- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (119 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (3 opinie)
- 3 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
Gdzie w Trójmieście zjeść: bajgle
Bajgiel, czyli bułka z dziurką, to coraz popularniejsza przekąska w Trójmieście. W kolejnym odcinku "Gdzie zjeść w Trójmieście" sprawdzam, czy to hipsterska fanaberia kulinarna czy alternatywa dla poczciwej kanapki. W poprzednim tekście testowałem falafele, w następnym - poszukam w restauracjach najlepszego dania z piersi kurczaka.
Na początek rys historyczny. Bułkę z dziurką wymyślili podobno krakowscy Żydzi. I to dawno temu, bo jeszcze w czasach Sobieskiego. Coś w tym jest, bo jak zapytacie znajomych z południa Polski, to potwierdzą: bajgle, podobnie jak obwarzanki, to tam chleb powszedni. Międzynarodową karierę pieczywo to jednak zrobiło dopiero sto lat temu i wcale nie w naszym kraju, ale w Nowym Jorku.
W trójmiejskich lokalach pierwsze bajgle pojawiły się kilka lat temu, ale z początku były raczej ciekawostką. Pionierami w najnowszej historii trójmiejskiego bajgla jest szefostwo gdańskiego Amsterdam Pubu, gdzie bułkę z dziurką można przekąsić do szklanki rzemieślniczego piwa. Niestety, tamtejszych bajgli nie udało mi się na potrzeby tego tekstu przetestować - lokal jest chwilowo zamknięty i będzie czynny ponownie dopiero na początku lutego.
Wybrałem się za to do Sch. Schopenhauer przy ul. Św. Ducha w Śródmieściu - otwartego w ubiegłym roku baru w miejscu nieodżałowanego Duszka. Z poprzednika nic tutaj nie zostało - zamiast "spelunki z duszą" dla wyrzutków i miłośników mocnych barowych wrażeń, powstało miejsce wprost z podręcznika dla młodych gastronomów - jest modnie, minimalistycznie i hipstersko. To jednak sprawa drugorzędna, bo bajgle podają tutaj mistrzowskie. Pulchne, a zarazem chrupiące. Serwowane na ciepło i w świetnych konfiguracjach smakowych - połączeniem sadzonego jajka, boczku, marynowanych jalapenos i guacamole zdobyli moją dozgonną miłość. Mógłbym narzekać na sposób podania: w papierku, na minidesce i z absurdalnie niewygodnymi, jednorazowymi sztućcami. Sami jednak oceńcie, czy to naprawdę problem. Ja im wybaczam za smak. Cena potrafi zaskoczyć - 16 zł za kanapkę to dużo pieniędzy.
W gdyńskiej Alei 40 jest podobnie. Bajgle są równie smaczne, ale i równie drogie. Za 16 zł dostajemy wypiekanego na miejscu (nie dopytałem, ale chcę wierzyć, że tak jest) ciepłego bajgla. W smaku różni się od tego z Gdańska - jest odrobinę bardziej słodki i maślany. Ale w wydaniu śniadaniowym - z omletem, bekonem, pomidorem, kremem ziołowym i szczypiorkiem - sprawdza się wyśmienicie. Warto poprosić o solidne wysmażenie boczku, jeśli wolimy chrupiący. Oraz wybrać się z samego rana, gdy jest jeszcze względny spokój - restauracja otwierana jest o godz. 8, czasami szybko robi się tłoczno.
Bajgle wypiekane w popularnej piekarnio-śniadaniowni Marmolada, Chleb i Kawa nie tylko zjemy na miejscu (w oddziałach we Wrzeszczu lub Gdyni), ale także m.in. dworcowej kawiarni Pociąg do w Sopot Centrum. Podają tutaj je na miejscu i na wynos. Na ciepło i zimno. Można nawet zamówić minipizzę na bajglu. Ja wybieram wegetariańskiego klasyka - bajgla z roladą z koziego sera, pieczonym burakiem i roszponką. To dobry, puszysty bajgiel ze słodko-wytrawnym wkładem. Polecam jednak poprosić kelnerkę o podgrzanie albo - jeśli jest taka możliwość - zrobienie świeżego od zera. Te z lady są dobre, ale ciasto odrobinę nasiąka składnikami, przez co traci na jakości. Cena całkiem atrakcyjna - spora kanapka kosztuje 9 zł.
Najtańsze bajgle kupimy we wrzeszczańskiej Kromce (już za niecałe 7 zł). Co prawda lokal posiada kilka miejsc siedzących, ale to przede wszystkim bar z kanapkami na wynos. Ich bajgle wyróżniają się nie tylko ceną, ale też podejściem właścicieli do ich przygotowania - sami przygotowują pasty czy wegetariańskie pasztety i inne dodatki. Dbają o pochodzenia składników i ich jakość. I co najważniejsze - komponują z nich oryginalne smaki. Jak na przykład bajgiel o wdzięcznej nazwie "Koneser" z serem z czarnuszką (przypominającym ser koryciński) i serem edamskim z dodatkiem domowego, słodkawego pesto. Szkoda, że nie był ciepły. Za to cena dobra: 8,90 zł. Do Kromki polecam wybrać się z samego rana (jeśli nam po drodze) - otwierają o godz. 7, a najlepsze kanapki szybko potrafią się sprzedać.
Gwoli sprawiedliwości: bajgle zjemy również w kawiarniach Moher w Gdyni i Drukarnia w Gdańsku. Tym razem nie udało mi się do nich dotrzeć, więc liczę na wasze wrażenia.
A wy gdzie jedliście najlepszego bajgla w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Opinie (117) 5 zablokowanych
-
2017-01-26 08:15
Bajgle (3)
Rano w każdym sklepie spożywczym można kupić bajgla (kanapkę) za 3,50. Niektóre są naprawdę pyszne.
- 25 4
-
2017-01-26 12:22
Gdzie?
- 3 0
-
2017-01-26 09:36
3.50 za bułkę! (1)
Skandal! Drogo! Bułka kosztuje 15 groszy w promocji wczorajszego pieczywa! Do tego szynka konserwowa i mam to samo za 30 groszy! Nie dajcie się oszukiwać!
- 3 14
-
2017-01-26 09:45
i tak nie będziemy kupywać u ciebie :)
- 9 0
-
2017-01-26 11:56
A te kanapki czymś się różnią od innych kanapek...
...poza kształtem bułki???
- 6 0
-
2017-01-26 11:44
Bajgle w Piwna 47!
Polecam bajgle w Piwna 47 ! Są pyszne! Najlepszy jest z łososiem, sadzonym jajkiem, sałatą i serkiem chrzanowym. ;)
- 2 1
-
2017-01-26 11:23
Schopenhauer zdecydowanie na plus
Spróbowałam tego z bekonem i syropem klonowym - zaskakujące połączenie, jednak prym wiedzie ten z szarpaną wieprzowiną - po prostu mistrz!
- 4 1
-
2017-01-26 11:17
Kromka jest słaba
W Kromce bajgle słabe.. i nie warte tej ceny. Mały wybór i nic specjalnego.
- 1 2
-
2017-01-26 10:03
najlepsze bajgle (3)
W piekarni pana Majcherka na Dolnej Bramie są najlepsze bajgle, Bez niczego sama bułka, dwa warianty i kosztują około złotówki.
- 10 0
-
2017-01-26 10:21
Drobne sprostowanie... (1)
Właścicielem tej piekarni jest pan Ryszard Majchrowski, reszta się zgadza. :) Bajgle kosztują tam złotówkę. Cały asortyment można zobaczyć na stronie piekarni.
- 0 0
-
2017-01-26 11:04
my na Pana Ryszarda mówimy Majcherek,
taka ksywka, a sympatyczna Pani, która sprzedaje to Pani Majcherkowa :). A jak dostaje sms o treści "byłam u Majchra" to wiem żeby nie kupować już pieczywa.
- 5 0
-
2017-01-26 10:40
Drobne sprostowanie...
Właścicielem wspomnianej piekarni jest pan Ryszard Majchrowski, reszta się zgadza, bajgle kosztują tam złotówkę. :)
- 0 0
-
2017-01-26 09:52
"Cena całkiem atrakcyjna - spora kanapka kosztuje 9 zł" (1)
i pomyśleć że w niektórych lokalach bidule muszą pracować godzine żeby kupić sobie kanapkę :D żeczywiście przyzwoicie całkiem :)
- 22 0
-
2017-01-26 10:53
no, żeczywiście
- 7 0
-
2017-01-26 10:16
Bajgle z piekarni przy ul. Dolna Brama 12 (2)
Bajgle do wspomnianej powyżej "Kromki" dostarcza piekarnia pana Ryszarda Majchrowskiego. Są rewelacyjne! Polecam z całym przekonaniem.
- 10 0
-
2017-01-26 10:31
Ta piekarnia ma jakąś nazwę? (1)
i inne oddziały w Trójmieście?
- 0 0
-
2017-01-26 10:45
Piekarnia - Ryszard Majchrowski
Piekarnia - Ryszard Majchrowski. Gdańsk, ul. Dolna Brama 12. Wykaz sklepów do których dostarczają pieczywo znajduje się na ich stronie oraz na fanpage'u
- 0 0
-
2017-01-26 10:28
Panie Stafiej a wie Pan może (2)
gdzie kupię opakowanie zwykłych bajgli? Mówili w knajpach gdzie je kupują?
Bajgle to akurat standard w każdym sklepie spożywczym w UK i jeden ze standardów śniadaniowych w każdym domu w UK, a w PL nawet jednego bajgla dostać nie można nigdzie, nie mówiąc o zwykłym opakowaniu z 6 sztukami.- 8 1
-
2017-01-26 10:29
Głównie Gdynia mnie interesuje. Ktoś wie gdzie bajgle kupię? (1)
- 2 1
-
2017-01-26 10:38
To jedź do UK.
- 1 6
-
2017-01-26 10:16
na sr*jgla a nie na bajgla:)
- 3 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.