• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jedzenie na telefon: testujemy pierogi

Agnieszka Haponiuk
27 listopada 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
W kolejnym tekście, w którym testuję jedzenie na wynos, sprawdziłam lokalne pierogarnie. Na zdjęciu: pierogi z gruszką i serem pleśniowym podawane z sosem żurawinowym od pierogarni Mandu w Oliwie. W kolejnym tekście, w którym testuję jedzenie na wynos, sprawdziłam lokalne pierogarnie. Na zdjęciu: pierogi z gruszką i serem pleśniowym podawane z sosem żurawinowym od pierogarni Mandu w Oliwie.

Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej test czterech lokali z pierogami: restauracji Sopocki Młyn, Mandu w Oliwie, Natka Bistro oraz Na Pierogi. Ocenialiśmy już pizze, burgery, obiady, zestawy sushimakarony z dowozem do domu.



Pierogarnie w Trójmieście


Które pierogi wolisz?

Pierogi to jedno z flagowych dań kuchni polskiej i staropolskiej, a przywędrowały do nas z Ukrainy. Legenda głosi, że św. Jacek Odrowąż przywiózł je z Kijowa. Był zachwycony ich smakiem - poznał je podczas podróży misyjnych w XIII w. po Rusi (dzisiejszej Ukrainie). Stąd też wzięła się nazwa - pierogi ruskie. Wprawdzie wtedy jeszcze w Europie nie znano ziemniaków, więc pewnie były nadziewane serem, kaszą lub kapustą.

Uwielbiam pierogi, ale męczy mnie ich przygotowanie, dlatego tym razem, w ramach wsparcia dla gastronomii, zamówiłam je z czterech miejsc w Trójmieście i skosztowałam różnych smaków. Na szczęście nie spożywałam ich sama, bo nie dałabym rady zjeść nawet połowy - to w końcu bardzo syte i kaloryczne danie.

Sopocki Młyn



W pierogowym menu Sopockiego Młyna przy Al. Niepodległości 899Mapka znajdziemy niemały wybór pierogów gotowanych, pieczonych i na słodko.

Zamawiam:

- miks pierogów gotowanych - po dwa pierogi z pięciu rodzajów (31 zł);
- pierogi słodka jagoda - jagody, słodka śmietanka (5 szt. 16 zł/10 szt. 27 zł).

Pierogi odbieram osobiście o umówionej godzinie, a więc odpada mi koszt dowozu, który wynosi około 2 zł za 1 km.

W miksie pierogów znalazły się: ruskie z ziemniakami i twarogiem; czerwone z wołowiną, żurawiną, warzywami korzeniowymi i okrasą z boczku i cebulki;
kętrzyńskie; kętrzyńskie w cieście ze szpinakiem, a w środku ziemniaki, ser żółty, cebula, podgrzybek i w osobnym pojemniczku sos chrzanowo-śmietanowy oraz mięsne z gotowaną wołowiną i wieprzowiną oraz cebulką, podane z okrasą z boczku i cebulki.

Jedzenie na telefon w Trójmieście


Miks pierogów gotowanych (po dwa pierogi z pięciu rodzajów) od Sopockiego Młyna. Miks pierogów gotowanych (po dwa pierogi z pięciu rodzajów) od Sopockiego Młyna.
Najbardziej zasmakowały mi pierogi czerwone. Były doskonałe w każdym kęsie. Środek został wypełniony wyrazistym, soczystym farszem wołowym z odrobiną słodko-kwaśnego posmaku żurawiny.

Ruskie też w sam raz - dobra równowaga między ziemniakami a twarogiem i cebulą. W pierogach kętrzyńskich niestety uciekł gdzieś smak. Trudno było wyczuć poszczególne składniki, a i konsystencja była nieco gumowa. Koleżanka określiła je mianem smaku dla dzieci.

Mięsnych pierogów naliczyłam w sumie cztery sztuki, mała pomyłka kucharza, ale wybaczalna. Pierogi z gotowanym mięsem wołowo-wieprzowym miały iście domowy smak. Były delikatne, wilgotne i dobrze doprawione - wyważona ilość przypraw.


Pierogi z jagodami były genialne. Nie była to jagodowa papka, którą wielokrotnie zdarzało mi się znaleźć we wnętrzu pieroga, ale prawdziwe owoce z sokiem. Nadzienie nie było słodzone, wręcz było lekko kwaskowe, co świetnie kontrastowało ze słodkim waniliowym sosem śmietanowym. Pyszne były i chociaż na chwilę pomogły zapomnieć o szaroburym listopadowym dniu.

Pierogi z Sopockiego Młyna należą do tych większych, ciasto jest dość grube, ale nie dominuje nad farszem i jest elastyczne. To bardzo udane pierogi.

Pierogi słodka jagoda od Sopockiego Młyna. Pierogi słodka jagoda od Sopockiego Młyna.

Pierogarnia Mandu w Oliwie



W Mandu przy ul. Kaprów 19 DMapka dokonuję zamówienia bezpośrednio w restauracji, ale z dowozem do domu, co kosztuje mnie 9,50 zł, choć mieszkam w zasadzie dwie przecznice dalej, czyli w bliskim sąsiedztwie. Czas oczekiwania to niecała godzina.

Z sekcji "pierogi tradycyjne gotowane" (10 sztuk) zamawiam:

- pierogi z ziemniakami, pikantną kiełbasą chorizo, mascarpone i pastą truflową, podawane z sosem koperkowym (27 zł).

Z sekcji "pierogi z pieca" na puszystym drożdżowym cieście (5 sztuk) zamawiam:

- pierogi z gruszką i serem pleśniowym podawane z sosem żurawinowym (24 zł).

Pierogi z chorizo to przysłowiowa petarda. Wyraźne, z doskonale wyczuwalną pikantnością kiełbasy, złagodzoną nieco ziemniakami i bardzo subtelną nutą trufli, jednak główne skrzypce gra tutaj mięso. Całości dopełnił delikatny śmietanowy sos koperkowy.

Pierogi z ziemniakami, pikantną kiełbasą chorizo, mascarpone i pastą truflową, podawane z sosem koperkowym - od pierogarni Mandu w Oliwie. Pierogi z ziemniakami, pikantną kiełbasą chorizo, mascarpone i pastą truflową, podawane z sosem koperkowym - od pierogarni Mandu w Oliwie.
Pieczone pierogi z drożdżowego ciasta były poprawne. Ciasto było świeże, miękkie w części wypełnionej farszem, lekko chrupiące z wierzchu. Intensywny ser pleśniowy i słodka gruszka to duet doskonały, ale w przypadku tych pierogów zostały nieco zaburzone proporcje - ciasta było zdecydowanie więcej niż nadzienia. Nie zachwyciły mnie, ale też nie mogę powiedzieć, że były niesmaczne. Jestem pewna, że to danie znajdzie swoich fanów.

Pierożki z Mandu są nieco mniejsze, o delikatnym, cienkim i mięciutkim cieście. W menu znaleźć można ciekawe kombinacje smakowe, zaś te z chorizo wpisałam na listę moich ulubionych.

Pierogi z gruszką i serem pleśniowym podawane z sosem żurawinowym od pierogarni Mandu w Oliwie. Pierogi z gruszką i serem pleśniowym podawane z sosem żurawinowym od pierogarni Mandu w Oliwie.

Natka Bistro



Pierogi od Natka Bistro (12 piętro)Mapka zamawiam na specjalnej stronie ryneczeknatki.pl z jednodniowym wyprzedzeniem i na konkretną godzinę. Lokal oferuje pierogi do odgrzania w domu, co jest fajną opcją dla osób lubiących gorące dania. Można je wrzucić do gorącej wody lub usmażyć - jak kto lubi.

Wybieram:

- pierogi z kurczakiem z sosem - 7 sztuk (16 zł);
- pierogi ruskie z okrasą z cebulki - 7 sztuk (16 zł).

Kurczakowe nadzienie przyrządzone jest w stylu orientalnym, w smaku na pierwszy plan mocno wybija się kumin, a zaraz za nim ostra papryka. Do tego wyrazisty, bardzo aromatyczny, ostry sos. Dla mnie zdecydowanie za dużo tu kuminu, ale wielbiciele orientalnych smaków nie będą zawiedzeni.

Pierogi ruskie z okrasą z cebulki od Natka Bistro. Można je wrzucić do gorącej wody lub usmażyć. Pierogi ruskie z okrasą z cebulki od Natka Bistro. Można je wrzucić do gorącej wody lub usmażyć.
Ruskie są delikatne, z przewagą twarogu. Jako okrasa złocista cebulka. Wybornie smakowały podsmażone na maśle.

Pierogi z Natki uważam za smaczne. Są sporych rozmiarów o nieco grubym, ale dobrym i miękkim cieście, które minimalnie przeważa nad farszem.

Pierogi ruskie z okrasą z cebulki od Natka Bistro. Można je wrzucić do gorącej wody lub usmażyć. Pierogi ruskie z okrasą z cebulki od Natka Bistro. Można je wrzucić do gorącej wody lub usmażyć.

Na pierogi



Zamówienie z Na pierogiMapka składam przez jedną z popularnych aplikacji. Czekam na jedzenie niecałe 50 minut, a za dowóz z Żabianki do Oliwy płacę 7,99 zł.

Zamawiam:

- pierogi ze szpinakiem i serem - 6 sztuk (17 zł);
- pielmieni ze śmietaną i słodkim octowym sosem - 15 sztuk (18 zł).

Szpinakowe pierogi były niemałe, grube, uczciwie wypełnione farszem. Bez większych wad, ale też smakowo nie zwaliły z nóg. Były smaczne, ale nieco mdłe, bo w szpinakowym farszu zabrakło czosnku - powinien się tam znaleźć i od razu danie nabrałoby wyrazistości.

Pierogi ze szpinakiem i serem od pierogarni Na pierogi. Pierogi ze szpinakiem i serem od pierogarni Na pierogi.
Pielmieni są bardzo udane, wręcz idealne. Dobrze przyprawione, świeże mięso i cieniutkie rozpływające się w ustach ciasto. Podlane kwaśną śmietaną i octowym sosem świetnie smakowały.

Szpinakowe pierogi nie trafiły za bardzo w moje gusta, ale i tak uważam, że Na Pierogi serwuje uczciwe jedzenie w niewygórowanych cenach, natomiast pielmieni zajęły szczególne miejsce w moim kulinarnym sercu.

Pielmieni ze śmietaną od pierogarni Na pierogi. Pielmieni ze śmietaną od pierogarni Na pierogi.
Podsumowanie pierogowej uczty: z pewnością jeszcze nie raz skuszę się na pierogi z dowozem do domu, bo to dobry i niedrogi sposób na obiad nie tylko od święta. Wszystkie z przetestowanych przeze mnie restauracji oferują pełny przekrój różnych propozycji pierogowych, naprawdę jest w czym wybierać, a więc gorąco zachęcam was do zamówienia ulubionych smakołyków i tym samym wsparcia gastronomii.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (132) ponad 20 zablokowanych

  • (1)

    Polecam Bazylię na Chełmie. Solidna porcja pierogów za 18zł
    Tradycyjne w smaku, bez żadnych udziwnień

    • 8 13

    • No tak średnio

      Może źle trafiłem - ale pierogi w Bazylii były strasznie tłuste, pływające w oleju. Jeśli chodzi o Chełm - to szczerze lepsze były w Coś Na Ruszt (jadłem z mięsem - pycha)

      • 1 0

  • właściciele restauracji ani myslą obniżyć ceny (7)

    mają kasę z tarczy, miasto obniża im czynsze, nie płaca kelnerom a ceny wciąz abstrakcyjne. Zamówię trzy porcje pierogów( 3 x 10 małych pierożków) z dowozem zapąłcę 100 zł.

    • 80 18

    • Właśnie . Wczoraj premier powiedział że ocalił wszystkie polskie firmy i rozdał kasę z tarczy . (6)

      Ale im wiecznie mało i wiecznie są biedni .

      • 16 10

      • To czemu nie zostaniesz przedsiębiorcom? Brak umiejętności, rozumu, pomysłu?

        • 1 5

      • Znasz takiego co dostał? Morawiecki dużo mówi a potem pieniądze są tylko dla kolesiostwa. Zresztą z tego co ten Pinokio opowiada to nawet 10% nie zostało zrealizowane.

        • 4 2

      • (2)

        Błagam. Najpierw się doinformujcie a wtedy proszę coś dopiero pisać

        • 7 7

        • Klawiaturowym wojownikom nie wytłumaczysz.

          Piwniczna banieczka otacza ich szczelnie.

          • 5 6

        • Wszystko to mówią w TVP . Kłamią ?

          • 7 4

      • Porsche i wakacje na Malediwach kosztuja krocie

        • 22 4

  • Tylko Gyoza z Lidla (3)

    11 pierogów z ultradelikatnego ciasta za 6,99 zł (wersja z warzywami albo z kujćakiem)

    • 32 1

    • Z biedry też spoko

      • 1 1

    • No tak, ale ta gejoza nie ma w środku jagód, chorizo, sera koziego i farszu z przepiórek :) (1)

      • 1 1

      • Ale można dołożyc jako dodatek nawet trufle

        Help yourself Jedi

        • 2 0

  • Mandu to nie to samo co kiedyś

    • 8 1

  • ? (1)

    To w Gdyni już nie ma pierogów ?

    • 4 1

    • W Gdyni tylko śledzie...

      • 5 0

  • "Pierogi z chorizo to przysłowiowa petarda" (17)

    Poproszę o przywołanie tego przysłowia z "petardą" bo jakoś nie kojarzę.

    • 90 6

    • lepsza petarda w garści niż pieróg na dachu

      • 8 0

    • Kruk petardą oka nie wykole.

      • 7 0

    • Pierogi są petarda,

      po nich zawsze puszczam piarda.

      • 13 1

    • Zamienił stryjek petardę na kijek.

      • 11 0

    • Petarda na talerzu, koniom lżej. (4)

      • 53 0

      • Kto pod kimś dołki kopie ten na petardę wpada.

        • 15 0

      • twarda petarda saperska musztarda bastard poluje z pomocą geparda

        • 14 1

      • Kto rano wstaje ten od petard ginie.

        • 20 0

      • Petardą i racą

        Ludzie się bogacą

        • 40 0

    • petarda petardę petardą pogania

      • 12 0

    • Lepsza raca w garści niż petarda na dachu.

      • 17 0

    • Fortuna petarda się toczy.

      • 13 0

    • Z pustej petardy i Salomon nie z@je61e

      • 20 0

    • Petarda, zupa i pierogów kupa.

      • 25 0

    • Petarda petardą

      a sprawiedliwość musi być po naszej stronie

      • 29 0

    • Lepszy wróbel w garści niż petarda na dachu.

      • 33 0

    • Gdzie petard sześć, tam nie ma co jeść.

      • 44 0

  • Sopocki Młyn

    Ilekroć zamówilam tam mix pierogów, nigdy nie dostalam tak jak poprosilam.

    • 10 0

  • Ja mam z Mandu

    fatalne gastryczne wspomnienia. Nigdy więcej pleśni z Mandu.

    • 10 0

  • (6)

    Świetne ruskie pierogi, duże i odsmażane chrupiące z konkretną okrasą były kiedyś w Kolibie w Sopocie. Idealnie wchodziły do piwa na imprezach z tańcami na stołach :)
    Ale to było ponad 20 lat temu :)

    • 27 12

    • Ile ja tam flekow z butow zdarlam na tych stolach (1)

      • 4 4

      • Podaję odpowiedź: żadnego.

        • 2 2

    • gastronomia w PL jest spisana na straty - im szybciej dotrze do właścicieli tym więcej zaoszczędzą pieniędzy (2)

      ....w PL sa niskie pensje netto/za wysokie podatki/ a cyrk z wirusami spowoduje że coraz mniej turystów z zagranicy a polacy wolą chleb z pasztetem zjeść czy mielonką turystyczną niż iść do baru na pierogi po ok 30zł za porcję i ja im się nie dziwię .....

      • 16 4

      • Taa, jasne. Ja to widzę dokładnie odwrotnie, kiedyś można było do praktycznie każdej restauracji wejść z ulicy i wybierać stolik wedle uznania bo było tak jak piszesz a stołowanie się w restauracjach było przywilejem. Dzisiaj bez rezerwacji zapomnij, czasem trzeba dzwonić 2-3 dni wcześniej, szczególnie chcąc zjeść w piątek, sobotę czy niedzielę.

        • 7 2

      • Święta Racja nawet lepiej zjeść coś w barze mlecznym i to za znacznie niższą cenę !

        • 6 4

    • Byly duze jak pięść... mniam

      • 2 4

  • Proszę gorąco- nie SYTE danie, tylko sycące- pozdrawiam

    • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane