Wiadomości

Jedzenie na telefon: test trzech pizzerii z Trójmiasta

Zamiast cyklu "Jemy na mieście" zamawiam jedzenie do domu. Tym razem wybrałam sześć pizz z trzech trójmiejskich pizzerii.
Zamiast cyklu "Jemy na mieście" zamawiam jedzenie do domu. Tym razem wybrałam sześć pizz z trzech trójmiejskich pizzerii. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej kulinarne propozycje od trzech lokali w Trójmieście: Brooklyn Pizza z Gdyni, Oranżerii z Garnizonu oraz NOI pizza i wino z Przymorza. W następnym tekście ocenię burgery.



Wszystkie pizzerie w Trójmieście


Moja ulubiona pizza to:

margherita 10%
z mięsnymi dodatkami 36%
z owocami morza 6%
z kilkoma rodzajami sera 11%
z warzywami 4%
z ananasem 10%
każda, bo pizzę kocham miłością wielką! 23%
zakończona Łącznie głosów: 1857
Niestety, ale znowu musimy się pożegnać z wizytami w naszych ulubionych restauracjach, pubach i kawiarniach. Na szczęście wciąż możemy zamawiać jedzenie na wynos lub telefon i jeśli możecie, to wspierajcie lokalnych restauratorów, bo nadszedł dla nich naprawdę trudny czas.

Tym razem zamówiłam jedzenie do domu, a wybór padł na dwa lokale z Gdańska i Gdyni. Łącznie zamówiłam sześć różnych pizz z trzech miejsc.

Oranżeria



Z Oranżerii we Wrzeszczu przy ul. Edwarda Stachury 6Mapka zamówiłam moje ulubione pizze, w tym klasykę gatunku, po której najlepiej można ocenić jakość placka, a mowa oczywiście o Marghericie. Koszt dostawy do Oliwy wyniósł mnie dodatkowo 5 zł.

Zdecydowałam się na poniższe pizze (średnica 30 cm):

- Margherita - sos, mozzarella, bazylia (20 zł);
- Aglio olio - sos, mozzarella, czosnek prażony i bakłażan (32 zł).

Pizze z Oranżerii miały świetnie wypieczone, cienkie ciasto z chrupiącymi brzegami. Margherita to czysty, prosty smak pomidorowo-bazyliowy z ciągnącym się serem i w swej prostocie znakomity. Bardzo ją polubiłam.

Margherita z Oranżerii.
Margherita z Oranżerii. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Pizza Aglio Olio uwiodła mnie od pierwszego kęsa, bo mimo że bakłażan i czosnek nie są niczym nowym na pizzy, to ich sposób przyrządzenia był świetny. Cieniutkie, przypieczone paski bakłażana bez cienia goryczki i uprażone mięciutkie plasterki czosnku o słodkawym posmaku. To dobra alternatywa dla tych, którzy nie lubią klasycznych dodatków.

To, co wyróżnia włoską pizzę, to tak naprawdę umiar w dodatkach i odpowiedni balans smaków i właśnie to znalazłam w pizzach z Oranżerii.

Pizza Aglio olio z Oranżerii.
Pizza Aglio olio z Oranżerii. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Brooklyn Pizza



W Gdyni postawiłam na Brooklyn Pizza, lokalu mieszczącym się na Placu Kaszubskim 11.Mapka Koszt dostawy na Witomino wyniósł mnie 6 zł. Zamówienie złożyłam online, a ze względu na to, że był to mój pierwszy raz w tym miejscu, otrzymałam 10 zł zniżki.

Wybrałam ulubione pizze okolicznych mieszkańców w najmniejszym rozmiarze, czyli placki o średnicy 24 cm:

- Pepperoni - sos, ser, salami pepperoni (24 zł);
- Hawaii - sos, ser, szynka, ananas i oregano (21 zł).

Z Brooklyn Pizza przyjechały dorodne placki w stylu amerykańskim, a więc na grubym, puchatym cieście, dość miękkim, z równie pulchnymi i bułkowatymi rantami. Zamówiłam wersje podstawowe, ale w aplikacji jest możliwość dobrania za niewielką opłatą tylu dodatków, ile dusza zapragnie, a więc w iście amerykańskim stylu "na bogato".

4
miejsce: Pizzerie
w rankingu Pizzerie
Pizza Napoli
Gdańsk, gen. Emila Augusta Fieldorfa 2
8.8/10
+ Oceń

Pizza Pepperoni pokryta chrupiącymi plasterkami salami nie była tak pikantna, jak oczekiwałam. Dobrze za to smakowała z czosnkowym sosem. Można się nią naprawdę najeść.

Pizza Pepperoni od Brooklyn Pizza.
Pizza Pepperoni od Brooklyn Pizza. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Włosi dodanie ananasa do pizzy uważają za profanację, jednak wiele osób uznaje słynną pizzę hawajską za rarytas. O brooklyńskiej Hawaii mogę napisać, że była poprawna, z dobrej jakości chudą szynką i nierozciapanymi kawałkami ananasa. Można by w obu pizzach bardziej dopracować dodatki i dołożyć więcej sera i sosu na samo ciasto, bo było odrobinę za suche.

Pizza Hawaii od Brooklyn Pizza.
Pizza Hawaii od Brooklyn Pizza. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

NOI pizza i wino



Ostatni lokal, z którego zamówiłam pizzę, mieści się na Przymorzu, przy ul. Obrońców Wybrzeża 3C/U13-14Mapka. Koszt dostawy do Oliwy wyniósł 5 zł.

Zamówiłam dwie najczęściej zamawiane tu pozycje (średnica 30 cm):

- Vegetarianę - pesto pietruszkowe, mozzarella, karczochy, cukinia i pieczarki (24 zł);
- Pizzę Spinata - sos pomidorowy, mozzarella, salami piccante, mascarpone, papryczka jalapeno i rukola (27 zł).

Z pizzerii NOI otrzymuję dwa placki o nieregularnych kształtach, co świadczy o tym, że są wyrabiane ręcznie. Ciasto jest kruche i cienkie z pulchnymi, ale pustymi w środku rantami oraz osmolonymi bąblami, a to jest to, co charakteryzuje pizzę w stylu włoskim.

Vegetariana była fenomenalna. Pietruszkowe pesto zamiast sosu pomidorowego zrobiło przysłowiową "robotę". Pozostałe dodatki, jak cukinia, karczoch z orzechową nutką i pieczarki - w punkt.

Cykl "Nowe lokale" w Trójmieście



Pizza Vegetariana od NOI pizza i wino.
Pizza Vegetariana od NOI pizza i wino. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Spinata była ostra jak diabli za sprawą salami piccante i papryczek jalapeno. Tę ostrość delikatnie złagodził serek mascarpone. To była świetna pizza, z idealną ilością dodatków i przyjemnym pomidorowym sosem.

Vegetarianę i Spinatę z NOI docenili również moi sąsiedzi i ich dzieci, z którymi się nią po sąsiedzku podzieliłam.

Pizza Spinata od NOI pizza i wino.
Pizza Spinata od NOI pizza i wino. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Wiosną, gdy zamawiałam jedzenie do domu i pisałam o nim na łamach portalu, nie wystawiałam ocen. Tym razem zrobię podobnie. Każdy z wybranych przeze mnie lokali trzyma swój poziom, a wielbiciele pizzy - czy to w stylu włoskim, czy amerykańskim - na pewno znajdą w nich swoje ulubione smaki. Jest w czym wybierać!

Sonda: pizza z ananasem czy bez? (wideo archiwalne)

Opinie (152) ponad 10 zablokowanych

  • Jak pizza to musi być z ananasem! (11)

    Do tego najlepiej jeszcze banan, brzoskwinie i dla przełamania smaku anchois z oliwą truflową.

    • 75 41

    • no i do popicia (2)

      koniecznie piwo z 2 łyżeczkami cukru!

      • 20 0

      • Oj nie, to ma zły indeks glikemiczny. Chociaż czasem można sobie zaszaleć.

        Osobiście wybrałbym lekkie, wytrawne frizzante. Pomoże strawić ser i uwypukli smak rybek.

        • 4 4

      • Piwo tylko z solą :)

        • 0 0

    • racja, dodałbym to tego ciutkę czekolady mlecznej i marchwi z ziemiaczkami

      • 17 0

    • (1)

      Jak pizza to tylko z DragonPizza na Przymorzu

      • 0 10

      • Prosimy bez kryptoreklamy ...

        • 15 2

    • (1)

      I zasmażka!

      • 8 0

      • Spam? :)

        • 1 0

    • Z frytkami i majonezem!

      Jadłem we Florencji - prawdziwa włoska pizza!

      • 5 3

    • Włosi płaczą xD

      • 8 1

    • I zasmażką.

      • 1 1

  • Jedzenie na telefonach kładzione zalecam w podróży i tu polecam Huałeje, są najszersze i równe, jedzenie nie spada (4)

    ale najbardziej polecam jednak tablety w szerokim znaczeniu sensu lato, ale zimą też.

    • 37 6

    • A masz aplikację "podgrzewacz"? (1)

      Bo ja mam. Super sprawa .

      • 7 1

      • Ja mam taka apke

        Że nawet do WC nie chodzę tylko muszę długo klikać

        • 3 1

    • Ja już się nawet nie bzykam

      Jest opcja wibracji, wkładam w majty, parę minut zmieniam majty i mogę dalej spokojnie serfować po sieci

      • 6 2

    • :-D

      • 3 1

  • Gastronomia ledwo przędzie, a Wy to jeszcze oceniacie! (5)

    Wstyd mi za ten ranking. Lepiej pomóżcie gastro!

    • 19 94

    • (1)

      To po co strajkujecie jak Wam tak źle? Jakby mi kazali zamknąć budę,to wszędzie szukałabym zarobku, a wy ściemniacie

      • 12 9

      • Ty jedynie jakiego zarobku szukasz to w pośredniaku.

        • 6 11

    • taak? (1)

      Wiosną, gdy zamawiałam jedzenie do domu i pisałam o nim na łamach portalu, nie wystawiałam ocen. Tym razem zrobię podobnie.

      Czytaj więcej na:
      https://kulinaria.trojmiasto.pl/Jedzenie-na-telefon-test-trzech-pizzerii-z-Trojmiasta-n150101.html#tri

      • 5 0

      • Nie chciała wystawić złych ocen.

        • 3 0

    • No właśnie pomagają, najlepszym. Przecież to świetna reklama! A inni niech się bardziej postarają.

      • 2 1

  • (6)

    Myślę sobie nowy cykl kulinarny....przeglądając Trójmiasto.pl trzy pierwsze zdania artykułu i odrazu na mysl przychodzi pani Haponiuk no nikt inny niemposluguje się takim językiem.....sprawdzam kto jest autorem....BINGO!!! lekko i bez nadmiernej pretensjonalności.....w tym momencie zakończyłem lekturę artykułu, naprawdę ta pani MUSI pisać ??? tego nie daje się czytać, nikt w redakcji Trójmiasto.pl nie czyta ile juz było próśb aby ta pani zajęła się.czyms innym ?

    • 57 10

    • A co bys chciał przeczytać

      Epos w 12 księgach ???

      • 4 11

    • Ja najbardziej lubię "w punkt" :-)

      • 24 0

    • Co to za bezsensowna nagonka?

      Normalny artykuł, a jaki smaczny! ;)

      • 4 8

    • co cię to boli, czy aż tak cię to boli (2)

      • 3 8

      • (1)

        Że Pani Haponiuk ma okazję uczciwie zarobić?

        • 4 5

        • uczciwie

          słowo klucz

          • 7 0

  • pizza - pokarm plebsu włoskiego, u nas rarytas. Dziwne (3)

    mąka, przecier pom. i kilka plasterków czegoś - do zapchania się owszem ale żeby aż tak chwalić ?

    • 15 62

    • Wypowiedz turysty ktory Włochy zna z opowiesci albo palcem po mapie (1)

      • 20 4

      • spod pach chyba

        • 9 0

    • no jak taka pizze jesz ze składników powyżej to faktycznie nie ma co chwalić

      • 8 1

  • (3)

    Brooklyn pizza korzysta z najgorszej na rynku firmy która dostarcza jedzenie . Gbury nie kierowcy i wieczny problem z resztą!

    • 24 4

    • (1)

      nie znam tej pizzy, ale mógłbyś sięzdecydować, co Ci w niej nie pasuje - jedzenie czy obsluga? :P

      • 1 6

      • No przecież napisał -_-

        "...korzysta z najgorszej na rynku firmy która dostarcza jedzenie"

        • 7 0

    • cry me a river...

      No chyba nazwa o czymś świadczy! Wpadasz na Brooklyn i jeszcze marudzisz? Wyskakuj z skarpetek chłystku i żebym tu ciebie więcej nie widział! Adios muchachos!

      • 0 0

  • Najlepsze pizze to mrożone Riga i Giuseppe. (8)

    • 66 21

    • Z mrożonek tak

      Masz racje

      • 16 2

    • Najlepsze są te z Biedronki ale nie mrożone tylko świeże. Są pyszne i lepsze niż niejedna z pizzerii. Moja ulubiona z kurczakiem.

      • 4 5

    • I twój stary

      • 1 4

    • Bida klepie

      Jak cie nie stać to owszem :)

      • 0 6

    • (2)

      giuseppe jest strasznie gumowa. nie polecam.

      • 1 5

      • (1)

        Spróbuj ją upiec w piekarniku. Nie wystarczy tylko wyjąć z pudełka.

        • 19 0

        • Trafiony, zatopiony :)

          • 5 0

    • Oj, powiem Ci że wole proste historie "kaszubską" i feliciane.

      • 2 0

  • Test to pic na wodę fotomontaż (4)

    Większość właścicieli lokali gastronomicznych zna autorkę "recenzji" więc nie da się ukryć że wiedzą jak ja udobruchać.

    • 48 8

    • motofontaż sie pisze

      • 9 1

    • Udob co?

      Myślisz, że tak to działa?

      • 2 1

    • Obiektywizm (1)

      Zwłaszcza w jednej z oliwskich knajp jednego z miejskich radnych. Gdzie autorka poszła dwa razy ( bo za pierwszym razem rzekomo było przed zmianą menu, a recenzja nie została opublikowana). A "rewizyta" to oczywiście 6/6 i same ochy achy, choć nie potwierdzają tego niezależne opinie w Internecie.
      Czy inne lokale też mogą liczyć na taką łaskę?

      • 24 0

      • Tak, tak, obiektywizm, matole, na pewno tego słowa szukałeś.

        • 1 2

  • Na witominie jest dobra pizzeria...

    I od początku trzymają poziom. Mój wybór ta z ragu i chyba salami pikante czy nduja

    • 15 2

  • (3)

    A wegetariańską z kiełbasą mają?

    • 26 4

    • nie

      mają mięsną z warzywami

      • 6 0

    • Mają super skrzydełka wołowe!

      • 15 0

    • Czym chata bogata

      Mają też schabowe z dorsza , sznycle z indyka wieprzowego oraz rosół z pomidorowej z wczoraj :)

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

18

czerwca

Restaurant Week Trójmiasto,

26

czerwca

Slow Fest Sopot Sopot, Molo w Sopocie

Rozrywka

Święto Morza. Parada żaglowców z Gdyni do Gdańska i inne atrakcje
Parada żaglowców z Gdyni do Gdańska
Malik Montana i jego "Jagodzianki" w Sopocie
Malik Montana rozbujał młodzież

Kultura

Michał Milka: Czas na miłość. Po spotkaniu z autorami książki "Łączę światy"
Michał Milka: Czas na miłość
Andrea Bocelli zaśpiewa w Ergo Arenie
Andrea Bocelli zaśpiewa w Ergo Arenie

Nowe lokale

Yummy Yummy

Fast food
Gdańsk
Świętego Ducha 41

Club 27 Bowling & Bilard

Kręgielnie
Pruszcz Gdański
Jana Kochanowskiego 27