- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (84 opinie)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (58 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (245 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Łosoś w roli głównej. W tych restauracjach mają na łososia ciekawy pomysł
Łosoś - zjemy go niemal we wszystkich trójmiejskich smażalniach i wielu restauracjach. To jedna z najpopularniejszych ryb świata, taki kurczak wśród ryb. Delikatne różowe mięso jest proste do przyrządzenia i zawsze smaczne - zarówno jako smażony, wędzony, grillowany lub gotowany na parze filet, jako tatar czy w zupie rybnej. Postanowiliśmy sprawdzić, jakie pomysły na podanie łososia mają trójmiejscy restauratorzy.
- Gdzie zjemy najlepszego łososia w Gdańsku, Gdyni i Sopocie?
- Rybakówka na Wyspie Spichrzów: łosoś "królem" wielu dań
- Fisherman w Sopocie: łosoś - odważne wariacje smaków
- White Marlin w Sopocie: łosoś na kilka sposobów
- Vinegre na dachu Muzeum Marynarki Wojennej: łosoś w śródziemnomorskim wydaniu
- Tawerna Orłowska, Gdynia-Orłowo: łosoś na przystawkę
Gdzie zjemy najlepszego łososia w Gdańsku, Gdyni i Sopocie?
Najlepsze restauracje w Trójmieście
Rybakówka na Wyspie Spichrzów: łosoś "królem" wielu dań
Zlokalizowana na Wyspie Spichrzów Rybakówka serwuje dania rybne, ryby z patelni lub z pieca. Ich niepowtarzalny smak jest zasługą łączenia tradycji z nowoczesnością.
Łosoś "króluje" tu w wielu potrawach. Szef kuchni szczególnie poleca podsmażane na maśle pierogi z łososiem i szpinakiem (32 zł). Ponadto w menu znajdziemy tatar z łososia w tradycyjnym wydaniu - z cebulką, ogórkiem konserwowym i pieczywem (39 zł), łososia marynowanego w zalewie z octu winnego, podawanego z cebulką i pieczywem (39 zł). Ciekawą opcją jest też deska przystawek polecana dla dwóch osób. Składa się ona z tatara z łososia, łososia marynowanego, śledzia po tatarsku, śledzia korzennego z kaparami, masła i pieczywa (125 zł).
Specjalnością restauracji są ryby z patelni (filet łososia kosztuje 19 zł/100 g) i z pieca (za filet z łososia zapłacimy 15 zł/100 g). Łososia zjemy tu też na śniadanie - plastrom wędzonej ryby towarzyszy twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Za zestaw z pieczywem, masłem i kawą/herbatą zapłacimy 35 zł.
Fisherman w Sopocie: łosoś - odważne wariacje smaków
Choć nazwa restauracji, a także jej położenie, nieopodal sopockiej plaży, mogłyby wskazywać, że pozycją obowiązkową jest tu smażona ryba z frytkami - nic bardziej mylnego. W Fishermanie zjemy oczywiście ryby, ale w odważnych wariacjach tradycyjnych smaków.
Czas na rybkę. Dorsz inny niż smażony w oleju
Zjemy tu łososia Loch Duart, podawanego z pierożkami z kurkami, ponzu, sałatką ziemniaczaną z fasolką, dziką rukolą i lebiodą (93 zł). Łosoś szkocki jest też podawany na placku ziemniaczanym z twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką (42 zł). Znajdziemy go też w menu w postaci "ryby w galarecie" (44 zł). Choć na tę tradycyjną polską specjalność składa się tutaj opiekany łosoś, gotowane warzywa, marynowana rzodkiew i majonez, oblicze tej potrawy zostało drastycznie odświeżone.
White Marlin w Sopocie: łosoś na kilka sposobów
Łososia w wielu ciekawych wydaniach - zarówno typowych, jak i dość oryginalnych - zjemy w sopockiej restauracji White Marlin, zlokalizowanej tuż przy plaży.
Jako przystawkę możemy zamówić tatar z łososia. Podawany jest tu z szalotką, ogórkiem małosolnym, koperkiem i sosem z rukoli (59 zł). Restauracja serwuje też zupę bouillabaisse z łososiem, dorszem i krewetkami, podawaną z parmezanem, grzanką i majonezem szafranowym (55 zł).
Łosoś podawany jest także jako danie główne - z puree z zielonego groszku, fasolką szparagową, ziemniakami i sosem szczawiowym (89 zł). Ciekawą propozycją jest Fishburger z łososia, dorsza, kalmarów i krewetek, z dodatkiem świeżych warzyw, jalapeno i majonezu wasabi, podawany z frytkami z batatów (93 zł).
Wszystkie te dania powstają z łososia MOWI, który zawiera 20 proc. więcej kwasu Omega-3 niż zwykły łosoś, karmiony jest unikalną karmą pochodzenia morskiego, hodowany w zgodzie ze środowiskiem i nie jest poddawany działaniu antybiotyków.
Vinegre na dachu Muzeum Marynarki Wojennej: łosoś w śródziemnomorskim wydaniu
Vinegre, restauracja mieszcząca się na dachu Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni, której ogromnym atutem jest widok na morze, serwuje dania inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Łosoś jako danie główne występuje tu w towarzystwie musu z botwinki, liści szczawiu, kalafiora, młodych ziemniaków i jajka poszetowego. Cena takiego dania wynosi 79 zł. Zjemy tu również tatar z łososia - przyrządzany z mlekiem tygrysim, ogórecznikiem, chipsami z batatów i chili (44 zł).
Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje
Tawerna Orłowska, Gdynia-Orłowo: łosoś na przystawkę
Jedną z dość wykwintnych przystawek jest tatar z łososia, który znajduje swoich zwolenników nie tylko wśród smakoszy sushi. Delikatne mięso łososia sprawdza się zwłaszcza w połączeniu z chrupiącym porem lub szalotką. Wiele osób je tę rybę na surowo w postaci sashimi - pokrojoną w półcentymetrowe plastry. Często na jej bazie przygotowuje się ceviche, czyli sałatkę z surową rybą, "ściętą" sokiem z cytryny lub limonki.
W Tawernie Orłowskiej tatar z łososia serwowany jest w słodko-ostrym wydaniu - z miodem, kawiorem, papryczką chilli, ostrym sosem i pieczywem (28 zł).
A wy gdzie jedliście najlepszego łososia w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach.
Miejsca
Opinie (88) 9 zablokowanych
-
2022-09-06 13:37
Polecam makrele (1)
Ryba której sie nie hoduje i zawsze jest dzika.Szybko rosnie i nie naciaga syfu z morza
- 9 1
-
2022-09-06 16:17
Moja ulubiona ryba
Z pieca, lub pieczona. Petarda, cudowny smak morza.
- 3 0
-
2022-09-06 11:38
Niestety znawcy zabrakło mi tutaj Gravlax (2)
- 0 1
-
2022-09-06 13:20
(1)
Na gravlaxa to Napleciu musisz machnąć się przez Bałtyk.
- 0 0
-
2022-09-06 16:10
....a na pannekakery-za ocean?
Spróbuj Surstromming.Rozjaśnia umysł.
Pozdrawiam- 1 0
-
2022-09-06 13:37
najlepsze sa filety (1)
sa tanie i zdrowe i szybko sie je robi
- 4 2
-
2022-09-06 14:41
lepsze paluszki rybne
- 4 0
-
2022-09-06 13:54
Najleoszy łosoś
Najlepszy jakiego mogę polecić jest serwowany w Pruszczu Gdańskim w Restauracji Nad Radunią. Obłędny,wykwintnie podany ,rewelacja! Naprawdę szczerze polecam !
- 2 4
-
2022-09-06 13:49
Łosoś - TAK, ale tylko dziko żyjący, ten najpopularniejszy hodowlany ma za dużo antybiotyków!
- 6 1
-
2022-09-06 11:51
a gdzie pod łososiem? (2)
- 6 2
-
2022-09-06 13:45
Tam, gdzie ma być. We wspomnieniach sierot po komunie.
- 2 1
-
2022-09-06 12:14
Nie dał siana na reklamę.
- 11 1
-
2022-09-06 07:31
(1)
Na bank , każdy łosoś serwowany w restauracjach to ten najtańszy / tniemy koszty / pochodzący z hodowli . A jak wygląda hodowla / w klatkach / łososia w Norwegii i czym jest on karmiony to pokazano to w telewizji . Jedno świńswo , to samo co wietnamska panga z rzeki Mekong , która jest jednym wielkim ściekiem fekaliów .
- 41 2
-
2022-09-06 12:47
Pokazali w telewizji? I uwierzyłeś?
- 1 6
-
2022-09-06 10:28
(2)
Pyszny norweski łosoś z farmy, karmiony mączką rybną (kanibalizm!), faszerowany witaminami i pryskany chemią aby pozbyć się pasożytów. Proponuję obejrzeć francuski film dokumentalny na ten temat.
- 7 1
-
2022-09-06 11:04
(1)
U większości gatunków ryb drapieżnych, w tym łososiowate, to kanibale w naturze.
- 3 2
-
2022-09-06 12:17
W naturze antybiotyków nie łykają.
- 2 1
-
2022-09-06 11:53
Jedna z najsmaczniejszych ryb i najbardziej zatruta przez człowieka.
- 9 0
-
2022-09-06 11:51
Nie polecam
Prawie w 100 procentach łosoś podawany w restauracjach jest łososiem hodowlanym z Norwegii polecam poczytać o tych hodowlach
- 7 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.