• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Amici w Sopocie - dania na duży głód

Agnieszka Haponiuk
10 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (63)
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam sopocką restaurację Amici. Na zdjęciu: pizza Amici. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam sopocką restaurację Amici. Na zdjęciu: pizza Amici.

Amici to restauracja z kuchnią włoską zlokalizowana w Sopocie przy ul. Jana Kazimierza 2Mapka. Odwiedzam ją w niedzielne popołudnie, oczywiście w towarzystwie. Czy była to udana wizyta? Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" recenzowałam restaurację Panorama w Gdańsku.




Do dyspozycji gości są dwa poziomy oraz ogródek w porze letniej. Wnętrze lokalu urządzone jest prosto w jasnych kolorach, takich jak biel i beż - w stylu włoskiej trattorii. Górna sala ma duże okna. Ściany ozdobione są drewnianymi instalacjami z roślinnością i szkłem, ażurowymi okiennicami. Uwagę zwraca też wisząca u sufitu wielka dekoracyjna klatka dla ptaków. Niewielki bar pomalowany jest czarną farbą tablicową i cały zapełniony wypisanymi propozycjami potraw.

  • Restauracja Amici w Sopocie.
  • Restauracja Amici w Sopocie.
  • Restauracja Amici w Sopocie.
  • Restauracja Amici w Sopocie.
  • Restauracja Amici w Sopocie.
  • Restauracja Amici w Sopocie.
  • Restauracja Amici w Sopocie.
  • Restauracja Amici w Sopocie.
  • Restauracja Amici w Sopocie.
  • Restauracja Amici w Sopocie.
Karta jest obszerna. Znajdziemy w niej bardzo duży wybór makaronów i pizzy. Są to głównie znane i lubiane dania.

Zamawiamy:

  • przystawkę vitello tonnato - pieczone cienkie plastry cielęciny podawane z rukolą, parmezanem i cytryną w kremowym sosie tuńczykowo-kaparowym (49 zł);
  • makaron tagliatelle al pesto - tagliatelle, pesto bazyliowe, suszone pomidory, oliwa z oliwek, orzeszki pinii, cebula, czosnek (43 zł);
  • pizza Amici - sos pomidorowy, zielone szparagi, jajko sadzone, szynka parmeńska, rukola, oliwa z oliwek, pomidory koktajlowe, pieprz, ser mozzarella (37 zł);
  • kotlet Cotoletta alla Milanese - panierowany kotlet cielęcy podawany z cytryną, rukolą, pomidorkami koktajlowymi, gnocchi (61 zł).

Najlepsze w Trójmieście
Ranking: Restauracje

Zanim na stole pojawiły się nasze zamówione dania, zostałyśmy poczęstowane świeżo upieczonymi bułeczkami i twarożkami o różnych smakach. Przyjemne czekadełko, które wzmogło nasz apetyt.

Czekadełko: bułeczki i twarożki. Czekadełko: bułeczki i twarożki.
Solidna porcja vitello tonnato przyprawiła nas o lekkie osłupienie. Była w prawdziwie włoskim stylu: ogromna. Plasterki cielęciny pokrojone były idealnie cieniutko i znakomicie przyrządzone: były kruche i soczyste. Towarzyszył im podany w oddzielnej miseczce sos tuńczykowo-kaparowy, z którego niestety trochę "uciekał" smak tuńczyka. Natomiast rukola, parmezan i słodki ocet balsamiczny były zbędne w tym daniu. Przyczepiłabym się jeszcze do struktury sosu, który przypominał sos tatarski, a powinien być gładki, jeśli mamy się trzymać włoskiej wersji. Mimo wszystko to było bardzo smaczne vitello tonnato.

Przystawka vitello tonnato - pieczone cienkie plastry cielęciny z dodatkami. Przystawka vitello tonnato - pieczone cienkie plastry cielęciny z dodatkami.
Cotoletta alla Milanese, czyli słynny kotlet po miediolańsku lub też sznycel po mediolańsku to prototyp naszego "schaboszczaka", tylko że mediolański jest z cielęciny. Dodam, jako ciekawostkę, że kotlet ten jest chlubą całej Lombardii, a podają go wszędzie: od zwykłej trattorii po restauracje z gwiazdką Michelin. Jego powstanie datuje się na XII wiek.

Nasz był imponujących rozmiarów, obficie obłożony rukolą i doprawiony młotkowanym pieprzem oraz wykończony słodkim octem balsamicznym. Niestety w smaku był nieco rozczarowujący. Mięso zostało rozbite bardzo cienko, przez co panierka zdominowała smak, czyniąc cielęcinę zbyt suchą. Całość dania miała słodkawy posmak ze względu na sos, którym skropiono rukolę przykrywającą mięso. Sugeruję mniej rukoli, a grubszy plaster mięsa.

  • Cotoletta alla Milanese, czyli słynny kotlet po miediolańsku lub też sznycel po mediolańsku.
  • Cotoletta alla Milanese, czyli słynny kotlet po miediolańsku lub też sznycel po mediolańsku.
  • Cotoletta alla Milanese, czyli słynny kotlet po miediolańsku lub też sznycel po mediolańsku.
Tagliatelle z pesto było przyjemne w smaku, chociaż zostały w nim zaburzone proporcje poprzez nadmierną ilość suszonych pomidorów, które co prawda wniosły lekką nutę kwasowości, ale przyćmiły główny składnik dania, jakim jest pesto. Makaron al dente taki, jaki powinien być. Także w tym daniu znalazła się rukola i młotkowany pieprz.

Makaron tagliatelle z pesto. Makaron tagliatelle z pesto.
Pizza Amici była również ukryta pod pierzynką z rukoli, a na jej wierzchu ułożono cienkie plastry szynki parmeńskiej. Ale smakowała wybornie! Doskonale wypieczone, cienkie ciasto z chrupiącymi rantami, wspaniale ciągnący się ser, delikatny sos pomidorowy i smakowite dodatki, takie jak szynka parmeńska, sadzone jaja z płynnym żółtkiem oraz chrupiące, zielone szparagi. Pyszna!


Pizza Amici. Pizza Amici.
Podsumowanie: ogólnie wizytę w Amici uważam za udaną. Porcje były obfite, co pozwoliło nam wyjść z poczuciem sytości. Uważam jednak, że szef kuchni powinien wykazać się większą dbałością o szczegóły i dobór składników - mam na myśli wszechobecną w każdym daniu rukolę i młotkowany pieprz. Oba składniki bardzo lubię, ale proszę mi wierzyć, że Włosi nie pakują do wszystkiego rukoli, pieprzu czy też parmezanu. Na zachętę wystawiam ocenę dobrą.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (63) ponad 10 zablokowanych

  • To wreszcie się Pani najadła i cylk się zakończy? (2)

    Prosimy!

    • 29 3

    • A dlaczego ma się zakończyć? (1)

      Przecież narzekacze ciągle wchodzą w treść artykułu, zostawiają komentarze, więc wszystko jest tak, jak być powinno.
      Gdyby artykuły nie miały ani wyświetleń, ani reakcji pod tekstem, to pewnie cykl przestałby być publikowany.

      • 1 4

      • Narzekacze są

        Bo ta pani nigdy nie daje oceny mniejszej niż 4, wszystko jej smakuje (mi w sumie za darmo też by smakowało), i co najważniejsze - umiejętności językowe na dramatycznie niskim poziomie. Te recenzje są wuja warte.

        • 1 0

  • Mają tam parę fanych pizza, także bez rukoli (1)

    Mam wrażenie, ze to zarukolowanie było na własną prośbę. Moja żona też zwykle wybiera danie z rukolą.

    • 5 0

    • To ściema
      Jak jest ze mną to zamawia chleb ze smalcem i kaszanke z gryla.
      Może czuc sie sobą

      • 3 4

  • To ja poproszę cztery czekadełka i herbatę.

    • 13 0

  • Fenomen tej pani mnie zaskakuje (5)

    Drewniany język, w kółko pisze to samo, sztuczna inteligencja lepiej umiałaby opisać dania. Nie da się tego czytać, chyba że jako wypociny nastolatki.

    • 40 5

    • (1)

      i tak szok, że zostawili negatywną opinię o tych wypocinach mitomanki.

      • 15 0

      • a jaką znawczynie robi z siebie na jednej z trójmiejskich grup kulinarnych, hoho

        • 14 0

    • Proszę napisac wlasną recenzję, (1)

      chętnie przeczytam. Jakiejkolwiek knajpy.

      • 0 10

      • Sztuczna inteligencja napisze lepszą

        Czy ta pani wystawiła kiedyś jakiejkolwiek knajpę ocenę poniżej 4 mniej?

        • 5 0

    • Zero polotu, nuda, banał, powtarzalność

      • 0 0

  • kiedys chciałem tam pracowac. (1)

    było jedno miejsce . ale po rozmowie z bardzo nie przyjemnym menacho - mysli ze jest krÓÓlem dzungli . dałem se spokój. ...(wiecej nic nie dodam - a powinienem)

    • 19 1

    • Puścił oko do ciebie?

      • 1 0

  • Pesto bazyliowe utlenione, pozbawione koloru, nie przygotowywane na bieżąco. Poza tym pomidory suszone? To jakiś polski fusion?

    No i ta moda zasypywania wszystkiego rukolą . Włosko-polo.

    • 14 0

  • Grigor

    Ja bardzo przepraszam. Wybiera Pani dania z rukolą( takie nazwy dan wpisała Pani w treści artykułu), a potem pisze, że nie pasuje Pani rukola. Może trzeba było zamowic pizzę bez rukoli? Sprawdziłem menu tej restauracji i na 20pozycji pizz są może 2, które mają ja w składzie.

    • 21 2

  • Porcje miniaturki, a ceny z kosmosu

    • 5 5

  • Czy znacie knajpę gdzie najemy się jednym daniem ? Większość włoskich pizz to muszę 2 zamówić żeby się najeść.... minimalnie

    • 6 6

  • Jedzenie jak w prawie każdej włoskiej (w Polsce) restauracji. Bez szału ale plus za bezglutenowe makarony.

    • 13 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane