• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Hala restauracyjna powstanie w CH Batory

Łukasz Stafiej
7 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • CH Batory w grudniu obchodzić będzie 20. urodziny.
  • Parter Batorego częściowo zostanie zagospodarowany na potrzeby hali restauracyjnej.
  • Strefa przeznaczona dla food trucka (codziennie innego) znajduje się przy głównym wejściu do obiektu.

Parter gdyńskiego Centrum Handlowego Batory zobacz na mapie Gdyni z końcem roku zamieni się w tzw. halę restauracyjną na wzór modnych warszawskich Koszyków. Wcześniej, bo 14 maja przed obiektem ruszy strefa dla barobusów.



Czy hala restauracyjna w Batorym to dobry pomysł?

Food halls albo, bardziej po polsku, tzw. hale restauracyjne to najgorętszy trend w polskiej gastronomii w ostatnim czasie. Modę na tego typu przestrzeń gastronomiczną, gdzie na kilkuset (albo więcej) metrach kwadratowych swoje stoiska otwierają modne bary i restauracje serwujące nowoczesną, autorską kuchnię, wylansowała na rodzimym gruncie warszawska Hala Koszyki.

Niedawno pisaliśmy, że podobna przestrzeń powstanie na Wyspie Spichrzów. Teraz udało się nam dowiedzieć, że halę restauracyjną planuje otworzyć również gdyńskie Centrum Handlowe Batory na parterze obiektu.

- Strefa składać się będzie z kilkunastu lokali gastronomicznych o powierzchni od kilkunastu do kilkudziesięciu metrów kwadratowych oraz ogólnodostępnej części stolikowej. Naszym celem jest stworzenie miejsca innego niż dotychczas znane z centrów handlowych strefy tzw. food court - mówi Sylwia Brzyska zajmująca się marketingiem w CH Batory.
Najemcami lokali będą lokalni gastronomicy z ciekawymi i nowatorskimi konceptami gastronomicznymi m.in. specjalizujący się w jedzeniu ulicznym z różnych stron świata. Otwarcie planowane jest na przełomie roku.

To niejedyne działanie związane z gastronomią zaplanowane przez gdyńskie centrum handlowe, które w grudniu tego roku obchodzić będzie 20. urodziny.

14 maja przy Batorym otwarta zostanie strefa food trucków przy głównym wejściu od ul. 10 lutego.

- Przestrzeń zostanie wzbogacona o małą architekturę oraz dużo zieleni, a miłe spędzanie czasu urozmaicać będą food trucki - codziennie inny, aby zapewnić jak największą różnorodność - mówi Brzyska.
Jak dodaje Brzyska, obie przestrzenie będą także czynne w niedziele wolne od handlu.

Miejsca

Opinie (92) 3 zablokowane

  • a co z zoologicznym? (2)

    zostanie, gdzie na parterze na byc pelno restauracji?

    • 0 2

    • (1)

      A co za problem, zoologiczny jest bodajże na 3cim piętrze...

      • 0 0

      • tak się składa, ze czasem zwierzaki uciekają...

        a tak tylko w markecie mogly sobie niszczyc towar. jak caly dol bedzie gastro beda mialy wieksze pole do popisu

        • 0 0

  • ,,Kuchnia autorska''

    czyli talerz jak felga od malucha ,na nim coś małego umaczne w czymś i ułożone w dziwną piramidkę naokoło tego czegoś szlaczek o dziwnej koegzystencji. Gość to wciąga z udawanym zachwytem bo wydaje mu się że jest trendy.

    • 1 4

  • Restaurację z tarasem i widokami [osobną windą] zaplanowano na najwyższej kondygnacji

    I od początku tam jej nie było. Szkoda. Ciekawe, energetyczne miejsce na szczycie. Dziś jest klinika.

    • 0 0

  • Hala Targowa to miejsce na gdyńskie "Koszyki"

    Ten pomysł powinien zainspirowac Kupców w Gdyńskiej Hali Targowej. Tradycja miejsca, modernistyczna architektura, przestrzenne wnętrze, parkingi - to prosi o połączenie eko-targu z autorskimi knajpami. Będzie żywe miejsce atrakcyjne dla gdynian i dla turystów -taka prawdziwa gdyńska wizytówka.

    • 4 0

  • Nareszcie!

    Nie wiem, czy w CH Batory zmienił się zarządca, czy po prostu dano mu więcej swobody, ale cieszy, że ktoś tam myśli nowocześnie. Parter to dobry początek. Mam nadzieję, że po sukcesie parteru, reorganizację przejdą także wyższe piętra, szczególnie najwyższe z ogromnym potencjałem i zaginionym tarasem!

    Żal było patrzeć jak ta przestrzeń na dole ledwo żyje, tworząc przelotówkę między ulicą 10 Lutego a Biedronką, z jakimiś szmateksami na środku i podoklejanymi wyspami. Szkoda, że winiarnia nie dotrwała do tej zmiany, bo właściciele byli bardzo zaangażowani, ale niestety skazani na porażkę w tym punkcie. Przeprowadzony tam Subway powinien się raczej utrzymać, chociaż widziałbym tam obok fast-foodów także wyższej jakości knajpki.

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane