• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: kotlet schabowy

Łukasz Stafiej
18 maja 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Tradycyjny schabowy w Motlavie. Tradycyjny schabowy w Motlavie.

Nie ma chyba bardziej polskiego dania mięsnego. Kotlet schabowy to kulinarna klasyka, od której trójmiejscy restauratorzy nie uciekają. Sprawdźcie, gdzie go zjecie. W ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" ostatnio testowaliśmy polędwicę wieprzową, a za dwa tygodnie przetestujemy szakszukę.



Jeśli schabowy, to koniecznie kapusta oraz ziemniaki. To kulinarna oczywistość, której zdaje się hołdować większość trójmiejskich szefów kuchni. I dobrze. Ze schabowym nie ma co przesadnie kombinować. W tradycyjnym wydaniu broni się najlepiej. Szczególnie, gdy panierka nie jest za gruba, a zasmażana kapusta młoda i solidnie doprawiona kminkiem. Takiego schaboszczaka zjemy w gdańskiej Motlavie, nowej restauracji nieopodal Muzeum II Wojny Światowej. Tutejszy kotlet to dopracowany domowy obiad, któremu nie można nic zarzucić - zresztą całe menu opiera się na podobnym koncepcie - solidnej, polskiej kuchni bez udziwnień. Mięso na kapuście podawane jest osobno, osobno tzw. dodatek skrobiowy. Polecam ręcznie robione, podsmażane kluski śląskie, bo zjemy je w niewielu trójmiejskich lokalach. Klimatu dodaje zastawa - restauracyjna, a niby z baru mlecznego. Cena: 32 zł (w tym 6 zł za kluski).

Schabowy po góralsku w barze Alicja. Schabowy po góralsku w barze Alicja.
Klasykę zjemy też w gdyńskim barze Alicja. Lokal posiada dwa oddziały w dzielnicy biurowej w Małym Kacku, a w każdym w menu znajdują się aż trzy schabowe: w panierce, z grilla i po góralsku. Ten ostatni wypada chyba najciekawiej. To kotlet wpierw grillowany, a następnie zapiekany w plastrze boczku i serze typu mozzarella. Proste i świeże danie z jadłodajni, które tutaj smakuje bez zastrzeżeń. W zestawie surówki i opiekane ziemniaczki. Cena: 19 zł. Warto wpaść po drodze, nawet jeśli nie jesteśmy pracownikami sąsiednich korporacji.

Schabowy w wersji sous-vide w Żabusi. Schabowy w wersji sous-vide w Żabusi.
Rodzinna restauracja na Żabiance - Żabusia - do niedawna kojarzyła się ze staromodną kuchnią polską. Szef kuchni, Mariusz Wolski, dał tutejszej karcie nowe życie, podkręcając dania nowoczesnymi technikami i składnikami. Schabowy z kością w jego wydaniu przygotowany jest metodą sous-vide. Zdrowo, ale bez smakowych fajerwerków - smażenie to lepsze rozwiązanie dla tego kawałka wieprzowiny. Deklarowane w menu dodatki to m.in. kiszona kapusta w papierze ryżowym, w której pokładałem spore nadzieje. Niestety podczas mojej wizyty zabrakło tego składnika i w zamian dostałem niewyraźne puree z buraków. Ziemniaki z boczkiem też zaliczyły wpadkę - były zimne. Tym razem Żabusia dała plamę, ale wypadki przy pracy zdarzają się każdemu. Zazwyczaj jest wręcz przeciwnie - smacznie, ciekawie i całkiem tanio. Cena za schabowego to 27 zł.

Wielki sznycel w restauracji Cesky Film. Wielki sznycel w restauracji Cesky Film.
Sznycel ze schabu zjemy w sopockiej restauracji stylizowanej na czeską gospodę Cesky Film. To słuszny kawał mięsa rozbity na kotlet wielkości połowy talerza i usmażony na chrupko w solidnej ilości bułki tartej. Dla niedbających o linię mięsożerców wstydliwa przyjemność pierwszej klasy. Tym bardziej, że mięsiwu towarzyszy przepyszna zasmażana kapusta na słodko i mocno ziołowe łódeczki zapiekanych ziemniaków. Całość - jak na centrum Sopotu - śmiesznie tania, bo za 26 zł. Polecam konsumować bez pośpiechu w towarzystwie kufla z piwem, najlepiej ciemnym.

Gdzie jedliście najlepszy kotlet schabowy w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (142) 9 zablokowanych

  • Polski schabowy (1)

    jakze to polskie tradycyjne danie, rozpropagowane podczas poprzedniego ustroju. Ciekawe czy szlachta tez sie zajadla schabowymi

    • 3 1

    • To opowiedz co jadła bo powiało ekspertem...
      I co ma szlachta do tego co je reszta?

      • 1 0

  • (1)

    Najlepsze schabowe u babci na stoczni GSR,na bogato i przystępne ceny

    • 4 0

    • na kartkę od majstra :-)

      • 1 0

  • Najlepszy schabowy to: (4)

    1. BAR ŻUŁAWSKI!
    2. Pobite Gary (ale te w garnizonie)
    3. Restauracja SET

    w żuławie dostaje się ogromniastego schabczaka w wersji "jak u babci"
    w pobitych dostaje się pysznego schabczaka z kostką (sporej wielkości)
    a w SET macie schabowego z pysznymi opiekanymi kartofelkami.

    Wszystkie knajpy wymienione w artykule to knajpki z ładnym wystrojem ale na kuchni pracują świezo upieczeni kucharze którym brakuje lat wprawy.

    • 8 4

    • Żuławski najlepszy !!!!

      • 2 0

    • ŻUŁAWSKI jest najlepszy (1)

      W żuławskim jest wszystko dobre, smaczne, świeże, sowite porcje, dosądne, albo nawet niższe niż rozsądne ceny, szybko.....
      Szkoda że wjazd pod bar zablokowali i szkoda, że są plany burzenia budynku Hydrobudowy na poczet Galerii.

      • 6 0

      • Niech budują galerię ale Żuławski musi pozostać.

        • 3 0

    • pobiłeś gary? to posprzątaj!

      • 0 1

  • Cesky Film

    Byłem tam ze znajomymi jakieś 3 mies temu.Znajomi zamówili wołowinkę knedliki a ja sznycla. sznycel wielki smaczny kapusta niebo w gębie....

    • 4 2

  • Bistro - Piwna 16

    wspanialy schabowy, zdecydowanie polecam

    • 1 2

  • (1)

    Kotlet schabowy smażymy razem z kością i na smalcu. To jest smak!

    • 7 0

    • Sznycel czy kotlet ;)

      • 0 0

  • może skusiłbym się na schaba ale rozum podpowiada że szkoda gotówki no bo za to mozna mieć ponad 1kg dobrego mięsa (1)

    .....za wysokie podatki w PL /niskie płace/ żeby jeść takie rarytasy w barach

    • 27 2

    • I to jest sedno całej sprawy.

      • 4 0

  • Golonkowy raj w małkowie (1)

    Najlepsze mięsa i w ogóle wszystko jest w Golonkowym Raju w Małkowie k/ Żukowa :-)

    • 4 7

    • Ci co dają tu minusy, to raczej tam nie jadali

      • 3 0

  • na dwóch zdjęciach to schabowy a na dwóch nie wiadomo co

    • 11 0

  • (3)

    Najlepiej zjesc w domu. Bedzie 5x taniej.

    • 5 4

    • nie jedz w domu

      ale wszystko upierdzielone a gdzie czas na małe co nieco

      • 0 0

    • Ze sklepanego mięsa z biedronki wychodzi nawet taniej niż za szatnię w lokalu.

      • 0 1

    • To jedz w domu i nie zawracaj gitary

      Wiesz, taki komentarz można dodać hurtem, do wszystkich tego typu recenzji. Jak masz problem z tym, że za jedzenie w knajpie płaci się więcej niż wynosi koszt przygotowania tego samego w domu, to po kij tu zaglądasz i komentujesz?? Jedz w domu i nikomu nie truj.

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane