Grudzień to czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Dom pachnie wypiekami, świątecznymi daniami i porządkami. Szukając prezentów oraz inspiracji na wigilijną kolację i przerwę noworoczną, CH Osowa zaprasza na jarmark Żuławskie Smaki 67 grudnia gdzie lokalni rzemieślnicy zaprezentują swoje wyroby i poprowadzą warsztaty kulinarne z robienia pierniczków i pierogów.
Podobne wydarzenia
niedziela, godz. 09:00 - 15:00
w każdą sobotę (do 29.06), godz. 9:00 - 13:00
Smacznym upominkiem będzie m.in. Kajmak Pomorski w oryginalnych smakach takich jak sól morska, orzech czy czekolada, lub też tegoroczny miód od Żuławskiej Pasieki Wędrownej zebrany z nektaru z terenów Żuław. Uzupełnieniem świątecznego stołu będą wędliny i kiszone przetwory warzywne przygotowane przez Specjały z Borów i Żuławską Zagrodę na każdym stoisku będzie można spróbować ich propozycji przed zakupem.
Warsztaty kulinarne - pierniczki i pierogi
W drugi dzień jarmarku, 7 grudnia, przewidziana jest wyjątkowa atrakcja - warsztaty z lepienia pierogów i pieczenia pierniczków organizowane przez Żuławskie Smaki! Warsztaty w godzinach 11:00-18:00 poprowadzi prawdziwy specjalista Krzysztof Jaworski - serowar żuławski, z którym z pewnością nikt nie będzie się nudził. Będzie można nauczyć się jak robić prawdziwe pierniczki od wałkowania ciasta, przez wypiek, zdobienie a nawet ozdobne zapakowanie na prezent oraz jak ulepić najznakomitsze pierogi.
Wystawcy grudniowej edycji Żuławskie Smaki:
Żuławska Zagroda kiszonki i przetwory warzywne
Specjały z Borów naturalne wyroby mięsne i wędzonki
Pierogi Halinki domowe pierogi i dania kuchni tradycyjnej
Polder tradycyjny Kajmak Pomorski w wielu smakach
Żuławska Pasieka Wędrowna naturalne miody z Żuław
Jarmark Żuławskie Smaki: 6-7.12 w godzinach otwarcia Centrum.