• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: mule

Łukasz Stafiej
10 sierpnia 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Mule po włosku z gorgonzolą i parmezanem w Krwi i Wodzie. Mule po włosku z gorgonzolą i parmezanem w Krwi i Wodzie.

Mule to drugie po krewetkach ulubione owoce morza Polaków. Nic dziwnego, że knajpy serwują je w coraz odważniejszych wcieleniach. Zapraszam na krótki spacer szlakiem muli po Trójmieście. To ostatni tekst z cyklu naszych testów "Gdzie w Trójmieście zjeść" - za tydzień podsumowanie.



Najodważniej w mieście z mulami poczyna sobie Mariusz Pieterwas w swojej autorskiej restauracji Krew i Woda w Gdyni. Omułki zjemy tutaj na kilka sposobów. Specjalnością szefa są podobno te po tajsku, a najbardziej wykwintne - w sosie homarowym. Niestety, podczas mojej wizyty mięsa homara akurat nie było, więc wybrałem mule włoskie. W tej wersji małże zanurzone są w pełnym umami śmietanowym sosie z gorgonzolą i parmezanem. Warto dokładnie wybrać cały sos przy pomocy chleba, nie omijając przy tym ziarenek zielonego pieprzu, które pysznie przełamują serowe smaki. Przystawkowa porcja kosztuje 22 zł, obiadowa - 49 zł.

Mule z boczkiem w Amici. Mule z boczkiem w Amici.
Małże po włosku, ale w zupełnie innej odsłonie znajdziemy również w sopockiej Amici. Tutaj smak sosu zdominowała spora ilość pokrojonej w kostkę pancetty utopionej w gęstej śmietanowej zawiesinie z cebulką i ziołami. Boczku nigdy za wiele, więc moje kubeczki zostały zdobyte. I nawet niespecjalnie się zdenerwowałem, gdy znalazłem w daniu aż pięć nieotwartych muszli. A - co każdy mulożerca wiedzieć powinien - omułek, który się w czasie duszenia nie otworzył, to zepsuty omułek. Plus za chrupiące grzanki - ręki nie dam sobie uciąć, ale chyba z wypieku na miejscu. Cena to 43 zł, a porcja naprawdę spora.

Mule w sosie pomidorowo-ziołowym w Correze. Mule w sosie pomidorowo-ziołowym w Correze.
Mule w gdańskiej restauracji Correze urzekają prostotą. Podane w garnuszku omułki pływają po prostu w pomidorowym sosie z czosnkiem i ziołami. Tajemnica tkwi jednak w jakości tego sosu - to gęsty, pełen zbalansowanego słono-słodkiego smaku krem, któremu konsystencją bliżej do zupy. Koniecznie wyjedzcie go do końca przy pomocy bagietki, a jeśli jej zabraknie, poproście o więcej - pieką ją na miejscu, jest naprawdę świetna. Cena bardzo zachęcająca jak na lokal w centrum miasta: 36 zł.

Mule z mango, kolendrą i chilli w Czarnej Owcy. Mule z mango, kolendrą i chilli w Czarnej Owcy.
Na koniec Czarna Owca w gdańskim Śródmieściu. Tutaj - podobnie jak w Krwi i Wodzie - również znajdziemy omułki w nietypowych wcieleniach. Półkilowe porcje podawane są m.in. w sosie śmietanowym zaprawionym imbirem i wermutem czy na słodko-ostro z mango, kolendrą i chilli. Wybieram tę drugą opcję spodziewając się wyraźnych, kontrastujących smaków. Gdyby mango w sosie (w ilości dość śladowej) było bardziej dojrzałe to byłoby lepiej, a tak zostaje zdominowane przez kolendrę i chilli, co nieco odbiera daniu spodziewanego uroku. Szkoda, bo sam pomysł bardzo fajny. Cena: 45 zł.

Gdzie jedliście najlepsze mule w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (103) ponad 10 zablokowanych

  • (1)

    Bardzo dobre mule były kiedyś w karcie w Patio Espanol ze świeżymi borowikami bardzo ciekawe połączenie smaków..

    • 0 1

    • Było minęło

      • 0 0

  • Bellagio na przymorzu (1)

    Maja mule na dwa sposoby naprawdę pycha , klasyka zabijania :)

    • 0 4

    • Zjednoczenia w Belaggio, będzie srelladzio

      • 0 0

  • Jak można zmasakrować delikatne mule mieszaniną gorgonzoli i parmezanu? (3)

    oj panie szefie kuchni...

    • 12 3

    • (1)

      Ten sam szef kuchni potrafi zaserwować sałatkę z krewetkami przykrytą dosłownie kołdrą parmezanu. Coś za dużo tego umami z sera do owoców morza.

      • 6 4

      • Jak słyszę "umami", mówię - NIE

        Glutaminian sodu, a nie umami.

        • 2 0

    • Sprobuj

      a dowiesz sie o co chodzi.

      • 1 3

  • Tylko u nas wszystko mrozone.

    • 2 1

  • coś co w krajach śródziemnomorskich jest traktowane jak odpad (6)

    u nas jest drogim specjałem:))))

    • 29 68

    • (2)

      Lepiej iść od biedry i kupić pół kilo giętej i dwa vipy. Na przystawkę chipsy top. Całość wyjdzie ok. 10 zł. Żarełko takie że mucha nie siada na mulach heheh : )

      • 25 5

      • Przepraszam, że zapytam co to jest "gięta" ?" (1)

        • 10 0

        • Kiełba

          • 6 2

    • to weganista on ma odpad zamiast mózgu :)

      • 15 6

    • Sam jestes odpad

      • 23 3

    • Pierwsze słyszę że hoduje się odpady.

      • 38 7

  • Nie lubie

    ale kilka razy probowalem sie przekonac do nich..najlepsze jadlem w hiszpanii.. Niemniej sezon na mule zaczyna za trzy tygodnie.

    • 0 1

  • Meridian Molo (6)

    Ja bardzo polecam mule w sopockim Meridianie na koncu molo- sa przepyszne w gęstym sosie śmietanowym. Próbowałam wielu i te dla mnie cały czas sa numerem jeden!

    • 2 12

    • już? zareklamowana własna knajpa? (1)

      to wiedz, że każdy się skapnął i nikt tam na mule, ani nic innego nie wpadnie :)

      • 5 4

      • Chciałabym aby to była moja knajpa...

        • 2 1

    • Musze sprawdzic! (1)

      Dla mnie maja tam najlepsza na swiecie zupe rybna.
      A wiem, co mowie, majac na mysli "swiat" - w przeciwienstwie do januszostwa stawiajacego minusy :)

      • 1 4

      • ...powiedział właściciel knajpy, do której nikt nie chodzi

        • 3 2

    • za ile? (1)

      • 1 1

      • za 2 gile

        a jeżeli już pytasz, to "po ile" - po 8 sztuk na wiadro

        • 1 2

  • W klubie Atelier w Sopocie przy plazy są najlepsze. (2)

    Sam prezydent Sopotu tam chodzi.
    Ty też powinieneś !

    • 2 7

    • no to jak on tam chodzi, (1)

      to myślę, że już nikt nie pójdzie

      • 4 1

      • Kudłąty co tam wpierniczasz!?

        • 1 2

  • Kilkadziesiąt złotych za kilka muszelek i zerwa wartość odżywcza! (2)

    • 24 33

    • Tu się bywa a nie się jada

      Chcesz się najeść to masz w 3mieście bar dla kulturystów, przypuszczam, że tam porcje są solidne :)

      • 2 4

    • kolejny debil z mchu i paproci

      • 15 4

  • mule....latem...

    to ja bardzo serdecznie pozdrawiam wszystkich serwujących i jedzących mule latem...
    niewiedza Pana który pisze artykuły nt. jedzenia level master.

    • 9 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane