- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (65 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (96 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
Znamy najlepszą potrawę regionalną Pomorza
Brovarnia Hotelu Gdańsk - miejsce znane z doskonałych dań, warzonych na miejscu piw, a także wspaniałej biesiadnej atmosfery - wygrała właśnie konkurs na Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne.
Ponad 170 różnych produktów regionalnych można było skosztować podczas Pomorskiego Święta Produktu Regionalnego, które odbyło się 11 czerwca. Jedną z największych atrakcji imprezy był konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego - "Pomorskie Smaki". Główną nagrodę, siedmioosobowe, profesjonalne jury przyznało gęsi rozmarynowej przygotowanej przez szefów kuchni restauracji Hotelu Gdańsk Boutique.
Co decyduje o wyjątkowości tej potrawy? Gęś już w trakcie ekologicznego chowu, na jednej z lokalnych farm na Pomorzu, karmiona jest rozmarynem i ziołami, które później nadają mięsu niepowtarzalny smak. Sama potrawa zaś przygotowywana jest według tradycyjnej gdańskiej receptury. Swój delikatny smak mięso zawdzięcza również wolnemu pieczeniu - gęś spędza w piecu około 8 godzin. Wszystko to sprawia, że aby w ogóle skosztować tego przysmaku, należy go zarezerwować kilka dni wcześniej.
Dobra kuchnia doceniana przez ekspertów
Zwycięska Brovarnia to miejsce doskonale znane trójmiejskim miłośnikom dobrej kuchni i dobrej zabawy. Jest częścią kompleksu Hotel Gdańsk Boutique, obecnie uznawanego za najlepszy hotel butikowy w Trójmieście. Restauracja w tym XVII-wiecznym spichlerzu, położonym tuż przy malowniczej marinie jachtowej , w sercu miasta, przyciąga też lokalną muzyką na żywo. Przez całe wakacje muzyki tej posłuchać można również w letnim ogródku Brovarni, który tętni życiem do późnych godzin wieczornych.
"Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne" dla gęsi rozmarynowej, to już kolejna z wielu nagród, jakie otrzymują Restauracja i Brovarnia Hotelu Gdańsk. Obiekt ten, kultywujący od dziesięciu lat starogdańskie tradycje, to miejsce, którego twórcy postanowili stworzyć restaurację ze zdrową kuchnią, regionalnymi potrawami i klimatem, jaki zachęci do pozostania w nim na dłużej. Kompleks został doceniony m.in. przez znaną restauratorkę Magdę Gessler, otrzymał też jej rekomendację w imiennym przewodniku. Wyróżnienia otrzymały również flagowe dania serwowane w Brovarni Hotelu Gdańsk, czyli dorsz bałtycki ze szparagami, kaczka a'la Brovarnia, zupa gdańskiego rybaka oraz kremowe kaszotto z gęsiną.
Doskonałe regionalne piwa
Piwa Brovarni to w zasadzie temat na osobny artykuł. To właśnie tutaj, od ponad dziesięciu lat, odtwarzane są piwa według starych gdańskich receptur. Warzone są zgodnie z tzw. prawem czystości, czyli tylko i wyłącznie przy użyciu czterech naturalnych składników: wody, słodu, chmielu i drożdży. Brovarnia Hotelu Gdańsk rozpoczęła tym samym, tak ważny dzisiaj w Trójmieście, trend warzenia piw rzemieślniczych dla większego grona odbiorców.
W kolejnych, letnich miesiącach, Brovarnia Hotelu Gdańsk na pewno nie przestanie nas zaskakiwać, a my już dziś czekamy na następne sezonowe menu i kolejne piwa, które pojawią się w tym miejscu.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (31)
-
2017-06-25 01:39
Moja ulubiona miejscówka (1)
Bardzo lubię spędzać tu wolny czas z przyjaciółmi , piwo wyjątkowe , jedzenie przepyszne , wesoło , miło i bardzo sympatycznie
- 5 5
-
2017-06-25 13:04
Bardzo drogo
- 2 0
-
2017-06-25 03:01
Nie ma czegoś takiego
- 3 1
-
2017-06-25 06:33
Gratulacje !!!
- 2 1
-
2017-06-25 07:17
Wow. Gratulacje!
- 2 1
-
2017-06-25 07:44
Najlepsza potrawa regionalna pomorza... (2)
Odkąd pamiętam, zawsze z rodzina i znajomymi uwielbialismy ten przysmak. Wszyscy go znamy bo to nasze regionalne. Już w przedszkolu podaje się gęś rozmarynowa pokrojona w drobna kostkę. Dzieci ja uwielbiają. W późniejszym wieku przescigamy się w coraz to doskonalszych metodach marynowania gęsi i uprawy rozmarynu by aromat był jak najmocniejszy. Na święta zamiast karpia gęś rozmarynowa. W sklepikach szkolnych kanapki z gęsią rozmarynowa. Na ulicach stoiska z gęsią rozmarynowa. Wcinamy ja jak oscypki w Zakopanem..... Kto to wymyślił? Regionalna potrawa...
- 26 6
-
2017-06-25 07:47
Flądra z frytury
To jest regionalizm;)
- 6 2
-
2017-06-25 19:19
hahaha dobre:-)
- 0 0
-
2017-06-25 08:22
Widok na marinę
Widok z ogródka na starówkę i marinę zawsze mnie powala, letnim wieczorem najlepsze miejsce na piwo, a i jedzenie smaczne.
- 6 1
-
2017-06-25 08:48
Gąska w Brovarni
Rzeczywiście gęś przyrządzana w Brovarni jest bardzo dobra - warta nagrody, gratulacje !
- 5 1
-
2017-06-25 08:57
Trzeba spróbować i to !!
W Brovarni już byłam kilka razy szczególnie polecam szparagi i żurek , gęsi nie próbowałam ale po tym artykule napewno spróbuje .
- 7 2
-
2017-06-25 08:59
Nagroda słusznie przyznana gdyż kruchość i smak daje rozkosz podniebieniu polecam .Smakosz gęsiny
- 3 1
-
2017-06-25 09:13
W końcu miejsce gdzie nagrody idą w parze z opinia ludzi tam jest zawsze pełno często bez rezerwacji nie ma szans na miejsce . I tak trzymać ! Gratulacje !
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.