- 1 Święto wszystkich kawoszy (72 opinie)
- 2 Gdzie dobrze zjeść w centrum Gdyni? (116 opinii)
- 3 Kuchnia jak u mamy, czyli jaka? (75 opinii)
- 4 Jemy na mieście: El Molo - bajeczny widok (37 opinii)
- 5 Sezon na śliwki. Dlaczego warto po nie sięgać? (14 opinii)
- 6 Nowy plan dla Bulwaru Nadmorskiego (222 opinie)
Jedzenie na telefon: test trzech pizzerii z Trójmiasta
Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej kulinarne propozycje od trzech lokali w Trójmieście: Brooklyn Pizza z Gdyni, Oranżerii z Garnizonu oraz NOI pizza i wino z Przymorza. W następnym tekście ocenię burgery.
Wszystkie pizzerie w Trójmieście
Tym razem zamówiłam jedzenie do domu, a wybór padł na dwa lokale z Gdańska i Gdyni. Łącznie zamówiłam sześć różnych pizz z trzech miejsc.
Oranżeria
Z Oranżerii we Wrzeszczu przy ul. Edwarda Stachury 6
Zdecydowałam się na poniższe pizze (średnica 30 cm):
- Margherita - sos, mozzarella, bazylia (20 zł);
- Aglio olio - sos, mozzarella, czosnek prażony i bakłażan (32 zł).
Pizze z Oranżerii miały świetnie wypieczone, cienkie ciasto z chrupiącymi brzegami. Margherita to czysty, prosty smak pomidorowo-bazyliowy z ciągnącym się serem i w swej prostocie znakomity. Bardzo ją polubiłam.
Pizza Aglio Olio uwiodła mnie od pierwszego kęsa, bo mimo że bakłażan i czosnek nie są niczym nowym na pizzy, to ich sposób przyrządzenia był świetny. Cieniutkie, przypieczone paski bakłażana bez cienia goryczki i uprażone mięciutkie plasterki czosnku o słodkawym posmaku. To dobra alternatywa dla tych, którzy nie lubią klasycznych dodatków.
To, co wyróżnia włoską pizzę, to tak naprawdę umiar w dodatkach i odpowiedni balans smaków i właśnie to znalazłam w pizzach z Oranżerii.
Brooklyn Pizza
W Gdyni postawiłam na Brooklyn Pizza, lokalu mieszczącym się na Placu Kaszubskim 11.
Wybrałam ulubione pizze okolicznych mieszkańców w najmniejszym rozmiarze, czyli placki o średnicy 24 cm:
- Pepperoni - sos, ser, salami pepperoni (24 zł);
- Hawaii - sos, ser, szynka, ananas i oregano (21 zł).
Z Brooklyn Pizza przyjechały dorodne placki w stylu amerykańskim, a więc na grubym, puchatym cieście, dość miękkim, z równie pulchnymi i bułkowatymi rantami. Zamówiłam wersje podstawowe, ale w aplikacji jest możliwość dobrania za niewielką opłatą tylu dodatków, ile dusza zapragnie, a więc w iście amerykańskim stylu "na bogato".
Pizza Pepperoni pokryta chrupiącymi plasterkami salami nie była tak pikantna, jak oczekiwałam. Dobrze za to smakowała z czosnkowym sosem. Można się nią naprawdę najeść.
Włosi dodanie ananasa do pizzy uważają za profanację, jednak wiele osób uznaje słynną pizzę hawajską za rarytas. O brooklyńskiej Hawaii mogę napisać, że była poprawna, z dobrej jakości chudą szynką i nierozciapanymi kawałkami ananasa. Można by w obu pizzach bardziej dopracować dodatki i dołożyć więcej sera i sosu na samo ciasto, bo było odrobinę za suche.
NOI pizza i wino
Ostatni lokal, z którego zamówiłam pizzę, mieści się na Przymorzu, przy ul. Obrońców Wybrzeża 3C/U13-14
Zamówiłam dwie najczęściej zamawiane tu pozycje (średnica 30 cm):
- Vegetarianę - pesto pietruszkowe, mozzarella, karczochy, cukinia i pieczarki (24 zł);
- Pizzę Spinata - sos pomidorowy, mozzarella, salami piccante, mascarpone, papryczka jalapeno i rukola (27 zł).
Z pizzerii NOI otrzymuję dwa placki o nieregularnych kształtach, co świadczy o tym, że są wyrabiane ręcznie. Ciasto jest kruche i cienkie z pulchnymi, ale pustymi w środku rantami oraz osmolonymi bąblami, a to jest to, co charakteryzuje pizzę w stylu włoskim.
Vegetariana była fenomenalna. Pietruszkowe pesto zamiast sosu pomidorowego zrobiło przysłowiową "robotę". Pozostałe dodatki, jak cukinia, karczoch z orzechową nutką i pieczarki - w punkt.
Cykl "Nowe lokale" w Trójmieście
Spinata była ostra jak diabli za sprawą salami piccante i papryczek jalapeno. Tę ostrość delikatnie złagodził serek mascarpone. To była świetna pizza, z idealną ilością dodatków i przyjemnym pomidorowym sosem.
Vegetarianę i Spinatę z NOI docenili również moi sąsiedzi i ich dzieci, z którymi się nią po sąsiedzku podzieliłam.
Wiosną, gdy zamawiałam jedzenie do domu i pisałam o nim na łamach portalu, nie wystawiałam ocen. Tym razem zrobię podobnie. Każdy z wybranych przeze mnie lokali trzyma swój poziom, a wielbiciele pizzy - czy to w stylu włoskim, czy amerykańskim - na pewno znajdą w nich swoje ulubione smaki. Jest w czym wybierać!
Sonda: pizza z ananasem czy bez? (wideo archiwalne)
O autorze
Miejsca
Opinie (152) ponad 10 zablokowanych
-
2020-10-28 17:08
Jak pizza to musi być z ananasem! (11)
Do tego najlepiej jeszcze banan, brzoskwinie i dla przełamania smaku anchois z oliwą truflową.
- 76 42
-
2020-10-28 17:16
no i do popicia (2)
koniecznie piwo z 2 łyżeczkami cukru!
- 20 0
-
2020-10-28 17:21
Oj nie, to ma zły indeks glikemiczny. Chociaż czasem można sobie zaszaleć.
Osobiście wybrałbym lekkie, wytrawne frizzante. Pomoże strawić ser i uwypukli smak rybek.
- 4 4
-
2020-10-29 18:03
Piwo tylko z solą :)
- 0 0
-
2020-10-28 18:50
racja, dodałbym to tego ciutkę czekolady mlecznej i marchwi z ziemiaczkami
- 17 0
-
2020-10-28 19:13
(1)
Jak pizza to tylko z DragonPizza na Przymorzu
- 0 10
-
2020-10-28 19:22
Prosimy bez kryptoreklamy ...
- 15 2
-
2020-10-28 19:17
(1)
I zasmażka!
- 8 0
-
2020-10-29 18:03
Spam? :)
- 1 0
-
2020-10-28 20:11
Z frytkami i majonezem!
Jadłem we Florencji - prawdziwa włoska pizza!
- 5 3
-
2020-10-28 21:03
Włosi płaczą xD
- 8 1
-
2020-10-29 10:59
I zasmażką.
- 1 1
-
2020-10-28 17:15
Jedzenie na telefonach kładzione zalecam w podróży i tu polecam Huałeje, są najszersze i równe, jedzenie nie spada (4)
ale najbardziej polecam jednak tablety w szerokim znaczeniu sensu lato, ale zimą też.
- 37 6
-
2020-10-28 18:06
A masz aplikację "podgrzewacz"? (1)
Bo ja mam. Super sprawa .
- 7 1
-
2020-10-28 20:02
Ja mam taka apke
Że nawet do WC nie chodzę tylko muszę długo klikać
- 3 1
-
2020-10-28 21:43
Ja już się nawet nie bzykam
Jest opcja wibracji, wkładam w majty, parę minut zmieniam majty i mogę dalej spokojnie serfować po sieci
- 6 2
-
2020-10-28 23:01
:-D
- 3 1
-
2020-10-28 17:27
Gastronomia ledwo przędzie, a Wy to jeszcze oceniacie! (5)
Wstyd mi za ten ranking. Lepiej pomóżcie gastro!
- 20 95
-
2020-10-28 17:37
(1)
To po co strajkujecie jak Wam tak źle? Jakby mi kazali zamknąć budę,to wszędzie szukałabym zarobku, a wy ściemniacie
- 12 9
-
2020-10-28 17:49
Ty jedynie jakiego zarobku szukasz to w pośredniaku.
- 6 11
-
2020-10-28 18:49
taak? (1)
Wiosną, gdy zamawiałam jedzenie do domu i pisałam o nim na łamach portalu, nie wystawiałam ocen. Tym razem zrobię podobnie.
Czytaj więcej na:
https://kulinaria.trojmiasto.pl/Jedzenie-na-telefon-test-trzech-pizzerii-z-Trojmiasta-n150101.html#tri- 5 0
-
2020-10-28 20:12
Nie chciała wystawić złych ocen.
- 3 0
-
2020-10-30 13:31
No właśnie pomagają, najlepszym. Przecież to świetna reklama! A inni niech się bardziej postarają.
- 2 1
-
2020-10-28 17:37
(6)
Myślę sobie nowy cykl kulinarny....przeglądając Trójmiasto.pl trzy pierwsze zdania artykułu i odrazu na mysl przychodzi pani Haponiuk no nikt inny niemposluguje się takim językiem.....sprawdzam kto jest autorem....BINGO!!! lekko i bez nadmiernej pretensjonalności.....w tym momencie zakończyłem lekturę artykułu, naprawdę ta pani MUSI pisać ??? tego nie daje się czytać, nikt w redakcji Trójmiasto.pl nie czyta ile juz było próśb aby ta pani zajęła się.czyms innym ?
- 58 10
-
2020-10-28 18:08
A co bys chciał przeczytać
Epos w 12 księgach ???
- 4 11
-
2020-10-28 19:07
Ja najbardziej lubię "w punkt" :-)
- 24 0
-
2020-10-28 19:25
Co to za bezsensowna nagonka?
Normalny artykuł, a jaki smaczny! ;)
- 4 8
-
2020-10-28 21:10
co cię to boli, czy aż tak cię to boli (2)
- 3 8
-
2020-10-29 07:24
(1)
Że Pani Haponiuk ma okazję uczciwie zarobić?
- 4 5
-
2020-10-29 08:54
uczciwie
słowo klucz
- 7 0
-
2020-10-28 17:41
pizza - pokarm plebsu włoskiego, u nas rarytas. Dziwne (3)
mąka, przecier pom. i kilka plasterków czegoś - do zapchania się owszem ale żeby aż tak chwalić ?
- 16 62
-
2020-10-28 18:25
Wypowiedz turysty ktory Włochy zna z opowiesci albo palcem po mapie (1)
- 20 4
-
2020-10-28 19:19
spod pach chyba
- 9 0
-
2020-10-28 19:20
no jak taka pizze jesz ze składników powyżej to faktycznie nie ma co chwalić
- 8 1
-
2020-10-28 17:46
(3)
Brooklyn pizza korzysta z najgorszej na rynku firmy która dostarcza jedzenie . Gbury nie kierowcy i wieczny problem z resztą!
- 26 4
-
2020-10-28 18:03
(1)
nie znam tej pizzy, ale mógłbyś sięzdecydować, co Ci w niej nie pasuje - jedzenie czy obsluga? :P
- 1 6
-
2020-10-29 06:29
No przecież napisał -_-
"...korzysta z najgorszej na rynku firmy która dostarcza jedzenie"- 7 0
-
2020-10-29 19:03
cry me a river...
No chyba nazwa o czymś świadczy! Wpadasz na Brooklyn i jeszcze marudzisz? Wyskakuj z skarpetek chłystku i żebym tu ciebie więcej nie widział! Adios muchachos!
- 0 0
-
2020-10-28 17:55
Najlepsze pizze to mrożone Riga i Giuseppe. (8)
- 68 21
-
2020-10-28 18:06
Z mrożonek tak
Masz racje
- 16 2
-
2020-10-28 22:45
Najlepsze są te z Biedronki ale nie mrożone tylko świeże. Są pyszne i lepsze niż niejedna z pizzerii. Moja ulubiona z kurczakiem.
- 4 5
-
2020-10-28 23:36
I twój stary
- 1 4
-
2020-10-29 00:16
Bida klepie
Jak cie nie stać to owszem :)
- 0 6
-
2020-10-29 07:30
(2)
giuseppe jest strasznie gumowa. nie polecam.
- 1 5
-
2020-10-29 10:01
(1)
Spróbuj ją upiec w piekarniku. Nie wystarczy tylko wyjąć z pudełka.
- 19 0
-
2020-10-29 18:04
Trafiony, zatopiony :)
- 5 0
-
2020-10-29 10:33
Oj, powiem Ci że wole proste historie "kaszubską" i feliciane.
- 2 0
-
2020-10-28 17:57
Test to pic na wodę fotomontaż (4)
Większość właścicieli lokali gastronomicznych zna autorkę "recenzji" więc nie da się ukryć że wiedzą jak ja udobruchać.
- 50 8
-
2020-10-28 18:48
motofontaż sie pisze
- 9 1
-
2020-10-28 21:46
Udob co?
Myślisz, że tak to działa?
- 2 1
-
2020-10-28 22:10
Obiektywizm (1)
Zwłaszcza w jednej z oliwskich knajp jednego z miejskich radnych. Gdzie autorka poszła dwa razy ( bo za pierwszym razem rzekomo było przed zmianą menu, a recenzja nie została opublikowana). A "rewizyta" to oczywiście 6/6 i same ochy achy, choć nie potwierdzają tego niezależne opinie w Internecie.
Czy inne lokale też mogą liczyć na taką łaskę?- 24 0
-
2020-10-30 09:40
Tak, tak, obiektywizm, matole, na pewno tego słowa szukałeś.
- 1 2
-
2020-10-28 17:57
Na witominie jest dobra pizzeria...
I od początku trzymają poziom. Mój wybór ta z ragu i chyba salami pikante czy nduja
- 15 2
-
2020-10-28 18:04
(3)
A wegetariańską z kiełbasą mają?
- 26 4
-
2020-10-28 18:22
nie
mają mięsną z warzywami
- 6 0
-
2020-10-28 19:35
Mają super skrzydełka wołowe!
- 15 0
-
2020-11-03 23:29
Czym chata bogata
Mają też schabowe z dorsza , sznycle z indyka wieprzowego oraz rosół z pomidorowej z wczoraj :)
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.