• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Panorama - polska kuchnia i piękny widok

Agnieszka Haponiuk
27 stycznia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (100)
Tym razem w ramach cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam Restaurację Panorama w Gdańsku. Tym razem w ramach cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam Restaurację Panorama w Gdańsku.

Na potrzeby kolejnego tekstu w ramach cyklu "Jemy na mieście" skierowałam swoje kroki do ZieleniakaMapka w Gdańsku. Od lat działa tam na 16. piętrze restauracja Panorama, znana m.in. z "Kuchennych rewolucji". Czy kuchnia zachwyca tak jak widok na Gdańsk? Ostatnio w moim cyklu recenzowałam gdyńską restaurację Horns, w której znaleźć można naprawdę niskie ceny.




Restauracja Panorama mieści się przy ul. Wały Piastowskie 1, na 16. piętrze Zieleniaka. 13 lat temu pomyślnie przeszła "Kuchenne rewolucje" pod okiem Magdy Gessler. Zmieniła się wówczas z lokalu przypominającego zakładową stołówkę w całkiem elegancką restaurację i działa z powodzeniem do dzisiaj.

Lokal zajmuje dwa przestronne pomieszczenia, z których roztaczają się piękne widoki na miasto. Gdańsk można zobaczyć z dwóch perspektyw: z sali bankietowej obejrzymy panoramę Starego Miasta, natomiast z głównej sali możemy podziwiać Motławę, stocznię oraz główną arterię miasta aż po samą Oliwę. Niewątpliwie jest to duży atut restauracji i nie dziwią turyści, którzy zachodzą tu, aby popatrzeć na miasto z lotu ptaka.


Panoramę odwiedzam w niedzielę w towarzystwie kolegi i jego dorosłego już syna, przed porą obiadową, gdy sala jest zupełnie pusta, ale tuż po wybiciu godz. 14 zaczęła się zapełniać. Główna sala restauracji, czyli ta z widokiem na stocznię, przedzielona jest na dwie części. Zaaranżowana jest bardzo prosto, bez wymyślnych gadżetów i dizajnerskich ozdób. Szare krzesła, jasne drewniane stoliki, brązowe ściany, a na nich kilka dużych czarno-białych zdjęć z wizerunkiem ludzi pracujących w stoczni w czasach PRL. Jest też kolorowa fototapeta przedstawiająca wodowanie statku.

Bardzo fajnym pomysłem są papierowe turkusowe podkładki, na których spisana jest krótka historia Zieleniaka. Wydzielono także mały kącik zabaw dla dzieci.

  • Restauracja Panorama w Gdańsku.
  • Widok na Gdańsk z restauracji Panorama.
  • Widok na Gdańsk z restauracji Panorama.
  • Widok na Gdańsk z restauracji Panorama.
  • Restauracja Panorama w Gdańsku.
  • Restauracja Panorama w Gdańsku.
  • Restauracja Panorama w Gdańsku.
  • Restauracja Panorama w Gdańsku.
  • Restauracja Panorama w Gdańsku.
  • Restauracja Panorama w Gdańsku.
  • Restauracja Panorama w Gdańsku.
W niezbyt długiej karcie dominują klasyczne i lubiane dania kuchni polskiej. Nie jestem pewna, czy jest to pokłosie "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler, ale niewątpliwie jest kilka jej pozycji, chociażby noga z kaczki i flądra z patelni.

Udane kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi Udane kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi
Decydujemy się na następujące dania:

  • Śledzia z dodatkami - śledź, pomidory, cebula, śliwka, papryka, puder cytrynowy (27 zł);
  • Żurek - kości wędzone, borowik, puree ziemniaczane, jajko (19 zł);
  • Kotlet de volaille - pierś z kury, masło, natka pietruszki, puree ziemniaczane, coleslaw (35 zł);
  • Flądrę z patelni - kiszona kapusta, frytki (37 zł).

Śledź z sosem paprykowo-pomidorowym ze śliwką bardzo nam zasmakował. Ryba była marynowana, delikatnie octowa, a jej wytrawny smak został przełamany słodyczą śliwki, z kolei sos paprykowo-pomidorowy podkręcił delikatny smak śledzia. Jest to bardzo udana wariacja na temat śledzia po kaszubsku.

Śledź z sosem paprykowo-pomidorowym ze śliwką. Śledź z sosem paprykowo-pomidorowym ze śliwką.
Żurek był w wersji klasycznej: nie za kwaśny, niezawiesisty, z subtelną nutą majeranku. Pełen cienkich plasterków białej kiełbasy, kawałków tłuściutkiego boczku, jajka i ziemniaczanego puree. Jak powiedział syn mojego kolegi: "spoko żurek".

Żurek. Żurek.
Flądra, a raczej dwie flądry zostały podane na patelni i smakowały dokładnie tak, jak latem w budce przy plaży, czyli przyzwoicie. Ryba była dobrze wysmażona, ale nie przeciągnięta. Do tego proste dodatki, jak frytki i surówka z kiszonej kapusty, ale tu nic więcej nie było trzeba. Fajne danie, które jak najczęściej powinno być serwowane w nadmorskich miejscowościach.

Flądra z frytkami i surówką. Flądra z frytkami i surówką.
Sekret kotleta "dewolaj" tkwi w zatrzymaniu w środku płynnego masła. Tutaj ta sztuka się udała, a zatem mogę śmiało napisać, że de volaille był pierwszorzędny. Soczysty w środku, z wypływającym masłem, a z zewnątrz pyszna chrupiąca panierka. Dodatki poprawne, lekki i przyjemny w smaku coleslaw bez nadmiaru majonezu oraz nieco mniej udane, bo lekko wodniste i niedosolone puree ziemniaczane.

Kotlet de volaille z ziemniakami i surówką. Kotlet de volaille z ziemniakami i surówką.
Podsumowanie: z Restauracji Panorama wyszliśmy najedzeni i zadowoleni, jednogłośnie przyznając ocenę bardzo dobrą za dobre smaki kuchni polskiej oraz stosunek ceny do jakości, a także za urzekający widok z okien i przesympatyczną obsługę. To była miła i smaczna wizyta.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (100)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane