• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Borowa Ciotka nie zachwyca

Agnieszka Haponiuk
12 września 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Tym razem odwiedziliśmy Borową Ciotkę w Gdyni. Tym razem odwiedziliśmy Borową Ciotkę w Gdyni.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy lokal Borowa Ciotka w Gdyni. W poprzednim odcinku jedliśmy w bistro Nie/Mięsny na Dolnym Mieście, a za dwa tygodnie w środę ocenimy Canis w Gdańsku - już tam byliśmy.



W Gdyni przy al. Zwycięstwa 36/108 zobacz na mapie Gdyni, pomiędzy drogą główną a torami na terenie ogródków działkowych, mieści się malutka karczma Borowa Ciotka, która zaprasza na regionalną kuchnię kaszubską. Czy rzeczywiście jest to kuchnia kaszubska? Poszłam to sprawdzić pewnej niedzieli. Zaprosiłam też dwójkę znajomych, których gusta kulinarne są diametralnie różne.

Lokal jest naprawdę niewielki: mieszczą się w nim raptem trzy nieduże stoliki, ale karczma nadrabia sporym ogródkiem. Wnętrze z założenia miało być klimatyczne, a tymczasem wystrój jest od Sasa do Lasa. Pełno tu różnych bibelotów, staroci, obrazów, elementów kaszubskich, a wszystko razem sprawia wrażenie graciarni. Jedną z fajniejszych rzeczy był front baru ze skrzynek, na których stoją słoiczki z ziołami i przyprawami.

  • Borowa Ciotka w Gdyni.
  • Borowa Ciotka w Gdyni.
  • Borowa Ciotka w Gdyni.
  • Borowa Ciotka w Gdyni.
  • Borowa Ciotka w Gdyni.
  • Borowa Ciotka w Gdyni.
  • Borowa Ciotka w Gdyni.
Karta jest długa i bogata w tradycyjne dania polskiej kuchni domowej, ale niekoniecznie kaszubskiej. Znajdziemy w niej "pyszne zupy", domowe pierogi, plince kaszubskie (placki ziemniaczane), a w sekcji "ulubione dania" aż dwanaście dań mięsnych i tylko dwa rybne. Są też napary i eliksiry, które przyrządza sama szefowa, czyli Borowa Ciotka.

Zamawiamy:

- specjalność cioteczki - żurek na zakwasie własnego wyrobu na wędzonce, z kiełbasą, borowikami i jakiem (9,50 zł);
- domowe pierogi z jagodami i sosem waniliowym (17,50 zł);
- kaszubską pizzę - plince z serem, pieczarkami i sosem czosnkowym (20 zł);
- pomuchel (dorsz) panierowany w sosie z grzybów leśnych (29,50 zł);
- szmurowane (tak, szmurowane) żeberka z kapustą ze śliwkami (25 zł);
- ciasto z wypieku cioteczki - w tym dniu był sernik (w zestawie z kawą 12 zł).

Żurek
okazał się być przeciętną zupą: wodnistą ze śladową ilością borowików i jajem nie pierwszej świeżości. W smaku bardziej przypominał lekki kapuśniak niż żurek.

Żurek. Żurek.
Pierogi z jagodami zatarły pierwsze złe wrażenie. Były naprawdę smaczne, choć ja wolę cieńsze ciasto. Jagodowe nadzienie nie było słodzone, co dało fajny, kwaśny posmak, a ten z kolei dobrze równoważył przyjemny w smaku sos waniliowy.

Domowe pierogi z jagodami i sosem waniliowym. Domowe pierogi z jagodami i sosem waniliowym.
Kaszubska pizza to nic innego jak cztery placki ziemniaczane z pieczarkami, zapieczone pod serem. Niestety, były bez smaku i przypraw. Sytuację ratował nieco sos czosnkowy, nadając "pizzy" jakiegoś wyrazu. Placki ziemniaczane też do poprawki, gdyż były gumowate i sprawiały wrażenie niedosmażonych i mocno nasączonych tłuszczem. Przypuszczam, że ciasto na placki zostało wylane na zimną patelnię z olejem.

Kaszubska pizza. Kaszubska pizza.
Pomuchel, czyli dorsz panierowany w sosie grzybowym bardzo mnie rozczarował. To był całkiem niemały kawałek fileta z dorsza z grubą panierką, która niestety zabiła smak delikatnej ryby. Sos grzybowy został podany w osobnej miseczce i sam w sobie był smaczny, ale kompletnie do tak podanej ryby nie pasował. Może gdyby nie było tej "paniery", to delikatna ryba i aromatyczne grzyby stanowiłyby fajną kompozycję smakową...? Surówka z kapusty i marchewki oraz ziemniaki bez zarzutu.

Pomuchel (dorsz) panierowany w sosie z grzybów leśnych. Pomuchel (dorsz) panierowany w sosie z grzybów leśnych.
Szmurowane żeberka z kapustą zachwyciły mojego kolegę, który rozpływał się w zachwytach mówiąc, że dawno nie jadł tak miękkiego i smacznego mięsa. Zgodziłam się z nim, chociaż ja bym intensywniej doprawiła mięso. Szkoda, że kapusta była zbyt kwaśna i ze słabo wyczuwalną śliwką, która przecież powinna nadać nieco słodyczy. Przypominała bardziej bigos. Było to jednak treściwe i przyzwoite danie, którym można się najeść.

Szmurowane żeberka z kapustą. Szmurowane żeberka z kapustą.
Nasz obiad zwieńczył sernik domowego wypieku i muszę przyznać, że był bezbłędny, wilgotny, z mocno wyczuwalną wanilią na chrupiącym spodzie. Klasyka gatunku - dokładnie taki, jaki piecze się w domu na święta.

Sernik. Sernik.
No cóż, nie znalazłam u Borowej Ciotki zapowiadanych regionalnych potraw kuchni kaszubskiej. Zabrakło mi tych najbardziej popularnych jak potrawka z kury (frekase), zupa z brukwi na gęsinie, śledzi czy ryb z kaszubskich jezior. Jeśli ktoś ma ochotę na podróż w czasie do wczesnych lat 90., to miejsce jest dla niego. Plusa daję też za przystępne ceny i duże porcje.

Idąc do karczmy ja jednak oczekuję czegoś innego, dań dużo lepszej jakości, ciekawiej podanych i - nawet jeśli jest to prosta kuchnia domowa, to niech będzie dobrze doprawiona. Nie mogę wystawić oceny wyższej niż 3.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (157) ponad 20 zablokowanych

  • (14)

    Pani Agnieszko, może jednak zwyczajnie wróci Pani do ekonomii i da sobie spokój z tymi artykułami wątpliwej treści i jakości, nie wiem komu i czemu maja one służyć, zazwyczaj na forum wychodzi jeden wielki pocisk i beka z tego co tu Pani wypisuje. A do restauracji tańszej czy droższe jeśli ktoś będzie miał ochotę pójdzie i sprawdzi co i jak. To co Pani nie smakuje lub smakuje słabo wcale nie oznacza że dla mnie nie będzie czymś wręcz doskonałym i godnym polecenia. Zbyt dużo subiektywizmu w tym wszystkim i braku dystansu.

    • 315 99

    • lol

      lol

      • 10 5

    • Pisała właścicielka karczmy ! Ja na pewno tam nie przyjdę

      • 29 56

    • P.Agnieszko dziękuję za opinie ! Jednak kierujemy się pani sugestiami co do wyboru lokalu ! A w/w wpis z pewnością pisała właściciel ka tej pseudo karczmy !!!

      • 30 60

    • Przecież to standard na trójmieście. (2)

      Chwali - źle, gani - źle, a czytelnicy mają rozrywkę w postaci festiwalu hejtu.

      • 54 11

      • O to to to!

        • 9 5

      • No ale to są inni, nie ci sami :)

        • 0 0

    • je ekonomicznie, za darmo:)

      • 13 5

    • beka?

      Dalej nie czytam.

      • 4 9

    • ale jak recenzja jedzenia może być obiektywna???

      p. Agnieszka rzetelnie podchodzi do sprawy - jak pisze, że nie smakuje, to dodaje dlaczego (mało przyprawione, nasączone olejem, bez posmaku śliwki itp.); pisze też o wielkości porcji i o cenach; jak inaczej można ocenić jedzenie? ja akurat bardzo lubię recenzje p. Agnieszki - konkretne, bez wyzłośliwiania się

      • 31 15

    • Chyba komus poszło w piety

      Artykuł sensowny i sprawia wrażenie obiektywnego. Co więcej, od lat zanim wybiorę knajpe, szukam opinii p. Agnieszki. Nie zawsze chodzę tam, gdzie była. Jednak wizyte staram się poprzedzic lektura artykulu.

      • 17 14

    • no tak, tylko po co jest ten milion stron z ocenami restauracji

      ktore zarabiaja mase kasy na siebie. Tak, dokladnie, mozna w miare obiektywnie ocenic restauracje i jedzenie

      • 4 3

    • Jajko lekko nieświeże , świeże czy nieświeże

      Krytyka z du.....y

      • 25 9

    • U właścicieli zla syf sprzedajesz i wykorzystujesz ludzi

      • 7 2

    • Proszę czytać ze zrozumieniem

      Pani Agnieszka zawsze pisze w swoim imieniu i a smak raczej potrafi ocenić. A ta karczma to naprawdę porażka i aż dziw bierze, że ktoś może uważać, że to jedzenie jest tam smaczne.

      • 13 13

  • Zabrakło ą ę... (7)

    Nie ma fajerwerków na talerzu, chipsów z jarmużu, palonego kalafiora, emulsji z rybiego oka, sous vide, confit i innych wynalazków i już się nie podoba, wszystko zle. A niewyczuwalna wędzona śliwka w kapuście to prawie powód do zamkniecia lokalu. Żenujące sa te testy smaku...

    • 264 56

    • Nie o to chodzi (1)

      Można gotować proste potrawy, bez fajerwerków które wymieniłem, ale dobrze i smacznie. Jak mama moja dla przykładu.

      • 17 5

      • twoja mama żle gotowała

        • 8 6

    • (3)

      Może pierwszy komentarz należy do właścicielki lokalu. Nie zmienia to faktu że p. redaktor rzadko kiedy coś smakuje.
      Mam taką propozycję czy kolejnej imprezie kulinarnej niech pani Agnieszka coś nam wszystkim ugotuje. Skoro ma tak wyczulone kubki smakowe, zawsze coś nie jest idealne to chętnie spróbował bym potrawy tej pani.
      Powinno być perfekcyjne.... chyba że pani redaktor jest tak perfekcyjną kucharką jak Rozenek perfekcyjną panią domu :)

      • 43 4

      • Napisz jeszcze, (1)

        że recenzentka powinna mieć wykształcenie kierunkowe, aby móc oceniać, czy coś jej smakuje, czy nie.

        • 14 4

        • Dopóki nie opisuje tego w sposób jakby robiła pracę doktorancką, niech opiniuje. "Fuuu tłuste" jest nomrlane ale jak ktoś pijąc siarkofruta za przeproszeniem pieprzy o wyczuwalnych aromatach winogron południowej Kornwalii to znaczy że jest niekompetentnym głupkiem. Tutaj mamy to samo :) W bistro Pani brakuje wędzonej śliwki, w jedzeniu "lunchowym" którego 100g kosztuje mniej niż 100g dobrej śliwki.... ciekawe jak bistro IKEI by pocisnęła za wyczuwalną woń kartonu....

          • 32 5

      • Mylisz pojęcia.

        Krytyk kulinarny wcale nie musi dobrze gotować. Ba! Nie musi w ogóle gotować!
        Czy słyszałeś o jakimś filmie wyreżyserowanym (trudne słowo) przez krytyka filmowego? Czy którykolwiek krytyk "modowy" miał w ręku igłę z nitką? A może powieść, lub chociaż nowelka bądź esej napisana przez krytyka, tym razem literackiego?

        • 4 3

    • A moze to nowy wyznacznik jakości... taki nasz lokalny Agniieszkowy Michelin ... ;p

      Już za kilka lat może nasza "recenzorka" otworzy przewodnik swojego autorstwa...
      drżyjcie knajpy i restauracje....

      PS Poszła do zwyczajnego baru - knajpki a recenzja jak dla restauracji w której za przystawkę przynajmniej trzeba zapłacić 50 pln

      • 18 5

  • kolejny artykul slaby jak wczorajszy specjal (6)

    jakim prawem portal trujmiasto daje sobie wolną reke do oceniania czyjejs firmy? szkoda ze tak samo nie recenzujecie dzialan lokalnych politykow. zapewne restaurator moze tylko zgrzytac zebami a adamowicz by wam przykrecil srube?

    czekam na serie "oceniamy politykow" a w niej conieco bezpretensjonalnych i ma wlasny koszt wynurzen nt. polityki marszalka albo komendanta miejskiego. macie dosc ikry zeby cos takiego napisac?

    • 185 48

    • (3)

      Racja
      Tylko specjala nie obrażaj

      • 20 4

      • (2)

        pamiętam, jak kiedyś Specjal był moim ulubionym piwem. Potem poznałem inne smaki i do dziś zachodzę za głowę, jak mogłem takie coś pić...

        • 10 3

        • Nie tylko Ty... nie tylko Ty... Tak samo jak Warka Strong... Ach, te przemądrzania się jak to miód czuć w tym piwie i inne farmazony :)

          • 5 1

        • Specjal to już nie Specjal

          To inne piwo jest zupełnie, nie da się tego pić.

          • 0 0

    • Naucz się ortografii!!

      • 3 3

    • Jakim prawem dajesz sobie wolną rękę do oceniania portalu 'trujmiasto'? To czyjaś firma!

      • 0 0

  • Podziwiam niektóre restauracje z rozbudowanym menu kilkadziesiąt pozycji (5)

    a kuchnia 4 m2 i jeden kucharz. Do tego magazyn z wielkimi zamrażarkami gdzie potrawy oczekują miesiącami na jelenia.

    • 123 1

    • trafiłeś w sedno! (2)

      • 23 1

      • (1)

        w sam sedes!

        • 9 3

        • w sedno tarczy

          • 0 0

    • co ty gadasz. Przecienta restauracja kebap w szwecji ma ok 100 dan (1)

      a maja tylko 2 rolki (kurczak i mielone ).
      I frytki, pitta, ryz, kuskus, surowki. I z tego jest ok 100 dan w karcie :)

      Ale ali baba potrafi czarowac

      • 1 6

      • Super. Polak to tylko kebaba albo pizzę ...

        • 1 0

  • Jedzonko z 1 zdjecia mi sie podoba

    Nie czytałem artykułu (szkoda czasu, wole poczytać o sprawach ważniejszych) więc strzelam...
    Placki ziemniaczane, mięsko po „cygańsku” ze śmietana...na talerzu z Lubiany...
    Jak dla mnie Ok...pytanie o cenę i smak.
    No i sztućce!!!
    Ludzie!!!
    Jak dostanę byle jakie sztućce, to potrafi mi obrzydzić najlepszą potrawę

    • 17 16

  • abstrahując do treści

    Sformułowania "fajna kompozycja smakowa" "fajny posmak" dyskwalifikują. Niedoprawione placki to też niezła kombinacja.

    • 52 5

  • (10)

    Jakiż piękny atak właścicieli i znajomych właścicieli na redaktorkę. Na tym polega krytyka kulinarna, że ktoś ma prawo pójść do lokalu i mając umocowanie w mediach wydać swoją opinię. Można się z nią nie zgadzać, można z nią dyskutować, ale opinia ma prawo być wydana. Cieszę się, że portal mocno stawia na kulinaria, dzięki czemu mogę szybko dowiedzieć się o nowych lokalach, a do testów smaku zawsze podchodzę sceptycznie, bo trzeba samemu doświadczyć, aby wydawać opinię i tyle.
    Natomiast nikomu nie można zabronić przekazania merytorycznej opinii na podstawie faktycznej wizyty w restauracji, a słabym restauracjom i oszukanej gastronomii trzeba mówić nie. Szanujmy swoje ciężko zarobione pieniądze i czas.

    • 86 80

    • Taki artykuł jaki autor (2)

      To nie wjazd właścicieli na autora a kwestia jakości artykułów i totalnego braku subiektywnej oceny. Tak pani już poszukujemy :) najwidoczniej trójmiasto nie ma ciekawszych tematów na tapecie

      • 8 17

      • juz sie uzewnetrznilas

        Anka. Pietro wyzej.

        • 1 1

      • pomyliło ci się chyba 'subiektywnej' z 'obiektywnej'.
        Idź smażyć placki.

        • 0 0

    • 100% racji

      • 5 1

    • Jaki autor taki artykuł (1)

      To nie wjazd właścicieli na autora a kwestia jakości artykułów i totalnego braku subiektywnej oceny. Tej Pani już podziekujemy :). Idz Babo zaklep sobie wysublimowanego kotleta w domu i sie elegancko nazryj. najwidoczniej trójmiasto nie ma ciekawszych tematów na tapec

      • 7 13

      • ??

        Jak obiektywnie ocenić restauracje oraz smak potraw? W czasach kiedy powstaje mnóstwo knajp i restauracji zwracam dużą uwagę na opinie innych. Jeśli jest zła to po co iść, wydawać pieniądze żeby następnie stwierdzić że wszyscy mieli rację ;-) szkoda czasu i pieniędzy. Zawsze z ciekawością czytam te artykuły i korzystam. Fakt , nie zawsze zgodzę się z opinią autorki ale wynika to w głównej mierze z gustu, a nie z jakości serwowanych dan.

        • 10 0

    • „Mając umocowanie w mediach” (2)

      Zakładamy ze pani Haponiuk jest
      A) kompetentna
      B) obiektywna
      C) niepodatna na czynniki korupcyjne
      Jeżeli jakikolwiek z powyższych
      warunków nie jest spełniony to ten cały artykuł jak i inne mozna nawet podciągnąć pod publiczne pomówienie.
      Jakie kompetencje kulinarne ma pani Haponiuk?

      • 18 6

      • no w łapę od was nie wzięła (1)

        to się tutaj pieniacze teraz wyładowujecie. Punkt C) spełniony - brawa dla Pani Haponiuk. A wam wieśniaki gessler potrzeba i dobrego wychowania za wycieczki osobiste

        • 6 11

        • Do kogo ty piszesz dziecko???

          Nie znam tej knajpy ani tym bardziej właścicieli

          • 6 2

    • "Można się z nią nie zgadzać, można z nią dyskutować..."- a co właśnie zrobili Ci wszyscy domniemani znajomi i właściciele? Zgadzają się lub nie oraz dyskutują. Ton tego ęlęganckiegą wpisu sugeruje, że autor jest znajomym lub członkiem rodziny redaktorki. PS: pamiętaj drogi użytkowniku o nazwie "ja"- oceny są subiektywne i to, co nie smakuje jednemu, może zasmakować drugiemu. A Borowa ciotka wciąż stoia to o czymś świadczy.

      • 0 0

  • Borowa ciotka żarciem nie zachwyca. Nadrabia za to komentarzami pod tym artykułem. :) (1)

    • 78 18

    • Co racja to racja

      Zamiast wziąć się do roboty i popracować nad warsztatem kulinarnym, to siedza w tych internetach i hejtuja :D

      • 19 4

  • Jakiekolwiek by nie były opinie pod tym artykułem i ocena redaktorki, (1)

    to trzeba przyznać, że porcje w tym lokalu są normalne. tzn. nie za duże, ale też i nie małe (ja mowie na to - degustacyjne). Wszystkie dania wyglądają naprawdę OK, więc o tym, jak smakują niech każdy sobie wyrobi zdanie samodzielnie.

    • 65 5

    • Smak nie ma znaczenia. Byle dużo

      • 7 2

  • A moze zróbmy artykuły oceniające np. firmy budowlane (5)

    Z nazwy...imienia i nazwiska...
    Nie jak w „Usterce” tylko w pełni jawnie!!!
    Zrobicie?
    A moze sie boicie ze zjedliby was prawnicy...
    Radzę uważać z „opiniami” o prywatnych firmach...szczególnie wygłaszanymi z pozycji rzekomego „autorytetu”

    • 78 16

    • Śmiało, czekam na pozew względem redaktorki, za to, że jej nie smakowało. Byłby ubaw po pachy.

      • 16 6

    • To weź się do roboty i oceniaj. Nikt nie broni.

      • 3 3

    • Pracujesz gdzieś?
      CZy ciągle z mamą?
      Jeśli pracujesz to podaj nazwę firmy (może to jakaś budżetówka)- może też ktoś będzie miał coś do powiedzenia.
      Zacznij od siebie zmieniać świat

      • 0 1

    • Radzę uważać z groźbami kierowanymi do dziennikarzy - to już któryś komentarz...

      • 0 4

    • O! Znowu 'prywatna firma'. Jak nie umiecie knajpy prowadzić, to się zajmijcie czymś innym.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane