Wiadomości

stat

Znamy najlepszą potrawę regionalną Pomorza


Brovarnia Hotelu Gdańsk - miejsce znane z doskonałych dań, warzonych na miejscu piw, a także wspaniałej biesiadnej atmosfery - wygrała właśnie konkurs na Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne.



Ponad 170 różnych produktów regionalnych można było skosztować podczas Pomorskiego Święta Produktu Regionalnego, które odbyło się 11 czerwca. Jedną z największych atrakcji imprezy był konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego - "Pomorskie Smaki". Główną nagrodę, siedmioosobowe, profesjonalne jury przyznało gęsi rozmarynowej przygotowanej przez szefów kuchni restauracji Hotelu Gdańsk Boutique.

Co decyduje o wyjątkowości tej potrawy? Gęś już w trakcie ekologicznego chowu, na jednej z lokalnych farm na Pomorzu, karmiona jest rozmarynem i ziołami, które później nadają mięsu niepowtarzalny smak. Sama potrawa zaś przygotowywana jest według tradycyjnej gdańskiej receptury. Swój delikatny smak mięso zawdzięcza również wolnemu pieczeniu - gęś spędza w piecu około 8 godzin. Wszystko to sprawia, że aby w ogóle skosztować tego przysmaku, należy go zarezerwować kilka dni wcześniej.

Dobra kuchnia doceniana przez ekspertów

Zwycięska Brovarnia to miejsce doskonale znane trójmiejskim miłośnikom dobrej kuchni i dobrej zabawy. Jest częścią kompleksu Hotel Gdańsk Boutique, obecnie uznawanego za najlepszy hotel butikowy w Trójmieście. Restauracja w tym XVII-wiecznym spichlerzu, położonym tuż przy malowniczej marinie jachtowej zobacz na mapie Gdańska, w sercu miasta, przyciąga też lokalną muzyką na żywo. Przez całe wakacje muzyki tej posłuchać można również w letnim ogródku Brovarni, który tętni życiem do późnych godzin wieczornych.

"Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne" dla gęsi rozmarynowej, to już kolejna z wielu nagród, jakie otrzymują Restauracja i Brovarnia Hotelu Gdańsk. Obiekt ten, kultywujący od dziesięciu lat starogdańskie tradycje, to miejsce, którego twórcy postanowili stworzyć restaurację ze zdrową kuchnią, regionalnymi potrawami i klimatem, jaki zachęci do pozostania w nim na dłużej. Kompleks został doceniony m.in. przez znaną restauratorkę Magdę Gessler, otrzymał też jej rekomendację w imiennym przewodniku. Wyróżnienia otrzymały również flagowe dania serwowane w Brovarni Hotelu Gdańsk, czyli dorsz bałtycki ze szparagami, kaczka a'la Brovarnia, zupa gdańskiego rybaka oraz kremowe kaszotto z gęsiną.


Doskonałe regionalne piwa

Piwa Brovarni to w zasadzie temat na osobny artykuł. To właśnie tutaj, od ponad dziesięciu lat, odtwarzane są piwa według starych gdańskich receptur. Warzone są zgodnie z tzw. prawem czystości, czyli tylko i wyłącznie przy użyciu czterech naturalnych składników: wody, słodu, chmielu i drożdży. Brovarnia Hotelu Gdańsk rozpoczęła tym samym, tak ważny dzisiaj w Trójmieście, trend warzenia piw rzemieślniczych dla większego grona odbiorców.

W kolejnych, letnich miesiącach, Brovarnia Hotelu Gdańsk na pewno nie przestanie nas zaskakiwać, a my już dziś czekamy na następne sezonowe menu i kolejne piwa, które pojawią się w tym miejscu.
Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (31)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

18

sierpnia

Samo Dobro w Muzeum! Śniada... Gdynia, Muzeum Miasta Gdyni

24

sierpnia

08

września

Amber Fest 2018 Gdańsk, Stadion Energa Gdańsk

Rozrywka

Efektowne widowisko Water Show nad Motławą
Efektowne Water Show nad Motławą
Udane polowanie na Jarmarku św. Dominika
Udane polowanie na Jarmarku

Kultura

Zmarł Brunon Zwarra
Zmarł Brunon Zwarra
Humor Fredry a sprawa polska. O "Damach i Huzarach albo Play Fredro"
O "Damach i Huzarach albo Play Fredro"

Planuj z nami tydzień