• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: zapiekankę

Łukasz Stafiej
29 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Zapiekanka z kebabem w My Kebab. Zapiekanka z kebabem w My Kebab.

Czas na test polskiego street foodu numer jeden. Poszliśmy na miasto szukać najlepszej zapiekanki. Łatwo nie było, ale o tym poczytacie niżej. Przypominamy, że w ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" odwiedzamy restauracje i degustujemy wybrane dania. Ostatnio był to makaron z łososiem, za dwa tygodnie przetestujemy chłodniki.



Powiedzmy to sobie szczerze: nie jest łatwo znaleźć dobrą zapiekankę na mieście. Zdarzają się perełki, ale większość to przeciętniaki, które najlepiej z pewnością smakują po imprezie, gdy kubeczki smakowe zostały wpierw skutecznie otępione dużą ilością alkoholu. Przegląd zaczynamy jednak od "zapieksa", którego nawet w takim stanie nie polecamy.

A taki dostaniemy w budzie My Kebab przy Miszewskiego 18 we Wrzeszczu. Kiedyś był tam legendarny XL Burger, teraz królują kebaby. Więc i z kebabem wzięliśmy zapiekankę. Porażka na całej linii: masa serowo-pieczarkowa nie miała smaku, podgrzana buła zalatywała czerstwym pieczywem, a i sam kebab był wysuszony. Na plus ceny: 9 zł za małą porcję (tyle samo za dużą, ale bez kebaba) oraz sympatyczna pani obsługująca. Polecamy tylko w sytuacjach krytycznych.

Zapiekanka z pieczarkami przy Krzywym Domku. Zapiekanka z pieczarkami przy Krzywym Domku.
Zapiekanka przy Krzywym Domku (od ul. Haffnera) w Sopocie jest bardziej przyzwoita. Składniki sprawiają wrażenie trochę lepszych jakościowo, ale ser nadal smaku nie ma żadnego. Zaskakują za to pieczarki położone na bagietce w całości (a nie pod postacią papki). Sama bułka też jest przyjemnie przypieczona i chrupiąca. Cena przystępna - okrągła dyszka za zapiekankę z pieczarkami (+2 zł wersja z szynką). Przerażające są jednak warunki sanitarne, w jakich jedzenie powstaje. Z okienka bucha smrodem nieświeżych składników, a obsługa układa produkty bez rękawiczek. Jeśli musicie tutaj zjeść, to lepiej nie patrzcie do środka.

Zapiekanka z mozzarellą i suszonymi pomidorami w barze U Tymka. Zapiekanka z mozzarellą i suszonymi pomidorami w barze U Tymka.
A jeszcze lepiej: przespacerujcie się parę kroków w dół Monciaka do baru U Tymka. Sympatyczny starszy pan serwuje tam proste zapiekanki autorskie. Może i nie jest to mistrzostwo świata, ale na pewno plasuje się poziom wyżej niż oferta wspomnianych wcześniej lokali. Tymek smaruje bagietkę (bardzo fajnie opieczoną) sosem pomidorowym, a nie niezidentyfikowaną mazią o aromacie pomidorów i stara się komponować oryginalne smaki. Są z pieczarkami i natką pietruszki, są z salami, bywają z wędzonym łososiem. My wybraliśmy z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Najtaniej może i nie jest - za długą na 55 cm bułkę zapłacimy 14 zł, połówka kosztuje 7 zł - ale to uczciwa i smaczna porcja.

Zapiekanka z bekonem w Infoboksie. Zapiekanka z bekonem w Infoboksie.
Gdynia to zapiekankowa mekka. Dawni smakosze tych specjałów wciąż płaczą nad zlikwidowanymi budami przy Pomniku Harcerzy. Tak naprawdę niepotrzebnie. Zapiekanka przy Infoboksie oferuje wszystko, czego potrzebujesz w tym temacie. Chrupiącą bułę, wyraźny w smaku farsz serowo-pieczarkowy, i niezłe, własnoręcznie przygotowywane (a to nieoceniona zaleta) sosy. A do tego dodatki, np. kilka plastrów pysznego, chrupiącego bekonu. Koszt takiej cholesterolowej bomby to tylko 10 zł. Możecie iść w ciemno.

Zapiekanka "Polska" w Gdyńskiej Zapiekance. Zapiekanka "Polska" w Gdyńskiej Zapiekance.
Dwa ostatnie miejsca, które opiszemy to w zasadzie coś więcej niż bary z zapiekanką - raczej zapiekankownie. W ich menu jest kilkanaście wymyślnych pozycji. Chrupiący podkład z pieczywa jest tylko bazą do inwencji kucharzy. Takie "zapiekankowe kompozycje" zjemy w Malta Food przy Targu Drzewnym w Gdańsku oraz w Gdyńskiej Zapiekance przy Świętojańskiej, nieopodal skrzyżowania z 10 Lutego.

Zapiekanka "Na bogato" w Malta Food. Zapiekanka "Na bogato" w Malta Food.
Oba miejsca mają rozbudowaną ofertę - w menu każdy znajdzie to, co lubi. "Zapieksa" i na ostro, i na słodko, i klasycznie. Oba miejsca wyróżniają się też wyjątkowo dobrze opieczoną grubą bułką pszenną bardzo dobrej jakości oraz domowymi sosami. Gdynia punktuje tym, że możemy alternatywnie wybrać grahamkę, a sosów jest więcej. Polecamy szczególnie musztardowo-miodowy, który świetnie komponuje się z zapiekanką "Polską" z kiełbasą, cebulą i ogórkowymi piklami. Ceny: do 15 zł za półmetrową.

W Gdańsku zamówiliśmy zapiekankę "Na bogato", czyli z kiełbasą, rukolą, pomidorem, serem i papryczkami jalapeno. Do tego bardzo dobry domowy sos czosnkowy. Cena spora, bo 16 zł. Ale taka zapiekanka to nie przekąska, a w zasadzie cały obiad.

Gdzie jedliście najlepszą zapiekankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (314) ponad 10 zablokowanych

  • zapiekanka (10)

    bar pit-stop na ul elbląskiej ma najlepsze zpiekanki

    • 13 40

    • Się znasz się (3)

      g*wno jak ch.j.Jak było świeżo otworzone to ok. Teraz lipa nawet nie chcą zrobić z kebabem jak prosisz. Przejdź się po 3mieście to zmienisz zdanie. A nie tylko 100 metrów od domu odchodzisz bo gastrofaza zaczyna wchodzić.

      • 12 1

      • A co to jest gastrofaza? (2)

        • 4 0

        • gastro

          czasem tam jem :) fajny lokal

          • 0 0

        • taki mądry termin, mówiący o tym, że masz ogromną ochotę wziąć coś do buzi :)

          • 10 0

    • Zaaaapraszamyyyy na zaaapiekanki z gronkowcem i lody z salmonellą...!!!! (3)

      • 12 6

      • (2)

        Pójdziesz na 200 h prac społecznych za pomówienia, to może się czegoś nauczysz

        • 7 12

        • Zamelduj o tym swojemu kumplowi Ziobrze i Błaszczakowi i temu co od ziemi nie wyrósł... (1)

          • 12 12

          • idź pisowski deklu skomleć pod drzwi swojej kaczki

            • 2 1

    • najlepsze

      To były za komuny. W przyczepie campingowej. Teraz to g z keczupem.

      • 10 1

    • A ja polecam tip top na długich ogrodach!!!

      • 4 9

  • najlepsze zapieksy z biedry za 1,5 złociszy !! (1)

    szybka, pieczarka, ser

    • 3 15

    • Zapiekanka z biedry??? Sero podobne , koło szynki nie leżało . stolec

      • 0 0

  • Serio serio...Jadłem TE ZAPIEKANKI w Olsztynie, jako najlepsze na świecie, jakieś 10 - 12 lat temu i już wtedy miejscowi mówili

    " To już nie te same zapiekanki co kiedyś..." , nie były złe, ale żadna Ameryka, może znowu są mega, nie wiem. Olsztyniacy są mega lokalnymi patriotami, śpiewają piosenki o Olsztynie i uważają, ze to najlepsze miasto na świecie mimo, że osiedlają się np. w Gdańsku:-)

    Pomijając partactwo to sprawa wygląda tak, ze dobry produkt jest droższy w produkcji a nacisk idzie na cenę i tak kółko się zamyka, ponadto problemem są miejsca, lokale, punkty, miasto nie wydaje zezwoleń a prywatnemu musisz zapłacić dużo pieniędzy za lokalik np malutkie pomieszczenie po kantorze na Długiej z 10 LAT TEMU wyceniane było na 14. 000 złotych miesięcznie.... A sezon trwa krótko, co z resztą roku ?

    • 1 0

  • Z całym szacunkiem... (2)

    Ale jeśli ktoś raz jadł zapiekanki w Olsztynie (patrz Kortowiada) to wie kto ma najlepsze zapiexy ;)

    • 3 6

    • W Olsztynie serio ?

      Ja rozumiem ze mozna napisać o słynnych zapiekankach z Krakowskiego Kazimierza... ale Wy w Olsztynie pewnie nic o tym nie wiecie ?

      • 2 2

    • Co wy

      Z tym Olsztynem...
      Same sloje tu siedzą

      • 9 0

  • (2)

    Czy Tymek to ten napiętnowany przez trójmiasto postrach kobiet z dziećmi w wózkach. Chyba był tu nawet artykuł o jego burackim zachowaniu. Już się uspokoił, czy nadal kozaczy?

    • 10 4

    • tymek

      jak lokal jest otwarty od 15 wrzesnia w srodku to nie mozna do srodka wjezdzac z wozkami niestety przy tak uprzejmych gosciach i swietemu by nerwy puscily MOWIE O RODAKACH

      • 0 3

    • Mowia, ze ma zolte papiery

      • 5 0

  • Bar u tymka (1)

    Zamowilem tam jesienia gofry, gdy typ co tam sprzedaje uslyszal ze tylko z cukrem wyprosil nas na zewnatrz i robil jakies uwagi!!! Co za wredny typ!! Pewnie w ten sam sposob traktuje ludzi gdy zapiekanka jest tylko z serem.

    • 19 1

    • tymek

      nie ma zapiekanek z samym serem

      • 2 3

  • (4)

    Panie autorze artykułu! Nim nazwie Pan czyjeś miejsce uczciwej pracy w sposób pogardliwy "budą", to prosimy się najpierw zastanowić, czy aby Pan kogoś nie obraża. Nie każdy może być synem premiera i bez wykształcenia "pracować" za 7 koła w nowoczesnych, klimatyzowanych biurach Bolek Air Port. Co do zapiekanek to w dni targowe na rynku w Sopocie jest otwarty Bar przez duże B. Zapiekanka wykonana na miejscu, zapieczona w piekarniku kosztuje 5PLN, a piwo 3pln. Gramatura pełna, obsługa przyjemna.

    • 46 10

    • Krzycz Trybson! (1)

      A skad ta pewnosc, ze "uczciwej"? W tych budach to moga produkty wygrzebane w smieciach wkladac do zapiekanek, a to juz nie jest uczciwe.

      • 2 3

      • Że też chce ci się wymyślać takie głupoty...

        • 1 1

    • Teraz jest lepiej. Można być wiceministrem MON bez wykształcenia

      i jeszcze generałowie będą się tobie kłaniać. Nie rozumiem dlaczego narzekasz.

      • 4 4

    • Bar na rynku w Sopocie?

      Trzeba sprawdzić.

      • 5 1

  • czekam na art redaktora prowadzącego pt. (3)

    "gdzie w trojmiescie na tanie wino i piwo w krzakach - przewodnik wakacyjny". młodzież i menelstwo czeka.

    • 36 1

    • Odp: Siedlce witają.

      W ramach atrakcji można powiesić swoje wysłużone pantofle na linii wysokiego napięcia i wrócić z tej upojnejej skapady boso.

      • 0 0

    • Ale to nie jest zły pomysł:D Ja obsewerwujac menelstwo i małolatów mogłabym polecić swoje podwórko na Prawym Mieście. Jedyny minus jest taki, ze od sierpnia będzie już zamknięte na klucz. Ale jest jeszcze cały lipiec.

      • 4 0

    • Przy cenach w lokalach to przydatne instrukcje

      • 10 0

  • chlodniki w lipcu? litości panowie (3)

    chlodniki to sie je wiosną

    • 3 15

    • z czego (1)

      z lebiody?

      • 2 0

      • Z jemioły i perzu

        • 1 0

    • Wiosną w Polsce jest zimno, więc po co jeść wtedy chłodniki?

      • 8 0

  • 15 zł za dmuchana bułkę, coś ciemnego, tzw serenada czyli ser z tłuszczu roślinnego (32)

    ketchupu z biedry 30% i mamy wspaniałe pożywne danie:)).
    Osobiście podziękuję .

    • 86 22

    • zgadza sie zapiekanki nigdy zdrowe niebyły PRL dawno sie skonczył dziwne ze jest tak wielu ułomnych (4)

      co chwala sie ze jedza smieci wszystkie które wymieniliscie ketchupy są szkodliwe dla zdrowia producenci niszcza wasze zdrowie dla własnego zysku bo tak jest taniej i wiekszy zysk a wy nawet niepotraficie przeczytac etykiety .I chwalicie się swoja głupotą.

      • 3 10

      • zjadłbym taką zapieksę (2)

        jak były za PRLu, z takiej budy/przyczepki kempingowej, smak dzieciństwa, a jakie pyszne to było.

        • 13 0

        • (1)

          wtedy wszystko było dobre, bo wybór miałeś kiepski albo żaden :D
          i byłeś młodszy

          • 2 1

          • Ja wtedy byłem starszy

            • 6 0

      • Powiedz mi kto się chwali?

        Ja tu widzę tylko bandę cebulaków, którzy w każdym produkcie widzą śmierć i choroby :D

        • 4 5

    • akurat ketchup z biedry jest chyba najlepszy na rynku (21)

      tak w składzie jak i smaku.

      • 10 34

      • najlepszy dla mnie to (10)

        Międzychód

        • 5 5

        • (5)

          Tylko Włocławek

          • 21 16

          • Włocławek

            Włocławek wykupiła inna firma poczytaj etykiety. Teraz keczup z wloclawka nazywa się dworski

            • 5 0

          • Jak dodasz koncentrat pomidorowy to wrocławek smakuje jak kiedyś

            • 1 2

          • (1)

            z benzoesanem sodu.

            • 12 1

            • w opakowaniach szklanych (sloikach) go nie ma

              • 13 2

          • może kiedyś...

            • 17 0

        • Dagoma (3)

          Tylko Dagoma w słoiku

          • 3 7

          • Dagoma (2)

            Kaszubski wymiata

            • 4 2

            • fakt zarąbisty jest

              • 2 0

            • ze wskazaniem na wymioty

              • 5 1

      • A z Kwidzyna jadłeś? (2)

        • 9 3

        • Kwidzyna już nie ma (1)

          O ile się nie mylę... :(

          • 3 1

          • Fakt, na stronie nie mają już ketchupu w pfercie

            Jadłem kilka lat temu, smak i konsystencja zupełnie inny niż u konkutencji, co nie znaczy, że mi nie smakował :-)

            • 0 0

      • (1)

        hahaq chyba nie jadłes dobrego ketchupu

        • 21 4

        • keczup z biedry

          to jest jeden z najlepszych keczupów. Najwięcej pomidorów na 100 g produktu. Wszystkie inne tzw. markowe mogą się schować. Poczytajcie etykiety. Keczup biedronkowy najlepszy.

          • 5 6

      • A widziałeś Ty ketchup z Biedronki, że tak go oczerniasz? (4)

        Ten akurat ma w okolicach 200g pomidorów w 100g produktu. Do tego bez zagęszczaczy.
        Jeden z lepszych.

        • 9 6

        • jest szkodliwy jak inne najwyrazniej nierozumiesz co czytasz na etykiecie (1)

          • 2 2

          • Jeśli jest napisane taką polszczyzną, jak Twoja wypowiedź to masz rację - może nie zrozumieć.

            • 2 3

        • Ma 200g pomidorów w 100g produktu?

          Jakim cudem? 100g produktu może co najwyżej być zrobione z 200g pomidorów.

          • 5 12

        • Nie każdy.

          Ten w plastiku możesz do śmieci wyrzucić bo tonę kaczupu zrobili z kilograma pomidorów.
          Dobry jest Madero w słoiku z Develeya.

          • 3 3

    • (4)

      No i zaczyna się festiwal cebulactwa, jak to pod każdym artykułem o jedzeniu...

      • 16 8

      • Niestety: za drogo, z byle czego, 10000% narzutu, niezdrowe, niewegańskie, z Biedry, ja w domu, a mięsko nie z Kaszub... (3)

        Festiwal marudzenia. Jak gdyby był to zakup domu z ogródkiem a nie kawałka żarcia z którego i tak za chwilę g... będzie.

        • 15 4

        • ty najbardziej marudzisz pustaku buraku (2)

          • 3 11

          • Spróbuj wyrazić swoją opinię, bez wyzwisk. Potrafisz, czy w domu tak nauczyli? (1)

            • 13 2

            • tatuś tak do mamusi się odzywa....

              • 11 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane