• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Chwila Moment w Gdyni - udana wizyta

Agnieszka Haponiuk
20 listopada 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Tym razem odwiedziłam lokal Chwila Moment w Gdyni. Zasmakował mi m.in. filet z dorsza atlantyckiego z pieca pod ziołową kruszonką (na zdjęciu). Tym razem odwiedziłam lokal Chwila Moment w Gdyni. Zasmakował mi m.in. filet z dorsza atlantyckiego z pieca pod ziołową kruszonką (na zdjęciu).

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Chwilę Moment w Gdyni. Poprzednio byliśmy w barze Skrzydlarnia w Gdańsku, było tam tanio i smacznie. Za dwa tygodnie opiszemy restaurację Deska w Sopocie - już tam byliśmy.




U zbiegu ulic Świętojańskiej i 10 lutego, na dwóch poziomach Info Boxu, powstały Chwila i Moment, czyli Chwila Moment. Na parterze mieści się Chwila, gdzie serwują głównie śniadania, desery i przeróżne wypieki. Można tu kupić świeżo upieczony chleb na zakwasie i bagietki oraz jedną z lepszych chałek, jakie jadłam. Chwila urządzona jest skromnie, acz przytulnie, w pastelowej kolorystyce, z dużą liczbą drewnianych elementów i kolorowych dodatków w postaci poduch czy obić siedzisk i foteli.

Moment mieści się na górnej kondygnacji, dzieli się na część zamkniętą i tarasową. W Momencie zjemy potrawy z różnych stron świata i wypijemy drinka. Od czasu do czasu organizowane są tu koncerty. Wystrój jest współczesny, oszczędny w detale, dość surowy. Dominuje metal i drewno z kolorowymi akcentami. Na tarasie możemy wygodnie rozsiąść się na skórzanych kanapach i fotelach i obserwować ruch na ul. Świętojańskiej i 10 lutego.

  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
Do Chwili Moment wpadam z koleżanką na sobotni obiad. Zajmujemy miejsce w Momencie, czyli na górze. Długo studiujemy kartę, w której króluje kuchnia międzynarodowa, znajdziemy tu m.in. dania z Indii, Maroka, Izraela, Hiszpanii... Niezły miszmasz, co nie zawsze dobrze wróży.

Z karty zamawiamy:

- krewetki na patelni z masłem czosnkowym, chorizo, papryką pieczoną, grzanką czosnkową, pietruszką i limonką (21,90 zł);
- zupę cebulową z grzanką z cheddarem (11,90 zł);
- filet z dorsza atlantyckiego z pieca pod ziołową kruszonką, puree ziemniaczane z bazylią, split tomato dressing, pesto z suszonych pomidorów i bazylii (35,90 zł);
- burger hiszpański: rostbef stekowy, chorizo, karmelizowana cebula, cheddar, aioli, salsa pomidorowa, mix sałat, brioche + coleslaw (26,90 zł).

Desery nie są wymienione w karcie, ale wystarczy zapytać o nie obsługę lub zajrzeć do witrynki przy barze. Wybrałam tartę wiśniową z migdałami (12,90 zł).


Na pierwszy ogień idą krewetki z patelni z zaskakującymi dodatkami, jak chorizo i pieczona papryka. I, o dziwo, ten zestaw mile mnie zaskoczył. Chrupiące plastry ostrej kiełbasy, delikatne, sprężyste krewetki i pyszna pieczona papryka oraz dwie czosnkowe grzanki bardzo dobrze razem smakowały.

Krewetki na patelni Krewetki na patelni
Zupa cebulowa niestety nie skradła mojego serca. Nie mogę napisać, że była zła i niezjadliwa, ale jej smak był "płaski", bez wyrazu. Może dodatek wina nieco by go podkręcił? Zupa została podana w dość fantazyjnej, choć niestety niezbyt poręcznej misce.

Zupa cebulowa z grzanką z cheddarem Zupa cebulowa z grzanką z cheddarem
Dorsz z pieca w ziołowej posypce to istny rarytas. Soczysta, jędrna ryba, a na niej fantastyczna ziołowa kruszonka, która mimo że była lekko pikantna, nie zdominowała dorsza, a jedynie podkreśliła jego delikatne mięso. Tu dobrze też zostały dobrane pozostałe dodatki - pyszne ziemniaczane puree z bazylią, słodki pomidorowy sos. To było świetnie skomponowane danie, ale przede wszystkim doskonale przyrządzona ryba.

Filet z dorsza atlantyckiego z pieca pod ziołową kruszonką Filet z dorsza atlantyckiego z pieca pod ziołową kruszonką
Burger hiszpański został podany w słodkawej, chrupiącej i przepysznej chałce. To fajna alternatywa dla wszędobylskich bułek. Burger był dobrze wysmażony, nie ociekał tłuszczem, a mimo to był bardzo soczysty. Subtelnie doprawiony, a więc swoisty smak mięsa nie został przykryty przyprawami. Chrupiące chorizo, płynący cheddar, słodycz cebuli to wystarczające podstawy do tego, by powiedzieć, że burger hiszpański smakuje pierwszorzędnie. Surówka coleslaw była równie smaczna.

Burger hiszpański z dodatkami Burger hiszpański z dodatkami
Wiśniowa tarta z migdałami i gałką lodów waniliowych była wspaniałym zwieńczeniem obiadu. Ależ to było dobre. Kruche ciasto tarty fenomenalne, taki cudownie domowy smak, jak u babci.

Tarta wiśniowa z migdałami Tarta wiśniowa z migdałami
Podsumowanie: Chwila Moment, tu warto się zatrzymać. To miejsce pozytywnie mnie zaskoczyło - dobrymi wypiekami, udanymi kompozycjami obiadowymi. Zatem z czystym
sumieniem wystawiam ocenę bardzo dobrą z minusem za nieporęczną miskę zupy cebulowej i smak, który mocno odstawał od pozostałych pozycji.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (105) ponad 10 zablokowanych

  • Znowu puste talerze za kupe kasy. Jakby mi cos takiego podali to bym wyszedl

    • 29 2

  • za drogo i za malo

    zamykam dyskusje

    • 37 1

  • serwowane

    dania bardzo słabe a ceny 4 krewetki za 22PLN czyli 5 EUR to już nawet śmieszne nie jest.

    • 37 1

  • może by zrobić recenzję maca na oliwie? (4)

    • 12 2

    • Daj sobie spokój trollu głupkowaty.

      • 1 11

    • Pycha

      Dziś wraca kanapka drwala - najlepszy Burger

      • 4 3

    • Oliwa to wyspa? (1)

      dlaczego "na"? przyjechałeś z mazur?

      • 9 0

      • Najświeższy gdański zaciąg jest z Warmii i Mazur...właśnie.
        Wcześniejszy wiadomo skąd....:)

        • 0 0

  • bylew jednej swiatowej slawy restauracji i tylko tam

    mozna bylow zjesc danie z talezyka Petriego z agarem i kultura bakterii. Caena powala

    • 1 1

  • Ja też polecam (3)

    czasami chodzimy na śniadania, czasami na firmowe lunche. Zupa cebulowa jest dobra, ale faktycznie nie najlepsze, jaką jadłam.
    Jesli chodzi o dorsza, a także fish and chips, czyli ryba z frytkami - też polecam. Ciasta i chlebki są bardzo dobre - robione na miejscu.
    Kawki są mniam.
    raz mi podpadliście - zamówiłam herbatę piernikową, dostałam herbatę bez niczego - nawet cukru. taka zwykła. poszłam z pretensjami, bo wiem jak ona wyglądała wcześniej i smakowała. ani jabłek, nie ma goździków, cynamonu zero smaku - okazało się, że nie było też esencji smakowej.
    Pan się gęsto tłumaczył, to prawda.
    kofta też była taka średnia - miałam wrażenie, że mięso trochę już leżało.

    poza tym na śniadania - jak pisałam wcześniej - zawsze chętnie wpadami z dzieckiem :)

    • 6 15

    • "Pan się gęsto tłumaczył" z czego? Że pomylił się i przyniósł inną herbatę? I o to robiłaś pretensje? Żenada...

      • 4 2

    • Serio? Nie potrafisz dziecku sama zrobic jajecznicy czy zagrzac parowki?
      Kaleka z ciebie.

      • 5 3

    • Dzieciakowi to sama rób śniadanie.

      • 3 2

  • Porcje są w porządku (1)

    Nigdy nie wyszedłem głodny - to nie jest Sztuczka czy inne smarowanie palcem po talerzu.
    Jestem stałym bywalcem - wiem co mówię.

    • 6 18

    • Staly bywalec?

      No przeciez - pracownik? Wlasciciel? Znajomy?

      • 10 5

  • 3 (trzy) krewetki (8)

    w cenie 21 PLN?
    Czy ja dobrze widze?

    ps. zupa byla w filizance?

    • 37 0

    • Ah, jednak 4 (cztery)

      to nie bylo pytania ;)

      • 13 0

    • (6)

      oprócz krewetek jest tam kiełbasa chorizo. wyguglaj sobie ile kosztuje kg (ale nie w lidlu czy tesco).

      • 0 7

      • Kilo kielbasy tam wsadzili?

        • 6 0

      • (2)

        te 4 plasterki nie ważą więcej niż 20 g no dobra niech będzie że 50 g a ta chorizo nie jest z tych mocno podsuszanych więc ca jej koszt to max. 2,50 zł

        • 4 1

        • (1)

          myślisz że restauracje kupują mięso na plasterki ?

          • 0 4

          • W hurcie przecież taniej.

            • 0 0

      • "kazdy glupi" wie, ze ta chorizo

        wlasnie tego ranka dojechala ze slonecznych wzgorz espani ;)

        • 8 0

      • A jak myślisz?

        Gdzie się zaopatrują restauracje?

        • 0 0

  • A czy jest tam w końcu normalna obsługa?

    Byliśmy parę razy ze znajomymi latem i zawsze sfochowani albo nieuprzejmi ludzie nas obsługiwali...

    • 13 2

  • Po autorce widac że wie o czym mówi i pisze. Pójde tam i sam sprawdzę . Smacznego.

    • 3 10

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane