• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: quesadillę

Łukasz Stafiej
17 listopada 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Quesadilla z chorizo i parmezanem w Pueblo. Quesadilla z chorizo i parmezanem w Pueblo.

Szlakiem quesadilli odwiedziłem wszystkie trójmiejskie lokale z kuchnią meksykańską. Najlepszą znalazłem wcale nie w dużej restauracji z wieloletnią tradycją, a w niewielkim barze prowadzonym przez pasjonatów. Zapraszam do kolejnego odcinka cyklu "Gdzie w Trójmieście". Poprzednio testowałem sałatki, za dwa tygodnie opiszę sajgonki.



Szukając meksykańskich smaków w Trójmieście (a raczej kuchni Tex-Mex, bo właśnie taka jest serwowana u nas), nie sposób nie zacząć od Pueblo. To lokal z wieloletnią tradycją, bardzo w Gdyni lubiany. Ja wybrałem się do młodszego, gdańskiego oddziału. Quesadilla w Pueblo podawana jest jako przekąska, a nie danie główne. Warto wziąć to pod uwagę, zanim zaczniemy narzekać, że placek jest cienki, a nadzienia jest niewiele. Na początek próbuję klasycznej z cheddarem i salsą fresca (16 zł). Bardzo neutralna w smaku propozycja, raczej dla tych, którzy nie wymagają wiele atrakcji na języku podczas jedzenia (może to wina słabego w smaku sera?). Z kolei placek z chorizo, mozarellą, jalapeno, kukurydzą, parmezanem, rukolą i suszonymi pomidorami jest przedziwnym miksem smaków południowoamerykańskich i śródziemnomorskich (20 zł). Przeładowana pomysłami pozycja. Chyba najlepiej zamówić bezpieczną wersją z wędzonym kurczakiem i czerwoną fasolą (18 zł). Smacznie, ale bez rewelacji. Ceny niestety są zawyżone - jak pokazuje konkurencja więcej i lepiej można podać taniej. Uwaga, każda quesadilla podawana jest tutaj z kwaśną śmietaną, więc jeśli potrzebujemy pikantniejszych smaków, warto sięgnąć po sosy, które na stół powinna przynieść kelnerka.

Quesadilla z chorizo i ziemniakami w Suavemente na Zaspie. Quesadilla z chorizo i ziemniakami w Suavemente na Zaspie.
Również jako przekąska, ale w zdecydowanie bardziej przystępnej cenie (tylko 10 zł) quesadilla podawana jest w barze Suavemente na Zaspie. To stosunkowo nowe miejsce, które w swojej karcie łączy meksykańskie jedzenie uliczne z inspirowaną tymi smakami kuchnią autorską. Grillowany placek pszenny znajduje się oczywiście w karcie streetfoodowej. Można go zamówić w kilku wersjach. Jako zdeklarowany mięsożerca polecam wołowinę z piklowaną cebulą i guacamole. Dobrze zrównoważone smaki, które warto podkręcić domową, piklowaną jalapeno. Koniecznie poproście o nią obsługę, bo w tym towarzystwie smakuje najlepiej. Niestety porcja jest niewielka i ta przyjemność szybko się kończy. Ciekawostką jest wersja specjalna z chorizo, ziemniakami pico de gallo (12 zł). Quesadillowa wariacja na temat hiszpańskiej tortilli z ziemniaków. Uwaga, ostrość potraw w Suavemente jest niewielka, dlatego warto skorzystać z wielu sosów, które znajdziecie w pudełku na barze.

Quesadilla z łososiem w gdyńskim Tako. Quesadilla z łososiem w gdyńskim Tako.
Autorskie smaki połączone z klasyką meksykańską to myśl przewodnia w gdyńskim barze Tako. Zanim wybierzecie się na tutejszą quesadillę, weźcie pod uwagę, że to porcja obiadowa, którą zdecydowanie napełnicie głodne brzuchy. Ja zamawiam placek z łososiem, próbuję też quesadilli z wędzonym kurczakiem (obie w cenie 19 zł). W tej pierwsze, zgodnie z opisem w karcie, spodziewam się gravlaxa, ale chyba się skończył, ponieważ otrzymuję wędzonego łososia. Ryba zapieczona jest w towarzystwie koziego sera, szpinaku, czerwonej cebuli oraz suszonych i świeżych pomidorów. Niezłe, ale z kuchnią meksykańską wspólnego wiele nie ma, nabiera charakteru po zestawieniu ostrą, zieloną salsą. Wędzony kurczak z fetą, rukolą i czerwoną cebulą wypada lepiej. Mięso ma bardzo dobry, dominujący smak. Koniecznie zamówcie do tej pozycji sos mango. Sosy to w ogóle bardzo mocna strona Tako - są gęste, mają naturalny smak i czuć w nich kawałki składników. Warto pobawić się z ich różnymi rodzajami (jest aż dziesięć).

Najlepsza quesadilla w mieście - w barze Pinata w Oliwie. Najlepsza quesadilla w mieście - w barze Pinata w Oliwie.
Najsmaczniej zjadłem w Pinacie. To malutki bar z meksykańskim streefoodem w Oliwie, którego właściciele zaczynali przygodę z gastronomią w barobusie. Obecnie siły koncentrują na stacjonarnym lokaliku, ale pasja do dobrego jedzenia na szczęście im została. Ich menu jest klasyczne, wręcz bardzo proste, ale dopracowane i pełne smaku - tym wygrywają z innymi. Tutejsza quesadilla z wolno pieczoną wołowiną (wieprzowiną także) to raj dla mięsożercy. Mięso jest bardzo aromatyczne (wyczułem w nim czekoladowo-wędzone smaki), świetnie wypieczone i - co nie bez znaczenia - jest go naprawdę sporo. Placki są wielkie i pęcznieją od nadzienia. Prócz mięsa wypełnione są prostą bazą: czarną fasolą, pico de gallo, serem i papryczkami jalapenos (ilość tych ostatnich zależy od stopnia ostrości, jaki podamy przy składaniu zamówienia). I - wreszcie ktoś o tym pomyślał - nie brakuje w nich odświeżającej ciężkie i ostre smaki świeżej kolendry. W Pinacie jej nie żałują i bardzo mnie to cieszy. Cena również jest bezkonkurencyjna - od 15 zł do 18 zł za ogromną porcję świetnego meksykańskiego streetfoodu. Uwaga, zamawiamy samodzielnie przy barze. W porze obiadowej może być tłoczno.

A wy gdzie jedliście najlepszą quesadillę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (85) 3 zablokowane

  • (1)

    Pinata jest słaba. Najgorsza z wymienionych tutaj. Najbardziej mi odpowiadało Tako, dobre smaki i sosy o ostrości od 1-10. 10 na prawdę pali.

    • 5 32

    • "Naprawdę" zainwestuj w słownik, bo Ci się chyba spalił.

      • 5 0

  • Czy autor nie zna i nie kocha ojczystego jezyka (4)

    Oj Redaktorży z Bożej laski.Wy się lubicie tak tytułowa, ale redaktora mi Panie Stanie nie jesteście i długo nie będziecie. Czy trzeba pisać Street foody! ?Czy nie można, a właściwie powinno się pisać bary uliczne.Ale cóż Wy tzw. Redaktorzy lubicie shopping, meetingi,brefingi itd.itd zachwaszczac język polski.A to Wy właśnie powinniście piękną polszczyznę promować! !Myślicie że nie mam racji,to poczytajcie internetowe komentarze,jakim prymitywny językiem posługują się komentujący,ile popelniaja błędów ortograficznych!!OGARNIJ CIE SIĘ redaktorzy,ogarnij się Pan Panie Stanie.

    • 44 11

    • (1)

      jak na osobę używającą niewłaściwie znaków interpunkcyjnych oraz niekompletnego stosowania polskich znaków diakrytycznych to ma Pan Szanowny wiele do powiedzenia :)

      • 5 6

      • On chciał tylko namówić na smol tok o lengłidzu

        Bo na fakcie że jak jadę bajkiem po stricie w centrumie to sobie mówie...Dzizes, co ta jangsterka dzisiaj nawija

        • 7 1

    • Popieram 100% (1)

      • 6 0

      • ja też! aż się czytac odechciewa:/

        • 4 2

  • Kto by chciał jeść ten syf? (1)

    To ani nie wygląda ani nie smakuje.
    Niestety to taka sama sytuacja jak bigos gotowany przez eskimosów.
    Fakt że orginalne meksykańskie jedzenie jest też obrzydliwe i bez mocnego alkoholu lepiej nie podejmować się konsumpcji. Trójmiejskie knajpy meksykańskie to porażka na całego i wiem co mówię bo pracuję z meksykanką.

    • 14 18

    • Suavemente

      skoro "oryginalne meksykańskie jedzenie jest też obrzydliwe" to polecam Suavemente bo tego nie da się przełknąć :) najwidoczniej faktycznie mają oryginalną kuchnie :)

      • 2 4

  • Samemu zrobić

    A nie jeść stare jadło

    • 5 3

  • pozdrawiam Lucy z Pinaty

    pozdro dla kumatych :)

    • 3 6

  • Popieram opinie powyżej

    Suavemente to mała klitka ale z fajną atmosferą i bardzo smaczną kuchnią, taką bez zadęcia. Idealne miejsce na szybką przekąskę przed wizytą w pobliskim klubie bilardowym

    • 7 1

  • Suavemente na Zaspie

    Bardzo mi smakowało. Duży wybór, nie przesadzone ceny. Meksykańskie napoje i piwo. Są i przekąski o danie obiadowe. Super zupa z papryki. Najlepiej było jesienią, kiedy w ciepły dzień można zjeść na zewnątrz. Szczerze polecam!

    • 8 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane