• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście na: pizzę z pieca

Łukasz Stafiej
16 czerwca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Lipo to niepozorna budka z pizzą, gdzie zjemy bardzo dobry włoski placek upieczony przez Włocha. Lipo to niepozorna budka z pizzą, gdzie zjemy bardzo dobry włoski placek upieczony przez Włocha.

Gdzie w Trójmieście najlepiej podają nasze ulubione danie? Sprawdzam i opisuję wybrane lokale i propozycje ich serwowania. Ostatnio testowałem łososia, a w tym tygodniu degustuję jeden z nowszych trendów kulinarnych - pizzę z pieca opalanego drewnem. Za dwa tygodnie w czwartek opiszemy nasze wrażenia z trójmiejskich pierogarni.



Pizza z pieca opalanego drewnem to włoski klasyk. Pizzowi puryści uważają wręcz, że tylko w ten sposób przygotowany placek ma rację bytu. Choć na trójmiejskiej gastromapie znajdziemy lokale kultywujące tę tradycję od lat, nie da się ukryć, że na szerszą skalę trend ten rozwinął się w ostatnich kilkunastu miesiącach. Obecnie większych i mniejszych restauracji z włoskim plackiem przygotowywanym tą metodą znajdziemy w Gdańsku, Sopocie i Gdyni kilkanaście. Ja wybrałem sześć i już na wstępie mogę zdradzić, że w żadnym się nie zawiodłem.

Zaczynam od Lipo. Jej właściciel dwa lata temu założył food trucka, w którym wybudował piec z cegły szamotowej. Furgonetka jeździ nadal, ale biznes się rozwinął i teraz Lipo posiada również stacjonarny oddział. Prawdę mówiąc, budka przy Hynka zobacz na mapie Gdańska na Zaspie jest niewiele większa od auta, ale to nie ma znaczenia. Podawany tutaj placek nie ma wad - jest świetnie wyrobiony i wypieczony. O jakość dba pochodzący z Włoch doświadczony pizzaiolo. Spróbujcie firmowej pizzy "Lipo" z gorgonzolą, orzechami i gruszką (20 zł). Gdyby kładli trochę więcej składników byłoby wręcz idealnie. Na miejscu zjeść raczej trudno, bo brakuje stolików, ale nawet po kilkunastominutowej przejażdżce w pudełku, pizza z Lipo trzyma fason.

W Oliwie do Ognia zjemy pyszną pizzę z pastą truflową. W Oliwie do Ognia zjemy pyszną pizzę z pastą truflową.
Kolejną pizzę zjadam w Oliwie do Ognia. Placek jest bardzo cienki i bardzo chrupiący - wręcz jak podpłomyk. Mnie to odpowiada - ciasto jest sycące, ale lekkie i dobrze zrównoważone z ilością dodatków. Testowałem "Di tartuffę", czyli pizzę z pastą truflową, pikantnym salami i mascarpone (25 zł). Genialna kompozycja smakowa - chyba najlepsza we wszystkich trójmiejskich pizzeriach. Jeśli mielibyście iść tylko do jednej pizzerii w życiu, idźcie do niewielkiego lokaliku przy Garncarskiej zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. Uwaga! Jak w większości tego typu pizzabarów, obowiązuje tutaj samoobsługa. Pizza zostanie doniesiona do stolika, ale zamówienie składamy przy barze, samodzielnie również pobieramy sztućce i serwetki. Nie zapomnijcie o oliwach smakowych, którymi warto polać placek.

W Serio ciasto mogłoby być lepsze, ale za to składniki są pierwszej klasy - szczególnie sos z pomidorów z Neapolu. W Serio ciasto mogłoby być lepsze, ale za to składniki są pierwszej klasy - szczególnie sos z pomidorów z Neapolu.
Po wizytach w dwóch malutkich barach (ale przypominam: bardzo dobrze karmiących), w końcu trafiam do restauracji z prawdziwego zdarzenia z obsługą kelnerską. Serio w ubiegłym roku zdobyło miano jednej z najmodniejszych restauracji w Gdyni. Start był bardzo obiecujący - niezła, włoska kuchnia, modny wystrój i klubokawiarniany klimat wielu osobom przypadły do gustu. Bywalcy przebąkują, że obecnie nie karmią już tam tak dobrze. Według mnie Serio utrzymuje dobry poziom na kuchni, ale pizza nie jest ich największym atutem. Profesjonalny piec jest, aromat drewna roznosi się po lokalu, składniki sprowadzane z Włoch, ale placek jest zbyt ciężki, brakuje mu lekkości choćby dwóch poprzedników. Ten drobny mankament nadrabiają jednak w Serio wysoką jakością dodatków - na zamówionej przeze mnie Salsiccii (24 zł) sos był zrobiony z prawdziwych pomidorów z Neapolu, a głównym składnikiem aromatyczna, domowa kiełbasa. Za to należą się brawa lokalowi przy ul. 3 Maja zobacz na mapie Gdyni. Uwaga, jeśli chcemy, aby pizza została pokrojona przed podaniem, należy upomnieć się o to przy zamówieniu - pizzailo trzyma się bowiem tradycji i serwuje pizzę w całości.

W La Bocca atmosfera jest nieco staromodna, ale pizzy nie można nic zarzucić. W La Bocca atmosfera jest nieco staromodna, ale pizzy nie można nic zarzucić.
La Bocca to kolejna pizzeria-restauracja, do której trafiłem. Lokal mieści się przy ul. Startowej zobacz na mapie Gdańska na zaspiańskim blokowisku i taki też - osiedlowy - klimat panuje w środku. Jeśli nie przepadacie za "minimalistyczno-loftowym" wystrojem, który zdominował wnętrza nowych knajp, tutaj poczujecie się "jak w domu" i przeniesiecie się w czasie do końcówki lat 90. Ja się przenosić nie chciałem, więc usiadłem w ogródku przed lokalem, samodzielnie złożyłem zamówienie (w środku przyjmuje je kelnerka) i po niecałym kwadransie miałem na stole pizzę. Miałem problem z wyborem kompozycji smakowej - lista w menu jest długa i trudno się zdecydować (zawsze można też zdać się na los i zamówić coś spośród trzech niespodzianek, przy których nie podano składników). Stanęło w końcu na "Francese" (21 zł), czyli - jak rozumiem - pizzy inspirowanej smakami francuskimi, bo w składzie był i por, i gorgonzola (oraz cukinia). Placek okazał się zdecydowanie najgrubszy spośród wszystkich testowanych, co nie oznacza, że był zły. W La Bocca karmią uczciwie i treściwie, choć dla niektórych może być tutaj odrobinę staromodnie.

W Viva La Pizza znajdziemy sporo wersji pizza bianca, czyli bez sosu pomidorowego. W Viva La Pizza znajdziemy sporo wersji pizza bianca, czyli bez sosu pomidorowego.
Nowocześnie jest z kolei w gdyńskiej Viva La Pizza przy Świętojańskiej zobacz na mapie Gdyni. To kolejny niewielki pizzabar, gdzie o obsługę należy zadbać samemu (uwaga, sztućce ukryte są w szufladzie przy wejściu). Niespecjalnie mi to przeszkadza, choć znam takich, dla których takie zwyczaje pozycjonują lokal w niezbyt chwalebnej kategorii "fast-food". Wystarczy jednak spróbować placka, aby takie wrażenie szybko minęło. Tutejsza pizza jest przygotowywana zgodnie z włoskimi prawidłami i ze sprowadzanych z Włoch składników. Zamawiam "Gamberetto" (27 zł) z karty specjalnej. To pizza bianca, czyli wciąż mało popularny w Polsce włoski placek bez sosu pomidorowego. Takie wydanie pizzy z pewnością ma równie wielu zwolenników, co przeciwników, ale pewne jest jedno: bez sosu łatwiej wyczuć smak dodatków. Moje - czyli mozzarella i krewetki tygrysie z pietruszką, czosnkiem i papryczką peperoncino - były wyśmienite. Szkoda tylko, że składniki puściły aż tyle wody - na środku placka powstała kałuża.

We Włoskiej Robocie pizza przygotowywana jest zgodnie z neapolitańską tradycją - dba o to rodowity Włoch. We Włoskiej Robocie pizza przygotowywana jest zgodnie z neapolitańską tradycją - dba o to rodowity Włoch.
Mokro jest również na placku we Włoskiej Robocie, gdzie zamawiam klasykę "Prosciutto e funghi" (19 zł), czyli pizzę z szynką i pieczarkami. To zapewne te ostatnie puściły tyle wody. Na szczęście ciasto nie rozmiękło, więc to tylko drobny szczegół, raczej natury estetycznej. Na ten aspekt nie najlepiej wpływa również pocięta w malutką kostkę szynka - połówki plastrów sprawiałyby bardziej apetyczny wrażenie. Jak na pizzę przygotowaną zgodnie z neapolitańską tradycją (pizzaiolo jest Włochem), ta we Włoskiej Robocie jest zaskakująco foremna. Na pierwszy rzut oka wygląda jak z pieca elektrycznego. Ale to tylko pozory, bo smakuje odpowiednio - jest dobrze wypieczona i zadowalająco cienka. Zaskakuje smak mozzarelli - wyjątkowo wyraźny i kremowy. Obsługa jest sprawna i szybka, choć odwiedzam lokal w samym środku pory obiadowej. Uwaga, w środku jest dość gwarno - lokal znajduje się nieopodal Uniwersytetu Medycznego zobacz na mapie Gdańska i nie brakuje w nim studentów.

A wy gdzie jedliście najlepszą pizzę z pieca opalanego drewnem w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (357) 3 zablokowane

  • Ciao, ciao

    W restauracji Ciao Bella w Pierwoszynie bywalismy dawniej,, zdarzało sie też zamówic jedzenie do domu.
    Jednak jedyne co teraz przychodzi na myśl, to chciałoby sie powiedzieć
    ciao, ciao najlepiej będzie jak zwiniecie manele i przestaniecie nazywać sie
    "włoską pizzerią" i naciagać ludzi na pieniądze.
    Za dobre jedzenie jestem w stanie zapłacić dużo, ale nie lubię jak mnie ktoś
    naciąga i robi w ch...
    Pizzerii Ciao Bella w Pierwoszynie stanowcze NIE!!!!!

    • 0 0

  • MANIANA na Morenie - TRAGEDIA!!! (6)

    Miłośnikom pizzy zalecam omijanie tego lokalu, zgrzeszyłem dwa razy zamawiając pizzy włoską i klasyczną - rzekomo na grubym cieście. Niczym się nie różnią, ale mają wspólną cechę, właściciele w ramach oszczędności używają produktów seropodobnych.

    • 10 6

    • Lo stuukroc prawds

      Zdecydowanie zgdzam sie z tym ze oizza z maniany to hakas porazka bez smaku dodadkow czkalam pkand 2h na dowoz ze ada

      • 0 0

    • Człowieku

      Jeśli jesteś z konkurencji to dobrze bo masz się czego obawiać. Akurat w tej knajpie nie używają seropodobnego gniotu, wiem bo jadam tam bardzo często. Nie dam złego słowa o tym lokalu powiedzieć.

      • 0 0

    • JAK DOBRZE ZE KONKURENCJĘ BOLI D..@ (2)

      Maniana to najlepsza pizza na Chelmie i w Gdansku i widac konkurencji to w niesmak bo Maniana ma swoje juz stale grono milosnikow a konkurencja nie...Szkoda tylko ze aby zdobyc klienta musi zalic sie na forum zamiast zaproponowac lepsza pizze w swoim lokalu

      • 2 7

      • robicie guano a nie pizzę, więc się o tym pisze aby ostrzegać (1)

        proste

        • 6 1

        • fcuk, żal mi ciebie....naprawdę...

          • 1 3

    • To niestety grzech bardzo wielu lokali z pizzą

      Trzeba piętnować trucie ludzi.

      • 10 1

  • Trattoria (1)

    Najlepszą pizze dotychczas jadłem w Trattorialacantina na ul. Dębinki przy Akademii Medycznej. Naprawdę polecam.

    • 7 2

    • tylko nie tam

      najgorsza pizza, zamiast szynki mielonka

      • 0 0

  • dla miłośników pizzy spolszczonej polecam Oregano (2)

    na Sokółce w Gdyni. Dobre ciasto, dużo dodatków i można je swobodnie wymieniać w cenie pizzy. Niestety lokal słabo wentylowany więc lepszym wyborem będzie opcja "na wynos". Z kolei w Be Italian dobra pizza to kwestia szczęścia. Nie trzymają poziomu i standardu, raz jest dobrze raz do kitu. Jedyny wspólny mianownik to pizza zawsze jest trochę przypalona, albo z góry albo z dołu. Do tego oszczędzają na dodatkach. Drogie panie jeśli już ustalacie, że na pizzy z oliwkami jest ich nie więcej niż 5 to wypadałoby je chociaż pokroić.

    • 4 4

    • A jest taka z kartoflami i kiszoną kapustą orza śledziem ?

      • 0 0

    • Oregano okropne - o ile smak jeszcze da się przejść to niestety niestrawność gwarantowana - i po pizzy i po innych daniach. O wnętrzu nie wpominam nawet, bo śmierdzi tak, że nie da się usiedzieć na tyłki dłużej niż minutę. Z kolei Bee Italian - hmmm... Jest lepiej niż było na początku (byłam na otwarciu), ale moim zdaniem ceny mają jednak trochę zbyt wygórowane. A właścicielka jest strasznie namolna - chyba chce tworzyć aurę włoskiego domu, ale jak dla mnie to po prostu uciążliwe...

      • 0 0

  • Smaczna pizza w nowej knajpie

    Pizzeria Tabasco nna Jasieniu daje odpowiednia ilość składników i ma smaczne ciasto. Godne polecenia nowe miejsce.

    • 0 0

  • Włoszczyzna na morenie!

    nie jadlam nigdy lepszej pizzy niz tam, dobre skladniki, pyszna oliwa, jak ktos nie byl radze sprobowac:)

    • 0 0

  • Motosfera droga na Otomin (1)

    Najlepsza i pierwsza w Trójmieście

    • 1 0

    • 100%

      bezkonkurencyjna pizza, zawsze trzyma poziom. I pozostałe dania z menu również super!!! polecam

      • 0 0

  • Włoszczyzna

    Myczkowskiego na Morenie!!!!

    • 0 0

  • Pizzernia Luna Nowy Port (12)

    Bardzo dobra pizzę robi Pani w Nowym Porcie . Otwarte środa - niedziela. Polecam

    • 68 21

    • Luna jedna z pierwszych...

      ...jak nie pierwsza pizzeria w Gda z piecem opalanym drewnem. Zdecydowanie polecam!

      • 0 0

    • (1)

      ..nie slyszalem - ale mieszkam blisko dosc wiec odwiedze przy okazji - dzieki za podpowiedz.

      • 4 0

      • luna

        Pizza rewelacja mega mega pyszna :)

        • 3 0

    • Pizzernia, ojczyzna polszczyzna ;-)

      • 1 0

    • Pizza Luna. Polecam!

      • 2 0

    • jaki ser na pizzy

      edamski czy sokół

      • 2 0

    • też się zastanawiałem czemu nie ma jej w zestawieniu. Pewnie budżet na reklame za mały

      • 3 0

    • Dobra ale rewelacji nie ma

      Kiedyś była smaczniejsza. Teraz odstaje, szczególnie przy sporej konkurencji na rynku. Pizza powinna obronić się przede wszystkim (oprócz ciasta) wysokiej jakości składnikami, których nie masz ochoty zalewać keczupem czy innymi sosami. Ser gołda czy zwyczajne salami, to sobie sama mogę w domu na swoja pizze położyć.

      • 3 2

    • czemu mówicie piccernia zamiast picceria?

      to trochę zabawne jest

      • 11 0

    • Spodziewałem się, że zobaczę ją na liście, ale niestety troszkę niedopatrzenie - a przydałaby jej się szczera reklama bo pizzę mają rewelacyjną. Chyba dziś ich odwiedzę : )

      • 19 1

    • Najlepsza :)

      • 11 1

    • pyszna, lokalna, od lat

      • 12 3

  • a ja sam robię (4)

    a ja same robię pizzę - kupiłem jakiś czas temu piec do pizzy

    od kiedy sam robię (od kilku lat) to wszyscy znajomi i rodzina nie chcą już jeść niczego z knajp - sami też robią
    sekret tkwi w sercu, które się wkłada do pizzy, mące i własnych składnikach

    • 12 3

    • kiedy piszesz serce to czy masz na myśli ten kamień do pizzy? (2)

      ponoć bardzo fajna rzecz
      ale ja robię normalnie, jak naan,
      żadsze ciasto, piekarnik na maksa od dołu i na dno kładę
      i gitarra
      (ale z dobrej pizzeri jest lepsza :))

      • 1 0

      • rzadsze, tu się raczej nie popisałem

        rzadko rzadko rzadko rzadko
        ufff

        • 0 0

      • dwa w jednym - serce to serce czyli chęć zrobienia oraz kamień !

        • 1 0

    • Pizza z podrobami? Bleeee.

      Kiedys probowalem z watrobka zrobic. Slabo sie te smaki komponuja.
      Serce tez nie pasuje do ciasta drozdzowego. I po pieczeniu wychodzi bardzo gumowate.

      :)

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane