- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (46 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (41 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Jedzenie na telefon: test burgerów
Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej test czterech burgerów, które przyjechały do nas z dwóch lokali (z każdego po dwie opcje): bistro Jak się masz? oraz restauracji Ludovisko. Poprzednio testowaliśmy pizze. W następnym tekście ocenimy popularne dania kuchni polskiej z dostawą do domu.
Burgery w Trójmieście - tu zamówisz
Na wynos możemy zamówić prawie wszystko: od pizzy, przez burgery, po domowe dania obiadowe czy potrawy z kuchni orientalnej. Zauważyłam też, że większość restauracji pamięta lekcję z marca i zadbała o możliwość dowozów.
Ostatnio testowałam pizzę, a tym razem zabrałam się za burgery. Wybrałam dwa lokale, w których mogłam zamówić burgery z dowozem do miejsca mojego pobytu. Żeby było sprawiedliwie, w każdym z tych miejsc zamówiłam burgera klasycznego (mięsnego) i wegetariańskiego/wegańskiego.
Bistro Jak się masz?
Z bistro Jak się masz, mieszczącym się na ul. Opata Jacka Rybińskiego 24 w Oliwie, wybrałam:
- burgera klasycznego - kotlet wołowy 200 g, boczek, domowy sos "mayo", ser, japaleno, czerwona cebula, pomidor, ogórek konserwowy, bułka, sałata i musztarda (30,50 zł);
- burgera halloumi - falafel, hummus, grillowane halloumi z sosem miodowym, rukola, czerwona cebula, ogórek marynowany, papryka, bułka, pomidor i domowy keczup (30,50 zł).
Bez kosztów dostawy, bo mieszkam w sąsiedztwie.
Otrzymałam z dostawą do domu burgery owinięte szczelnie folią aluminiową, co sprawiło, że trochę się pogniotły i spłaszczyły. Najważniejsze jednak, że nie wpłynęło to na ich smak, choć przestały być już fotogeniczne.
Cykl "Nowe lokale" w Trójmieście
Burger klasyczny był zrobiony w punkt. Dobra bułka maślana, która do końca pozostała chrupiąca i nie była "nadmuchana". Wołowina, mimo że mocno wysmażona, nie straciła swojej soczystości. Fenomenalna konfitura z cebuli oraz bardzo udane pozostałe dodatki i pyszne domowe sosy. Przyczepię się jedynie do boczku, który nie był dobrze wysmażony.
Burger halloumi był bogaty w różne nuty smakowe z przewagą orientalnych za sprawą falafeli i hummusu. Poza tym dużo warzyw, w tym grillowana papryka, przyjemny w smaku domowy ketchup i "skrzypiący" grillowany słodko-słony ser halloumi. Mam jedynie małą uwagę do falafeli, bo były za suche, a poza tym to był smaczny i sycący burger.
Ludovisko
Z Ludoviska przy al. Grunwaldzkiej 470 zamówiłam:
- buergera classic - wołowina, bułka maślana, bekon, cheddar, sałata, pikle, czerwona cebula, pomidor, sos BBQ, sos limonkowy (22 zł);
- burgera wege - bułka maślana, "mięso" na bazie roślin, sałata, pomidor, czerwona cebula, wegański ser cheddar, sos limonkowy (26 zł);
- frytki z batatów (7 zł).
Koszt dostawy wyniósł 5 zł.
Sugeruję zmianę sposobu pakowania burgerów na dowóz, ponieważ w pudełkach, w których je otrzymałam, rozpadły się. Na szczęście po złożeniu w całość okazało się, że wciąż świetnie smakują.
Burger Classic to kolejna czysta forma burgera, ale tutaj, prócz dobrze wysmażonej wołowiny, znalazłam też chrupiący bekon, ciągnący się cheddar i świeże warzywa, a to wszystko w towarzystwie dobrze skomponowanych sosów BBQ i majonezu limonkowego. Bułka maślana z zewnątrz chrupiąca, a w środku mięciutka i mięsista. Wszystko jest tu jak trzeba.
Duży plus za smaczne frytki z batatów, które na zewnątrz były chrupiące, zaś w środku skrywały miękką słodycz. Dzięki odpowiedniemu opakowaniu nie straciły na chrupkości.
Zachwycił mnie burger wege, w którym znalazł się roślinny wariant mięsa, ale bez soi i na bazie innych białek roślinnych (dla zainteresowanych: "mięso" nazywa się Beyond burger). To naprawdę doskonała alternatywa dla tych, którzy nie chcą jeść mięsa, ale tęsknią za jego smakiem. Beyond burger w niczym nie ustępuje klasycznym burgerom. Jest bardzo delikatny, zbliżony do smaku kurczaka, soczysty i wilgotny w teksturze, przypominający siekane mięso. Do tego klasyczne dodatki w postaci warzyw i sosów, wegański ser i naprawdę mamy smakowitą wersję wegańskiego burgera.
Tak dla wegeburgerów, nie dla jogurtów sojowych
Podsumowanie będzie krótkie: podstawowymi wyznacznikami burgera jest prostota, smak, udana kompozycja dodatków i dobre mięso. To wszystko znalazłam w zamówionych wariantach burgerów mięsnych, wegetariańskich i wegańskich. Choć nie każda kanapka wyglądała jak z Instagrama (to cena zamawiania jedzenia na wynos), jednak liczyły się dla mnie ich walory smakowe, a więc moje oczekiwania zostały spełnione.
O autorze
Miejsca
Opinie (153) ponad 10 zablokowanych
-
2020-10-31 18:01
Jak burger zrobiony"w punkt"
To już nie ma co dalej czytać.
Recenzja w punkt.- 18 0
-
2020-10-31 17:53
surf to syf! wolę burdelkinga
- 4 1
-
2020-10-31 17:52
Bułka z mielonym za 30? Niby kogo nie stać to niech nie zamawia, wolny rynek itd, ale ...
... przyznać trzeba, że ceny zachęcające tylko dla kilku, może kilkunastu procent najzamożniejszych.
- 7 1
-
2020-10-31 17:05
Kanapka za 30zl. Masakra jakas
- 11 1
-
2020-10-31 15:42
Kobo Burger (4)
reszta się chowa, tyle.
- 10 2
-
2020-10-31 15:49
To pisałem Ja -właściciel (2)
- 0 1
-
2020-10-31 15:52
(1)
Ja pisałem o frytkach. Jestem klientem Kobo i sobie chwaliłem - poza smrodkiem w lokalu i murzyńską muzą - ale jedzenie bardzo OK i potrafią na ogół odpowiednio wysmażyć burgera (tzn. na życzenie medium rare jest należycie różowy).
- 2 1
-
2020-10-31 17:00
Kobo Burger zarąbisty? Jeszcze jak, jedna z lepszych burgerowni "średniego szczebla" w Trójmieście, a przy tym dość mało rozpromowana. Sensowne ceny i dobra pasza. Minusy to lokalizacja i faktycznie problem z wentylacją w samym lokalu, ale zawsze można brać na dowóz.
- 2 0
-
2020-10-31 15:44
O! I te ich frytki na wołowym tłuszczu, wrrrr :)
- 4 0
-
2020-10-31 16:34
Dobre palce lizac
Burgery Pani Burger czemu nikt nie wspomnial zaje....fajne
- 0 7
-
2020-10-31 16:32
Ile można wałkować to samo w kółko wklejać jakieś zapetlone artykuły, następny pewnie gdzie na pierogi, potem pizza, potem zupa, potem z widokiem na morze i tak w kółko
- 18 1
-
2020-10-31 13:45
(2)
Nie ma czegos takiego jak burger wege. To moze byc jedynie produkt burgeropodobny.
- 68 10
-
2020-10-31 16:14
No i ch.
- 1 0
-
2020-10-31 13:52
bardzo się mylisz
nie ma hamburgera, ale burger jak najbardziej :) Polecam doczytać zamiast się mądrzyć
- 6 16
-
2020-10-31 13:17
Wegetariański burger to oksymoron. (4)
Niestety Parlament Europejski nie poparł wymuszenia właściwego nazewnictwa na produktach pochodzenia roślinnego. Jak mam ochotę na jakiegoś falafela to wiem, że jest wykonany z ciecierzycy czy bobu. Z drugiej strony pozwalają nazwać smażonego kalafiora stekiem...
- 51 15
-
2020-10-31 13:39
(1)
Polędwica z łososia.
- 18 0
-
2020-10-31 16:14
Golonka z indyka
- 3 1
-
2020-10-31 15:07
Burger to też w zasadzie nieprawidłowe słowo. Jedyne prawidłowe to hamburger, bez żadnych cheeseburgerów i podobnych.
- 4 2
-
2020-10-31 13:42
szynka z kurczaka
- 20 0
-
2020-10-31 15:56
surf strasznie zjechał z jakoscią teraz tylko gimbaza tam je - facebookowa młodzież (1)
Kupi burgera z cenie obiadu z wołowiną która jest tak średnia że musi byc porządnie zalana sosem żeby nie było przypadłu że trzeszczy zmielona kość pod zebami haha XD
- 20 1
-
2020-10-31 16:10
dobre określenie zgadzam się
Młodzież teraz je w forum dla twojej wiedzy
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.