- 1 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (8 opinii)
- 2 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Gdzie w Trójmieście zjeść: kaszankę
Niedoceniana przez lata przez restauratorów kaszanka wraca do łask - zarówno jako przystawka, jak i danie główne. W kolejnym odcinku "Gdzie w Trójmieście zjeść" odwiedziłem trójmiejskie restauracje w poszukiwaniu tej tradycyjnej polskiej wędliny. Ostatnio opisywałem chłodniki, a za dwa tygodnie przetestuję mule.
Kaszanka często podawana jest jako przystawka. To dobre rozwiązanie, bo dla wielu większa porcja kaszy zmielonej z krwią, mięsem i podrobami może być trudna do przyjęcia. Tak też jest w nowej gdańskiej restauracji Gvara, gdzie wpadli na pomysł, aby niewielką porcję kaszankowego farszu zamknąć w "drożdżowym przysmaku". Koncept może i ciekawy, ale wykonanie - przeciętne. Owszem, farsz wymieszany z podsmażoną cebulką i musztardą jest w porządku, nawet mimo tego, że w ogóle niemal nie czuć w nim deklarowanego w karcie boczku. Przysmak niestety okazał się wysuszoną, twardawą skorupą, która zamiast urozmaicić danie, tylko je psuła. Cena: 16 zł.
Ciekawszą kaszankową przystawkę zjemy w gdyńskiej Panoramie. Od razu jednak zaznaczę: porcja jest słusznych rozmiarów i spokojnie może zastąpić danie obiadowe dla niezbyt głodnej osoby. W kaszankowym kopczyku szef kuchni zamknął zarówno cebulkę, jak i mus jabłkowy. Bardzo klasycznie, ale smaki są świetnie zbalansowane. Do tego ogórek kiszony i wizualnie okropne, ale zaskakująco dobrze komponujące się dzięki swojej słodyczy zdobienia z balsamico. Szkoda tylko, że pieczywo było wczorajsze. Cena w sam raz: 14 zł.
Kaszanka w Motlavie zaskakuje. Przede wszystkim swoją konsystencją. To nie jest zmielona papka, ale wędlina o wyraźnej strukturze kaszy z kawałkami mięsa. Podobno przygotowywana jest na miejscu przez szefa kuchni, a nie kupowana jako półprodukt. W tej sytuacji chciałoby się, żeby farsz był lepiej doprawiony, a nie tylko mocno posolony. Fajny jest dodatek lekko skarmelizowanego słodkiego pora zamiast standardowej cebulki. Reszta to klasyka: kiszone ogórki (czyżby też domowe?) i musztarda oraz dwa tosty. Cena: 26 zł - to danie główne, a nie przystawka.
Jako danie główne kaszanka występuje również w karcie Błękitnego Pudla - jednej z legend sopockiej gastronomii, z niemal ćwierćwieczną tradycją. Porcja jest naprawdę spora i najciekawsza w tym zestawieniu, jeśli chodzi o różnorodność dodatków. Na metalowej patelni dostajemy kaszankę, konfiturę z cebuli, podsmażone pieczarki i ziemniaki. Do tego prosta sałatka z kiszonych ogórków i cebuli z sosem musztardowym. Nic wyszukanego, jak w domu - może dlatego tak dobrze smakuje. Cena jak na tak dużą porcję przyzwoita: 22 zł.
Gdzie jedliście najlepszą kaszankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Opinie (132) ponad 20 zablokowanych
-
2017-07-27 13:18
motlava, gvara? po jakiemu to? szkoda, że nie podajjhą tham kaszvanki nha osthro only full najs. (1)
najlepsza kaszanka to własny wyrób z grilla. (własny grill i własna kaszanka).
- 10 5
-
2017-07-27 14:24
Bardzo pretensjonalne te nazwy, fakt.
- 2 0
-
2017-07-27 10:15
Super na przekór wegańskim sektom powstaja bary,z polską kuchnią która jest najzdrowsza! (1)
oby więcej takich
- 18 4
-
2017-07-27 14:06
akurat kaszanka to niespecjalnie najzdrowsza ziomus, ogarnij sie
- 1 3
-
2017-07-27 13:51
(1)
Restauratorzy już wymyślają cuda na kiju by ściągnąć klienta. Niedługo ogórkowa za 40 zł/miska/talerz będzie hitem.
- 11 0
-
2017-07-27 14:02
40 zł/100 g
- 2 0
-
2017-07-27 13:58
O fuj !!!! Musiałam to jeść jako małe dziecko, za komuny, do tej pory robi mi się na sam widok kaszanki ( kaszaneczki;) niedobrze. Może jeszcze salceson i pieczeń rzymską zaczniecie polecać?
- 6 5
-
2017-07-27 13:55
!
Najsmaczniejsza jest w domu !
- 2 0
-
2017-07-27 13:53
Wszędzie kaszanka
- 2 1
-
2017-07-27 12:29
Ale wiecie moje żuczki kochane, że kaszanka to kasza z krwią? Taką trochę zciętą..to stąd ten kolorek. (3)
Lubicie kaszę ze strupem jeść? :))
- 4 9
-
2017-07-27 13:43
Dzieki!
Nie wiedziałem- 3 1
-
2017-07-27 13:21
pyszna, mniam. Ty za to świecisz w ciemności od swojego "zdrowego" jedzenia.
- 7 0
-
2017-07-27 12:54
no i ???
- 5 0
-
2017-07-27 09:03
Przypisujecie satanistom picie krwi małych kotków, ale to WY jecie krew !!! (1)
Hipokryzja !!!
- 7 5
-
2017-07-27 13:40
najsmaczniejsza krew tylko prosto z żyły jest
- 1 0
-
2017-07-27 07:06
(2)
kaszanka...?
uwielbiam
czesto z moją eteryczną ukochaną ja spozywamy na romantycznych kolacjach- 17 6
-
2017-07-27 13:38
co miesiąc
- 1 3
-
2017-07-27 07:20
Gratuluję,też tak bym chciał
Moja kaszana to tylko golone zapijaną piwem uważa.
- 4 2
-
2017-07-27 13:36
niedobrze mi
na samą myśl
- 4 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.