• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: kaszankę

Łukasz Stafiej
27 lipca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Kaszanka w drożdżowym przysmaku w Gvarze. Kaszanka w drożdżowym przysmaku w Gvarze.

Niedoceniana przez lata przez restauratorów kaszanka wraca do łask - zarówno jako przystawka, jak i danie główne. W kolejnym odcinku "Gdzie w Trójmieście zjeść" odwiedziłem trójmiejskie restauracje w poszukiwaniu tej tradycyjnej polskiej wędliny. Ostatnio opisywałem chłodniki, a za dwa tygodnie przetestuję mule.



Kaszanka często podawana jest jako przystawka. To dobre rozwiązanie, bo dla wielu większa porcja kaszy zmielonej z krwią, mięsem i podrobami może być trudna do przyjęcia. Tak też jest w nowej gdańskiej restauracji Gvara, gdzie wpadli na pomysł, aby niewielką porcję kaszankowego farszu zamknąć w "drożdżowym przysmaku". Koncept może i ciekawy, ale wykonanie - przeciętne. Owszem, farsz wymieszany z podsmażoną cebulką i musztardą jest w porządku, nawet mimo tego, że w ogóle niemal nie czuć w nim deklarowanego w karcie boczku. Przysmak niestety okazał się wysuszoną, twardawą skorupą, która zamiast urozmaicić danie, tylko je psuła. Cena: 16 zł.

Kaszanka z musem jabłkowym w gdyńskiej Panoramie. Kaszanka z musem jabłkowym w gdyńskiej Panoramie.
Ciekawszą kaszankową przystawkę zjemy w gdyńskiej Panoramie. Od razu jednak zaznaczę: porcja jest słusznych rozmiarów i spokojnie może zastąpić danie obiadowe dla niezbyt głodnej osoby. W kaszankowym kopczyku szef kuchni zamknął zarówno cebulkę, jak i mus jabłkowy. Bardzo klasycznie, ale smaki są świetnie zbalansowane. Do tego ogórek kiszony i wizualnie okropne, ale zaskakująco dobrze komponujące się dzięki swojej słodyczy zdobienia z balsamico. Szkoda tylko, że pieczywo było wczorajsze. Cena w sam raz: 14 zł.

Kaszanka własnego wyrobu w Motlavie. Kaszanka własnego wyrobu w Motlavie.
Kaszanka w Motlavie zaskakuje. Przede wszystkim swoją konsystencją. To nie jest zmielona papka, ale wędlina o wyraźnej strukturze kaszy z kawałkami mięsa. Podobno przygotowywana jest na miejscu przez szefa kuchni, a nie kupowana jako półprodukt. W tej sytuacji chciałoby się, żeby farsz był lepiej doprawiony, a nie tylko mocno posolony. Fajny jest dodatek lekko skarmelizowanego słodkiego pora zamiast standardowej cebulki. Reszta to klasyka: kiszone ogórki (czyżby też domowe?) i musztarda oraz dwa tosty. Cena: 26 zł - to danie główne, a nie przystawka.

Kaszanka "ze wszystkim" w Błękitnym Pudlu. Kaszanka "ze wszystkim" w Błękitnym Pudlu.
Jako danie główne kaszanka występuje również w karcie Błękitnego Pudla - jednej z legend sopockiej gastronomii, z niemal ćwierćwieczną tradycją. Porcja jest naprawdę spora i najciekawsza w tym zestawieniu, jeśli chodzi o różnorodność dodatków. Na metalowej patelni dostajemy kaszankę, konfiturę z cebuli, podsmażone pieczarki i ziemniaki. Do tego prosta sałatka z kiszonych ogórków i cebuli z sosem musztardowym. Nic wyszukanego, jak w domu - może dlatego tak dobrze smakuje. Cena jak na tak dużą porcję przyzwoita: 22 zł.

Gdzie jedliście najlepszą kaszankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (132) ponad 20 zablokowanych

  • kaszanka (2)

    najlepszą kaszankę jako przystawka jadłam w restauracji Kubicki w Gdansku

    • 5 10

    • dwa razy bylem i dwa razy wlosy w jedzeniu i nawet przepraszam nie bylo

      • 0 2

    • Ooo Kubicki kiedyś...Mmmmm. Ależ to była restauracja. Sztos.

      • 2 0

  • Po ile będzie autorska pasztetowa:)? (2)

    W jaki sposób zostanie podana? Z bitą śmietana? Dużo będzie kleksów?

    • 73 3

    • (1)

      Paprykarz szczeciński po królewsku z autorskimi kanapkami, 30 zł w zwyż

      • 30 1

      • Otwierany ciupagą ten paprykarz?

        Heheszki

        • 0 0

  • Najlepszą kaszankę jadłem.. (11)

    W domu. To zabawne jak znowu próbuje naciągać sie ludzi na pieniądze. Kaszanka z wczorajszym pieczywem za 14zl.. Poważnie? Kaszanka to z założenia tanie, smaczne danie. W cale nie wraca do łask restaurstorów- po prostu zwietrzyli interes gdzie coś bardzo taniego można sprzedać za 5-krotność faktycznej ceny. Niedlugo kaszanka skończy jak kawior, który jeszcze pod koniec XIX w. był daniem dla biednych żebraków mieszkających w portowych mieścinach, dopiero gdy car rosji zaczął go wsuwać to świat nagle oszalał, a jego ceny osiągneły absurdalny poziom.. I trwa to do dzisiaj!

    • 103 8

    • Dokładnie, podobnie jak sushi, prosta potrawa wymyślona przez żony (2)

      japońskich rybaków , w czasach gdzie nie było żywności i było trzeba coś zrobić z pozostałości z ryb , a teraz uchodzi tutaj za luksus :) .

      • 14 1

      • Są różne legendy w temacie sushi a jedna z nich stanowi, że była to odwrotność czy jak kto woli, dekompozycja posiłków jakie jadali wojownicy japońscy.
        Chodziło głównie o to, że jako posiłek mieli ryż, rybę konserwowaną w occie oraz liście chrzanu wasabi jako antidotum na biegunki itp schorzenia. Wystarczyło więc zmienić nieco kolejność tworzenia posiłku i wyszło to co wyszło.

        • 1 1

      • Sushi w dodatku niesie ze sobą liczne zagrożenia zdrowotne, a kaszanka leczy anemię i tarczycę, zawiera dużo cynku dobrego na potencję i prostatę , tylko trochę za dużo cholesterolu.

        • 2 2

    • (2)

      Januszu a ty znowu swoje, że najlepiej jest w domu bo najsmaczniej, najpewniej i najtaniej ale do knajpy nie idzie się jedynie po to, żeby się nażreć tylko po to, żeby się oderwać od codzienności i najzwyczajniej odpocząć będąc obsłużonym i za to trzeba zapłacić.

      • 10 19

      • no tu akurat prawdę napisał

        też nie lubię dziadowania ale bardziej wnerwia mnie naciąganie restauratorów.

        • 3 1

      • Szczyt oderwania

        A Ty odrywasz się kaszanka hihi

        • 10 7

    • (3)

      Tylko skąd teraz wziąć cara? I to takiego, który będzie wsuwał kaszankę.

      • 14 1

      • jaro i kilku jego pretorian na pewno to wsuwa (2)

        • 10 10

        • (1)

          Od jedzenia takich przysmaków to była inna ekipa.

          • 6 3

          • he he

            celna riposta!

            • 1 3

    • Skape Janusze w akcji!

      • 3 9

  • Kaszanka....

    Najlepsza jest z biedry a i cena przystępna

    • 0 2

  • ja rabie kaszankę na petli w oliwie

    I jeszcze piwko można wypic. Niestety nie ma tam lezakow i fritz coli, wiec hipsyerow tam nie ma

    • 3 2

  • Kaszanka....

    Najlepsza jest z biedry a i cena przystępna

    • 0 1

  • Kaszanka....

    Najlepsza jest z biedry a i cena przystępna

    • 0 1

  • Zafishowani , pudel

    Gorsza w browarze Sopot

    • 1 0

  • Gvara (1)

    Jadlem kaszanke właśnie w tej restauracji. Zachęciła mnie kelnerka choć byłem bardzo sceptyczny. Była świeża pyszną i super podana. Autor opinii chyba źle trafił. Dla mnie bomba.

    • 12 2

    • Jakby dla mnie kelnerka była świeża i dobrze podana, też bym skosztował tego dania.

      • 4 0

  • Fajna kaszanka z grzybkami jest w M15! (1)

    • 0 1

    • Nie, dziękuje. Wolę M16.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane