• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: mule

Łukasz Stafiej
10 sierpnia 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Mule po włosku z gorgonzolą i parmezanem w Krwi i Wodzie. Mule po włosku z gorgonzolą i parmezanem w Krwi i Wodzie.

Mule to drugie po krewetkach ulubione owoce morza Polaków. Nic dziwnego, że knajpy serwują je w coraz odważniejszych wcieleniach. Zapraszam na krótki spacer szlakiem muli po Trójmieście. To ostatni tekst z cyklu naszych testów "Gdzie w Trójmieście zjeść" - za tydzień podsumowanie.



Najodważniej w mieście z mulami poczyna sobie Mariusz Pieterwas w swojej autorskiej restauracji Krew i Woda w Gdyni. Omułki zjemy tutaj na kilka sposobów. Specjalnością szefa są podobno te po tajsku, a najbardziej wykwintne - w sosie homarowym. Niestety, podczas mojej wizyty mięsa homara akurat nie było, więc wybrałem mule włoskie. W tej wersji małże zanurzone są w pełnym umami śmietanowym sosie z gorgonzolą i parmezanem. Warto dokładnie wybrać cały sos przy pomocy chleba, nie omijając przy tym ziarenek zielonego pieprzu, które pysznie przełamują serowe smaki. Przystawkowa porcja kosztuje 22 zł, obiadowa - 49 zł.

Mule z boczkiem w Amici. Mule z boczkiem w Amici.
Małże po włosku, ale w zupełnie innej odsłonie znajdziemy również w sopockiej Amici. Tutaj smak sosu zdominowała spora ilość pokrojonej w kostkę pancetty utopionej w gęstej śmietanowej zawiesinie z cebulką i ziołami. Boczku nigdy za wiele, więc moje kubeczki zostały zdobyte. I nawet niespecjalnie się zdenerwowałem, gdy znalazłem w daniu aż pięć nieotwartych muszli. A - co każdy mulożerca wiedzieć powinien - omułek, który się w czasie duszenia nie otworzył, to zepsuty omułek. Plus za chrupiące grzanki - ręki nie dam sobie uciąć, ale chyba z wypieku na miejscu. Cena to 43 zł, a porcja naprawdę spora.

Mule w sosie pomidorowo-ziołowym w Correze. Mule w sosie pomidorowo-ziołowym w Correze.
Mule w gdańskiej restauracji Correze urzekają prostotą. Podane w garnuszku omułki pływają po prostu w pomidorowym sosie z czosnkiem i ziołami. Tajemnica tkwi jednak w jakości tego sosu - to gęsty, pełen zbalansowanego słono-słodkiego smaku krem, któremu konsystencją bliżej do zupy. Koniecznie wyjedzcie go do końca przy pomocy bagietki, a jeśli jej zabraknie, poproście o więcej - pieką ją na miejscu, jest naprawdę świetna. Cena bardzo zachęcająca jak na lokal w centrum miasta: 36 zł.

Mule z mango, kolendrą i chilli w Czarnej Owcy. Mule z mango, kolendrą i chilli w Czarnej Owcy.
Na koniec Czarna Owca w gdańskim Śródmieściu. Tutaj - podobnie jak w Krwi i Wodzie - również znajdziemy omułki w nietypowych wcieleniach. Półkilowe porcje podawane są m.in. w sosie śmietanowym zaprawionym imbirem i wermutem czy na słodko-ostro z mango, kolendrą i chilli. Wybieram tę drugą opcję spodziewając się wyraźnych, kontrastujących smaków. Gdyby mango w sosie (w ilości dość śladowej) było bardziej dojrzałe to byłoby lepiej, a tak zostaje zdominowane przez kolendrę i chilli, co nieco odbiera daniu spodziewanego uroku. Szkoda, bo sam pomysł bardzo fajny. Cena: 45 zł.

Gdzie jedliście najlepsze mule w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (103) ponad 10 zablokowanych

  • Bleeeee obrzydliwe żarcie.

    • 2 4

  • Polecam mule w restauracji Rucola w Oliwie

    Naprawdę godne polecenia (porcja całkiem spora)
    Co do cen to macie rację że troszkę przesadzają i mam na myśli nie tylko gastronomię .
    Zachęcam do porównania cen wynajęcie apartamentu na tydzień w Sopocie i np w Szklarskiej Porębie .

    • 2 6

  • dlaczego w Polsce 'rybacy' nie hoduja ani ryb (morskich) ani tych omułek?

    ktos może coś na ten temat wie?

    • 4 1

  • od kiedy to polska zupa jest bardziej gęsta od sosu? (2)

    • 2 0

    • (1)

      zanim do proszku dolejesz wody

      • 6 0

      • to racja :))

        • 1 0

  • Prawda

    Wszystko mrożone i tak naprawdę zapychamy sie sosem.Prwadziwe,świerze mule tylko w marcu lub kwietniu

    • 4 4

  • Najlepsze mule

    Najlepsze mule są w La Vita w Sopocie w sosie maślanym, pycha!

    • 1 9

  • ale tu mulem jedzie

    • 2 1

  • A jak z mulami kolo bulwaru w Gdyni ? (1)

    Ta knajpka koło Domu Marynarza cały czas ma na szybie informacje ze mają świeże mule .

    • 0 3

    • mają, ale polskie z zatoki puckiej

      małe i bez smaku

      • 3 1

  • Jak to w Polsce (2)

    Bardzo drogo!
    Tydzien temu, Cannes Francja: 1 kg muli w gorgonzoli kosztowaly mnie 14 EUR - w centrum miasta, przy bulwarze.
    No, ale Polska to bogaty kraj i ma bogatych mieszkancow.

    • 15 5

    • a ja jadłem mule w Hamburgu za 12 EURO i była miska dla 3 osób.... (1)

      • 6 1

      • I bardzo dobrze

        bo idac tym tokiem, w PL powinny kosztowac 6 EUR.

        ps. ciekawe, co za frajerstwo mnie minusuje, hehe

        • 1 5

  • kto wie (3)

    to jedzie do Belgii !

    • 28 2

    • Albo północ Francji np. Dunkierka brzydko, że oczy pękają ale mule pierwsza klasa.

      • 3 0

    • Portugalia też

      • 3 0

    • nasi kucharze

      zwykle co subtelniejsze smaki zabijają nadmiarem 1. soli/ostre sery/boczek; 2. octu/ketchup
      3. kombinacji tychże/HP i inne sosy do steków, niszcząc nam kubki smakowe

      • 13 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane