie odrobinę zbyt delikatny - sos na bazie wywaru z warzyw i chmielu miał zbyt neutralny smak, zabrakło mu charakteru. Mimo to zdecydowanie polecam. 35 zł, jakie musimy zapłacić za to danie, to adekwatna do jakości cena.

  • W Żabusi golonka to specjalność kuchni.
Najdroższą, ale również najsmaczniejszą golonkę zjemy w Tłustej KaczceOrłowie zobacz na mapie Gdyni. Ta jedna z lepszych restauracji w Trójmieście specjalizuje się w tradycyjnej kuchni polskiej, ale nie ma nic wspólnego ze swojskimi gospodami. Minimalistyczne, wykończone w drewnie wnętrze jest jasne i eleganckie, obsługa kelnerska jest z wyższej półki, a klasyczne dania przygotowywane są z pomysłem i z wykorzystaniem nowoczesnych kulinarnych trendów. Tutejsza golonka (42 zł) nie ma nic wspólnego z wulgarnym mięsiwem, z jakim kojarzy się to danie. Wręcz przeciwnie - to wykwintna potrawa o zróżnicowanej fakturze: delikatne mięso otacza lekko chrupiąca skórka bez nadmiaru tłuszczu. Dla wygody golonka jest pozbawiona kości, a przed podaniem kelner polewa ją wyśmienitym sosem piwno-śmietanowo-musztardowym. Daniu towarzyszą śląskie kluski (ilość symboliczna) oraz lekko podduszona, grubo siekana młoda kapusta. Zdecydowanie warto się tutaj wybrać, aby odkryć ten często niedoceniany kawałek mięsa, jakim jest golonka na nowo.

  • Wykwintna golonka w Tłustej Kaczce.
  • W Tłustej Kaczce golonkę odkryjemy na nowo.
A wy gdzie jedliście najlepszą golonkę w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (135) 8 zablokowanych

  • Kubicki (2)

    Nie polecam golonki u Kubickiego, a jego obsługa poniżej jakiejkolwiek krytyki

    • 14 11

    • Kubicki ma super golonkę. Obsługa specyficzna, ale się ich lubi albo nie. JA lubie:)

      • 7 10

    • obluga dramat

      • 2 1

  • (1)

    Mechowo, albo bliżej na drodze Chwaszczyno-Żukowo - Golonkowy Raj...

    • 9 1

    • MAŁKOWO !!!

      GOLONKOWY RAJ podaje dwa rodzaje golonki.
      Naprawdę są pyszne!
      Jak tylko jesteśmy w okolicach ze wspólnikiem to wpadamy na jedzonko!
      Wiemy, że to nie zdrowo, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi!
      Polecamy!!!

      • 1 0

  • golonka (3)

    najlepsza golonka jaka jadlem to golonka ktora moj ojciec zrobi, mniam palce lizac

    • 21 0

    • To chyba mamy wspólnego ojca :) (2)

      :)

      • 4 0

      • lubił zamarynowac golone hehe

        w róznym sosie

        • 1 0

      • golonka

        ojciec nie czytaj komentarzy:P

        • 0 0

  • 20 min

    czekania na kawę to przesada, zwłaszcza że w Żabusi były tylko dwie osoby czyli my...Atrakcja dla cierpliwych.

    • 11 1

  • Złota Podkowa (1)

    Tak naprawde najlepsza golonka była w złotej podkowie, ten kto tam jadł ten wie najlepiej.

    • 6 4

    • czyżby....

      W złotej była rewelacyjna kaczka. Golonka była taka sobie. Naprawdę dobra i tania golonka jest tylko u Kubickiego. Reszta to dno a juz we wszelkich zagrodach omijać z daleka.

      • 1 0

  • Gospoda " Golonka" w Mechowie. Nota bene właściciel ma na nazwisko Golonka.

    • 16 1

  • Golonka u Kubickich..Polecam

    • 5 12

  • Kubicki.

    Jak na golonkę,to tylko do Kubickiego.

    • 5 11

  • Przecież w eurokołchozie jest zakaz wytwarzania peklowanej golonki. Te lewackie kmioty niedługo będą mi mówić kiedy i jak mam się z dziewczyną ryćkać.

    • 12 3

  • Rewela golonka (2)

    Od 40 lat tylko Kubicki

    • 4 12

    • Kubicki to był przed laty a teraz to inszą inszość

      • 4 0

    • Nie jest zła ale to nie to samo co przed laty.
      Zresztą ta z dawnego Kubickiego i tak ustępował legendarnej golonce z baru "Pod Kaprem".
      Autentycznie, jest wzorzec metra w Sevres, to golonka z "Kapra", też za takowy mogłaby służyć.

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane