- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (131 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (9 opinii)
- 3 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
Gdzie zjeść w Trójmieście: pizzę z sieciówki
W kolejnym odcinku "Gdzie zjeść w Trójmieście" sprawdzam, jak karmią w popularnych pizzeriach-sieciówkach. W poprzednim tekście testowałem dania z piersią z kurczaka, a w następnym opiszę klasyka tajskiej kuchni - pad thai.
W ostatnich latach nastały naprawdę dobre czasy dla miłośników pizzy. Kto śledzi trendy w gastronomii, z łatwością dostrzeże modę na pizzę z pieca opalanego drewnem - co rusz otwiera się nowy lokal firmujący swój placek tą tradycyjną, włoską metodą pieczenia. To w większości niewielkie knajpki, w których właściciele z reguły dbają o dobry poziom wydawanych dań i jakość składników.
Przyznam, że pizza z pieca mnie i moje kubeczki smakowe rozleniwiła i rozpuściła, przyzwyczajając do, zazwyczaj, niezłych standardów. Zapomniałem o osiedlowych barach z pizzami czy sieciówkach, które wciąż przecież dominują w branży. Rajd po tych ostatnich nie był więc łatwym doświadczeniem kulinarnym (z drobnymi wyjątkami). Na potrzeby testu odwiedziłem restauracje czterech największych, czyli mających cztery i więcej oddziałów, sieciówek z pizzą w Trójmieście: Telepizzy, Pizzy Hut, Pepe i Da Grasso.
Na początek Telepizza. To jedna z najstarszych i najpopularniejszych zagranicznych sieciówek w Polsce. I w porównaniu z Pizzą Hut, o której przeczytacie poniżej, bardziej kojarząca się z barem szybkiej obsługi niż restauracją. To chyba również pizzeria, w której najczęściej obowiązują promocje - a to tańsza pizza w poniedziałek, a to dwie w cenie jednej, a to jeszcze inna zniżka.
Rozgryzienie tego systemu zostawiam wam. Ja daję się złapać w marketingową sieć i zamawiam pizzę "Nadzianą" w wersji "Serowe Love". Cena za średnią, która jest naprawdę spora i dwie osoby nakarmi, wynosi 27,40 zł. Jest godzina 14:30, lokal w Sopocie jest pusty, nie licząc grupki gimnazjalistów, więc na placek czekam raptem kilka minut. Choć sprawiedliwiej byłoby nazwać ten pizzo-podobny twór kiepskim drożdżowym pierogiem. Z góry ładnie przyrumienionym, w środku zakalcowatym i nadzianym mazią z wędzonej goudy, bryndzy i cebuli. Żeby chociaż miała jeszcze ciekawy smak i była równomiernie rozłożona na powierzchni placka, to popychając sosem czosnkowym dałoby się tę drożdżową kluchę zjeść. Ale gdzie tam - farszu jest niewiele i po dwóch kęsach zostaje nam pół kawałka ciasta. Ale może to celowo? Przecież - jak mówi reklama - w Telepizzy ich tajemnicą jest ciasto. Nie chcę jej chyba odkrywać. Dwója.
Czas na największą konkurencję hiszpańskiej sieciówki - amerykańskiego korporacyjnego kolosa, czyli Pizzę Hut. Tutaj ciasto też jest pilnie strzeżonym sekretem, a dokładnie tzw. ciasto pan, czyli z patelni. Niektórzy bywalcy pieszczotliwie zwą je "dróżdżówą". Z włoską klasyką ta amerykańska mutacja niewiele ma wspólnego. To gruby, puszysty drożdżowy placek - dobrze zrobiony jest zarówno miękki, jak i chrupiący. Ja lubię. Tym bardziej, że w restauracji w Gdyni robią to prawidłowo.
Zamawiam spécialité de la maison, czyli pizzę "Super Supreme" - w wersji średniej to aż 32,95 zł. Drogo, bo na tym placku jest wszystko. I wołowina, i wieprzowina, i kiełbasa pepperoni, a do tego papryka, pieczarki, cebula i kilka garści oliwek. Te ostatnie skutecznie dominują smak całości. Jeśli chcecie najeść się w dwie osoby - weźcie jednak dużą. Czwórka z minusem.
W Pepe było przyzwoicie. To lokalna sieciówka - oddziały posiada tylko w Trójmieście. Ich pizza najbardziej przypomina tę z wszechobecnych barów osiedlowych, ale ma pretensję do włoskiego wzoru - nie zawsze to się uda, ale zdarza się, że ciasto jest cienkie i chrupiące. W gdyńskim przy ul. Morskiej jest dobrze. A duży (średnica - ponad pół metra) "Bacon Supreme" to gwarancja pełnego zadowolenia i wręcz kulinarna orgia dla każdego fana boczku. Albo trzech fanów, bo pizza jest ogromna i bardzo sycąca - góra tłustego sera ma w tej kwestii spore znaczenie. Ta wstydliwa przyjemność kosztuje w Pepe 27 zł. Mocna trója z plusem.
Da Grasso zaskoczyło mnie naprawdę niezłą pizzą. Rzadko tam wcześniej jadałem, nie miałem przekonania do tej sieci. Po ostatniej wizycie w gdańskim lokalu przy ul. Szerokiej zmieniłem zdanie. Było tłoczno, mimo to obsługa szybko sobie poradziła z zamówieniem i otrzymałem bardzo dobry placek. To chyba najumiejętniej naśladująca dobrej jakości, włoską pizzę sieciówka w Trójmieście. Ich placki nie są przesadnie nadmuchane, są dobrze wypieczone i chrupiące. Firmowa pizza "Da Grasso" z salami pepperoni, oliwkami i rukolą to świetne połączenie sycącego fast-foodu z przyzwoitej jakości pizzą z pieca. Do tego dwa sosy gratis, których tak naprawdę nie trzeba wcale używać, żeby całość miała smak (a to rzadkość w sieciówkach). Cena: 25,10 zł za 32-centrymetrowy placek. Da Grasso przechodzi test z mocną czwórką. Jeśli nie możecie się oprzeć ochocie na pizzę z sieciówki, wybierzcie się właśnie tam.
W jakiej sieciówcę jedliście najlepszą pizzę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Opinie (148)
-
2017-02-23 20:37
e viva la pizza (1)
w Gdyni, dobra pizza
- 0 1
-
2017-02-23 20:39
viva la merda
Spalony gniot
- 1 0
-
2017-02-23 20:16
Trattoria Di Strada w Gdyni
Odkryliśmy przypadkiem, wracamy co jakiś czas. Potem zaczęliśmy piec w domu, na kamieniu. Super sprawa. Trattorię polecam.
- 1 0
-
2017-02-23 20:02
Nad czym sie rozczulacie
A gdzie sa dawne garmażernie ,w Gdyni na Abrahama była kiedyś taka ,otwarta od 8,00 ,flaczki ,golonka ,kaszanka,kiełbaski w rożnych postaciach ,cynadry,wątróbki ,kotleciki ,pulpeciki ,pełno klientów kolejkamzawsze na pol godziny
- 0 4
-
2017-02-23 19:51
dodajcie jeszcze Pizza Pepe z Biedy
skoro półkę luksusową omawiacie
- 3 0
-
2017-02-23 19:26
"Z PIECA RODEM " najlepsza pizza !!!
a ja tam lubię najbardziej prawdziwą pizzę, a nie tam jakieś gnioty.... Polecam food track "Z pieca rodem" !
- 0 0
-
2017-02-23 06:09
tłusty czwartek - test pizzy... (3)
chyba można to było zaplanować lepiej..
- 97 16
-
2017-02-23 18:22
'Testowaliśmy tanie pączki...' - Artykuł pojawił się na portalu nieco później.
- 5 1
-
2017-02-23 12:04
pasuje idealnie
w końcu to chleb z tłuszczem,
samo dobro...
jeśli się w polu pracuje przez 12 h- 6 0
-
2017-02-23 06:13
To fakt
- 7 4
-
2017-02-23 17:56
Skoro jest PEPE (1)
to powinien być i GRUBY BENEK - pizza pyszna jak u PEPE, zasię troszeczkę większy niż PEPE - promocje i cała masa pierdół
- 1 1
-
2017-02-23 18:08
Jadłam kiedyś z PEPE pizzę na morenie i był dramat. Placek miękki , wszystko na nim pływało jak z mikrofali a nie z pieca. Ale jestem wstanie zrozumieć że miałam pecha i był kucharz sierota. Aczkolwiek niesmak został.
- 0 0
-
2017-02-23 06:44
Czy w składzie pizzy jest cokolwiek zdrowego? (5)
Dlaczego tam wszystko coś udaje?
Najtańsza mąka, wędlina 60% która udaje szynkę, ser który nie jest serem itd ..- 10 16
-
2017-02-23 07:49
Idz do prawdziwej pizzerii gdzie szynka ma znak jakości (1)
Ser ma certyfikat, itp. itd. Polecam Sempre.
- 6 6
-
2017-02-23 18:07
Sempre? Chyba po sezonie
W sezonie skusiłem się na tą pod drzewami - gorszego gniota nie jadłem od wielu lat, ciasto mokry kluchowaty zakalec, lepsza podaje moja osiedlowa. Nie wiem czy dam im jeszcze szanse; a szkoda bo włoską kuchnię lubię bardziej niż rodzimą.
- 5 0
-
2017-02-23 11:52
Jak chcesz zjeść coś zdrowego to wsuwaj kiełki a nie łapiesz za pizzę...
- 15 1
-
2017-02-23 08:46
Prawdziwa pizza nie ma szynki...
- 1 9
-
2017-02-23 07:30
oczywiście, że tak
o ile pójdziesz na nią tam, gdzie dbają o jakość
- 14 2
-
2017-02-23 17:59
Sabroso
Pizzeria-Pub Sabroso Gdańsk Osowa - P O L E C A M !!!
- 0 0
-
2017-02-23 17:53
Dla mnie najlepsza jest La Cantina Trattoria
Koło Akademii Medycznej. Ale widzę, że sporo osób chwali Da Raffealo na Niedźwiedniku, więc chętnie się tam wybiorę.
Pizzy z sieciówek nie tykam od kilku lat.- 9 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.