- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (62 opinie)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (53 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Jemy na mieście: Aperitivo - poprawna kuchnia w stylu włoskim
Aperitivo to włoski zwyczaj spędzania czasu na mieście, bez pośpiechu, przy drinku, z jedzeniem i w towarzystwie przyjaciół. Aperitivo to także nazwa gdańskiej restauracji, która mieści się przy ulicy Szerokiej 121/122 w bliskim sąsiedztwie hali targowej i vis-à-vis klasztoru Dominikanów. Postanowiliśmy ją odwiedzić w ramach naszego cyklu Jemy na mieście. Przekonajcie się, czy włoskie smaki w Aperitivo są warte polecenia.
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Aperitivo to niewielki lokal urządzony w stylu nienachalnej włoskiej elegancji. Dominuje tu biel, czerń i butelkowa zieleń. Aby w małym wnętrzu zapewnić gościom odrobinę intymności, ustawiono przy stolikach wygodne, pluszowe loże w kolorze brzoskwiniowym, a jedna ze ścian zbudowana jest z lustra, co optycznie powiększa salę.
Na ścianach zawieszono dziesiątki czarno-białych zdjęć przedstawiających kadry z włoskiej klasyki kina, włoskie krajobrazy, gwiazdy filmu i muzyki. Tu i ówdzie dostrzeżemy stare reklamy, np. martini czy coca-coli, muzyczne instrumenty, plakaty reklamujące włoskie miasta. Są też fragmenty ścian z odsłoniętymi cegłami, co zdecydowanie ociepla wnętrze.
A na zewnątrz czekają na gości dwa spore ogródki z parasolami.
Nasze zamówienie
Karta składa się z klasyków kuchni włoskiej - od bruschetty po pizzę. Wraz z towarzyszkami kulinarnej wyprawy zamawiamy:
- bruschettę/ chrupiące pieczywo z pomidorami, bazylią, rukolą i parmezanem - 18 zł,
- cremina alla carbonara/ włoska wędzonka, masło truflowe, krem z parmezanu - 30 zł,
- orata/ dorada z pieca z rozmarynem, czosnkiem, oliwą, cytryną - 39 zł,
- fegatini di pollo/ wątróbki drobiowe smażone z pieprzem, konfitura z figi, maliny, carpaccio z zielonego jabłka w oliwie estragonowej - 29 zł,
- panna cotta/ na wiejskiej maślance w sosie z malin - 16 zł.
Dania główne podawane są bez dodatków, a więc domówiłyśmy dwie porcje patate picole/ małe ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem - 9 zł/ porcja.
Dorada z pieca i wątróbka drobiowa
Bruschetta to nic odkrywczego, ale smakowała dobrze. Cóż więcej można powiedzieć o grzance z pomidorami skropionymi oliwą i słodkawym balsamico? To przystawka, której przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Niestety, wszystkie dania główne wraz z makaronem dotarły na stół letnie, co było o tyle dziwne, że restauracja nie miała pełnego obłożenia.
Dorada z pieca była przepyszna. Bardzo soczysta, świeża, aromatyczna dzięki ukrytym w jej wnętrzu ziołom (co prawda był to tymianek, a nie wspominany w karcie rozmaryn), które nie zdominowały dorady, a podkreśliły jej delikatne mięso. Z rybą dobrze komponowały się pieczone z rozmarynem i czosnkiem ziemniaki (dotarły gorące). I jedyne, czego brakowało, to świeżej sałaty skropionej oliwą, ale takiej pozycji w menu nie znalazłam.
Wątróbka drobiowa była dobrze wysmażona - miękka w środku, a z zewnątrz leciutko zrumieniona. Słodka konfitura z figi, kwaśne maliny oraz winne plastry jabłka stanowiły świetną kompozycję smakową i wydobyły delikatny smak wątróbki oraz złagodziły charakterystyczną cierpkość.
Aromat trufli
Tagliatelle z włoską wędzonką, masłem truflowym i kremem z parmezanu okazał się być bardzo udaną wariacją na temat carbonara. To danie uwiodło mnie wspaniałą równowagą pomiędzy dobrze ugotowanym makaronem al dente i niepowtarzalnym aromatem trufli, który jednak nie zdominował całego dania, a pozwolił także zaistnieć kremowemu sosowi z parmezanu i słonej wędzonce. Przepyszne!
Panna cotta z wiejskiej maślanki była zdecydowanie za słodka, podana z równie słodkim sosem malinowym. Miała teksturę grysiku, nie była gładka i aksamitna, jak oczekiwałam. Na pewno zasmakuje wielbicielom bardzo słodkich deserów.
Po wizycie w Aperitivo mam mieszane uczucia. Miałam okazję odwiedzić tę restaurację przed pandemią i muszę przyznać, że wówczas o wiele bardziej smakowały mi serwowane dania. Podczas ostatniej wizyty zabrakło mi w nich ostatecznego dopieszczenia, tzw. "chef touch". Wystawiam ocenę dobrą, ale wiem, że Aperitivo stać na więcej, a więc do następnego razu!
O autorze
Miejsca
Opinie (65) 9 zablokowanych
-
2021-07-03 15:31
Cos. Slabo, tylko jedna opinia w kierunku ok, nie zacheca:(
- 2 0
-
2021-07-03 15:52
Jak włoska to tylko na Szerokiej koło biedronki
Pozdrawiam kucharzy i obsługę sali. Jesteście najlepsi. Zapomniałem nazwy. Przepraszam.
- 1 4
-
2021-07-03 17:12
Nie ma zadnej wloskiej kuchni
Makaron wynalezli Chinczycy a pizze Polacy. Byly to podplomyki, placki pieczone na kamieniach i posypane tym co sie nawinelo pod reke.
- 4 2
-
2021-07-03 19:47
Zawsze na kilometr rozpoznać można artykuł w ten czy inny sposób sponsorowany. Przede wszystkim przez sztuczny, nadęty, nienaturalny język. Czy ktokolwiek odwiedzając restaurację tak mówi o jedzeniu? Wrzuć na luz to może uwierzę, że to twoje odczucia
- 3 1
-
2021-07-03 22:13
Lokal otwarty pod "mala Sycylie" dla mafi mieszkaniowej od swietego Szawla.
- 3 1
-
2021-07-04 09:15
Kawałek
Kawałek bułki z pomidorem z lidla rucola i jakimś serem 18 zł to jest paranoja rozumiem ze wątróbka czy jakiś stek dobrze przygotować ok ale bule polać oliwa potrafi 5 latek a kosz składników nie przekroczy 7 zl
- 4 0
-
2021-07-05 22:59
Przy samym barze kibel...
Grubo... Zamawiasz świeżego drina przy barze, ze świeżo wyciskanymi owocami, a obok Twojego krzesła, wychodzi typ, który właśnie się zesr.... Zrobił potrzebe fizjologiczną... Bezcenne...
- 1 0
-
2021-07-06 00:33
Blanka
Dla mnie jedzenie rewelacja. I klimat w środku bardzo przyjemny
- 1 0
-
2021-08-21 08:50
Bije sie w piersi, bo bywałem tuz po otwarciu jeszcze w czasach pre pandemicznych- wtedy było super, teraz jak jest juz po jarmarku chętnie pójdę i zweryfikuję, mam nadzieję , ze trzymają poziom :)))
- 0 0
-
2021-11-06 08:50
Serio
Kromka chleba z pomidorem i serem 18 zł czym się tak napracują w tej pozycji karty rozumiem carbonara ciocii e pepe tu technika ale za bagietkę to jak za wodę z kranu
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.