• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Znamy najlepszą potrawę regionalną Pomorza

25 czerwca 2017 (artykuł sprzed 5 lat) 
Opinie (31)
  • Gęś rozmarynowa z Brovarni została uznana za najlepszą pomorską potrawę regionalną.
  • Restauracji przyznano za nią Bursztynowy Laur.
  • Brovarnia położona jest w niezwykle urokliwym miejscu.
  • Wiele potraw restauracji zostało wyróżnionych przez ekspertów.

Brovarnia Hotelu Gdańsk - miejsce znane z doskonałych dań, warzonych na miejscu piw, a także wspaniałej biesiadnej atmosfery - wygrała właśnie konkurs na Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne.



Ponad 170 różnych produktów regionalnych można było skosztować podczas Pomorskiego Święta Produktu Regionalnego, które odbyło się 11 czerwca. Jedną z największych atrakcji imprezy był konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego - "Pomorskie Smaki". Główną nagrodę, siedmioosobowe, profesjonalne jury przyznało gęsi rozmarynowej przygotowanej przez szefów kuchni restauracji Hotelu Gdańsk Boutique.

Co decyduje o wyjątkowości tej potrawy? Gęś już w trakcie ekologicznego chowu, na jednej z lokalnych farm na Pomorzu, karmiona jest rozmarynem i ziołami, które później nadają mięsu niepowtarzalny smak. Sama potrawa zaś przygotowywana jest według tradycyjnej gdańskiej receptury. Swój delikatny smak mięso zawdzięcza również wolnemu pieczeniu - gęś spędza w piecu około 8 godzin. Wszystko to sprawia, że aby w ogóle skosztować tego przysmaku, należy go zarezerwować kilka dni wcześniej.

Dobra kuchnia doceniana przez ekspertów

Zwycięska Brovarnia to miejsce doskonale znane trójmiejskim miłośnikom dobrej kuchni i dobrej zabawy. Jest częścią kompleksu Hotel Gdańsk Boutique, obecnie uznawanego za najlepszy hotel butikowy w Trójmieście. Restauracja w tym XVII-wiecznym spichlerzu, położonym tuż przy malowniczej marinie jachtowej zobacz na mapie Gdańska, w sercu miasta, przyciąga też lokalną muzyką na żywo. Przez całe wakacje muzyki tej posłuchać można również w letnim ogródku Brovarni, który tętni życiem do późnych godzin wieczornych.

"Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne" dla gęsi rozmarynowej, to już kolejna z wielu nagród, jakie otrzymują Restauracja i Brovarnia Hotelu Gdańsk. Obiekt ten, kultywujący od dziesięciu lat starogdańskie tradycje, to miejsce, którego twórcy postanowili stworzyć restaurację ze zdrową kuchnią, regionalnymi potrawami i klimatem, jaki zachęci do pozostania w nim na dłużej. Kompleks został doceniony m.in. przez znaną restauratorkę Magdę Gessler, otrzymał też jej rekomendację w imiennym przewodniku. Wyróżnienia otrzymały również flagowe dania serwowane w Brovarni Hotelu Gdańsk, czyli dorsz bałtycki ze szparagami, kaczka a'la Brovarnia, zupa gdańskiego rybaka oraz kremowe kaszotto z gęsiną.

  • W Brovarni skosztujemy także doskonałych piw rzemieślniczych.
  • O sile kuchni restauracji stanowią nie tylko potrawy regionalne, ale i sezonowe.
  • W menu znajdziemy wiele tradycyjnych potraw.
  • Brovarnia przyciąga również lokalną muzyką graną na żywo.

Doskonałe regionalne piwa

Piwa Brovarni to w zasadzie temat na osobny artykuł. To właśnie tutaj, od ponad dziesięciu lat, odtwarzane są piwa według starych gdańskich receptur. Warzone są zgodnie z tzw. prawem czystości, czyli tylko i wyłącznie przy użyciu czterech naturalnych składników: wody, słodu, chmielu i drożdży. Brovarnia Hotelu Gdańsk rozpoczęła tym samym, tak ważny dzisiaj w Trójmieście, trend warzenia piw rzemieślniczych dla większego grona odbiorców.

W kolejnych, letnich miesiącach, Brovarnia Hotelu Gdańsk na pewno nie przestanie nas zaskakiwać, a my już dziś czekamy na następne sezonowe menu i kolejne piwa, które pojawią się w tym miejscu.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (31)

  • Moja ulubiona miejscówka (1)

    Bardzo lubię spędzać tu wolny czas z przyjaciółmi , piwo wyjątkowe , jedzenie przepyszne , wesoło , miło i bardzo sympatycznie

    • 5 5

    • Bardzo drogo

      • 2 0

  • Nie ma czegoś takiego

    • 3 1

  • Gratulacje !!!

    • 2 1

  • Wow. Gratulacje!

    • 2 1

  • Najlepsza potrawa regionalna pomorza... (2)

    Odkąd pamiętam, zawsze z rodzina i znajomymi uwielbialismy ten przysmak. Wszyscy go znamy bo to nasze regionalne. Już w przedszkolu podaje się gęś rozmarynowa pokrojona w drobna kostkę. Dzieci ja uwielbiają. W późniejszym wieku przescigamy się w coraz to doskonalszych metodach marynowania gęsi i uprawy rozmarynu by aromat był jak najmocniejszy. Na święta zamiast karpia gęś rozmarynowa. W sklepikach szkolnych kanapki z gęsią rozmarynowa. Na ulicach stoiska z gęsią rozmarynowa. Wcinamy ja jak oscypki w Zakopanem..... Kto to wymyślił? Regionalna potrawa...

    • 26 6

    • Flądra z frytury

      To jest regionalizm;)

      • 6 2

    • hahaha dobre:-)

      • 0 0

  • Widok na marinę

    Widok z ogródka na starówkę i marinę zawsze mnie powala, letnim wieczorem najlepsze miejsce na piwo, a i jedzenie smaczne.

    • 6 1

  • Gąska w Brovarni

    Rzeczywiście gęś przyrządzana w Brovarni jest bardzo dobra - warta nagrody, gratulacje !

    • 5 1

  • Trzeba spróbować i to !!

    W Brovarni już byłam kilka razy szczególnie polecam szparagi i żurek , gęsi nie próbowałam ale po tym artykule napewno spróbuje .

    • 7 2

  • Nagroda słusznie przyznana gdyż kruchość i smak daje rozkosz podniebieniu polecam .Smakosz gęsiny

    • 3 1

  • W końcu miejsce gdzie nagrody idą w parze z opinia ludzi tam jest zawsze pełno często bez rezerwacji nie ma szans na miejsce . I tak trzymać ! Gratulacje !

    • 5 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Włoskie czwartki na 32 piętrze!

street food, pubbing

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie